Vintage reprobedny typu Sansui, Pioneer apod.
Re: Vintage reprobedny typu Sansui, Pioneer apod.
Voštinové repro:
Na pohled, to jo, ale ukázaly se moc těžké a necitlivé. Dobová reklama říkala, resp. ukazovala kmit ( křivku ) repro klasického zvlněnou podle tvaru reproduktoru a u té voštiny kmit podle plochy reproduktoru tedy svislou přímku a to mělo být na zvuk to pravé. Bohužel to tak nebylo, byl to jen marketing. Měly potíky na středy a výšky a jakousi automatickou ochranu proti přetížení a kontrolku. Mně to však neoslovilo, brzy šly z domu a říkal jsem si škoda Bonů.
Na pohled, to jo, ale ukázaly se moc těžké a necitlivé. Dobová reklama říkala, resp. ukazovala kmit ( křivku ) repro klasického zvlněnou podle tvaru reproduktoru a u té voštiny kmit podle plochy reproduktoru tedy svislou přímku a to mělo být na zvuk to pravé. Bohužel to tak nebylo, byl to jen marketing. Měly potíky na středy a výšky a jakousi automatickou ochranu proti přetížení a kontrolku. Mně to však neoslovilo, brzy šly z domu a říkal jsem si škoda Bonů.
dadaft:
Ano, ten Magnat by možná stál za zkoušku...
Ano, ten Magnat by možná stál za zkoušku...
-
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Oldear:
Jo jo, já je měl tenkrát možnost poslouchat jen jedno odpoledne, pár hodin, ale ty dojmy jsem měl podobné.
Ovšem design Technics z té doby, to byla špička. Ty krásné fluorescenční segmentové měřáky, kvalita povrchů, ...
I ty bedny byly krásné, minimalistický čistý design i díky těm plochým membránám, ale bohužel ...
Nejen Jára Cimrmanů byl průkopník slepých uliček
Jo jo, já je měl tenkrát možnost poslouchat jen jedno odpoledne, pár hodin, ale ty dojmy jsem měl podobné.
Ovšem design Technics z té doby, to byla špička. Ty krásné fluorescenční segmentové měřáky, kvalita povrchů, ...
I ty bedny byly krásné, minimalistický čistý design i díky těm plochým membránám, ale bohužel ...
Nejen Jára Cimrmanů byl průkopník slepých uliček
řada CS byla skvělá.Já měl 603 ,pokulhavaly basy jinak výborné,krmil jsem to dpa 380,pak jsem přešel na cs 722,...
Po přečtení všech vašich komentářů se domnívám, že bych měl přispět..
Nyní vlastním vintage Sansui SP-X9, Yamaha NS-1000M / NS-500M, novější repro Sonus Faber Cremona, Usher BE-718, …, tak že mám možnost reálného porovnání!
První dojmy ohledně Sansui SP-X9 :
První věc, které si všimněte je velká tuhost/ kmit membrány wooferu (zkuste ji zatlačit prsty a uvidíte).
Většinou současné moderní repro mají pěnový nebo gumový závěsný kroužek, tak že charakteristika úplně jiná. Pro mě je to jedna z nejpozoruhodnějších kvalit, ale pro některé možná největší chyba kde argumentují, že slyšeli hlubší basy vycházející z pouhých 10 palců basového reproduktoru (předpokládám, že s pěnovým nebo gumovým odpružením).V tom případě zkuste hrát například „St-Germain“ nebo jinou kvalitní muziku na vysoké úrovni s tímto druhem basového reproduktoru: membrána už po prvním hlasitém basovém zvuku neví kde je a dochází k velkému zkreslení a ztrátě barvy zvuku!
Tak že v případě X9 hluboké basy tak nekmitají jako ostatní kvůli své tuhé membráně a tak dochází k X-vzácná top kvalitě.
Jeden z mých kamarádů je houslista a velmi dobře zná skutečný zvuk. Při jejich poslechu byl v úžasu - nikdy neslyšel tak přesný a realistické přednes.
Závěrem:
SANUSU SP řada 9 je unikátní repro pro mne s nejlepší barvou zvuku co jsem kdy slyšel .
Barva zvuku a přednes středů je na úrovni současných novějších reproduktorů v cenová hladiny nejvyšší úrovně (porovnáno s repro Sonus Faber Elipsa, Cremona, Usher BE, )
Vysoká citlivost . 102 db, tak že nejsou náročné na zesilovač.
Dostupná cena, daji se sehnat za 30-40tis CZK, pokud máte štěstí.
Drobná nevýhoda, absence nejnižších kmitočtů, což lze vyřešit zapojením kvalitního subfooferu. V mém případě vyřešeno zapojením basového reproduktoru Yamaha NS-500M.
Nyní vlastním vintage Sansui SP-X9, Yamaha NS-1000M / NS-500M, novější repro Sonus Faber Cremona, Usher BE-718, …, tak že mám možnost reálného porovnání!
První dojmy ohledně Sansui SP-X9 :
První věc, které si všimněte je velká tuhost/ kmit membrány wooferu (zkuste ji zatlačit prsty a uvidíte).
Většinou současné moderní repro mají pěnový nebo gumový závěsný kroužek, tak že charakteristika úplně jiná. Pro mě je to jedna z nejpozoruhodnějších kvalit, ale pro některé možná největší chyba kde argumentují, že slyšeli hlubší basy vycházející z pouhých 10 palců basového reproduktoru (předpokládám, že s pěnovým nebo gumovým odpružením).V tom případě zkuste hrát například „St-Germain“ nebo jinou kvalitní muziku na vysoké úrovni s tímto druhem basového reproduktoru: membrána už po prvním hlasitém basovém zvuku neví kde je a dochází k velkému zkreslení a ztrátě barvy zvuku!
Tak že v případě X9 hluboké basy tak nekmitají jako ostatní kvůli své tuhé membráně a tak dochází k X-vzácná top kvalitě.
Jeden z mých kamarádů je houslista a velmi dobře zná skutečný zvuk. Při jejich poslechu byl v úžasu - nikdy neslyšel tak přesný a realistické přednes.
Závěrem:
SANUSU SP řada 9 je unikátní repro pro mne s nejlepší barvou zvuku co jsem kdy slyšel .
Barva zvuku a přednes středů je na úrovni současných novějších reproduktorů v cenová hladiny nejvyšší úrovně (porovnáno s repro Sonus Faber Elipsa, Cremona, Usher BE, )
Vysoká citlivost . 102 db, tak že nejsou náročné na zesilovač.
Dostupná cena, daji se sehnat za 30-40tis CZK, pokud máte štěstí.
Drobná nevýhoda, absence nejnižších kmitočtů, což lze vyřešit zapojením kvalitního subfooferu. V mém případě vyřešeno zapojením basového reproduktoru Yamaha NS-500M.
Pioneer CS603, 722 a HPM60 hrály lépe než CS901 které mám vyžádaly si
tuning výhybky, vytlumení vnitřku (stavební izolační lisovanou vatou)
a eliminaci bass-reflexu vzadu (je na to spešl molitanová ucpávka, já se
spokojil s kouli bublinové folie)
https://www.hifiporadna.cz/proson-ucpav ... lexu-p4981
PS. zn. Sansui znám jenom z obrázků v katalogu
Po přečtení těchto komentářů,bych chtěl přispět s vlastní zkušenosti ohledně vintage HiFi reproduktorech.
Již několik let používám reproduktory Pioneer HPM 70 a krmím je vintage zesilovačem Pioneer SA - 508.
Pochopitelně jsem musel po koupi této 40 staré sestavy udělat upgrade.
Do reproduktorů jsem vyrobil nové vyhybky hlavně nové kvalitní kondenzátory ,odpory a cívky původní na feritovem jádru nahradil vzduchovými . Reprosvorky původní pružinové jsem nahradil šroubovacími.
Reproduktory ožily a hrají o 50 % lépe než když jsem je koupil.
Tak též jsem upravil vintage zesilovač hlavně phono předzesilovač se mi zdál zastřený bez středu a výšek ,po výměně všech kondenzátoru hraje zesilovač o 30%lepe.
Tyto reproduktory mají celkem dobrou citlivost 92,5dB ta tento zesilovač o výkonu 25w bohaté stačí a to zvucim místnost 6x6m .Velice zajímavý je basový reproduktor je 10" litý koš a membrána je směs uhlíku závěsy jsou celkem tuhé takže nekmita ve velkém rozsahu ,ale pokud se více vybudí ukáže svou sílu basy tuhé bez zkreslení , porovnával jsem z Pioneer cs 603 a ty bohužel už mají jiný basový reproduktor a ten má klasický gumový závěs ale i když má 12" rozměr tak na basech je jiný ne tak pevný.
Takže za mě vintage HPM 70 reproduktory jsou velice solidní reprobedny, ale je třeba
Upgradovat a udělají hodně radosti.
Již několik let používám reproduktory Pioneer HPM 70 a krmím je vintage zesilovačem Pioneer SA - 508.
Pochopitelně jsem musel po koupi této 40 staré sestavy udělat upgrade.
Do reproduktorů jsem vyrobil nové vyhybky hlavně nové kvalitní kondenzátory ,odpory a cívky původní na feritovem jádru nahradil vzduchovými . Reprosvorky původní pružinové jsem nahradil šroubovacími.
Reproduktory ožily a hrají o 50 % lépe než když jsem je koupil.
Tak též jsem upravil vintage zesilovač hlavně phono předzesilovač se mi zdál zastřený bez středu a výšek ,po výměně všech kondenzátoru hraje zesilovač o 30%lepe.
Tyto reproduktory mají celkem dobrou citlivost 92,5dB ta tento zesilovač o výkonu 25w bohaté stačí a to zvucim místnost 6x6m .Velice zajímavý je basový reproduktor je 10" litý koš a membrána je směs uhlíku závěsy jsou celkem tuhé takže nekmita ve velkém rozsahu ,ale pokud se více vybudí ukáže svou sílu basy tuhé bez zkreslení , porovnával jsem z Pioneer cs 603 a ty bohužel už mají jiný basový reproduktor a ten má klasický gumový závěs ale i když má 12" rozměr tak na basech je jiný ne tak pevný.
Takže za mě vintage HPM 70 reproduktory jsou velice solidní reprobedny, ale je třeba
Upgradovat a udělají hodně radosti.
Jo jo taky mám vintage repro Canton Karat 20. Sice to není bůhví co, nestáli mnoho, ale také jsem dal nové svitkové kondenzátory na výhybkách a musím říct , že hrají parádně. Ještě jsem neslyšel tak kvalitní a realistické vokály. To umí opravdu neuvěřitelně dobře. To jsem tu měl nové regálovky za 20 000 Kč a ty to zdaleka tak neuměli. Na akustickou hudbu apod. co poslouchám jsou skvělý. Krásně čistý přednes ve středovém pásmu. Jsou uzavřenky a vyhovují mi.
Nejsou ideální pro basové milovníky, ale pro ty co poslouchají jazz apod.
Nejsou ideální pro basové milovníky, ale pro ty co poslouchají jazz apod.
Kdo touží po vzhledu vintage tuzex neměl by pominout soustavy
Toshiba SS-150, třípásma bassreflex 10" bass, difuzér vejšek
(tzv.akustická čočka) a podobné ozdoby - vychytávky 80.let
byly živeny koncákem Transiwatt TW120 s výsledkem uspokojivým
době svého vzniku
Toshiba SS-150, třípásma bassreflex 10" bass, difuzér vejšek
(tzv.akustická čočka) a podobné ozdoby - vychytávky 80.let
byly živeny koncákem Transiwatt TW120 s výsledkem uspokojivým
době svého vzniku
Prosím jak jsi tunil tu výhybku?lechos píše: ↑01 led 2021 17:37Pioneer CS603, 722 a HPM60 hrály lépe než CS901 které mám vyžádaly si
Rád bych si to udělal u svých cs 603
Nejprv jsem vyměnil všechny kondíky (za stejné hodnoty) no a potom implantoval
kompletní osazenou desku vyhýbky pro 3-pásmo 12dB/okt (8Ω) z offerty zn. Dexon
typ již nevzpomenu ale velmi pravděpodobně skl.č. 12903 (dělící kmitočty
700 a 5000 Hz) nabídka je široká...možná je to autosugesce "za ty prachy to hrát musí"
ale bedny ožily, na středech zejména.
PS. poslouchám pop&rock okrajově mětal s důrazem na basovou a perkusní rytmickou složku.
kompletní osazenou desku vyhýbky pro 3-pásmo 12dB/okt (8Ω) z offerty zn. Dexon
typ již nevzpomenu ale velmi pravděpodobně skl.č. 12903 (dělící kmitočty
700 a 5000 Hz) nabídka je široká...možná je to autosugesce "za ty prachy to hrát musí"
ale bedny ožily, na středech zejména.
PS. poslouchám pop&rock okrajově mětal s důrazem na basovou a perkusní rytmickou složku.
Naposledy upravil(a) lechos dne 17 led 2022 12:32, celkem upraveno 1 x.
Není lepší to změřit a podle toho vyhybku navrhnout? Nebo je nějaká univerzální vyhybka?
Je a není. Nekonečná práce...je to hanba a degradace značky
co provedli s výhybkou CS901.
co provedli s výhybkou CS901.
Kondíky chápu, ale to jsi ke stávající výhybce s vyměněnými kondenzátory nabastlil ještě tu od dexonu?
ne ! původní z fabriky se z boxu vyndala, tlumivky velikosti pětikoruny byly zcela k ničemu