Mission 796

Diskuse k reprosestavám všech velikostí, tvarů, druhů, typů i váhy.
PavelN
Kontaktovat uživatele:

Mission 796

Příspěvek od PavelN »

Obrázek

Doporučený zesilovač 50 - 200 W
Typ ozvučnice 3 pásmová s bassreflexem, 3 vrstvý pryskyřičný kompozit redukuje vibrace a rezonance, reprosoustavy mohou být umístěny postranními reproduktory vně nebo dovnitř pro optimalizaci basů dle konfigurace místnosti.
Frekvenční rozsah +/- 1.5 dB 38 Hz - 20 kHz
Citlivost SPL/M @ 2.83 V 90 dB
Impedance 8 ohm
Basový měnič 200 mm Parawave, aramidová membrána s neodymovým magnetem
Středový měnič 135 mm Parawave, aramidová membrána s neodymovým magnetem
Výškový měnič 25 mm Viotex, hedvábná kalota s neodymovým magnetem
Magnetické odstínění ANO
Antirezonanční hroty v ceně ANO
Připojovací terminály Bi-Wire / Bi-Amp
Vnější rozměry (V x Š x H) 100 x 21 x 30 cm
Hmotnost 22,5 kg / ks
Povrchová úprava v pravé přírodní dýze ve vysokém lesku "Piano Rosewood"
"Piano White"
"Piano Black" tropické červené dřevo, klavírní lak
bílý klavírní lak
černý klavírní lak

Reprosoustavy

Zvuk, zvuk, zvuk ! To je, oč tu běží, na čem nejvíce záleží, a to je to, čím se nové Mission 796 naprosto odlišují od všeho, co jsem doposud měl možnost slyšet. Přejděme tedy rovnou k tomu podstatnému – ZVUKU:

Průzračnost, průzračnost, průzračnost ! To je to, čím Vás Missiony vyloženě ohromí ihned po vybalení (všiměte si – žádné dlouhé rozehrávání !). Aby toho nebylo málo, kromě neuvěřitelné průzračnosti, čistoty, lehkosti a fantastického(!) prostoru, Mission 796 nadevšechny vynikají svojí rychlostí, jakou dokáží podat a vykreslit i ty nejjemnější detaily a změny. Rychlost je doslova ohromující a zcela se vymyká všemu, co v této cenové kategorii v současnosti existuje a nebojím se říci i v cenových kategoriích mnohem vyšších. Slyšíte nejen zpěvaččin hlas, naprosto čistý, samozřejmý a reálný, ale zcela zřetelně i chvění hlasivek v jejím hrdle ! Brilantnost a křišťálová čistota ruku v ruce s rychlostí, jiskrností, mikro a makrodrajvem a celkovou kultivovaností je dech beroucí. Zvukový obraz je zcela přesný, zaostřený do nejmenšího detailu, slyšíte spadnout onen příslovečný špendlík na zem, to vše Mission zvládají s neuvěřitelnou lehkostí a nadhledem. Jednotlivé nástroje jsou nejen přesně rozmístěny v prostoru, ale slyšíte i jejich přirozené doznívání, které se nese prostorem a vytváří nádhernou auru. Hlas Candice Night v písni Wish You Were Here je tak dojemný, tak tesklivý … Energii rozproudí Belinda Carlisle albem Runnaway Horses, její hlas je doslova strhující, emoce na maximum od začátku do konce. Ještě se mi nestalo, abych během testování s překvapenými ústy seděl a nezmohl se na výměnu disku. Chtělo by se říci: nádherná hudba… život, vzrušení, radost i pláč… hudba, která vtahuje, obohacuje, relaxuje… to vše jsou Mission 796. Dravost s kultivovaností. To co člověk dlouho hledá a někdy nenachází ani v násobně dražších modelech, to co člověka činí šťastným – takový je projev Mission 796.

Proč tomu tak je? Co se stalo, že najednou máte z hudby pocity, které se nedají popsat, které prostě musíte zažít, abyste pochopili. Hudba Vás vtahuje, pohlcuje, přistihnete se jak neustále vkládáte nové a nové CD, nejdete spát, nejíte, nepijete… posloucháte, posloucháte a posloucháte… 796-ky jsou droga, bez které nemůžete být. Nemůžete se odtrhnout… To kdyby věděli všichni výrobci, vznikalo by jen dokonalé hifi a svět by se stal šťastnější.

U Mission to ale není náhoda. Pamětníci ještě vzpomenou na malé Mission 750 LE s Aerogelovou membránou. Tyto malé legendy předváděly zvuk, nad kterým se tajil dech a právem získaly mnohá ocenění audiofilních časopisů včetně anglického Gramophone a What Hifi, kde se staly výrobkem roku a vřelým doporučením ke koupi. A je to právě zvuk těchto malých klenotů, který jsem si ihned vybavil po prvních tónech Mission 796. Ona lehkost, průzračnost až éteričnost, dech beroucí mikrodynamika, naprostá samozřejmost, reálnost a nadhled – to jsou poznávací znaky Aerogelu. O něco později přišel Mission s materiálem Keraform. Ano, kdo vzpomíná na legendární Mission 782, zná tento zvuk a může potvrdit křehké a precizně vykreslené středy s vynikajícím podáním prostoru. Oproti Aerogelu se však u Keraformu poněkud vytratila ona lehkost a trvalo mu mnohem déle (mnoho hodin rozehrávání) než se dostal do kondice.

Že to u Mission myslí s vývojem vážně a nejde pouze o kosmetické změny jako u mnoha jiných výrobců, potvrzuje zcela nový středový reproduktor s membránou z aramidových vláken. Po několika dnech poslechu musím potvrdit, že Aramid se svými zvukovými vlastnostmi velmi podobá Aerogelu, přičemž je ještě o řád rychlejší. Struny Ritchieho kytary doslova “střílí”, je slyšet každé nahmátnutí, každý byť sebelehčí dotyk se strunou. Tak bohatý registr a jemné chvění jednotlivých strun jste předtím ani neregistrovali. Tolik detailů a tolik zajímavého jste nikdy předtím ještě neslyšeli, protože jednoduše předchozí reproduktory nebyly schopné tyto jemnůstky rozlišit a rychlé mikrodetaily splývaly v jeden celek.

Kromě rychlosti a rozlišení Mission 796 nabízí i fantastickou lehkost, to vše spojeno do vyváženého a uchu lahodícího celku, kde nic nepřečnívá, nic nechybí, všeho je přesně akorát ve správném poměru s mimořádnou dávkou bezprostřednosti, emotivnosti – radosti z hudby.

Mají tedy Mission 796 nějaké slabiny nebo od nynějška už nemusíme sahat do high-endových sfér a utrácet high-endové peníze? Tak jednoduché to nebude. Předně Mission 796 jsou určeny do středně velkých prostor (20-40 m2). Milují běžné a tišší poslechové hlasitosti, kdy se nic z jejich předností a brilance neztrácí. Klasiku a tvrdý rock zvládají i při mírně vyšších hlasitostech s dostatečným přehledem, reprodukce si zachovává čistotu, dynamiku, rozlišení a nerozpadá se. Při extrémních poslechových hladinách poněkud “těžkne“, avšak bez známek zabarvení. Vzhledem ke štíhlé ozvučnici překvapí hluboké, hutné a rychlé basy (opět o řád lepší než známe z povedených Mission 782), které jsou dávkovány přiměřeně a nijak nezasahují do zbytku spektra. Toužíte-li po extrémních hlasitostech a vibracích hrudníku a máte-li větší poslechovou místnost, budete se muset pravděpodobně porozhlédnout ve vyšších cenových sférách. Onu odzbrojující lehkost, dravost a čistotu však budete muset s největší pravděpodobností hledat až u referenčních modelů za referenční ceny.

Několikadenním testováním a laborováním jsem rovněž zjistil extrémní vybíravost a senzibilitu k připojeným partnerům a kabelům. Ne s každým zesilovačem se Mission 796 kamarádí a podávají svůj výkon ! V jednom případě se dokonce zvuk zcela rozsypal a stal dutým, přičemž na jiných reproduktorech zněl ten samý zesilovač vemi dobře. Proto varuji před slepým nákupem bez poslechu (platí obecně na výběr jakéhokoliv hifi !).

V Excelia hifi Vám reprosoustavy Mission 796 rádi předvedeme v optimální konfiguraci. Osloví-li Vás jejich zvuk stejně jako nás, je možné, že ušetříte desetitisíce, možná statisíce, a to bez přehánění. Nové Mission 796 patří k tomu nejlepšímu, co lze ještě za rozumné peníze nakoupit. Jde doslova o kouzelné reproduktory. Pokud se kouzlo vydaří a elementálové se sejdou, krev se Vám rozproudí a srdce rozbuší… V případě Mission 796 se z prvotního vzplanutí lehce může stát láska na celý život.

© 2009 EXCELIA HIFI, Jan Roček

Testovací sestava, ve které podávaly Mission 796 nejlepší výkon (hledání a laborování pokračuje)… Meridian 507 + Cardas Crosslink + Meridian 551 + Cardas Crosslink bi-wire; Carat C 57 + Cardas Neutral Reference + Carat A 57 + Cardas Crosslink bi-wire

Nahrávky: Blackmore´s Night - Shadow of The Moon (BMG 1997 , Japan), Blackmore´s Night - Under A Violet Moon (Platinum 1999 , USA), Denon - 24/7 part 1 (SLG 2002, USA), Nightwish – Wishmaster (Spinefarm Records 2008, USA), Yello – Baby (Phonogram 1991, Germany), Madonna – The Immaculate Collection (Warner Music 1990, Germany), Mike Oldfield – Tubular Bells II (Warner Music 2003, Spain), Belinda Carlisle – Runnaway Horses (Virgin Records 1989, Germany), a řada dalších…

PavelN
Kontaktovat uživatele:

Re: Mission 796

Příspěvek od PavelN »

Založil jsem těmto reprosoustavám samostatné vlákno.

Z mého pohledu velmi pěkné reprosoustavy. Bohužel jsem je neslyšel, ale jistě by za tuto cenu 70 tis. Kč měly již slušně hrát.

Recenze pana Ročka je opět plná nadšení. Pana Ročka neznám a nechci mu ublížit, ale myslím si, že psát si recenze na vlastní zboží není moc objektivní.
Také mi přijde jeho chvála na téměř všechny značky reprosoustav jím prodávaných jako neopodstatněná. Mě třeba Focal profile 918 zklamaly na celé čáře a to i v případě, že k nim bylo připojeno několikanásobně dražší železo. Celkově mi to, bohužel, hodně připomíná pana Krauta a jeho styl recenzí, jak už napsal NA zde: http://www.hifinazory.cz/forum/viewtopic.php?f=7&t=1435

tedwine
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tedwine »

PavelN píše: ....
Zvuk, zvuk, zvuk ! To je, oč tu běží, na čem nejvíce záleží, a to je to, čím se nové Mission 796 naprosto odlišují od všeho, co jsem doposud měl možnost slyšet. Přejděme tedy rovnou k tomu podstatnému – ZVUKU:

Průzračnost, průzračnost, průzračnost ! To je to, čím Vás Missiony vyloženě ohromí ihned po vybalení (všiměte si – žádné dlouhé rozehrávání !). Aby toho nebylo málo, kromě neuvěřitelné průzračnosti, čistoty, lehkosti a fantastického(!) prostoru, Mission 796 nadevšechny vynikají svojí rychlostí, jakou dokáží podat a vykreslit i ty nejjemnější detaily a změny. Rychlost je doslova ohromující a zcela se vymyká všemu, co v této cenové kategorii v současnosti existuje a nebojím se říci i v cenových kategoriích mnohem vyšších. Slyšíte nejen zpěvaččin hlas, naprosto čistý, samozřejmý a reálný, ale zcela zřetelně i chvění hlasivek v jejím hrdle ! Brilantnost a křišťálová čistota ruku v ruce s rychlostí, jiskrností, mikro a makrodrajvem a celkovou kultivovaností je dech beroucí. Zvukový obraz je zcela přesný, zaostřený do nejmenšího detailu, slyšíte spadnout onen příslovečný špendlík na zem, to vše Mission zvládají s neuvěřitelnou lehkostí a nadhledem. Jednotlivé nástroje jsou nejen přesně rozmístěny v prostoru, ale slyšíte i jejich přirozené doznívání, které se nese prostorem a vytváří nádhernou auru. Hlas Candice Night v písni Wish You Were Here je tak dojemný, tak tesklivý … Energii rozproudí Belinda Carlisle albem Runnaway Horses, její hlas je doslova strhující, emoce na maximum od začátku do konce. Ještě se mi nestalo, abych během testování s překvapenými ústy seděl a nezmohl se na výměnu disku. Chtělo by se říci: nádherná hudba… život, vzrušení, radost i pláč… hudba, která vtahuje, obohacuje, relaxuje… to vše jsou Mission 796. Dravost s kultivovaností. To co člověk dlouho hledá a někdy nenachází ani v násobně dražších modelech, to co člověka činí šťastným – takový je projev Mission 796.
...
:o po case prve emocie oslabnú, tak sa spýtam či je spokojnosť v rovnakej miere ako na začiatku? Poprípade vystúpili na povrch nejake vecsie ci mensie nedostatky? Podla Vášho opisu to vyzerá (zvukovo) skoro na kategoriu WA Sophia :)
Este keby ste stručne porovnal s Revel Performa M22 na zostave Carat.

[EDIT by Rowing] Trochu jsem tu dlouhou citaci zkrátil.

agavel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od agavel »

Možná by se hodilo zkrátit tak dlouhou citaci. Navíc sem pan Roček nechodí. Takže bych se s dotazem obrátil přímo na něj nebo na slovanet. Mám své Mission od něj a myslím, že mu ta značka něco říká i víc než jen jako jeho zboží. Když se tak proberu tím, co prodává, tak upozorňoval na tři modely:
782 (SE)
E83
796
Předtím měl dobré zkušenosti s mými 752 freedom, které jsem u něj bral na konci jejich kariéry ve slevě. Ty nové 796 by měly být na výstavě v Praze a jsem na ně docela zvědavý. Bohužel je nemůžu vzít od něj, ani kdyby čert na koze jel. A stejně tak napotvoru nemůžu brát ani z toho zdroje z Maďarska za cenu, kterou u nás stěží kdy budou k sehnání. Ale zvědavý jsem, snad má Mission zase v nabídce povedený model. Občas se jim to prostě stane :oops:

tedwine
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tedwine »

agavel píše:Možná by se hodilo zkrátit tak dlouhou citaci. Navíc sem pan Roček nechodí. Takže bych se s dotazem obrátil přímo na něj nebo na slovanet. Mám své Mission od něj a myslím, že mu ta značka něco říká i víc než jen jako jeho zboží. Když se tak proberu tím, co prodává, tak upozorňoval na tři modely:
782 (SE)
E83
796
Předtím měl dobré zkušenosti s mými 752 freedom, které jsem u něj bral na konci jejich kariéry ve slevě. Ty nové 796 by měly být na výstavě v Praze a jsem na ně docela zvědavý. Bohužel je nemůžu vzít od něj, ani kdyby čert na koze jel. A stejně tak napotvoru nemůžu brát ani z toho zdroje z Maďarska za cenu, kterou u nás stěží kdy budou k sehnání. Ale zvědavý jsem, snad má Mission zase v nabídce povedený model. Občas se jim to prostě stane :oops:
ano,mas pravdu s textom. Predlhá citácia a otázka položená na nesprávnom servery.
To nie je velka pochvala,že občas sa im niečo podarí :D
Prečo si ich nemožeš brat z Excelia/Hungary??

agavel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od agavel »

tedwine píše:To nie je velka pochvala,že občas sa im niečo podarí :D
Prečo si ich nemožeš brat z Excelia/Hungary??
Ale naopak, jsou to komerční firmy a tak mají plno vatových modelů. Když se jim občas něco povede, tak to je dobře. Ostatně se podívej na takové super výrobce jako Vienna Acoustic (snad jsem to napsal dobře). Mluví se o nich jako o perfektních, ale některé levnější modely mají taky své mouchy. Prostě nebude všechno jako top model. No a pokud se Mission povedou repráky, tak je naděje, že nebudou stát půlku baráku. Takže to sice vystihuje situaci, ale já to beru pozitivně. A bylo myšleno povede jako opravdu povede. A jestli je to tak u 796 snad časem uslyším.
A proč je nemůžu vzít? Doplácím dluhy ze současné sestavy a přijde cyklistická sezóna. To je stop minimálně na půl roku pro hifi. Pak už to z Maďarska bude za jiné love a stejně je nebudu mít. Tak proto. ;)

tedwine
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tedwine »

Aké su postrehy z výstavy? Koho presvedčili?

Vagi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vagi »

Mě teda ne...divné basy (nejspíše za to může ta malá místnost) a málo detailů celkově se mi to vše zdálo pod dekou (můj názor) To takové Cabasse + Marantz --> to byla jiná káva!

tedwine
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tedwine »

čo to bolo za kombo cabasse-marantz? cenovo asi mimo mission 796
a na čom vlastne hrali missiony?

primare
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od primare »

*offtopic* Cabasse na Marantzi- pro mne hit dne. Bedny neoznačené- prý úplná novinka, která už je na webu, ale nemají prospekty. Cena 109000,- (můj odhad 300). Marantz CD+dělenec, víc nedokážu specifikovat. Průzračnost, drajv... *palec* .

boxer

Příspěvek od boxer »

Obrázek
Obrázek

boxer

Příspěvek od boxer »

Obrázek
Obrázek

tedwine
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tedwine »

boxere diky za trefne foto *palec*
Ty si bol tiez zvedavy na 796, splnilo očakavania?

boxer

Příspěvek od boxer »

Já bych nechal hodnocení na poslech u Honzy v Excelii.
Ne že bych se vyhýbal říci "rovinu",ale letos jsem bedny pod 1OO K "nehodnotil".

tedwine
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tedwine »

boxer píše:letos jsem bedny pod 1OO K "nehodnotil".
niekto sa má... *2thumbsup*

Odpovědět