Otvorené, alebo uzavreté reprosoustavy?

Diskuse k reprosestavám všech velikostí, tvarů, druhů, typů i váhy.
Odpovědět
dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Otvorené, alebo uzavreté reprosoustavy?

Příspěvek od dadaft »

*

problém bassreflexových beden, nevyřešitelný problém, se nazývá fáze.

trubka je spočítána tak, aby byl zvuk ve stejné fázi, jako zvuk přímo vyzářený měničem, se říká. jenže takhle komplexně to nefunguje ani náhodou. trumpeta je spočítána pro určitou frekvenci - přesně na této frekvenci je zvuk skutečně dobře sfázovaný. zvuk na jiných frekvencích je out of phase, čili více či méně mimo.
proto hrajou dvojpásmové basreflexové bedny tak katastrofálně.

je mi jasné, že zas bude mela, protože bassreflexové bedny vlastní 95% členů fóra.
z nich 90% dobře ustavené kvalitní uzavřené bedny nikdy neslyšelo, takže to bude klasická hádka o hovně.
nenaděláš nic.

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

Acon píše:boxerov príspevok o Thieloch mi pripomenul, že vlákno sa malo volať: uzavreté, otvorené alebo s pasívnou membránou.
Acone, máš pravdu. K těm "otevřeným" bych ještě dodal zda basreflexové, či skutečně otevřené. U basreflexu by ještě mohlo se dál pokračovat: V čele, v zadu, nahoru, dolů...
Každá z těchto beden bude vyžadovat jiné akustické úpravy poslechového prostoru. Uzavřené repra mají tu výhodu, že vyzařují dopředu. *thumbs up* Při dozadu otevřených bednách musíš mít stěnu za nimi řešenou vyloženě difuzně (a to se týká i basreflexu), abys energii vyzářenou dozadu roztříštil a nedovolil aby se do místa poslechu vrátila s takovým časovým posunem, který zk..ví výsledný zvuk *thumbs down* .
Diskuse proč různé konstrukce reprobeden hrají/nehrají, dutě/nedutě jsou (dle mne) jenom výsledkem interakce reprobedna/poslechový prostor (pominu-li elektroakustické vlastnosti beden = fyzika se okecat nedá; každá z možných variant bude mít jiné fyzikální vlastnosti). Jde tedy o sladění celého řetězce, od zdroje signálu až po poslechovou místnost, sám s tím máš dostatek praxe... U někoho budou hrát basreflexové bedny vynikajícně, uzavřené bedny ne a opačně.
Osobně bych toužil po úplně otevřených bednách, přece jenom reproduktor který není omezován hraje jinak, názor na otevřené Jamo zde již zmíněné mám přesně opačný = hrály na jedné výstavě tak jak si představuji; vždyť i Lyngdorf má své nejdražší repra úplně otevřená. A přesto je na netu řada diskusí, že otevřené bedny hrají špatně a i EQ Lyngdorf jim nepomáhá = opět výsledek interakce bedna/prostor.

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

Aleska
podívej se na tenhle obrázek:
Obrázek

takhle postavené uzavřené bedny budou hrát docela dobře nejen na místě označeném červenou tečkou, ale kdekoliv v místnosti. nejde o nějaké difuzory za bednama a časový posuv, jak to říkáš ty. člověk je citlivý na nepřesnosti v řádu vzdálenosti pravého a levého ucha, ne v řádu metrů!!! jde o fázovou nekoherenci.
proto dokáží otevřené bedny a horny hrát skvěle a přirozeně (když jsem zkoušel ustavení jako na obrázku, hrálo to možná líp než při klasickém) a bassreflexy prostě nee.

boxer

Příspěvek od boxer »

Tvoje "výrony" Dadafte poctivě čtu.
Někdy jim nerozumím,někdy jen něčemu,někdy ti dám za pravdu,jindy kroutím hlavou.

Nyní však bych zakroutil tou tvojí.

Nezdá se ti,že už popíráš základy sterea a akustiky jako celku?Jistě,takto to bude hrát taky "nějak",ale o poslechu sterea a o hifi se zde už nedá mluvit vůbec.

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

jak bys řekl, že to hraje?
jak je zobrazená "scéna"?

úplně normálně! všechno sedí. pravolevý i předozadní prostor, všechno! a zvuk je velmi přirozený. podmínkou jsou ovšem uzavřené bedny. nesuď z patra.

boxer

Příspěvek od boxer »

Nesoudím spatra.

Ale prostě rychlost zvuku,odrazy a td,to prostě ty popíráš.

Možná se ti to tak líbí,ale .... :idea:

korys
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od korys »

dadafte,
nemáš tám náhodou chybu? A navíc,jaký je rozdíl mezi otevřenou a basreflexovou? :)
Přes řeku do stínu stromů.

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

boxer píše:Nesoudím spatra.

Ale prostě rychlost zvuku,odrazy a td,to prostě ty popíráš.

Možná se ti to tak líbí,ale .... :idea:
prostě rychlost zvuku,odrazy a td,to prostě ty popíráš. - já to nepopírám, nemohl jsem tomu sám uvěřit, ale je to prostě tak. je to milimetrové nastavení, ale hraje to jak z praku - testováno na lidech !!! zeptej se bohuša, jak jsem měl postavené bedny, když tady byl - nechápal nic. ale hrálo to !!!

korys - jó, já myslel úplně otevřenou alá jamo nebo lyngdorf

boxer

Příspěvek od boxer »

Ani otevřená bedna nehraje dopředu a dozadu stejně.

testováno na lidech !!! zeptej se bohuša

Ale Bohuš má Sonusy,ne? A tam je to jedno.

P.S. Bohušu,to byl pokus o fór. :D

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

ono jde o odrazy - potichu to takhle hraje samozřejmě na hovno - já chtěl jen demonstrovat, že nejde o metry, ale o centimetry !!!

Mih
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mih »

Boxer - tak jak to nakreslil Dadaft to může "hrát" jen v určité hlasitosti, ani víc ani méně od optima. Jen mi není jasné fázování když pravá bedna hraje téměř jen odrazem. Není pravá zesílená balancí na zesilovači?
Tohle ustavení nelze podle mne použít např. u souseda který má vše jinak.

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

ne, všechny udělátka jsou vyplé - ale je to jen hrubý náčrt. levá bedna je mnohem blíž k zadní stěně než pravá a je vytočená tak o 30 stupňů doleva, mně se to nechtělo přesně měřit - a musí to hrát nahlas, to je pravda.
jde prostě o příklad - nedá se to zevšeobecnit.

Mih
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mih »

Tebou uváděný příklad otevřených repro Lyngdorf se má následovně. Repro hrají až od 300Hz, dolů to obstarávají 2 pasivní woofery - mimochodem s bassreflex. Celá sestava je určena přímo pro zesilovače Lyngdorf s RP jinak by chudák kupec dopadl podobně jako ty. *2thumbsup*

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

:lol:
já bedny samozřejmě takhle normálně nemám.
jde o to, že každý srší rozumy, ale kdo si vzal šestimetrové kabely, a vyzkoušel si všechny možné i nemožné ustavení? jen blbec dadaft. na druhou stranu - mnozí by koukali, co je vlastně důležité a co ne...

boxer

Příspěvek od boxer »

každý srší rozumy

:evil: Trefená husa kejhá.

Kdyby jsi Dadáfku viděl,co já se doma napřestěhovavával beden,nábytku,odtlumoval,zatlumoval,hýbal (asi něco podobnýho jako teď provádíš ty),ovšem bez potrhlých postaveních,jen abych vyždímal maximum.

No tak bádej kluku,bádej dál. *thumbs up*

Odpovědět