Poslech přes sluchátka

Sluchátka, sluchátkové zesilovače
kychtax
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Poslech přes sluchátka

Příspěvek od kychtax »

pocit zvuk "v hlavě" je jedna z otravných věcí u sluchátek. Ale nemusí to tak být vždy. Myslím si, že je to kombinací zvyku a samozřejmě sluchátek a řetězce - jak se tomu lze vyhnout. Pak .. může dojít lehce k situaci, že sluchátka tam nahážou více detailů než leckteré dražší reproso. Co ale bude mínus vždy, je chybějící velikost zvuku. To bohužel jsem zatím z žádných sluchátek neslyšel, aby se to přiblížilo "velkému" zvuku reprobeden.

BVa
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od BVa »

Môj pocit zo sluchátok: detail áno( pretože sa počúva obvykle hlasnejšie ako cez boxy a je lepšia " izolácia" od ruchov okolia), priestor bohužiaľ absolútne nerealistický.. Je to ( sluchátka) len núdzová náhrada za dobré boxy. :|

bacil2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bacil2 »

JV píše:
30 čer 2022 06:31
... tiež som mal pocit že tam nie je žiadny priestor, všetko akoby hralo uprostred hlavy. Po rozohraní (cca niekolko týždňov - nepočúval som ich samozrejme denne) sa to výrazne zlepšilo...
... a to je ten princíp "zvykania si" na nový zvuk. Áno, pripúšťam aj možnosť "rozohratia" pri niektorých sluchátkach, ale drvivá väčšina času potrebného na "efekt rozohrania" je len obyčajné prispôsobenie sluchového vnímania novým/odlišným podmienkam. K dokonalosti tento nezmysel dohnala napr. fy. Hifiman, ktorá v niektorých prípadoch uvádza čas potrebný na "zahorenie" 100 - 150hod. :lol:
Treba si uvedomiť, že všetky ľudské zmysly sú mimoriadne adaptívne na okolité prostredie - samozrejme vrátane sluchu ... a to hlavne pri tak zásadne odlišnom/neprirodzenom spôsobe vnímania od "normálu", akým bezosporu sluchátkový posluch je.

@BVa: problém chronicky neprispôsobivých antisluchátkárov je, že musia vo zvuku neustále hľadať niečo ("bežný" priestor?), čo tam samozrejme nie je ... logicky potom "pre stromy nevidia les" ;)

JV
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od JV »

Bacil: Sluchátka kupujem vždy nové a toto s rozohraním som postrehol až pri týchto posledných (Yamaha HPH-MT220). Nie som žiadny netopier, ale bola to dosť zásadná zmena, takže som si to nemohol nevšimnúť. Ak bol nejaký podobný jav aj pri tých starších (rôzne AKG), tak musel byť zanedbatelný. Rozhodne si nič podobné nepamätám.

bacil2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bacil2 »

... ešte som sa nikdy nestretol s prípadom, že by sa zvuk "rozohratím" sluchátok niekomu zhoršil ... vždy sa všetko iba vylepší, vyčistí, sprehľadní ... atď, atď ... a spravidla výrazne! ...prečo? ... môže mi niekto rozumne vysvetliť, prečo sa "používaním" meničov nemôže zvuk sluchátok (samozrejme pre ich "nového šťastného majiteľa") subjektívne aj zhoršiť ? ;)

BVa
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od BVa »

bacil2
Ale ja nie som apriori "antisluchátkar", iba pri počúvaní reprodukovanej hudby hľadám podobnosť so živým zážitkom, aj v podaní " priestoru". A v tom sluchátka nemajú šancu, aj keď zvyknúť sa na to dá. Teraz počúvam boxy ( s Mabatovými CD hornami), kde je scéna rozložená prakticky v polkruhu 180 stupňov, aj úplne mimo boxov (ak je to v nahrávke) . Napr. Watersove " kone" pribehnú zľava spoza chrbta, prebehnú až vpravo dozadu úplne mimo pravý box. Živé nahrávky aj s reakciami divákov sú nádhera..

JV
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od JV »

bacil2 píše:
30 čer 2022 11:12
... ešte som sa nikdy nestretol s prípadom, že by sa zvuk "rozohratím" sluchátok niekomu zhoršil ... vždy sa všetko iba vylepší, vyčistí, sprehľadní ... atď, atď ... a spravidla výrazne! ...prečo? ... môže mi niekto rozumne vysvetliť, prečo sa "používaním" meničov nemôže zvuk sluchátok (samozrejme pre ich "nového šťastného majiteľa") subjektívne aj zhoršiť ? ;)
Neviem či reaguješ na mňa, ale ak áno, tak som nikde nepísal o "zhoršení". To bude nejaký omyl. Pokial to bolo na niekoho iného, tak tento príspevok je samozrejme bezpredmetný.

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

bacil2 píše:
29 čer 2022 19:19
@lechos: to je mi Ťa úprimne ľúto ... holt nie je každému dáno ...
o tvou "lítost" nestojím, nijak jsi diskuzi neobohatil, zamysli se někdy nad sebou
jen tak mimochodem, co je dáno tobě?

lada
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lada »

Vinco sluchátková sestava Topping dac d70s zes. A90 sluchátka Hifiman Ananda,Dca aeon 2 closed x 1, Beyer T5g3,dt770,Dca Stealth,půjčené jsem měl Hifiman Arya stealth Meze Liric, Dca aeon 2 noir.Krátce jsem poslouchal Focal Stelia,Celestee ,Denon adh 9200 Fostex 610.Nejlepší co jsem asi slyšel Audeze lcd 5.Repro Quadral Vulkan upravené, Urs 3120 z repromanie a nějaké další co jsem stavěl zes.Uher Uma 2000 předzes.Audinet pre 1 dsp Xillica xili 4080.Ze streamování Quobuz nebo Tidal z počítače nebo Bluesound 3 nebo cd z Oppo bdp 103d.Co se týče antisluchátkářů tak by mne také zajímalo co poslouchali a na čem.Jsou sluchátkové sestavy které ten prostor umí řekl bych velmi dobře ale jsou mimo mé finační možnosti viz.vyšší krabičky :) od Chordu.

Fidji99
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Fidji99 »

Ja ted osobne tiez nie som extra sluchatkovy [lietadlo, sem tam nejake video na terase z Ipadu] - mam nejake Hifimany a B&W, ale inac ani moc nie -doma nie, na chodenie po meste nie, pri sportovani tiez nie.

Poznam nejakych ludi co tomu prepadli, na roznych urovniach - a za seba musim povedat, ze sluchatka su asi jedina oblast, kde to v hifi fakt zije, v zmysle, ze tam nastava taky ten badatelny vyvoj a pokrok. Pocul som niekolko ultrdrahych sluchatok a bolo to prekvapivo dobre, ze az na urovni skutocne dobrej zostavy, neviem, ako by som reagoval po niekolkych hodinach, lebo mne vacsina sluchatok vadi na hlave fyzicky [vaha, tlak atd]

Ked chce niekto relativne spickovy zvuk, a nema az tak vela moznosti, napr. na investiciu do akustiky/posluchovky, tak napr. 10k euro minutych na ultraspickovu sluchatkovu zostavu je asi lepsie ako hodit zostavu za 10k euro do obyvacky a mat v podstate lahko nadpriemerny zvuk.

BVa
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od BVa »

Fidji99
Ak si ochotný investovať 10kEUR do zostavy a nie si vyložený snob (čo musí mať "audiofoolské značky" na ohúrenie kamarátov) a ide ti prioritne o zvuk, tak s modernými digitálmi, kvalitnými DIY boxami s dobrými meničmi a s úpravou akustiky miestnosti (bez ohľadov na WAF faktor :-) , najlepšie dedikovaná posluchovka) sa do 10k hravo zmestíš a dosiahneš taký zvuk, že... *palec* Ale u je to *offtopic*

bacil2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bacil2 »

JV píše:
30 čer 2022 12:07
bacil2 píše:
30 čer 2022 11:12
Neviem či reaguješ na mňa, ale ak áno, tak som nikde nepísal o "zhoršení". To bude nejaký omyl. Pokial to bolo na niekoho iného, tak tento príspevok je samozrejme bezpredmetný.
Nie, nereagoval som konkrétne na teba. Iba som sa snažil tými svojimi otázkami (pravdepodobne dosť nezrozumiteľne) naznačiť to, že "rozohrávanie" je vec zvyku/psychoakustiky

novtom
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od novtom »

Zdravím,
nejprve děkuji všem za reakce a za diskuzi. Mám Focaly 4 dny a za tu dobu jsem absolvoval soustředěný poslech asi 5h čistého času. Kupoval jsem je jako bazarové, takže něco asi najeto mají (to je poznámka k tomu rozehrání).
Nechtěl jsem, aby ten první příspěvek vyzněl, že si stěžuju, že tam není prostor, to bylo jen takové překvapení "na první dobrou", když jsem sluchátka nasadil.

Je potřeba říct, že sluchátka jsou úplně jiný zážitek než repro. Takže po těch několika dnech už vím, že jsou věci, které mi nejdou, a buď se musím do nich "proposlouchat" a nebo poslouchat dál na repro. Jsou to tyto věci:
1. vinyl - mně tam prostě ten prostor chybí, jak je to "plochý", tak mě to nebaví
2. složité nahrávky, kde je hodně nástrojů. Vzniká mi pak v hlavě zmatek a nedokážu se příliš soustředit, přeskakuje mi to v hlavě mezi pásmama, mezi nástrojema a není to ono, raději skladbu přeskočím

Ale zas na druhou stranu, našel jsem nahrávky, ze kterých mi naopak padala brada a seděl jsem u toho jak přikovaný a nebyl jsem schopen se od toho odlepit. Vůbec nevadilo, že tam je méně prostoru, ale našel jsem si tam vždy něco, co se mi hodně líbilo a chtěl jsem toho slyšet víc a víc. Něco, co jsem např. nikdy před tím neslyšel, čeho jsem si nevšiml.

Takže určitě u sluchátek zůstávám, je to jiný druh zážitku.

bacil2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bacil2 »

@novtom: vitaj v klube ;)

tesarpa
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tesarpa »

Myslím, že tato diskuze opět potvrzuje, jak hrozně moc subjektivní je vnímání zvuku (hudby). Obecně bych samozřejmě čekal, že sluchátka mají lepší předpoklady pro odlišení zrna od plev, resp. že se v nich snáze poznají rozdíly v kvalitě reprodukčního řetězce. Protože posluchač je méně rušen okolím a je prostě "uprostřed hudby". Nicméně u mně to funguje opačně. Tím, že jsem úplně uvnitř, tak se mi poslech tak moc líbí (samozřejmě si pouštím jen věci, které mně baví), že už nejsem úplně schopen rozlišovat mezi dobrými sluchátky a skvělými sluchátky, protože i ta "jen dobrá", jsou prostě už tak dobrá, že už neposlouchám zařízení, ale hudbu. Zatímco u poslechu přes reprosoustavy jsem tak nějak náročnější a každá změna v řetězci se projeví.

Odpovědět