Fidas píše:když to odpojím, je to nuda ...
zdravím Fidasi - naprosto chápu, to mi věř.
a věřím, že to hraje dobře.
jednu dobu jsem měl, ještě v malém obýváku, tři bedny na kratší straně, čtvrtou proti nim na opačné, poslechové místo bylo u delší zdi tak nějak "šikmě" k tomu celému

..... (to bylo snad jedinkrát, kdy mi to zase jednou a zrovna dobře hrálo v době hledání a byl u mě někdo nezávislý -- nejsem si úplně jistý, už je to dávno, myslím, že nick "bohuš" (ten se sonusy na valhalle

, ani si neumím představit, jak to musí hrát....... ), dokonce tu tehdy na fóru utrousil pochvalné slovo tuším................ no, řekněme si na rovinu, třeba první skladba z "...grooved..." od Boboše and The Frozen Dozen byla přes 4 uzavřené trojpásmovky philips fb815 vpravdě impozantní, nemohlo se mu to nelíbit
ale já byl na cestě za čistým řešením a tahle konfigurace nevydžela moc dlouho..............
zkrátka ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, nakonec jedno "čisté" řešení mám.
a teď pár slov k několika posledním nočním poslechům, protože život někdy bývá beznadějně krutý,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, a hudba,
hudba je lék.
Richard Strauss: Tak pravil Zarathustra. Symfonická báseň podle Friedricha Nietzscheho pro orchestr op. 30
Chicagský symfonický orchestr, Fritz Reiner.
i když ho spousta muzikantů zrovna nemilovalo, Reiner je bůh -- a nahrávky Chicagského symfonického orchestru od Living Stereo jsou přes zub času fantastické - mohutnost a energie jednotlivých nástrojů i celého orchestru je nevídaná, stejně hraje třeba i Bartók nebo Dvořákova Novosvětská od nich.
i když jsou chicagští filharmonikové pod Reinerem standardně fenomenální, zas tak často Zarathustru v přehrávači neprotočím.
Carl Nielsen: Koncert pro housle a orchestr FS 61 op. 33
Kim Sjogren (housle), Symfonický orchestr Dánského rozhlasu, Michael Schonwandt.
no, místy zajímavé, nicméně jednou stačilo
Olivier Messiaen: Visions de l´ Amen. Cyklus skladeb pro dva klavíry
Gerard Bouwhuis a Cees van Zeeland
Messiaen byl vnitřně velmi spirituální, své skladby věnoval Bohu, nicméně jde o čistou avantgardu, o dialog mezi starým a novým,,,,,,,,,,, velmi patrné je to v první skladbě, kde se typicky avantgardní postupy pomalu "přimíchávají" do "klasických" schémat.
kdo neslyšel by ale asi měl začít druhou skladbou, je to skutečná vypalovačka hraná na dva klavíry, startuje velmi rytmicky na spodním rejstříku, aby se to postupně rozjelo k neskutečné palbě .................... vše umocňuje vynikající nahrávka -- výrazný dozvuk, který ovšem prospívá, a hlavně: skvěle sejmuté klavírní struny, u basové je "cítit", že je dlouhá, pevná, hrubá a napnutá, když do ní práskne kladívko, vzduch se pohne................ na výškách znělé a živoucí................... -- -- -- každá ze skladeb je jinačí, každá parádní.
Antonín Rejcha: Nový žalm. Kantáta pro sóla, smíšený sbor a orchestr na verše Siegfrieda Augusta Mahlmanna parafrázující slova modlitby Otče náš.
Magdaléna Hajóssyová (soprán), Anna Baarová (mezzosoprán), Andreas Schmidt (tenor), Karel Průša (bas), Pražský filharmonický sbor, Dvořákův komorní orchestr, Lubomír Mátl.
existuje jen jedna nahrávka Nového žalmu.
Rejcha je melodik, to se musí nechat, nicméně orchestrálně je to pro posluchače symfonií lehká nuda, jednotlivé nástrojové sekce hrají prakticky stejnozvuk, jsou používány jako klávesy klavíru, chybí tam bohatost a vnitřní dialog --- ale vokální party jsou místy opravdu podařené, Hajóssyova je fakt dobrá, nahrávka perfect, velký sbor, symfoňák a 4 sólisté, vše skvěle separováno a vyváženo.
ale taktéž - jednou stačilo.
Franz Schubert: Symfonie č. 8 C dur D 944 Velká
Concertgebouw Orkest Amsterdam, Leonard Bernstein.
no jo no, Bernstein a Schubert....... - ta závěrečná dlouhá gradace je nádherná Leonarde, čistá práce, radost.
Gustav Mahler: Symfonie č. 4 G dur
Magdaléna Hajóssyová, Česká filharmonie, Václav Neumann.
celá prostřední pasáž téhle symfonie je dokonalá, to, jak Mahler rozehrává symfonický orchestr ho zcela jednoznačně řadí k "titánům" jako Beethoven nebo Dvořák, zkrátka ta úplně nejvyšší liga.....................
úchvatná záležitost, čirá krása, čelist na podlaze.