Zkušenosti s 2.1 repro systémy
- PítrsPraha
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Re: Zkušenosti s 2.1 repro systémy
Četl jsem to do konce. To ale nic nemění na faktu, že ten jeden zapojený sub je naladěný dost nevhodně. Jinými slovy, i s jedním subem by se ta sestava dala nepochybně vyladit lépe než ukazuje tenhle graf.
Jinak samozřejmě nezpochybňuju, že tohle "špatné" nastavení při jednom zapojeném subu je naopak vyhovující pro dva a více zapojených subů.
Jako ukázka, jak to (ideálně) vypadá s jedním zapojeným subem, to ale není povedené.
Jinak samozřejmě nezpochybňuju, že tohle "špatné" nastavení při jednom zapojeném subu je naopak vyhovující pro dva a více zapojených subů.
Jako ukázka, jak to (ideálně) vypadá s jedním zapojeným subem, to ale není povedené.
Jíro, že tobě se stýská po velkém spodku cos měl u Utopií
Regálové (v tomto případě asi pouze stojanové) Vividy to konstrukčně dát zřejmě nemohou.

Jelikož je vlákno nadepsáno zkušenosti, tak si dovolím odpovědět.
Asi moc nepotěším, ale musím dát za pravdu lachimovi.
Zrovna nedávno jsem si z myšárny do obýváku jen tak pro zabití času přetáhl ze své myšárny
do obýváku regálovky Sonus Faber Guarneri (dobře vytuněné) s tím, že si je opět poslechnu se subem Velodyne SPL.
Krmení je postačující (2x550W) a i když jsem je kdysi normálně poslouchal, tak mi bylo hned jasné, že to na sloupy
ATC 40 nemá.
Dobře si pamatuji i na totéž s regálovkama nejvyšší řady Triangle, nebo předtím B&W, kterých ač mi jich bylo
obojích líto, tak nakonec skončily u mých dětí.
Ale pozor, měl jsem doma i několikeré sloupy a u všech mi to dunělo a proto jsem dlouho hrál na regálovky,
takže až uzavřené ATC vyřešily problém.
Asi moc nepotěším, ale musím dát za pravdu lachimovi.
Zrovna nedávno jsem si z myšárny do obýváku jen tak pro zabití času přetáhl ze své myšárny
do obýváku regálovky Sonus Faber Guarneri (dobře vytuněné) s tím, že si je opět poslechnu se subem Velodyne SPL.
Krmení je postačující (2x550W) a i když jsem je kdysi normálně poslouchal, tak mi bylo hned jasné, že to na sloupy
ATC 40 nemá.
Dobře si pamatuji i na totéž s regálovkama nejvyšší řady Triangle, nebo předtím B&W, kterých ač mi jich bylo
obojích líto, tak nakonec skončily u mých dětí.
Ale pozor, měl jsem doma i několikeré sloupy a u všech mi to dunělo a proto jsem dlouho hrál na regálovky,
takže až uzavřené ATC vyřešily problém.
Pár let jsem provozoval XAVIAN XN185II s firemnim subem XAVIAN Cuore. Od té doby už jen sloupové repro.
Dnes to vidím tak, že 2.1 bych volil pouze v případě, kdy v daném finančním limitu dám přednost co nejkvalitnějšímu stojanovému repro pro poslech hudby a sub si doplním jen pro sledování filmů.
Dnes to vidím tak, že 2.1 bych volil pouze v případě, kdy v daném finančním limitu dám přednost co nejkvalitnějšímu stojanovému repro pro poslech hudby a sub si doplním jen pro sledování filmů.
kychtax :
sub je kdykoliv připraven, stačí se ohnout, zapnout a nechat jemně lechtat a poznat je to okamžitě.
sub je kdykoliv připraven, stačí se ohnout, zapnout a nechat jemně lechtat a poznat je to okamžitě.
- PítrsPraha
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Priklanim se k lachimovu nazoru, ze dospele stereo je lepsi bez subu. Problem ale je (alespon muj a doufam, ze jen docasny
), ze sloupy, ktery maji spickovy vysky a stredy a zaroven i kvalitni basy az nekam k 25 Hz, jsou hodne hodne drahy. Zatimco sloupy, ktery maji spickovy vysky a stredy a "rozumne" hluboky basy, jsou za mnohem prijatelnejsi penize.
A cim niz se deli bedny a sub, tim mensi je riziko vneseni nejakyho zabarveni.
Na druhou stranu ladit sub k tak perfektni sestave, jako je Sroll+Vivid, nebude nic lehkeho. Ale "plnotucne Vividy jsou v cene maleho rodinneho domu... Oproti tomu je treba 100 tis za top-end sub porad plivnuti do rybnika.

A cim niz se deli bedny a sub, tim mensi je riziko vneseni nejakyho zabarveni.
Na druhou stranu ladit sub k tak perfektni sestave, jako je Sroll+Vivid, nebude nic lehkeho. Ale "plnotucne Vividy jsou v cene maleho rodinneho domu... Oproti tomu je treba 100 tis za top-end sub porad plivnuti do rybnika.
Bedny hrajici od 25 hz ? To je drahy luxus.
Dobre nakrmene Wilson audio w-p 7, bw 801d, xavian xn350 na monoblocich marsh...a treba stare Von schweikert!
Chapu, ze nekdo hrombednu na stereo pouziva. Ja to slyset nemuzu. Nikdy to nema takovy ten bas nekde mezi stredakem a basakem, co zahraje velka bedna jen tak "mimochodem". A tohle woofer nikdy zahrat neumi.
Dobre nakrmene Wilson audio w-p 7, bw 801d, xavian xn350 na monoblocich marsh...a treba stare Von schweikert!
Chapu, ze nekdo hrombednu na stereo pouziva. Ja to slyset nemuzu. Nikdy to nema takovy ten bas nekde mezi stredakem a basakem, co zahraje velka bedna jen tak "mimochodem". A tohle woofer nikdy zahrat neumi.
Fs
Zkousel jsem 2 x cuore ( 1. Typ) I k xn 270. Take to neslo napojit. Radeji samotne xn 270
Zkousel jsem 2 x cuore ( 1. Typ) I k xn 270. Take to neslo napojit. Radeji samotne xn 270
- PítrsPraha
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
V pripade sloupu + subu ale preci jen nedava moc smysl delit tak vysoko, aby sub zasahoval az nekam nad 150 Hz, pokud chapu spravne ten prechod basy-stredy, o kterem pises.
Pred rozhodnutim koupit sub jsem si s tim u sebe dost peclive hral. Zacal jsem ze zvedavosti tim, ze jsem odpojil basaky u Focalu a komplet basy hral jen sub. Bylo to neposlouchatelny i po co nejpeclivejsim vyladeni za pomoci mereni a slysitelne mono na basech - i cca 200 Hz je zretelne smerovych. Cim niz jsem sel s delickou, tim lepsi byl vysledek. Nakonec to mam tak, ze bedny hrajou bez omezeni a sub mam low pass filtrem v Parasoundu ustiplej presne tam, kde bedny konci.
Stejne to mam i v obyvaku na 3.1 sestave k telce.
Beru to tak, ze bedny jsou jako celek nejak vyladeny a je kontraproduktivni snazit se jejich zvuk dablovat dalsi bednou. Ale mozna je to takhle optimalni uen v moji sestave a jinde by se to chovalo jinak. Hlubsi zkusenosti kolem ladeni subu mam zatim akorat se svym aparatem.
Pred rozhodnutim koupit sub jsem si s tim u sebe dost peclive hral. Zacal jsem ze zvedavosti tim, ze jsem odpojil basaky u Focalu a komplet basy hral jen sub. Bylo to neposlouchatelny i po co nejpeclivejsim vyladeni za pomoci mereni a slysitelne mono na basech - i cca 200 Hz je zretelne smerovych. Cim niz jsem sel s delickou, tim lepsi byl vysledek. Nakonec to mam tak, ze bedny hrajou bez omezeni a sub mam low pass filtrem v Parasoundu ustiplej presne tam, kde bedny konci.
Stejne to mam i v obyvaku na 3.1 sestave k telce.
Beru to tak, ze bedny jsou jako celek nejak vyladeny a je kontraproduktivni snazit se jejich zvuk dablovat dalsi bednou. Ale mozna je to takhle optimalni uen v moji sestave a jinde by se to chovalo jinak. Hlubsi zkusenosti kolem ladeni subu mam zatim akorat se svym aparatem.
Souhlas s lachimem, i moje zkušenosti jsou jako jeho. Na stereo jen velké bedny, žádné sebedražší budky se subem, není adekvátní náhrada, je to jen zdůvodnění finanční úspory. Je to velmi těžké sladit, obzvlášt u aparátů - byť kvalitních " každý pes jiná ves". Paradoxně, pokud už to takto někdo chce, je lepší řešení nejvyšší řady značkového AV procesoru, nebo receiveru, kdy tyto přístroje jsou pro toto nastavování uzpůsobeny a využívají různé "udělátka" pro srovnání fáze, eliminaci jitteru a nastavení soustavy reprobeden. To je ale uzpůsobeno pro mch. Právě reprodukce těch nízkých kmitočtů na velkých bednách z nich dělá ty cenové rakety, neb je to technicky náročně.
Tez mam casto pocit, ze je slyset Z jakeho mista hraje bas hrombedny. Ac znam teoretickou poucku.
( Nedavno jsem slysel setup s wooferem za hlavou a musel jsem se rychle rozloucit).

Stejne jako woofer mi proto vadi basaky do stran. A proto treba vivid neni muj salek caje. Ac vse ostatni maji vivid skvele.
Woofer patri holt ke kinu. Respektive 2 nebo 3. Majice 3, vim co pisi.
( Nedavno jsem slysel setup s wooferem za hlavou a musel jsem se rychle rozloucit).

Stejne jako woofer mi proto vadi basaky do stran. A proto treba vivid neni muj salek caje. Ac vse ostatni maji vivid skvele.
Woofer patri holt ke kinu. Respektive 2 nebo 3. Majice 3, vim co pisi.
I tohle lachimovi potvrzuji a už jsem to tady jednou psal. Při testování DK na CD s jednotlivými frekvencemi od 20Hz do 20kHz.
Crossover na 50Hz a frekvence 20,30 a 40 Hz jsou jasně lokalizovány z místa polohy subu, až na 50Hz , kdy nastoupí hlavní bedny ( nikoliv budky ) se bas jeví jako stereo. Podle mého názoru a zkušeností známá fikce, že basy nejsou směrové, vzala za své.
Crossover na 50Hz a frekvence 20,30 a 40 Hz jsou jasně lokalizovány z místa polohy subu, až na 50Hz , kdy nastoupí hlavní bedny ( nikoliv budky ) se bas jeví jako stereo. Podle mého názoru a zkušeností známá fikce, že basy nejsou směrové, vzala za své.
Je potreba si uvedomit, ze nastavena delici frekvence na subu neznamena, ze nad touto frekvenci sub nehraje. Zalezi na strmosti, a jestli je deklarovana strmost splnena. Z druhe strany jde zase midwoofer z beden, vetsina normalnich dvoupasem jde dolu k 50-60Hz rovne, a pak pada. Takze je na to potreba jit jako Pitrs, delit na subu co nejniz, jinak se to prekryje, a vysledkem v prekrytem pasmu muze byt cokoliv.
Je to takova trosku marna snaha udelat z male bedny vetsi.
Zbavit se toho prekryti jde tedy co nejnizsi delickou u subu, pripadne se da zkusit zacpat BR, stane se z toho uzavrenka, ktera zacne pozvolne padat uz nekde od 100Hz. A pripadne k tomu dat jeste velky kondenzator, ktery to sklopi strmeji. Ale to uz zacina zavanet vyladenym tripasmem.
Je to takova trosku marna snaha udelat z male bedny vetsi.
Zbavit se toho prekryti jde tedy co nejnizsi delickou u subu, pripadne se da zkusit zacpat BR, stane se z toho uzavrenka, ktera zacne pozvolne padat uz nekde od 100Hz. A pripadne k tomu dat jeste velky kondenzator, ktery to sklopi strmeji. Ale to uz zacina zavanet vyladenym tripasmem.
Suby nebrat.
Suby co hrajou od 20 Hz stejně jako bedny co hrajou od 25 Hz stejně nejsou k ničemu pokud jde o hudbu. Pod 40Hz v hudbě nic není (viz. Syrový Hudební akustika), jen nejhlubší tóny několika málo nástrojů, které uslyšíš zhruba 2x do roka (a někteří vůbec, páč jsou to nástroje, které v běžné hudbě nejsou). U DK to možná bude znát.
Jestli chceš plnohodnotný poslcech hudby, stačí sloupky 40-20000Hz.
Ale zvládnou to i některé velké regály, třeba od Harbeth.
Suby co hrajou od 20 Hz stejně jako bedny co hrajou od 25 Hz stejně nejsou k ničemu pokud jde o hudbu. Pod 40Hz v hudbě nic není (viz. Syrový Hudební akustika), jen nejhlubší tóny několika málo nástrojů, které uslyšíš zhruba 2x do roka (a někteří vůbec, páč jsou to nástroje, které v běžné hudbě nejsou). U DK to možná bude znát.
Jestli chceš plnohodnotný poslcech hudby, stačí sloupky 40-20000Hz.
Ale zvládnou to i některé velké regály, třeba od Harbeth.