Rozbitá reprobedna

Diskuse k reprosestavám všech velikostí, tvarů, druhů, typů i váhy.
elMuerte
Kontaktovat uživatele:

Rozbitá reprobedna

Příspěvek od elMuerte »

Dobrý den,
chtěl bych se zeptat, koupil jsem reprosoustavu AQ 310, jeden výškáč nehraje *fnuk* , rozdělal jsem ho a chybu jsem nenašel, nejspíš došlo k přerušení spojení někde na cívečce. Je to ARV-104-00/8
Problém ale je, že celkově i bez toho výškáče, hraje celá bedna trošku tlumeně, oproti ostatním. A hlavně basy jsou úplně utopené.
Problém bude nejspíš ve vyhýbce ?
Co dáváte za náhradní kondenzátory ?
Otázka prý se dává do serie s výškáčem nějaká žárovečka pro ochranu před spálením, jaká ?

Mockrát děkuji, s HiFi teprve začínám. :oops:

Graf měřen marantz Audyssey mikrofonem:
mereni rozbite.jpg

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Rozbitá reprobedna

Příspěvek od lechos »

autožárovka 12V/15W-21W v sérii s výškáčem
ostatní neodpovím, musel bych vidět ale hlavně slyšet

BVa
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od BVa »

Však ten výškač zmeraj ohmetrom, zistíš či je prerušený. Prípadne prehodením výšky do/z druhého boxu zistíš, kde je problém..Pohľadom to nezistíš, jedine ak by bol spálený výkonom, tak kmitačka bude " prihoretá" ;), deformovaná, zmena farby.. .. 12V/21W žiarovka nič neochráni( prúd 2A.), keď tak max. 5W, ale urobi pokles na výškach(odpor žiarovky).
To meranie boxu nie je náhodou s demontovanou výškou? Otvor funguje ako pridaný basreflex, zmena naladenia urobí tú dieru na basoch. A merať musíš v ose výšky, cca 1m a viac od boxu. Do výhybky bez meraní nezasahuj..

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

dobre, kamarád ale tazatěl nič něpiše akym výkonom (zosilom) zostavu krmí
(žiarovku som odhadol)
kondíky tam daj MP, elyty (bipolárně zapojene v serii) to iba v krajnosti kvoli
velkému rozptylu kapacit

BVa
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od BVa »

Je tam ARV104/8, ten znesie tak maximálne 3-5W RMS . 12V/21W žiarovka obmedzí prúd na cca 2A, to sa používa tak pre nejaký PA driver cca 30-50W RMS. (2Ax2Ax8R= 32W)

Bazi 36
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bazi 36 »

Lechos, zustaň u tý polštiny, z tvojej slovenčiny si idem oči vyočiť. Háčiky nad "e" sa nepíšu, slovo kamarát iba s "t", slovo kr’mi s čiarkou nad "r" (moja klávesnica neovláda), nie nad "i"...no, našlo by sa toho ovel’a viac....

elMuerte
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od elMuerte »

- Máte pravdu měřil jsem to bez výškáče. Ale i před tím to bylo umlčené.
- Výškač má nekonečný odpor, přívody jsem zkontroloval na nich problém není, problém musí být někde v cívečce. Teď se snažím vysoutěžit jedny v aukci za 500,-Kč/pár.
- No, nevím jak změřím výkon, který do sestavy pouštím ? To nevím, prostě jsem nastavil hlasitost, a provedl jedno měření, na levém výstupu a poté přepnul na pravý a změřil druhou bednu hned vedle. A je slyšet že hraje utlumeně. Domnívám se, že to nejspíš pán přehnal a pustil do toho právě víc než měl a nevím jestli větší výkon mohl poškodit vyhýbku a nebo mám rovnou začít hledat i basový repráky ?
- jak počítáte ty žárovky? Mělo by to mít 80W, ale kolik z toho jde na výškáč ? Utlumení není problém, některé písničky hrají dost do výšek a trošičku ubrat by mi nevadilo. Jo 5W chápu.
- Děkuji za všechno a prosím nehadejme se, jde o technické zařízení a né lingvistiku.

Bazi 36
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bazi 36 »

Pleteš si hádání a dobírání si (viz. narážka na polštinu - lechos je slezák).

BVa
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od BVa »

Stačí iba vymeniť vadnú výšku a pri hraní " nehuliť" korekcie na výškach nadoraz, spolu s hlasitosťou...Skrátka s citom. Nejaké úpravy výhybky ( ak je dobrá, vyskúšať s reproduktorom z dobrého boxu) nemajú význam.

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

Bazi 36 píše:
08 led 2021 12:05
Pleteš si hádání a dobírání si (viz. narážka na polštinu - lechos je slezák).
no to hej ! ale študoval v Ostrave a na vojne služil pod slovenským majorom (nie Terazkym, to nie) a chalaniska z čaty boli tiež Slováci

Satanáš
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Satanáš »

To je ta novejsi kalota nebo ta zluta?

elMuerte
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od elMuerte »

nevím, v životě jsem to doma neměl a rozdělal jsem to poprvé v životě.
IMG_20210108_124118_1.jpg
IMG_20210108_124145_7.jpg
Prý tam ta vata nemá být, takže se v tom někdo předemnou asi vrtal.
Napadlo mě jestli není nějaký zbytek drátků v té štěrbině a jestli se třeba ta cívečka nějak neobrousila o něco v té rýze magnetu.
Kamoš mi ukázal že se dá koupit jen ten vrchlík, tak si nejspíš namaluju ten plast a vytisknu na 3D tiskárně. Otázka je spíš jak to tam nalepit aby byl ve středu a neškrtal o ten magnet, nebo se vystředí sám ?

elMuerte
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od elMuerte »

BVa píše: 12V/21W žiarovka nič neochráni( prúd 2A.), keď tak max. 5W
Zdar! Teď jsem to chtěl objednat, ale nedává mi to smysl.

Sufitová autožárovka
12V-21W ... 1,75A ... 6 ohmů
24V-5W ... 0,208A ... 115 ohmů
12V-5W ... 0,416A ... 28 ohmů

Ten ARV 104/00-8 Má mít příkon někde kolem 40W ale přece když do serie před vyhýbku zapojím 12-5W-28 ohmů, tak ten výškáč snad ani nebude hrát když bude celkový odpor 28 +8 = nějakých 36ohmů.
Našeljsem na netu že tam má být právě výkoná žárovka 12V-21W-6ohmů, kdy dojde k tomu že celkový odpor žárovka + reproduktor = 6 +8 = 14ohmů, což je sice víc ale né tolik aby vyškáč nehrál, respektivě pasivně zvedne odpor a tím omezí proud protékající výškačem.

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

aspoň to vidíš ! kolik hlav (respondentů) tolik názorů...úvaha je správná pokud žárovka pracuje v obvodu stejnosměrného napětí (DC) - v našem případě těch 12V, jenže tu jde o vysoké kmitočty, 15000-20000 Hz a vše funguje trochu jinak, nelineárně. proto jsem navrhl oněch 15-21W a hle ! už je zle

BVa
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od BVa »

12V-5W ... 0,416A ... 28 ohmů
Skús odmerať tú žiarovku(odpor) v studenom stave ;) .. Princíp ochrany žiarovkou je v tom, že v studenom stave má vlákno malý odpor (ochrana pracuje "nelineárne", to je jediná pravda v príspevku vyššie..), s rastúcim stredným prúdom (výkonom do reproduktora) sa jej odpor (ohrevom vlákna tým prúdom..) výrazne zvýši a tým obmedzí prúd (teda aj príkon) do reproduktora. A je úplne jedno, či je to DC alebo AC. Na krátke špičky to nereaguje, tie reproduktor nehrozia.
Ten ARV 104/00-8 Má mít příkon někde kolem 40W..
To je nezmysel.. Tá cievka na obrázku vyššie má vydržať 40W tepla?? Ani náhodou..Ver tomu, že to prežije max. 3-5W tepla (stredného výkonu). Ale však keď chceš, daj tam 50W halogén.. :roll:

Odpovědět