Porovnání Sennheiser HD 800 vs. Shure SRH940 vs. reprobedny

Sluchátka, sluchátkové zesilovače
Odpovědět
davidm535i
Kontaktovat uživatele:

Porovnání Sennheiser HD 800 vs. Shure SRH940 vs. reprobedny

Příspěvek od davidm535i »

Zdravím,

chci se podělit o moje první osobní dojmy a rozdíly (jak to slyším já) mezi sluchátky
Sennheiser HD 800, Shure SRH940 a mojí aparaturou (Accuphase DP-65V, Accuphase E-408, reprobedny vlastní konstrukce)

Vyprovokoval mne k tomu tento článek na netu http://headfonics.com/2011/08/shure-srh ... is-he-mad/

Porovnával jsem oboje sluchátka na sluchátkovém výstupu zesilovače Accuphase E-408 (má vlastní dedikovaný kvalitní sluchátkový zesilovač).
Sluchátka Sennheiser HD 800 přinesl Ježíšek, Shure SRH940 už nějakou dobu vlastním a jsem s nimi maximálně spokojen.
Měl jsem předtím Sennheiser HD 540 Reference II, Sennheiser HD 580 a Sennheiser HD 600, Focal Spirit One (na hlavě asi 10s a pak letěly dále do světa)

Musím hned na začátku říct, že rozdíly mezi Shure SRH940 a Sennheiser HD 800 jsou MINIMÁLNÍ, a pokud si jedny z nich vyberu na hlavu, tak je zachován celkový charakter zvuku, nic mi na prvních oproti druhým nevadí, nepřebývá, nechybí.
Jediný, a to zásadní rozdíl, je v komfortu nošení sluchátek na mé hlavě.
Sluchátka Sennheiser nejsou na hlavě skoro vůbec cítit, prostě mi padnou jako ulitá, nic netlačí, hlavový most přesně kopíruje hlavu, obrovské náušníky se nedotýkají uší, prostě pocit jako bez sluchátek. I to se zřejmě hodně a podle mne nejvíce pozitivně podepisuje na přirozenosti a podání prostoru..
Shure jsou o dost menší (ale moje uši pojmou dobře), mají o dost větší přítlak, a hlavový most alespoň mne drobet tlačí. Dále z principu (jsou uzavřená) okamžitě navodí pocit kobky, taková malá klaustrofobie a pocit stísněnosti. To se pak celkově dále odráží v pocitu z prostorovosti, a i když hrají naprosto excelentně (a o dost lépe než otevřená sluchátka Sennheiser HD 600), pořád je to prostě zvuk, který je drobet negativně ovlivněn tímto faktorem. Při delším poslechu pak drobet přichází únava.
Osobně preferuji přesný rychlý analytický přednes, bez jakéhokoliv zdůraznění jakéhokoliv zvukového pásma, i za cenu toho, že se některé horší nahrávky prostě stojí za prd. (z tohoto důvodu u mne absolutně neobstála sluchátka Focal, která svojí přehnanou basovou složkou převálcovala a přemaskovala vše ostatní)
Oboje testovaná sluchátka toto do puntíku splňují, žádný samet, nebo muzikálnost (ať už se za tím skrývá jakýkoliv druh zkreslení nebo nepřesnosti), nekompromisní přenos signálu. Svoje reprobedny jsem také ladil na podobnou notu, nevím, jak by hrály jinde, u mne hrají z hlediska kmitočtové charakteristiky podobně jako testovaná sluchátka, drobet plněji na nižších středech. Reprobedny a poslechové místo jsou na rovnostranném trojúhelníku o základně 3m, velikost místnosti je 34m2, na zemi je koberec.
Poslouchal jsem pár skladeb z oblasti rocku, popu a folku, pěkné nahrávky, které mi okamžitě řeknou, jak je daná aparatura na tom je.
Tak tedy:

4 Non Blondes (Single), skladba What`s Up
Sennheiser: celkově méně zábavný poslech, vše přesné, tak jak má být
Shure: malinko (opravdu minimálně) nadupanější přednes, hlavně v oblasti basů, případná komprimace prostoru není dominantní
Reprobedny: nezkoušeno v přímém porovnání, ale nepamatuju si celkem nic negativního

Anna K, Nebe, skladba Chvíli nad vodou
Sennheiser: tady vedou, nahrávka působí uvolněněji, lepší srozumitelnost, hluboké tony přesně jak mají být, bez náznaku přehuštění, lepší prostorovost
Shure: vlastně než jsem poznal Sennheisery, tak mi projev Shure přišel ideální, v přímém srovnání ale zaostávají, podání hlasu je super, ale hluboké tóny nejsou tak dobře konturované.
Reproduktory: jednoznačný vítěz, oboje sluchátka jsou horší v podání hlasu i prostoru

Anna K, Nebe, skladba Vzácnej den
Sennheiser: opět o chlup vedou před Shure díky malinko lepšímu rozlišení na basech a podání prostoru
Shure: spokojenost, precizní přednes, ale vetší komprimace prostoru
Reproduktory: jednoznačný vítěz, oboje sluchátka jsou horší v podání hlasu i prostoru

Na této skladbě jsem zkusil všude vychvalovaná Focal Spirit One, za 10s byla zase zabalená v krabici a za dalších 10minut v inzerátu na prodej. Chudák Anna K totiž měla hrudník jak Ota Zaremba, a ještě se tam to toho snažily plácat basy, které vůbec takto v nahrávce nejsou. Zajímalo by mně, kolik stojí ty kladné recenze v časopisech!

Norah Jones, Come Away With Me, skladba Turn Me On
Sennheiser: mikroskop, zpěvačce je vidět do krku, podání a kontura basu je super, sykavky na hraně, ale neruší
Shure: podobně, malinko hutnější basy
Reproduktory: méně agresivní podání hlasu, ale také menší rozlišení, basy jsou nejenom slyšet, ale i cítit, projev ve sluchátkách se mi ale zdá lepší, protože není potřeba prostoru

Dire Straits, On Every Street, skladba You And Your Friend
Sennheiser: nejméně zahuhňaná basová kytara, elekrická kytara bez náznaku agresivity, akustická kytara super na středních tónech, bohužel akustická kytara zní jenom vlevo a elektrická jenom vpravo, podání prostoru se dělí na levý a pravý kanál
Shure: více huhňání než Sennheisery, akustická kytara taky super, prostor stejně na prd jako u Sennheiserů
Reprobedny: celkově díky basům nejpomalejší projev, ale podání prostoru na konci skladby, kdy vlevo hraje akustická a vpravo elektrická, je v jiné lize, reprobedny jednoznačný vítěz (až na tu basovou kytaru)

Chris de Burgh, Footsteps, skladba The Last Thing On My Mind
Sennheiser: nejlepší podání hlasu i akustické kytary na konci skladby
Shure: celkově bez námitek, kdyby nebyly Sennheisery, tak jsem spokojen
Reproduktory: velikost hrudníku Chrise na hraně (bumbrlíček), dlouho jsem se na téhle skladbě trápil při odlaďování beden, pořád se mi zdál Chrisovo hlas moc plnej na nižších středních tónech
Může to být i místností, tu však moc díky rodince moc speciálně tunit nemůžu. Stejný problémy jsem měl i u Anny K.

Zuzana Homolová, Slovenské Balady, skladba Išla Anička na trávu
Sennheiser: skvělé podání subbasové složky, hlas pod mikroskopem, sykavky ok, celkově nejlepší
Shure: ještě pekelnější a temnější podání basů, i když možná minimálně horší kontura, hlas pod mikroskopem, sykavky ok
Reproduktory: temnej bas je i cítit, hlas není tak úplně detailní, ale to asi z reprobeden být nikdy nemůže, opět, reprobedny v této nahrávce nemůžou bodovat prostorem, takže poslední

A nakonec
Jarek Nohavica & Kapela, Koncert, skladba Muzeum
Sennheiser: perfektní čitelný bas, dobré podání prostoru, výborná srozumitelnost zpěvu
Shure: perfektní basy, malinko hutnější než Sennheiser, prostor Ok, hlas malinko zastřenější, ale pořád lepší než reprobedny
Reprobedny: úvod patří jim, ale jakmile se to rozjede, tak přeci jen horší přehled a větší slévání všeho v jeden guláš
Závěr:
Celkově mne hooodně překvapilo, jak jsou si Shure SRH940 a Sennheiser HD 800 blízko, I přes to, že Sennheisery stojí cca 5x vice. Sennheiser jednoznačně bodují v nekompromisní analytičnosti, přehlednosti celé scény, a pak hlavně v posezu na hlavě, tam mají jednoznačně navrch, i díky tomu mají lepší a vzdušnější podání prostoru. Sennheisery JSOU tedy celkově lepší
*klanimse*

Sennheiser HD 800
Plusy:
Otevřená sluchátka
Komfort
Analytičnost projevu, bez vlastního vměšování do děje
Precizní basy
Čitelné a čisté a přirozené středy
Přesné výšky, dobré podání sykavek
Celková vyváženost projevu s dobrým podáním prostoru

Mínusy:
Otevřená sluchátka
Nulová izolace okolí
Kabel až moc masivní, poměrně těžko složitelnej

Shure SRH940
Plusy:
Jednoznačně jedna z nejlepších uzavřených sluchátek
Charakter zvuku jako otevřená koncepce
Dobrá izolace od okolí
Výborné mohutné ale čitelné basy (nechápu, jak někdo může psát, že mají moc světlý projev)
Čisté středy
Brilantní výšky, dobré podání sykavek
Slušné podání prostoru
Vzhledem k tomu, že se jedná o uzavřenou konstrukci, tak exceletní analytický projev, bez náznaku přebasování

Mínusy:
Horší komfort nošení
Při delším poslechu přeci jen drobet únava díky uzavřené konstrukci

Obdivuju toho, kdo to dočetl až jsem, případné gramatické chyby prosím ignorovat, uff

David

bacil2
Kontaktovat uživatele:

Re: Porovnání Sennheiser HD 800 vs. Shure SRH940 vs. reprobedny

Příspěvek od bacil2 »

davidm535i píše:...
Osobně preferuji přesný rychlý analytický přednes, bez jakéhokoliv zdůraznění jakéhokoliv zvukového pásma, i za cenu toho, že se některé horší nahrávky prostě stojí za prd. (z tohoto důvodu u mne absolutně neobstála sluchátka Focal, která svojí přehnanou basovou složkou převálcovala a přemaskovala vše ostatní)
...
Anna K, Nebe, skladba Vzácnej den
Sennheiser: opět o chlup vedou před Shure díky malinko lepšímu rozlišení na basech a podání prostoru
Shure: spokojenost, precizní přednes, ale vetší komprimace prostoru

Na této skladbě jsem zkusil všude vychvalovaná Focal Spirit One, za 10s byla zase zabalená v krabici a za dalších 10minut v inzerátu na prodej. Chudák Anna K totiž měla hrudník jak Ota Zaremba, a ještě se tam to toho snažily plácat basy, které vůbec takto v nahrávce nejsou. Zajímalo by mně, kolik stojí ty kladné recenze v časopisech!
...
davidm535i:
... nerozumiem, čo si vlastne chcel týmto svojim nezmyselne ultrarýchlym "testom" Focalov povedať (predpokladám, že išlo o novší model "One S", ktorý je ladený úplne inak a navyše je podstatne lacnejší ako tie Shurky).
... HD800 aj SRH940 vôbec nie sú zvukovo "neutrálne ladené" sluchátka - naopak majú extrémne nabuzerované impulzné odozvy, čím sa umelo dosahuje "užasná" transparentnosť, detailnosť a priestorovosť (navyše SRH940 majú zámerne "pošahané basy" s extrémne vysokým harmonickým skreslením) ... osobne nemám nič proti tomu, je to efektné a niektorí (možno aj väčšina) poslucháčov sluchátiek to tak vyložene miluje (najmä pri krátkodobom posluchu), ale treba si uvedomiť, že človek s inými hudobnými/zvukovými preferenciami a zvykmi a logicky navyknutý na inak zvukovo ladené sluchátka (napr. ATH M50x, Fostex TH-900, NAD Viso HP50, Oppo PM-1/2/3, Audioqwest Nighthawk, ...) by potom pri porovnávaní so svojimi obľubenými sluchátkami naopak za 10s práve tie tvoje Shurky a Sennheisery hodil naspäť do krabice a odoslal ich na smetisko dejín

... je myslím zrejmé, že takéto zbrklé postupy porovnávania sluchátiek sú vysoko kontraproduktívne ... najprv je treba zvuk "nepriateľsky ladených" sluchátok pochopiť, snažiť sa zvyknúť si naň ... ak sa to "testovačovi" podarí, bude sa všetko javiť "trochu inak" ... :lol:

Odpovědět