Vo vlákne o amatéroch sa opäť načala debata o otvorených a uzavretých bedniach. Neviem či je ešte čo dodať...
začalo to niekde tu
Dataft reagoval takto:
Acon
mně to tak taky příjde. na druhou stranu jsou tvrzení BVa a z audiowebu.cz (na který odkazoval merhaut) v zjevném rozporu. já nechci jitřit vášně. jen mě zajímá, jak to doopravdy je. já jsem vždy ochoten se nechat odborníkem přesvědčit, jak se věci mají. ale když každý říká něco jiného, tak komu věřit?
navíc jsou tady (nejen) moje osobní zkušenosti (viz třeba poslední příspěvek ve vlákně uzavřené vs. otevřené repra): bedny s uzavřenou ozvučnicí hrají líp basy (obzvlášť při vyšších hlasitostech - a to si tvrdil i ty, pokud si dobře vzpomínám), možná při srovnatelné velikosti basáků nejdou tak dolů... ???
a dále je tu tvrzení jistého týpka, kterého si nesmírně vážím, že čím dál od ladění basreflexů, tím je projev bedny horší. neboli u dvojpásem, kde středobas hraje až ke 2 nebo 3 kHz je problém. merhaut mi kdysi tvrdil, že je to blbost. s vysvětlením proč si klasicky hlavu nelámal. na druhou stranu třeba Xavian používá tlumené basreflexy, tj. jestli to chápu, snaží se utlumit frekvence nad laděním BR. proč?
četl jsem nějakou knížku a tam se furt hovoří jen o tom hrbu, a že se s ním dá hýbat atd. podobně jako na audiowebu. ale o tomhle nic.
zajímá mě to a tak to otevírám znova a znova...
[/quote]
Bas v uzavretej bedni naozaj vnímam trochu inak. Na posúdenie ozajstného rozdielu by asi bolo treba počuť 2 páry nachlp rovnakých bední len s 1 rozdielom. S dierou a bez. Inak sa ťažko dá porovnávať. Bas v uzavretej bedni mi pripadá taký suchší, na 1. počutie možno menej výrazný napriek tomu, že na papieri idú nižšie, no bas sa mi zdá celkovo presnejší, bicie rýchlejšie bez doszvuku... Do akej miery je to správne, nedokážem posúdiť.