Ucpání basreflexu
Re: Ucpání basreflexu
Viete niekto, kolko molitanu treba napchat do DD 15+ ? A kam presne ?
Je na to nejaka tabulka ?
Je na to nejaka tabulka ?
Vlákno jsem četl bez velkých nadějí, že narazím na něco, co jsem ještě nezkoušel. A hle, mýlil jsem se - slánky! Ty jsem sice neměl po ruce v dostatečném množství, ale zkusil jsem srolovat na válec s průměrem mého zadního bassreflexu takovej ten vzdušnej uvnitř vlnitej papírovej karton, čímž vzniklo cosi podobného svazku slánek. A přes veškerou mou skepsi (doznávám) mám v mých podmínkách stejnou zkušenost jako ty. Díky moc za inspiraci
Aháááá!!!
Ono jde o slámky (brčka).
A já už dumal, jak může slánka pomoci bassreflexu a jestli funguje i pepř...
Ono jde o slámky (brčka).
A já už dumal, jak může slánka pomoci bassreflexu a jestli funguje i pepř...
A co parazitni zvuky proudiciho vzduchu pri techto resenich, nevadi?
Pri týchto experimentoch sa zmenší prierez BR a jeho Q (koeficient kvality). Vo výsledku sa box (rezonancia BR) podladí a klesne príspevok BR.. Urobí sa z toho v podstate uzavretý box. Pri akustických problémoch miestnosti (nejaké rezonancie, stojaté vlnenie)to môže subjektívne pomôcť.
Pocitová změna z těch slámek v BR je jakoby se reprobedna opravdu změnila na uzavřenou, ale s vyzařováním membránou dopředu účinnějším než při úplném zaslepení BR, jakoby reprobedna měla větší objem. Zvukový obraz se vyjasnil, je čitelnější a přehlednější, lépe vykreslený.
Co vim z praxe, tak se pouzivaji ruzne typy molitanovych ucpavek. Bud uplnych nebo zmenšujícich prumer basreflexu. Slanky plochu moc nezmensi, ale mohou usmernit proudeni vzduchu a zabranovat vireni v tubusu. I proto byvaji hrany natrubku u lepších beden zaobleny na obou stranach.
... použitie tých slamiek (ak sú v BR nátrubku pevne umiestnené) je prakticky ekvivalentné úplnemu upchatiu BR otvoru 

Ve svých podmínkách jsem laboroval s úplným zaslepením molitanem a došel jsem k molitanovému mezikruží zmenšujícímu průměr. Jevilo se mi to lepší než původní otevřený BR (kdy trochu zanikaly středové frekvence v příliš zvýrazněných a málo přesných basech, přestože jsem se je snažil redukovat ekvalizérem) i než při úplném zaslepení. Slámky se k mému překvapení projevily nesrovnatelně (chce se mi napsat zázračně) lépe, i když to asi není zrovna vzor aplikované teorie.
... no "zázračnú dieru" objavili už dávno vo firme Dynaudio
https://www.hifi-wiki.de/index.php/Dynaudio_Variovent

https://www.hifi-wiki.de/index.php/Dynaudio_Variovent
Pokud prochazi jakoukoliv "redukci" v otvoru basreflexu vzduch, nikdy to nebude uzavrena bedna.
Vratim sa k tomuto prispevku - a len jedna rada - nerobte to. REL je dobra firma, ale toto nie je dobra rada. REL su dobre suby, s trochu prestrelenou cenou na to co dokazu. Ich vyhoda/nevyhoda je ze neponukaju zaidne DSP a tym padom nemaju delay, co sa da pekne vyuzit, ked niekto vie ako.vincik píše: ↑18 črc 2021 12:05Zdroj zvuku je pc+Cambridge CXA81. Dozvuk v místnosti je tak akorát. Na stropě a za poslechovým prostorem mám absorbční panely na středy a výšky a v předním rohu dva absorpční panely s vysokou absorbcí 40-80hz. Co se místa subu týče, tak jsem experimentoval hodně a tam kde jsou teď mi znějí dobře. Zapojené je mám pomocí "high level connection" ... neznám český překlad. Teď mi ale po všech těch experimentech ty svině začaly bručet a to ikdyž jsou odpojené ze zesíku, takže místo poslouchání teď budu hledat medvěda. potrebuji-poradit/hucici-subwoofer-t23290.html