Otvorené, alebo uzavreté reprosoustavy?

Diskuse k reprosestavám všech velikostí, tvarů, druhů, typů i váhy.
Odpovědět
dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Otvorené, alebo uzavreté reprosoustavy?

Příspěvek od dadaft »

omlouvám se za ten slovník, ale vážený odborník merhaut je snad posedlý obsedantním navážením se do mé maličkosti. mám pocit.

merhaut

Příspěvek od merhaut »

do tvých dadaftovin se navezu kdykoliv :-)

P.S. Vy nás ale zásobujete pane Karfík ...

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

jestli bude admin chtít, ať mou reakci vymaže. nemám nic proti. ale zpátky to brát nebudu.

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

dobře merhaute. od této chvíle na to budu myslet.

agustini
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od agustini »

..suhlasim s tym ze bedna s BR je urcite problemova v nedobrej akustike priestoru na nizsich frekvenciach. Taktiez je pravda ze vacsina posluchovych priestorov 99% hifistov ma prave tento problem. Z coho plynie dost jednoduchy zaver.. 8-)

Avsak absolutne nesuhlasim s tym, ze je bedna s BR po konstrukcnej stranke horsia ako bez. Niesom odbornik z oblasti konstrukcie repro, ale skor si myslim, ze ak pri sucasnych technologiach ake sa pouzivaju pri vyrobe repro, drviva vacsina vyrobcov konstruuje svoje referencne mnohomilionove bedne (na ktorych vyrobu nemaju tak limitovany rozpocet a moznosti, pretoze do toho davaju vsetko aby ukazali co dokazu..) s BR, tak na tom nieco bude... a to robia tie bedne s BR aj v pripade ked je objem ozvucnice podla vsetkych pravidiel dostatocne velky aby to hralo nizsie frekvencie tak, ze by tam BR byt vobec nemusel... :!:

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

agustini píše: .....drviva vacsina vyrobcov konstruuje svoje referencne mnohomilionove bedne (na ktorych vyrobu nemaju tak limitovany rozpocet a moznosti, pretoze do toho davaju vsetko aby ukazali co dokazu..) s BR, tak na tom nieco bude... a to robia tie bedne s BR aj v pripade ked je objem ozvucnice podla vsetkych pravidiel dostatocne velky aby to hralo nizsie frekvencie tak, ze by tam BR byt vobec nemusel... :!:
Takto bych to nebral..., nelze říci že drtivá většina, stejně tak bys mohl napsat, že drtivá většina BR nepoužívá do svých mnohamilionových beden. Ty se navrhují nejen z hlediska zvuku, ale též (a to je rozhodující) z hlediska estetického, ba co více, z hlediska esteticko-marketingového. Na výstavách kde se potom předvádějí (a i v prodejnách) se z 95% vždy předvádějí bez rámečků a co více zaujme ? Reprobedny vyloženě účelově navržené (a velmi často naprosto přehlédnutelné a pro oči nezajímavé), nebo reprobedny nepřehlédnutelné, s mnoha BR, často "monstrózní" a přitom s dobrým, vyhovujícím zvukem ? Je to jen kšeft.

Ve výsledku stejně rozhoduje akustika poslechového prostoru. Každý typ reprobedny potřebuje něco jiného - nikde není řečeno, že repra za milion ti musí ve stejné místnosti hrát lépe než bedýnky za 25k.

PS: Přirovnám to k autům. Kdysi jsem se rozhodoval koupit ojetý vůz. Rozhodl jsem se pro Lexus, protože ten je vždy hodnocen velice vysoko. V bazarech na Argentinské v Praze jsem jej hledal a snad 10x přešel, protože byl naprosto nezajímavý, barva nic moc, špinavý, protože nikdo o něj neměl zájem - a o 20m vedle byla fronta čumilů na sporťák na 2M, s barvou výraznou, místo zavazadlového prostoru zasklený motor. Oba dva auťáky přitom určitě špičkově jezdí. Jeden je ale řešený jako užitková špička, druhý jako estetická špička. A oba jsou v testech hodnoceny nadprůměrně vysoko, a ve své době to byly firemní TOP modely .

agustini
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od agustini »

Aleska píše:Takto bych to nebral..., nelze říci že drtivá většina, stejně tak bys mohl napsat, že drtivá většina BR nepoužívá do svých mnohamilionových beden. Ty se navrhují nejen z hlediska zvuku, ale též (a to je rozhodující) z hlediska estetického, ba co více, z hlediska esteticko-marketingového. Na výstavách kde se potom předvádějí (a i v prodejnách) se z 95% vždy předvádějí bez rámečků a co více zaujme ? Reprobedny vyloženě účelově navržené (a velmi často naprosto přehlédnutelné a pro oči nezajímavé), nebo reprobedny nepřehlédnutelné, s mnoha BR, často "monstrózní" a přitom s dobrým, vyhovujícím zvukem ? Je to jen kšeft.
Nepoznam vsetky znacky a ich produkty ale napisal som ze drviva vacsina konstruuje svoje referencne modely s BR, pretoze zo vsetkych takychto bedni ktore som kedy videl (nielen nazivo ale aj na nete alebo v magazinoch) tam ten BR bol. Tych referencnych bedni nieje az tak vela aby som nemohol povedat ze som ich videl naozaj vacsinu ake sa momentalne predavaju...Nesuhlasim s tym, ze BR sa tam dava kvoli estetike a ako marketingovy tah... neviem ako tebe ale mne sa BR esteticky vobec nepaci a uz vobec ak je tych dier na bedni viac. Co inak potom hovoris na bedne ktoe maju ten BR vyvedeny smerom vzadu? Aj to je podla tak riesene pre marketingove ucely. Opat moj laicky postreh.. s tych referencnych co som videl ich ma hodne BR vzadu a nie v predu...

PS: suhlasim s tym, ze na tomto svete je vela drahych a pekne nalestenych veci ktore pri porovnani s konkurenciou ktora nieje zamerana vylozene esteticky moze skutocne kvalitativne prepadnut... Avsak ak sa bavime o vyrobkoch akehokolvek svetoveho vyrobcu s pekne dlhou historiu posobenia na trhu, tak estetika iba korunuje technologicku vyspelost ktoru spolocnost za ten cas dosiahla... Velke High End bedne, mozu pri sucasnych technologiach predsa vyzerat aj inak ako velka skrina u starej mamy osadena menicmi... *thumbs up*

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

pipis píše:Souhlasím s Augustiny. BR tam z marketingových účelů určitě nedávají :-), to už mi připadá jako
paranoia z BR. Slyšel jsem skvělé bedny jak s BR, tak i bez.
... a to robia tie bedne s BR aj v pripade ked je objem ozvucnice podla vsetkych pravidiel dostatocne velky aby to hralo nizsie frekvencie tak, ze by tam BR byt vobec nemusel...
V tom případě mi vysvětlete, proč existují reprobedny s více než jedním BR ? A to i tam, kde to není potřeba ? Sám říkáš že jsou používány i tam, kde by z hlediska objemu bedny nemusely být = takže co za tím je ? "Paranoia z BR" NARUBY ?

BVa
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od BVa »

Otvorenén (BR) vs. uzavreté..
Obidva princípy sa dajú aplikovať dobre aj zle . Ak sú aplikované dobre, BR obvykle hrá nižšie, a preto viac vybudí problematické módy (rezonancie) miestnosti na basoch. Ak sa pokles kmit. charateristiky uzavretého boxu náhodou "trafí" do rezonacie miestnosti, môže sa to čiastočne kompenzovať, horšie je ak sa trafí do "diery" na basoch...Takéto "kompenzácie " sú bez meraní (a vedomostí) len lotéria.
Lenže rezonacie miestnosti (akustika) nijako nesúvisia s typom boxu, obidve veci je nutné riešiť oddelene. Za dunenie miestnosti nemôže basreflex. Samozrejme ak tam box už prakticky nehrá, tak nič nezaduní...

Acon
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Acon »

chlapci, dajte tomuto človekovi BAN, nič iné nám tu nechýba, len niekto, kto sa tomu naozaj rozumie :mrgreen: :mrgreen: To môžeme ísť rovno na Slovanet :mrgreen: :mrgreen:

Dúfam, že smajle stačia na to aby to bolo chápané s humorom. ;)

Rowing
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rowing »

Vítej BVa zde. Díky za tvůj první příspěvek. Těším se na další. *thumbs up*

Mih
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mih »

BVa vítej, prý byla nějaká nemoc, přeji brzké uzdravení.

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

pipis píše:Slyšel jsem skvělé bedny jak s BR, tak i bez.
protože se o uzavřené bedny zajímám, dej prosím tipy na skvělé bedny bez bassreflexu, které jsi slyšel. dík.

Senior
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Senior »

Dadaft:
Několik let jsem žil s Dynaudio Confidence 5. Mohu doporučit.
V současné době ale mám bedny s BR :D

boxer

Příspěvek od boxer »

Osobně nejsem až tak velikým obdivovatelem Xavianů.

Nicméně na výstavě průserové Mediterranea-y v patřičném prostředí a řádně krmené byly dost dobré.

Ovšem 270,co jsem slyšel několikrát,a na 3-kové řadě Vincentů víckrát,mě dost překvapily.Bylo hodně dobré.

Odpovědět