AKG K-340

Sluchátka, sluchátkové zesilovače
Odpovědět
cyrilsvet
Kontaktovat uživatele:

AKG K-340

Příspěvek od cyrilsvet »

Myslím, že tato sluchátka AKG K-340 by si zasloužila vlastní vlákno.
Obrázek
Jsou to sice již starší kousky, vyráběly se před více než 20 lety, ale zvukově perfektní. Používají unikátní eletrostaticko-dynamický systém: dynamický pro basy (s více membránami) a elektrostat pro výšky (step-up trafo je zabudováno, takže se sluchátka připojují klasicky přes jack). Detail je vidět zde:
Obrázek
Bližší popis s technickými parametry (a že jsou opravdu zajímavé), je na letáku zde:
Obrázek
Jen ve zkratce: Frekvenční rozsah 16-25000 Hz, dělící frekvence 4000 Hz (6dB/okt.)...

Poprvé jsem je slyšel za dob totalitních, známý je měl z NSR. Pamatuji si ten pocit dodnes - po poslechu těchto sluchátek na jeho aparátu Marantz (poslouchal jsem tehdy nový vinyl Andrease Vollenweidera - Caverna Magica) jsem odešel s totální depresí a více než týden si doma nic nepustil. Proti těm vecem, co se daly sehnat nebo co jsme si v Hi-fi klubu ubastlili bylo tohle opravdu úplně totálně mimo. Vzpomínal jsem na to často, takže když se teď naskytla příležitost na eBay sluchátka zakoupit, prostě jsem neodolal. Měl jsem zatím jen krátkou možnost je vyzkoušet, ale i po krátkém poslechu tyto 25 let staré kousky bez jakékoliv repase přehrály nové Sennheisery HD600...U jazzu a akustické hudby rozdíl nebyl tak znát, ale u rockové hudby byla větší čitelnost v poslechu. Ale nechtěl bych to tak uzavřít, až bude čas zkusím je porovnat znovu a ještě srovnám s HD 250 linear II. Jedinou nevýhodou je poněkud vytahaný hlavový most (což se dalo vzhledem ke stáří čekat) a velká impedance 2 x 400 Ohm, takže to chce dobrý sluchátkový zesilovač (zatím nemám...).

A co vy? Znáte nebo máte tyto sluchátka, podělte se o zkušenosti. Díky a omlouvám se, nejsem si jist, zda jsem obrázky vložil dobře.

koshman56
Kontaktovat uživatele:

Re: AKG K-340

Příspěvek od koshman56 »

Ahoj! Náhodou jsem našel tento starý odkaz až teď, ale faktem je, že předtím to stejně nebylo aktuální. Můj syn si totiž tato sluchátka taky sehnal na eBayi a je z nich v sedmém nebi, ale já jsem ještě bohužel neměl tu čest je slyšet. ALE náhodou se zrovna chystá na 14. května tzv. "Pražský sluchátkový sraz" pod záštitou sesterského fóra AVmania, takže tam bychom se mohli sejít, vidět a slyšet i tato špičková sluchátka!!! Tedy, snad to všechno vyjde? Sluchátkovému poslechu zdar!!! ;)

Odpovědět