QUADRAL AURUM Montan VIII

Diskuse k reprosestavám všech velikostí, tvarů, druhů, typů i váhy.
Mih
Kontaktovat uživatele:

QUADRAL AURUM Montan VIII

Příspěvek od Mih »

Příští týden dostanu domů na "testování" tyto repro střední cenové kategorie (4600€), srovnání bude s Focal Electra 926. Zdroj bude Teac DV50 a signál půjde přes Lyngdorf. Místní prodejce elektroniky se rozhodl prodávat tuto značku, ze skladu putují rovnou ke mě. Zatím na prodejně hrají nějaké malé sloupky Quadral za 30t. a není to zvukově špatné. Zdá se, že výrobce u této kategorie ale zlevnil budku jak jen to jde. Místo dýhy folie, čelní panel krytý umělou hmotou působí příliš lacině.
Zatím znám Montany VII i VIII pouze z prospektů nebo zahraničních testů a tam už je provedení bez připomínek nebo spíše naopak hlavně provedení v klavírním laku se mi moc líbí.

agavel
Kontaktovat uživatele:

Re: QUADRAL AURUM Montan VIII

Příspěvek od agavel »

Tak to ti přeju. U mě uplyne asi ještě hodně vody, než bude tato varianta v mém zájmu, pokud nepůjdu někam úplně jinam. Je prima, že pokračují s páskovými repro. Jen moc nechápu to poloviční schování basáku. K čemu to může být dobré? U nižší modelů Aurum mají basák schovaný uvnitř, tak se to občas dělá. Ale půlku ho zakrývat? Ty máš zkušenosti s jejich staršími Montany a spol. z řady Phonologue s transmission line?

Mih
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mih »

Zkušenosti s Quadral mám nulové. Skrytí basového repro je hlavně z designových důvodů, budka vyšla štíhlá a tak jsou tyto repro nenápadné v interieru, což jistě ženy ocení.
Na funkci basového repra to nemá údajně žádný vliv.
Oproti předchozí řadě jsou použity výškáče a středové repro z vyšších Vulkanů, prokablování je provedeno kvalitními Real Cable.
Pro "sťouraly" (viz DYI) je verze s klavírním lakem dražší o 400€, takže konečná je 5000€. Je možno objednat ale prakticky jakoukoliv barvu či odstín (výběr ze 180).
Podle info z tisku vychází cenová kalkulace vyšší a model VIII by tedy měl být dražší. Výrobce na úkor jiných repro chce zpřístupnit velmi kvalitní model.

Tomáš
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Tomáš »

Koukám,že basák je tam vlastně uhlopříčně,u dělící frekvence 200 Hz by to opravdu nemělo vadit,je to jako u někerých beden,kdy je basák z boku.

Obrázek

agavel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od agavel »

Mih píše:Skrytí basového repro je hlavně z designových důvodů, budka vyšla štíhlá
Tomáš píše:Koukám,že basák je tam vlastně uhlopříčně...
Aha! Z těch malých fotek to nebylo zřejmé.

boxer

Příspěvek od boxer »

Technische Basisdaten

Typ: 3-Wege
Prinzip: Druckkammer/Bassreflex
Nenn-/Musikbelastbarkeit (W): 200/300 W
Übertragungsbereich (Hz): 25...65.000 Hz
Übergangsfrequenz (Hz): 200/2600 Hz
Für Verstärker (Ohm): 4...8
Hochtöner: Bändchen
Mitteltöner: 170 mm Ø ALTIMA®
Tieftöner: 260 mm Ø ALTIMA®
Maße (H x B x T) in cm: 112 x 27 x 44,8 cm
Gewicht in kg: 40 kg

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek

Preisklassenreferenz Oberklasse Standlautsprecher/Stereo
Test 10. November 2009

+ Extrem pegelfest
+ Enorme Räumlichkeit
+ Herausragend abgestimmter Hochtonbereich
+ Antrittsschnell und impulstreu durch exzellent abgestimmte Gruppenlaufzeiten
+ Hervorragender Tiefgang
+ Klare, charismatische Stimmwiedergabe
+ Perfektes äußeres Finish
+ Für die Preisklasse perfekter innerer Aufbau

- Sehr ausladend
- Nur durchschnittlicher Wirkungsgrad

Mih
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mih »

Boxer, díky!

Machalík
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Machalík »

Mihu, napiš pak, jak se ti to líbilo. Já Quadraly mám hodně rád a tyhlety jsem slyšel na výstavě a na bednu téhle velikosti to nebylo špatný. Můj osobní tip je, že to tu Electru přehraje o hodně, ale nikdy jsem neměl srovnání. Po dlouhé době zajímavej test. Osobně z něj hodlám vytěžit hlavně to, jak asi hraje Titan Mk VII a případnej nástupce Mk VIII.
Dej rozhodně vědět.

Mih
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mih »

Zatím nedorazily z Hannoveru, údajně příští týden. Bohužel jsem závislý na dovozci a ten na výrobci... Určitě dám vědět, času prý budu mít dost, spěchat na mne nebudou a mají být už rozehrané. Pamatuji si z jednoho testu Montan VIII větu "dospělý zvuk z malých beden", tak jsem hodně zvědavý. Zajímaly mne k poslechu i starší Vulkany VI, výroba skončila 2006 (?), dokonce jsou jedny k prodeji na audiomarktu za velmi slušných cca 2200€, zaujala mě jejich váha (94kg/ks), dovozce tvrdí že nové Montany jsou o chloupek zvukově lepší. Ale přímé srovnání bych bral, takhle to bude s Focalem a asi na obchodě to potom uděláme s 2. nejvyššími Cabasse, což je ale jiná liga (určitě cenou).

Machalík
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Machalík »

Quadraly byly vždycky těžký, aspoň ty starý modely, takže bych těm 90 kilům i věřil. Řada Mk VI byla mezi dvěma konstruktérama, Schaper, kterej byl zodpovědnej za všechno až do Mk V, odešel, a Stark, kterej dělá Mk VII+, ještě nebyl, takže konkrétně Titan Mk VI je takový prdítko a asi je nejhorší z Titanů. Jak je na tom Vulkan Mk VI, nevím, ale Mk V má Hlava odsud.
Stejně je nejlepší konvenční bedna, co znám, Titan Mk V. Ale musí na ňu bejt zesilovač a cimra.
Su zvědavej na dojmy. Já si pamatuju, že to hrálo fakt dobře na takhle malou bedničku.
Letos by v Mnichově měly bejt Vulkany Mk VIII a za rok Titany. Na ty jsem zvědavej. Sedmičkám ještě nevěřím (plus se mi nelíbí).

Mih
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mih »

Tak Montany dnes dorazily, "bohužel" nové a tedy nerozehrané. Více až po rozehrání někdy začátkem příštího týdne.

Mih
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mih »

Takže repro jsou už téměř rozehrané a mohu tedy o nich něco napsat a porovnat s Focaly 926 (cca 95t.).

Stručně řečeno, vše je jinak. Montany mají jemnější výšky a středy detailnější, ne však analytické což bývá po čase až otravné. Nízkých kmitočtů (spíše vyšších basů a nižších středů) je na první poslech o něco méně ale basy jdou pochopitelně hlouběji a není se co divit - 28Hz při -3dB. Lidský hlas (pokud je dobře nahrán) je z Montanů přirozenější.
Výrobce dodává repro označené jako Levý a Pravý a doporučuji toto umístění dodržet. Vzhledem k šikmému umístění basového repro jsem se domníval, že logické bude je umístit tak, aby směřovaly do místnosti a ne jak uvádí výrobce
do bočních stran. Pokud bas. repro směřují do místnosti, tak je jich sice objemově více ale nějak se to tluče a poslech není příjemný (fáze?). Takže jsem výrobce poslechl a repra byly umístěny dle doporučení.
Poslouchám většinou při rozumné hlasitosti nebo potichu večer ale vyzkoušel jsem i velmi hlasitý poslech rockového koncertu. Montany to zahrají bez zadýchání, zvuk se nerozpadá, což se již nedá říci o Focalech 926, tady bylo slyšet že nejsou na tohle stavěné. Sedí jim normální a tižší hlasitost reprodukce.
Na druhou stranu, Montany zahrají výborně i potichu. Dynamiku by mohly rozdávat. Zvukově mi připomínají nejvyšší model BVa, tady se ovšem musí počítat navíc s elektronikou, u Montanů si použijete to co máte, nebo si vyberete.
V testech bylo doporučení na lepší kabel s Bi-wire připojením, zesilovač by měl být stabilní, elektronky se tady nechytají.
Připojení bylo Bi-amp, kabel XSymphony Pure Silver.
Jinak obecně Montany vzhledově vypadají moc dobře, jsou mohutnější než Focaly i když podle foto to tak nevypadá. Zpracování skříně, svorkovnice je na profi úrovni. Přes repra je možno (např. při návštěvě malých dětí) dát rám s krycí průzvučnou tkaninou a jednoduše přes magnety uchytit.
Tož zatím asi tak.

lachim
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od lachim »

mih

gratuluji k novým a novým bednám.
vypadají krásně.
jsem moc rád, že ikona českých hifistů od fecálů byla poraženo německou reproskříní.
alespoň tedy u tebe doma.
:-)

budu moc rád, pokud napíšeš své zážitky třeba i za týden, 14 dní.
rád bych četl o rozdílu mezi fc x q na známé nahrávce (zeď, 1812, homolová)
budeš si focal ještě nechávat nebo už jsou pa?

Mih
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mih »

Homolovou neznám, PF Wall, 1812 ano a byly také přehrány. U PF jsem ocenil podání hlasu, nuance i hluk leteckého průmyslu. 1812 byla podána suveréně, hlavně ty hmoždíře byly dynamičtější než u Focalu.
Těch 14 dnů mám na rozmyšlenou, zatím to vypadá, že vydrží déle. Focaly již běhají u jednoho zájemce, nabídnutá cena je pro něj zajímavá, takže asi budou bydlet jinde.
Taky čekám až opadne nadšení z nového a budu objektivnější protože se přiznám - zamiloval jsem si je. Ale protože jsem viděl a hlavně slyšel dost, čekám pořád nějakou zradu. Snad nic nebude...

lachim
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od lachim »

budu pozorně sledovat další zážitky v tomto vlákně.
vím jaké to je si usadit nová bedniska.
užívej hudby.
většinou se změnou beden můžeš začít výměnu celé sestavy.
tzv. jsem opět na začátku.
bohužel nebo naštěstí.
co kabely? budeš nějak zkoušet, plánuješ upgrade?

Odpovědět