Ucpání basreflexu

Diskuse k reprosestavám všech velikostí, tvarů, druhů, typů i váhy.
Odpovědět
fox
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Ucpání basreflexu

Příspěvek od fox »

Změní, ale přebuzené basy asi nevyřeší. Vždyť bedny jsou navržené tak, aby hrály nejlépe s otevřeným basreflexem.

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PítrsPraha »

To právě záleží na té konkrétní místnosti a bednách. Pokud se shoduje rezonanční kmitočet bassreflexu s příslušným módem místnosti (nebo jeho násobky), může utlumení bassreflexu (=vyzařování "problematické" frekvence) být krásným řešením.
A protože bassreflex nehraje jen svým rezonančním kmitočtem a místnost většinou nemá jen jeden mód (a jeho násobky), může ucpání bassreflexu u různých beden a v různých místnostech přinýst různý výsledky.

NIN
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od NIN »

Já teda nevím, ale když výrobce nabízí k bedně záslepku pro basreflex, tak předpokládám, že bedna je postavená pro obě varianty, takže lze experimentovat bez nějakého zjevného "zabití" zvuku. Pokud bedna je navržena tak, že o zakrytí basreflexu výrobce nehovoří, tak tam to zakrytí může být (a třeba taky nemusí) být průšvih. Tak mi teda našeptává logika věci.

fox
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od fox »

vincik píše:Ahoj, chci se zeptat na zkušenosti s ucpáváním basreflexu. Mám teď dvoupásmové sloupové Piega S2 s předním basreflexem. Mám je v hodně malé místnosti a basy jsou přebuzené. Odtažení od zdí má minimální vliv. Zkusil jsem tedy audiofilsky narvat ponožky do basreflexu. Basů ubylo ale zvuk mi celkově příjde horší. Jakoby zastřený a míň prostorovější. Jaké máte zkušenosti? Dá se přebytek basů v malé místnosti řešit i jinak než ponožkama?:)
Přečtěte si, na co se ptal vincík. Jemu nepomůže nic jiného než akustická úprava místností. Ucpávání basreflexů je jako použit korekce. Myslím si, že výrobce je k bednám dodává jen jako doplněk. :)
Když místnost upravíte, i průměrná sestava bude hrát dobře. Vím o čem píšu. Po dostavbě své poslechovky jsem měl s basy podobné problémy. V místnosti to dunělo, basy přehlušovaly středy a výšky. Byl jsem z toho nešťastný. Naštěstí jsem měl na firmě několik balíků podhledů z lisovaného minerálu. Ty jsem postupně rozmísťoval v rozích místnosti, až se zvuk uklidnil. Další posun byl, když jsme tam přestěhovali dceřino piáno, obrazy na stěně taky udělali svoje.... Dnes jsem se zvukem spokojený. Aparát akorát dolaďuji " hifi kosmetikou", ale to sem nepatří.

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PítrsPraha »

Ale jo, s tímhle samozřejmě souhlas. Akustika místnosti je nejdůležitější komponent co se týká vlivu na výsledný zvuk. Rozhodně ale neplatí, že obecně ucpání BR nic neřeší. Může řešit a nemusí.
Peace :-).

vincik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vincik »

tak nakonec se jako nejlepší řešení ukázalo nechat na reprácích síťkový kryt. je docela silný a přiléhá těsně na repráky. basy se podstatně spravily. hádám že ty bedny jsou navržené, aby byly používány se síťkami. celkově se mi teď lépe poslouchají

petrL
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petrL »

Čili pomohlo akustické tlumení reproduktoru. V tom případě bych problém nehledal v naladění bassreflexu, rezonančních módech místnosti, ale jedině v zesilovači.

vincik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vincik »

Zdravím, dovolte mi po 5 letech ještě jednou otevřít tohle téma. Mám už jinou sestavu i jinou místnost, ale zase řeším stejný problém. Zda ucpat či neucpat bassreflex. Mám regálové dvoupásma Focal Aria 906 s předním bassreflexem a nemůžu zkrotit jejich basy. Mám je v malé 5x5 místnosti. Umístění na nožičky ani různá vzdálenost ode zdi nepomáhá. Ztráta nízkých frekvencí mě netrápí, protože mám dva Rel subwoofery, které je zastoupí. Příjde mi ale, že zvuk je po ucpání celkově horší. Jaké jsou vaše zkušenosti? Ucpat či neucpat? A jestli ucpat, tak čím?

Kocour
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Kocour »

Existuje reseni kdy se nemusi natrubek uplne ucpat, to je totiz vetsinou totalni ztrata basu a vahy spodku.
Jestli ma ten natrubek napriklad 5cm prumer, tak sezen nejaky tlumici material tloustky treba 7mm, nejaky filc nebo tak, treba i koberec, vystrihni prouzek sirky 4cm, a delky obvodu 5cm trubky, a sroluj to a vloz do natrubku plus minus na kraj nebo treba 2cm od kraje, tam kde uz neni zaobleni. Rozmery atd jsou jen prvni nastrel k experimentovani. Snizi to ucinnost bassreflexu a zaroven ladeni, koleno se snizi a natahne dolu.

vincik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vincik »

subjektivní dojem po úplném ucpání molitanem:
- nejnižších frekvencí neubylo (možná jich naopak přibylo)
- došlo ke změně ve středním pásmu... zvuk je "sušší, mdlejší, míň barevný"
- zmenšila se prostorovost jako kdybych je posunul 20,30 cm ke zdi
- zmizelo dunění (v pasážích kde jsou déle znějící spodní frekvence dojde asi v kombinaci s akustikou v místnosti k efektu stojatých vln... jestli kecám tak mě opravte)... jako test track používám např. toto, kde v čase 00:28 ten klavír už neduní

Kocour
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Kocour »

A suby zapnuty ci vypnuty? Neni treba potreba to po ucpani znovu sladit? A co zkusit experiment co jsem popsal?

vincik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vincik »

suby jsou samozrejme vypnuty... mimochodem suby musim provozovat na cca 5% max vykonu, jinak to v mistnosti duni jak ve vytuneny felcii zhulenejch hiphoperu... ony ty Focaly nebudou kdovijak prebasovany...problem je ta mala a ctvercova mistnost

mrba
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od mrba »

Ja používam tiež ARIE 906 so subwoofermi a basreflex mám upchatý stočenou bavlnenou ponožkou. Samozrejme subwoofre som nastavoval až s takto upravenými bedňami. Mne sa zdá zvuk takto lepší. Používam ale aj DRC a do ARIÍ posielam menej basov.
FocalUpchavka.jpg

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

Což...firmy nezahálejí a pohotově nabízejí "profi" ucpávky BR z molitanu
na odkazu zn. Proson
https://www.hifimarket.cz/PROSON-ucpavk ... escription
(stejnou službu udělá zmuchlaná koule molitanu případně bublinové fólie no kdo chce kam pomožme mu tam)
ale víte, křivý nátrubek bassreflexu jsem ještě za 40 let neviděl, to bude PRC, Taiwan, Singapur nebo co.
Přílohy
BR2.jpg

Dark side of the moon
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Dark side of the moon »

Ucpání bassreflexu (úplné nebo částečné jak psal Kocour) ovlivní frekvenční průběh v poměrně širokém pásmu nízkých frekvencí. Proto sice může částečně eliminovat - snížit hlasitost tebou popisovaného dunění (na rezonančních frekvencích místnosti), ale ke snížení hlasitosti samozřejmě dojde i mimo tyto rezonanční frekvence, takže spodní pásmo pak může být příliš slabé.
Obecně ucpávání bassreflexu dle mé zkušenosti dává smysl pouze pokud je vyveden na zadní stranu - lze tím tak doladit vliv umístění beden (vzdálenosti) od zadní stěny. V případě bassreflexu na čelní stěně bych bassreflex neucpával - bedna je navržená a vyladěná jako otevřená a tak by to mělo zůstat.
Jak správně píšeš, hlavní problém bude v poslechové místnosti. Bude nutné provést nějaké měření, zjistit problematické frekvence a následně pak dle možností provést akustické úpravy a/nebo využít DSP.

Odpovědět