klub přátel (mini)monitorů

Diskuse k reprosestavám všech velikostí, tvarů, druhů, typů i váhy.
Odpovědět
bacil2
Kontaktovat uživatele:

Re: klub přátel (mini)monitorů

Příspěvek od bacil2 »

Vidím, že máte stejný stojan jako já. Já z něj ten nápis sundal, vypadá to líp. A taky jsem si ho zkrátil, i na nejníže je dost vysoký. Řízne se ta vnitřní trubka.
Skrátenie, to bola úplne prvá operácia, ktorú som urobil, keď som tie stojany doniesol domov. Na "staré veľké búdy" bolo nutné použiť minimálnu možnú výšku. :lol:
Eris5_Contour13_.jpg
... a áno, primárne pre možnosť jednoducho meniť náklon som kupoval origo držiaky. Po krátkom posluchovom experimentovaní sa mi totiž zdá, že v mojom priestore KH120A lepšie fungujú trochu vyššie umiestnené s miernym sklonom dole.

audafreak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od audafreak »

Co v tom racku všechno máte?

bacil2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bacil2 »

:roll: hmmm ...
Electrocompaniet ECI-2, Aune X5s, Chord Hugo, Project Pre Box S2 digital, Shiit Magni Heresy, Mackie HM-800, Fostex HP-A8, RNHP

audafreak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od audafreak »

Když mi přišly ty malé monitory, po poslechnutí jsem uvažoval o jejich vrácení. Zcela rovná charakteristka v kombinaci s nedokonalou mistností nebylo to pravé ořechové.
Nicméně jsem začal experimentovat s ekvalizérem v RME DAC a pochopil jsem, v čem to bylo. Tak jsem si koupil jako nepřítel Applu iPad. Aplikace pro kontrolu monitorů umožnila různá kouzla, změny zvuku dle momentální nálady, kvality nahrávky a mého postupně měnícího se vkusu.
Uvažoval jsem, zda koupě subwooferu za ty relativně velké peníze bez možnosti poslechu má smysl. Byl to risk. Nakonec jsem koupil a risk se vyplatil - vše opět dostalo nový rozměr. To byla ta pravá kombinace - jsem si tehdy myslel.
No a pak přišla na svět nový kalibrační systém MA1 a to opět ukázalo obrovský skok nahoru. Ne ten hifistický vesměs sugerovaný pocit. Každý z těch 3 kroků by slyšel i hluchý za dveřmi.
Pochopil jsem, co Neumann vytvořil - systém. Ne jednotlivé komponenty, ty nemají takový význam, jsou dobré v určitém slova smyslu a pro určitý účel, ale teprve v celku dávají vyšší smysl.
Teď už i Thomann to prodává i jako celý set. https://www.thomann.de/cz/neumann_monit ... _kit_3.htm
Pro KH120/310 je určeno toto https://www.thomann.de/cz/neumann_monit ... _kit_1.htm

Dark side of the moon
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Dark side of the moon »

audafreak:
Souhlasím, psal jsem tu podobnou úvahu před cca. 2 roky.
Začlenění subwooferu + DRC pro mě představují nejvýraznější pokrok v kvalitě (ale i v možné úspoře financí) za posledních minimálně 10 let.
Jasně slyšitelný přínos i v relativně dostupných cenových kategoriích.

bacil2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bacil2 »

... tak toto ma až tak moc nevzrušuje. Som ešte zo "starej školy" a myslím, že chyby v reprodukčnom reťazci sa majú odstraňovať vždy priamo tam kde vznikajú, nie kompenzovať jednu chybu (akustika priestoru) ďalšou úplne inou chybou (frekvenčná deformácia signálu). Môj cieľ v mojom "reálnom" priestore je zvukovo čo najlepší prirodzený posluch ... jednoduché riešenie pomocou vhodných nearfield monitorov spoľahlivo funguje ... a momentálne sa mi KH120A javia ako najvhodnejšie.

... no a keď pocítim vo svojom "reálnom prostredí" potrebu "virtuálnej basovej reality", potom vždy jednoznačne siaham po kvalitných sluchátkach!

POZN.: Týmto by som tu ale určite nechcel rozprúdiť úplne zbytočnú debatu medzi "progresívnymi" déespéčkármi a mne podobnými "zadubencami" na druhej strane barikády ... v dnešnej "virtuálnej dobe" to chlapci nemá absolútne žiaden význam... ;)

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PítrsPraha »

*offtopic*
DSP se mnohdy přeceňuje. Je to bezpochyby skvělá věcička na finální jemné doladění. Ale nic nenadělá s výraznými módy místnosti, s odrazy a z nich plnyoucími fázovými posuny, s dobou dozvuku, s nesouměrností místnosti atd.
Co nejlepší akustika místnosti je nutný základ, který následně ukáže sílu DSP. Bez ní je to jen ladění ve smyslu "špatné vs jinak špatné".

Jinak koncept regálovek + sub(ů) v dobré akustice podpořené správně udělaným DSP mi pro určitý druh poslechu určitě dává velký smysl.

audafreak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od audafreak »

Samozřejmě v prázdné místnosti s plovoučkou a holými stěnami se už nic nezachrání. Ale většina lidí žije v nějakém zabydleném prostředí a do toho prostředí se snaží natlačit nějakou tu muziku. A nejsou už velké možnosti stavebních úprav, je třeba tam i žít. Ta možnost částečného doladění DSP vč. fázových posuvů je skvělá. Už se nikdy nevrátím zpět.

Většina dělá "ekvalizaci" výměnou repro. Mi to přijde dost drahé, změna parametrického EQ je pohodlnější. Takže v monitorech s DSP jako dělá Neumann, Genelec, Kii a už myslím i další vidím nadějnou cestu k levné, ale vysoké kvalitě. Teda u Kii ne zrovna levné, to jsem se spletl. ;)

Dark side of the moon
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

bacil:
Nic proti klasické cestě, ale realita je prostě taková, že vytvořit dobrou akustiku poslechového prostoru není vůbec jednoduché, levné a často ani esteticky přijatelné. Proto mi kombinace klasického řešení a DSP (DRC) rozhodně dává smysl. Pokud jsi zásadně proti DSP, pak tvoje řešení nearfield poslech nebo sluchátka určitě není špatně.
Jen bych rozhodně nesouhlasil s tvou definicí DSP jako "chybou (frekvenční deformací signálu)". Je to naopak (částečná) oprava chyby deformace signálu, kterou způsobuje špatná akustika místnosti a případně i nevhodné umístění reproduktorů.

PítrsPraha:
Souhlasím.
Jen si myslím, že pokud výrazné módy místnosti nelze již dále eliminovat klasickou cestou (vliv neoptimálních rozměrů a tvaru místnosti se projeví vždy) tak právě DSP pomůže hodně. Eliminace peaků funguje velmi dobře, velké propady samozřejmě zcela odstranit nelze (ty ale naštěstí nejsou tak rušivé). Doba dozvuku v běžně zařízených obytných místnostech nebývá zásadní problém.

Jinak, když tady (až na čestné výjimky) vidím ty domácí poslechové místnosti, většinou menších rozměrů, s mohutnými sloupy blízko rohů místnosti, podlahou bez koberce a s poslechovým místem přímo u zadní stěny... to pár akustických panelů ani podložky pod komponenty nespraví. Ano, je to realita bydlení většiny z nás, ale právě pro to mi odmítání DSP (DRC) přijde naprosto nepochopitelné.

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

DSOTM:
Ohledně těch módů to popisuješ dost jednostranně a idealisticky. Pokud má nějaká místnost velký peak, není to jen o amplitudě, ale hlavně o dozvuku na té frekvenci = rozpatlanost a nedůraznost basů. A s tím DSP nic nenadělá, dobu dozvuku při dané (byť ideální) amplitudě nijak neovlivní.
Stejně tak propady - ty vznikají vzájemným vyrušením odrazů a přímého zvuku, takže pokud zesílíš přímý zvuk, zesílí se i odrazy a propad zůstává. To jsou přesně ty příklady špatné (bez DRC) vs jinak špatné (s DRC).

Nejsem proti DRC (viz výše), jsem proti tendenčnímu zaslepenému jednostrannému prosazování "jediné správné metody" (všeobecně).
Za mne jasně lepší průměrná akustika bez DRC než blbá akustika s DRC. Nejlepší je samozřejmě dobrá akustika s jemným DRC o jednotky dB max.

Dark side of the moon
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

PítrsPraha:
Směšuješ dvě zcela různé věci a to zvýšení hlasitosti určité frekvence (amplitudy vlivem módu místnosti) a dobu dozvuku. Obojí má samozřejmě vliv na kvalitu.
Příliš hlasitá a navíc dlouho doznívající frekvence je samozřejmě špatně, to je smrtelná kombinace. DSP hlasitost rezonanční frekvence snížit umí bez problémů a jak jsem psal, doba dozvuku v běžně zařízených obytných místnostech nebývá až tak zásadní problém.
Propad, pokud se nejedná o pozici v bezprostřední blízkosti nodálního bodu, lze také samozřejmě kompenzovat, ale zde již je nutno postupovat obezřetně, aby zde zesilovač zbytečně "neutopil" většinu svého výkonu a nedostal se do limitace. To ale všechny DRC systémy "vědí" a většinou ani při manuální úpravě křivky to nedovolí.
Výše uvedené samozřejmě neznamená, že by se prvotně neměly provést akustické úpravy (kam až realita povolí) a že by se mělo rezignovat správné umístění reproduktorů, zde s tebou 100% souhlasím.
Myslím, že tu nikdo neprosazuje žádnou jedině správnou metodu, spíše naopak - část z nás se tu diví, že tak dobrý a silný nástroj jako je DSP v dnešní době někdo stále ještě dogmaticky zcela odmítá (netýká se tebe).

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

DSOTM:
Nesměšuju, jen čti pozorněji, případně chápej problematiku.
Doba dozvuku na basech naopak právě u těch běžně zařízených obytných místností bývá obrovský problém (rezonance kolem např. 30, 60 Hz), spolu s peaky a propady klidně o 20+ dB, se kterými DSP nadělá máloco, pokud zvuk nemá být zpitvořený přehnanou ekvalizací.

Dark side of the moon
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

PítrsPraha:
Jsou to dvě zcela odlišné věci:
Doba dozvuku je čas, za kterou hladina zvuku poklesne o 60 dB.
Rezonance je snaha systému kmitat na větší amplitudě – více při určitých frekvencích než při ostatních frekvencích. Tyto frekvence jsou známy jako rezonanční frekvence. Při těchto frekvencích mohou i malé pravidelné síly způsobovat velké amplitudy kmitů, protože systém uchovává energii kmitání.

Jak už jsem psal, příliš hlasitá (tedy oproti hlasitosti obsažené ve zdroji signálu rezonancí zesílená) a navíc dlouho doznívající frekvence (příliš dlouhá doba dozvuku) je samozřejmě špatně, to je smrtelná kombinace. DSP hlasitost rezonanční frekvence snížit umí bez problémů ... a dále již můj předchozí příspěvek.

mrba
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od mrba »

Asi tento príspevok viac patrí sem ako tam, ale nedal sa už vymazať.

Odpovědět