Repro soustavy s "měkkým" basem
Repro soustavy s "měkkým" basem
Ahoj,
chtěl bych požádat zkušenější o radu. Mám MB Quart 850 S, a v podstatě ve všem mi vyhovují. Jediná věc je, že porovnám-li ty nejspodnější basy s bednami, které mám naposlouchané skoro třicet let, tak ta basová složka je prostě "jiná", a u těch starších beden je (čistě pro mě) lepší.
Ty moje staré naposlouchané bedny jsou dělané uzavřené a řádně zatlumené třípásmovky cca 30 litrů s basákem (nelekněte se) ARN 226-05/8. Jinak výšky jsou tam nic moc, středy příšerné, ale ten bas prostě miluju.
Nemyslím, že ty MB Quart nehrají tak hluboko, ani mi nepřijde, že ty moje staré třípásmovky by byly nějak přebasované, jen je ten bas prostě z podstaty úplně jiný, měkký, ekvalizací ho nedocílím.
Říkal jsem si, že ten ARN 226-05/8 by mohl být z minulosti dost známý, tak by třeba někdo mohl vědět, o jakém basu mluvím. Bedny byly podle mě ala RS 334 - osazení odpovídá a ten basák jsem krátce po koupi vyměnil když umřely ty původní 6608 (?)
Otázka tedy zní: poradíte kvalitní reprosoustavu, u které se mi po tom basu nebude stýskat? Chci si na "stará" kolena udělat radost pěkným poslechem.
- pokud možno bez basreflexu
- ideálně sloupy, ale klidně velké regálovky
- ideálně bazar, protože do toho nechci investovat majlant - 20 000 ideál, strop 50.
- velké těžké nevadí, naopak
- pro ozvučení akusticky celkem upravené místnosti místnosti 24 m2, ale poslouchám hlavně na nižší hlasitosti
- zesilovač Onkyo A-8630 (60 W do 8 ohmů) krmený převážně ze studiové zvukovky Focusrite Scarlett (24bit, 48000 Hz)
- poslouchám dalo by se říct vše od klasiky přes jazz, pop, starou elektroniku, blues, rock, funky... nějaké extrémnější techno a metal minimálně
chtěl bych požádat zkušenější o radu. Mám MB Quart 850 S, a v podstatě ve všem mi vyhovují. Jediná věc je, že porovnám-li ty nejspodnější basy s bednami, které mám naposlouchané skoro třicet let, tak ta basová složka je prostě "jiná", a u těch starších beden je (čistě pro mě) lepší.
Ty moje staré naposlouchané bedny jsou dělané uzavřené a řádně zatlumené třípásmovky cca 30 litrů s basákem (nelekněte se) ARN 226-05/8. Jinak výšky jsou tam nic moc, středy příšerné, ale ten bas prostě miluju.
Nemyslím, že ty MB Quart nehrají tak hluboko, ani mi nepřijde, že ty moje staré třípásmovky by byly nějak přebasované, jen je ten bas prostě z podstaty úplně jiný, měkký, ekvalizací ho nedocílím.
Říkal jsem si, že ten ARN 226-05/8 by mohl být z minulosti dost známý, tak by třeba někdo mohl vědět, o jakém basu mluvím. Bedny byly podle mě ala RS 334 - osazení odpovídá a ten basák jsem krátce po koupi vyměnil když umřely ty původní 6608 (?)
Otázka tedy zní: poradíte kvalitní reprosoustavu, u které se mi po tom basu nebude stýskat? Chci si na "stará" kolena udělat radost pěkným poslechem.
- pokud možno bez basreflexu
- ideálně sloupy, ale klidně velké regálovky
- ideálně bazar, protože do toho nechci investovat majlant - 20 000 ideál, strop 50.
- velké těžké nevadí, naopak
- pro ozvučení akusticky celkem upravené místnosti místnosti 24 m2, ale poslouchám hlavně na nižší hlasitosti
- zesilovač Onkyo A-8630 (60 W do 8 ohmů) krmený převážně ze studiové zvukovky Focusrite Scarlett (24bit, 48000 Hz)
- poslouchám dalo by se říct vše od klasiky přes jazz, pop, starou elektroniku, blues, rock, funky... nějaké extrémnější techno a metal minimálně
Re: Repro soustavy s "měkkým" basem
Ahoj - tak přesně vím o jakém basů je řeč - dlouhá léta vlastním dvoupásmové sloupy Monolog ( podle Amatérského radia 1991 cca- asi budeš vědět o čem je řeč když mluvíš o starých kolenou ) .
Tak jsou použité ARN 6604 (8) , ARV 3604 (8) ..... vždycky jsem se k nim vratil- právě kvůli sametovému basu mj
Podle mě je to hlavně uzavřenou konstrukcí - takže na br zapomeň pokud chceš to co chceš ..
Já taky přemýšlel co udělám až mi repro odejde - seženu těžko ...
Nejspíš si postavím toto : https://www.reproobchod.cz/totem-80-reprobox-par/
Tak jsou použité ARN 6604 (8) , ARV 3604 (8) ..... vždycky jsem se k nim vratil- právě kvůli sametovému basu mj
Podle mě je to hlavně uzavřenou konstrukcí - takže na br zapomeň pokud chceš to co chceš ..
Po celkem nenáročné úpravě hrají tyto ARN 226 mnohem lépe, také je mám osazené.
kopyto:
pak další možnosti by byly, že na těch starých bednách s pěkným basem by se mohly poladit středy a výšky.
Určitě i na MB Quartech by se dalo proteplit bass aby to bylo podobné těm starým.
pak další možnosti by byly, že na těch starých bednách s pěkným basem by se mohly poladit středy a výšky.
Určitě i na MB Quartech by se dalo proteplit bass aby to bylo podobné těm starým.
Nějaký nápad, jak se toho dá dosáhnout? Zatím jsem objednal Regum a zkusím vyčistit a ošetřit závěsy, což by mohlo teoreticky pomoci (?)Určitě i na MB Quartech by se dalo proteplit bass aby to bylo podobné těm starým.
Možná pak ještě podívat se dovnitř a dotlumit/odtlumit podle toho, jak to tam vypadá, ale něco měnit ve výhybce asi nechci (sám nezvládnu a může to být kontraproduktivní), stejně tak výměnu repro spíš ne (což by stejně obnášelo povrtat se ve výhybce).
Mesky už to vlastně napsal. Na projevu basů, se dost podílí i poměr dalších vyšších tonů. Takže si to můžeš zkusit s nějakým equalizerem, třeba v nějakém Pc přehrávači.
Jestli mají bassreflex, tak i s tím se dá laborovat. Můžeš ho zkusit ucpat, třeba smotanou zimní podkolenkou, aby to trochu dejchalo.
Jestli mají bassreflex, tak i s tím se dá laborovat. Můžeš ho zkusit ucpat, třeba smotanou zimní podkolenkou, aby to trochu dejchalo.
Do té výhybky by se muselo hrábnout, ta dělá výsledný zvuk, pak ještě mrknout na vytlumení, gumové závěsy pokud jsou suché a ztvrdlé, taky ošetřit, pak mám ještě další fígle ale to jedině po domluvě. Jinak jsou to uzavřenky myslím.
Toho se bojím asi ještě víc než výměny repráků Já a equalizér (ať už u poslechu hudby nebo u produkce, jsem muzikant) je vždy v kolečku chvilkové nadšení -> jestli ono to předtím nebylo lepší -> vyhození ekvalizéru. Každopádně díky za podněty, samozřejmě to dává smysl. A jsou to uzavřené bedny, takže bez ponožky
Zatím jsem si to aspoň párkrát přehodil na receiver JVC, který byl na těch basech možná kapku příjemnější, ale zase mi přišlo že celkově horší a míň "prostorový", a vrátil se zpět k Onkyu, kde jsem si bypasnul předzesilovač a paradoxně je to asi v mém momentálním setupu pro mé ucho nejlepší.
Zatím jsem si to aspoň párkrát přehodil na receiver JVC, který byl na těch basech možná kapku příjemnější, ale zase mi přišlo že celkově horší a míň "prostorový", a vrátil se zpět k Onkyu, kde jsem si bypasnul předzesilovač a paradoxně je to asi v mém momentálním setupu pro mé ucho nejlepší.
Ten EQ měl být jen na test, co asi změnit ve výhybce. Nebo by ti ty bedny musel někdo přeměřit a pomoci s úpravami.
To jsem nepochopil, díky. Tak daleko nevím jestli jsem ochoten zajít, uvidím - nejprve mě napadl příměr k pletení biče z nevhodného materiálu, ale to by bylo k těm bednám, které jsou za ty peníze jinak skvělé, hodně nefér. Na přeměření beden jsem myslím vybavený dostatečně, kdybych k tomu náhodou v budoucnu došel. Uvidíme, co s tím udělá péče o ty závěsy, i když se nezdají nějak významně ztvrdlé, tak by jim to teoreticky mohlo pomoct. A taky při tom uvidím, co je vevnitř a jestli by nešly trochu přitlumit, s tím mám dobrou zkušenost.
No, mám taky příspěvek.
Kdysi jsem se pokoušel stavět tohle: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1416396.html
Omylem jsem ale koupil střeďák o menším průměru a nějak jsem to pak nedokončil. Na odladění třípásma nemám a myslím, že použitý výškáč je z nouze ctnost. Myslím, nevím. Chci ale říct, že ten basák je právě takový měkkýš, hrající pohodář. Měl jsem z něj pocit všeobjímajícího zvuku. Kdybyste si třeba někdo chtěl hrát, tak třeba SZ.
Kdysi jsem se pokoušel stavět tohle: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1416396.html
Omylem jsem ale koupil střeďák o menším průměru a nějak jsem to pak nedokončil. Na odladění třípásma nemám a myslím, že použitý výškáč je z nouze ctnost. Myslím, nevím. Chci ale říct, že ten basák je právě takový měkkýš, hrající pohodář. Měl jsem z něj pocit všeobjímajícího zvuku. Kdybyste si třeba někdo chtěl hrát, tak třeba SZ.
Já je vyměnil za tohle, a litovat asi nebuduPesi píše: ↑15 čer 2024 11:28Ahoj - tak přesně vím o jakém basů je řeč - dlouhá léta vlastním dvoupásmové sloupy Monolog ( podle Amatérského radia 1991 cca- asi budeš vědět o čem je řeč když mluvíš o starých kolenou ) .
https://hifi-wiki.com/index.php/Grundig_Fine_Arts_BX_2
dadaft má zlatého bludišťáka, díky. Od včerejška už https://hifi-wiki.com/index.php/Canton_CT_800 hrajou u mě v pracovně.
Po nečekaně lítém souboji s umístěním se to nakonec povedlo, a je tam vše, co jsem hledal. Skvělé bedny
Super. Užívej. Tyhle starý Cantony, to je celkem sázka na jistotu. V ložnici mám jako druhou sestavu uzavřené regálovky Canton GLE 60 a spokojenost.