Poslech přes sluchátka

Sluchátka, sluchátkové zesilovače
novtom
Kontaktovat uživatele:

Poslech přes sluchátka

Příspěvek od novtom »

Zdravím vás, kolegové,

koupil jsem si zde z fóra svoje první audiofilská sluchátka, konkrétně Focal Elegia. Protože občas mám chuť si třeba něco pustit v posteli nebo už nechci nahlas rušit sousedy po 22. hodině, tak jsem se rozhodl, že zkusím právě sluchátka. Celý život jsem poslouchal přes reprosoustavy, takže pro mě je tohle něco nového.
Mohu poprosit vás, kteří přes sluchátka posloucháte, o nějaké tipy k poslechu? První, co mě "překvapilo", že se mnohem zmenšil prostor, než na jaký jsem zvyklý, ale je to logický, neboť fyzika se oklamat nedá. Jak posloucháte vy, soustředíte se např. na nějaký nástroj, nebo pásmo. Jde mi o to, jak si vychutnat poslech jinak než na co jsem zvyklý.

Díky za jakoukoliv radu pro začátečníka

bacil2
Kontaktovat uživatele:

Re: Poslech přes sluchátka

Příspěvek od bacil2 »

Na sluchátkový posluch si treba hlavne zvyknúť. Existujú niektorí (nešťastní) jedinci, ktorým sa to nikdy nepodarí a ani s najkvalitnejšou sluchátkovou aparatúrou nebudú nikdy spokojní ... a zase naopak, niekto si dokáže užiť radosť z hudby aj z prenosného MP3-prehrávača na sluchátkach za pár (desiatok) euro ;)

jarda-hifista
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od jarda-hifista »

Ahoj! Také jsem se kdysi pokoušel o sluchátkový poslech, hlavně proto, že jsem byl nespokojen se svým tehdejším tzv. "velkým" zvukem. Upřednostňoval jsem takový "štavnatý" zvuk, výšky, basy. Pořídil jsem si Beyer Dynamic DT-811. Ale musím varovat před poslechem v posteli, velmi často jsem usnul a hrálo to do rána :) nehledě na určité nepohodlí. A ze sluchátek je samozřejmě jiný zvuk, neprojeví se tam různé vlivy poslechové místnosti a tzv. prostor, proto možná to zklamání. Jrd

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jarda69 »

NOVTOM začal bych nějakou dobrou audioknihou. Třeba i v mp3. Tam není potřeba tolik prostoru.

novtom
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od novtom »

Jarda69 píše:
29 čer 2022 14:02
NOVTOM začal bych nějakou dobrou audioknihou. Třeba i v mp3. Tam není potřeba tolik prostoru.
Na audioknihy a podcasty jsem ze sluchátek zvyklý. To poslouchám z mobilu na denní bázi (např. cestou do práce v MHD). Zkusím tedy něco méně prostorového, napadá mě třeba nějaký písničkář jen s kytarou, tam by nemusel být žádný. Orchestr přes sluchátka bude asi až později :)

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jarda69 »

Nohavica

novtom
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od novtom »

Odjakživa jeho, ani jeho tvorbu nesnáším (bez ohledu na to, jak se chová poslední roky). Toho fakt ne!!!

bacil2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bacil2 »

Jarda69 píše:
29 čer 2022 14:02
práve naopak ... ja by som každému odporúčal skúšať na sluchátka zvukovo náročné nahrávky (samozrejme také, ktoré má dotyčný rád), a ktoré mu z jeho reprosústavav v jeho "domácej akustike" moc dobre nehrajú ... potom (za predpokladu dostatočne zvukovo kompetentného zvyšku audio reťazca a hlavne kvality danej nahrávky) človek po určitom čase spravidla pochopí, že na sluchátka je to "nový zážitok/rozmer", ktorý na reprobedne nepoznal ... a tak sa môže narodiť ďalší sluchátkofil *2thumbsup*

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

Ne, nezvykl jsem si, hodí se tak leda do autobusu, vlaku...poslouchat FM rádio z mobilu
izolován od okolního hluku

bacil2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bacil2 »

@lechos: to je mi Ťa úprimne ľúto ... holt nie je každému dáno ...

lada
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lada »

Sluchátka poslouchám krátce cca dva roky a když je slušný aparát a zdroj zvuku tak kam se hrabou bedny co se týče detailů a na jiný prostor se dá zvyknout.

novtom
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od novtom »

@bacil2: "nový zážitok/rozmer"
@lada: "kam se hrabou bedny co se týče detailů"

To je přesně to, čeho bych chtěl dosáhnout, co mě zajímá, a proto jsem založil tohle vlákno.

Vinco
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vinco »

No....az takto striktne by som to nestaval....zalezi totiz od akustiky a vyberu bedni ( nechcem priamo napisat, ze od ceny ).
Lada, napis prosim, aku konkretnu sluchatkovu zostavu si porovnaval v tomto Tvojom vyjadreni s akymi bednami, v akom priestore....a na akej zostave.
Potom mozno ziskame aky-taky ramec k tomu Tvojmu vyjadreniu.
Ale pokial su to veci z Tvojho popisu vybavenia, tak sa tomu Tvojmu vyjadreniu necudujem, a chapem ho.

JV
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od JV »

Nie sú tie sluchátka nové? Ja keď som si zadovážil moje posledné sluchátka, tiež som mal pocit že tam nie je žiadny priestor, všetko akoby hralo uprostred hlavy. Po rozohraní (cca niekolko týždňov - nepočúval som ich samozrejme denne) sa to výrazne zlepšilo. Možno je toto aj tvoj problém.

Odpovědět