Grado

Sluchátka, sluchátkové zesilovače
Odpovědět
jibu
Kontaktovat uživatele:

Grado

Příspěvek od jibu »

Grado SR 325 Vintage

Dostal se mi do ruky model Grado SR 325 Vintage a po týdenním poslechu mám jediný pocit - jsou to prostě jiná Grada, než jsem doposud znal. Rozdíl ve filozofii duchovních otců Josepha a Johna Grado je zcela evidentní. Tato sluchátka pravděpodobně ladil Joseph Grado, protože jejich zvuk je neutrální.
Popisovat detailně sluchátka asi nemá smyl, na netu jsou k dispozici fotografie. Přestože jde o starší model, je ve velmi dobrém stavu, čelenka jako nová, barva se neloupe, kabel je klasicky tlustý, ale v tomto případě poněkud tvrdší než na novějších modelech. Krytka ozvučnice je v růžové barvě. Jen při poslechu jsem na ně okamžitě nasadil velké G naušníky, na které nedám dopustit a nechápu, proč je Grado nedává na všechny modely standardně.
Ale zpět k podstatnému, tedy ke zvuku.
Model Vintage má samozřejmě všechny klady Grado zvuku: je živý, dynamický, plný detailů, ale to co je pro Grada typické - vybuzené středy tady nenajdete. Zvuk sluchátek je překvapivě neutrální, nic nepřečnívá a nic nechybí. Žádné kritizované agresivní výšky se nekonají. Celkově je zvuk položen níž, je jakoby hutnější. Pro lepší představu bych uvedl, že rozdíl mezi Vintage a RS 1 je asi takový jako mezi Sennheiser HD 6XX a AKG 701.
RS 1 jsou lehčí, vzdušnější, projev je éteričtější. Vintage mají více „masa“, jdou více do basů a mají neutrálnější zvuk. Zpěvák již nevyčnívá z kapely, zvukové spektrum je mnohem vyrovnanější. Prostě již nemáte pocit, že sedíte na podiu a jamujete s kapelou, ale přesunuli jste se do první řady. Pro někoho je to přínos, pro klasické Gradaře možná spíše zklamání. K této koncepci neutrálního zvuku se firma pravděpodobně vrací svými současnými modely GS a PS 1000, které jsou také mnohem neutrálnější než řada SR a RS.
Na závěr si neodpustím otázku, kterou ve mně tento model vyvolal.
Před časem jsem měl možnost poslechnout si díky Kubovi jeho AKG K 1000, nyní jsem se dostal k Vintage a to jsem ještě neslyšel např. Sennheiser Orpheus nebo Grado HP 1.
Výrobci místo toho, aby to co bylo skvělé zachovali ve výrobě a dál zvedali laťku, činí přesný opak. Začínám mít dojem, že se tak trochu motáme v bludném kruhu klesající kvality výroby a o to masivnější marketingové masáže. To nejlepší tady pravděpodobně již bylo.

MB
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Grado

Příspěvek od MB »

Sledoval som ako si ich kupoval na aukre, keby si ich hned kupil za cenu kup ted, mal by si ich lacnejsie, ale to sa stava, tak dufam, ze stali za to.

knopi
Kontaktovat uživatele:

Re: Grado

Příspěvek od knopi »

Cena kup teď byla myslim 6 tisíc ne? Jibu je vydražil za méně co si pomatuji. I tak cena byla úžasná, v zahraničí se prodávají od $400 výše ;).

Odpovědět