Otvorené, alebo uzavreté reprosoustavy?

Diskuse k reprosestavám všech velikostí, tvarů, druhů, typů i váhy.
Odpovědět
dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Otvorené, alebo uzavreté reprosoustavy?

Příspěvek od dadaft »

boxer:

hm, spojení xavian a vincent asi bude dobré. měl jsem xn230 + hybridní 226-ku a zvuk byl famózní. bohužel příliš malou poslechovku na vhodné ustavení těchhle beden, takže rytmika byla děsně mimo, neboli únavná... ale šťávu to mělo...
mít 270-ky asi už dávno neřeším nic
:P

Senior:
jo, slyšel jsem o nich (je ne) - trošku moc kaček na mě.
ale z dynaudií by mě zajímal starší uzavřený typ - za boha si teď nevzpomenu na jméno...

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

už to mám: COMPOUND 4

Obrázek

JiriAU
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JiriAU »

Myslim ze vetsi autoritu neboli zajem maji bedny uzavrene. Jen s moji skusenosti muzu podotknou ze uzavrene bedny maji daleko lepsi bass…zvlaste pri nadmerne hlasitosti .
Nicmene muzu toto tvrdit jen o bednach ktere jsem slysel ci vlastnil.
Taktez Myslim ze je problem pro vyrobce vytvorit bedny uzavrene a hlavne (regalove speakers) kde jde bassova frequence dolu na 40hz. .Jedine bedny ktere znam docela dobre jsou

Uzavrene
ATC SCM10-2 Active Speaker (45Hz)
(Velice dobre bedny active s class A amp (uvnitr)
Uzavrene
MAGICO mini II
(Jedny s nejlepsich beden co jsem slysel)

Ceny uzavrenych beden jsou o nekolikrat drazsi nez otevrene,
Nechci tvrdit ze otevrene neb zavarne jsou lepsi ci horsi muzu jen rict ze zavrene (co jsem slysel) znely lepe …

Pro zajimavost ATC SCM10-2 Active Speaker je uzavrena serie vsak vsechny dalsi
Lepsi modely taktez daleko drazsi jsou bedny otevrene ..!!??
Nemuzu tvrdit jeste jsem je neslisel

Acon
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Acon »

Vo vlákne o amatéroch sa opäť načala debata o otvorených a uzavretých bedniach. Neviem či je ešte čo dodať... začalo to niekde tu
Dataft reagoval takto:
Acon
mně to tak taky příjde. na druhou stranu jsou tvrzení BVa a z audiowebu.cz (na který odkazoval merhaut) v zjevném rozporu. já nechci jitřit vášně. jen mě zajímá, jak to doopravdy je. já jsem vždy ochoten se nechat odborníkem přesvědčit, jak se věci mají. ale když každý říká něco jiného, tak komu věřit?
navíc jsou tady (nejen) moje osobní zkušenosti (viz třeba poslední příspěvek ve vlákně uzavřené vs. otevřené repra): bedny s uzavřenou ozvučnicí hrají líp basy (obzvlášť při vyšších hlasitostech - a to si tvrdil i ty, pokud si dobře vzpomínám), možná při srovnatelné velikosti basáků nejdou tak dolů... ???
a dále je tu tvrzení jistého týpka, kterého si nesmírně vážím, že čím dál od ladění basreflexů, tím je projev bedny horší. neboli u dvojpásem, kde středobas hraje až ke 2 nebo 3 kHz je problém. merhaut mi kdysi tvrdil, že je to blbost. s vysvětlením proč si klasicky hlavu nelámal. na druhou stranu třeba Xavian používá tlumené basreflexy, tj. jestli to chápu, snaží se utlumit frekvence nad laděním BR. proč?
četl jsem nějakou knížku a tam se furt hovoří jen o tom hrbu, a že se s ním dá hýbat atd. podobně jako na audiowebu. ale o tomhle nic.
zajímá mě to a tak to otevírám znova a znova...

[/quote]

Bas v uzavretej bedni naozaj vnímam trochu inak. Na posúdenie ozajstného rozdielu by asi bolo treba počuť 2 páry nachlp rovnakých bední len s 1 rozdielom. S dierou a bez. Inak sa ťažko dá porovnávať. Bas v uzavretej bedni mi pripadá taký suchší, na 1. počutie možno menej výrazný napriek tomu, že na papieri idú nižšie, no bas sa mi zdá celkovo presnejší, bicie rýchlejšie bez doszvuku... Do akej miery je to správne, nedokážem posúdiť.

Hopp
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hopp »

Acon, zastav sa, presvedcim ta, ze to je naozaj len zdanie :-) Prave na tej live DVD nahravke Sebanovej skupiny z divadla Arena, je u mna bas rychly, presny, suchy. Pritom ide o studiovy, na mieru vyladeny, regalovy dvojpasmovy aktiv s basreflexom. Repro boli profesionalne zmerane a nastavene podla frekvencnej charakteristiky miestnosti, ktora uz pred meranim bola takmer ok. Chcem tym povedat, ze z mojho pohladu je vzdy klucova akustika a kvalita zvukoveho zaznamu. Ved napokon aj niektore najvyssie modely renomovanych vyrobcov byvaju konstruovane s basreflexom a zahraju bez problemov suchy, presny a rychly bas.

Acon
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Acon »

Hopp píše: Repro boli profesionalne zmerane a nastavene podla frekvencnej charakteristiky miestnosti, ktora uz pred meranim bola takmer ok.
To je ono + aktívne riešenie.

To vieš, že zastavím, len odkedy som sa vzdal života "na voľnej nohe" mi akosi ťažie ide organizácia voľného času :(

Senior
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Senior »

Acon píše: Na posúdenie ozajstného rozdielu by asi bolo treba počuť 2 páry nachlp rovnakých bední len s 1 rozdielom. S dierou a bez. Inak sa ťažko dá porovnávať.
To je ale totální nesmysl *headbang*
Pro volbu zda bedna bude uzavřená, nebo "s dírou" jsou rozhodující T-S parametry basového reproduktoru.
Velmi zjednodušeně: Pokud má reproduktor činitel jakosti Qts vhodný pro uzavřenou ozvučnici, nehodí se do BR ozvučnice a naopak :!:

Acon
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Acon »

Senior píše: To je ale totální nesmysl *headbang*
No dobre, ale prečo si pri tom musíš búchať hlavu o stenu. To sa nedá povedať normálne ľudsky. Ďalší príklad vhodnej reakcie na slová laika, ktorý sa k svojej neznalosti aj priznáva.
Ale napriek svojej nevzdelanosti si dovolím poznámku. Rovnaký basový reproduktor ako je napr v mojich uzavretých bedniach, používa Wilson vo svojich otvorených modeloch a dokonca som ich videl aj v subwooferi s basreflexom.

Senior
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Senior »

Acon:
Promiň, ten smajlík se mi hrozně líbí *headbang*
Pokud vím, tak Focal vyrábí pro WA hodně "zákaznických speciálů". Podle vzhledu reproduktoru nic nepoznáš.
Pipis:
Máš pravdu, ale je to kompromis.

Acon
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Acon »

Senior píše:Acon:
Promiň, ten smajlík se mi hrozně líbí *headbang*
To je iné, ten dôvod sa mi páči ;)

tombas
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od tombas »

Omlouvám se za svou neznalost, teprve postupně objevuji krásy a záludnosti hi-fi, ale už jsem se několikrát setkal s tím, že výrobce dodává společně s reprosoustavou i molitanové ucpávky do BR a dokonce jsem na to narazil i v několika odborných testech reprosoustav, že se testující zmiňují o použití ucpávek pro "upravení" charakteristiky projevu repra v nízkých kmitočtech.
Jak se na to díváte? Je to jeden z možných způsobů korekce basového projevu nebo je to totální nesmysl?

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

podle mě z nouze ctnost.
někteří chtějí bedny, co chodí kurefsky dolů, a pak zjistí, že to ve své poslechovce neustojí...

Mih
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mih »

Tombas - je to případ od případu. Pokud je mód místnosti nad naladěním basreflexu - a to většinou je - žádné ucpávky příliš nepomohou.

NA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od NA »

Senior píše:
Acon píše: Na posúdenie ozajstného rozdielu by asi bolo treba počuť 2 páry nachlp rovnakých bední len s 1 rozdielom. S dierou a bez. Inak sa ťažko dá porovnávať.
To je ale totální nesmysl *headbang*
Pro volbu zda bedna bude uzavřená, nebo "s dírou" jsou rozhodující T-S parametry basového reproduktoru.
Velmi zjednodušeně: Pokud má reproduktor činitel jakosti Qts vhodný pro uzavřenou ozvučnici, nehodí se do BR ozvučnice a naopak :!:
Jsou i měniče, které svýma TS parametrama sedí pro obě možnosti použití.
Já mám také rád uzavřené konstrukce, doma se mi osvědčily lépe. Moje poslední dvoje bedny se obešly bez BR, v obou případek basák SCAN SPEAK, jednou 8" zpevňovaný papír, podruhé 10" Al
Noble Audio - výroba a prodej

Acon
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Acon »

Dá sa jednoznačne povedať, že uzavreté bedne sú všeobecne lepšia volba, alebo že je vo všeobecnosti lepšia volba otvorená konštrukcia?
Je jednoduchšie vyrobiť otvorenú, alebo uzavretú bedňu?

+ a - jednotlivých riešení?
kedy je lepšie to a kedy zasa ono?

Radšej by som si prečítal komentár ľudí, ktorí vedia ako tých, čo si myslia.

Odpovědět