Sluchátkové výstupy na zesilovačích

Sluchátka, sluchátkové zesilovače
bacil2
Kontaktovat uživatele:

Re: Sluchátkové výstupy na zesilovačích

Příspěvek od bacil2 »

Nedůležité. Ať jsem měl sluchátka píchlá v cd playeru této řady/řad (ten má samostatný sluchátkáč, jak jsem psal) nebo v příslušném zesilovači, zvuk byl naprosto totožný a to je pro tazatele důležité, může použít libovolná sluchátka.
... ďalšia nezmyselne "obecná informácia" *headbang* ... Bazi, teba by som sa asi bál opýtať aj na to, že koľko je hodín (teda keby šlo o život :lol: )

BVa
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od BVa »

Bazi36
Nie je jedno, či sluchátka, ktorých impedancia sa môže meniť v závislosti na kmitočte o viac ako 100% menovitej, sú budené cez odpor 300R alebo priamo z výstupu dedikovaného modulu s impedanciou v jednotkách ohm. Môže to mať výrazný vplyv na kmitočtovú charakteristiku. To, že ty s tvojimi sluchátkami nepočuješ rozdiel, neznamená, že je to fuk a že s inými sluchátkami to nebude počuť.
https://www.head-fi.org/threads/headpho ... re.607282/

sekal

Příspěvek od sekal »

Bazi 36 píše:Přesně, nemá s těmi Marantz, na rozdíl ode mne, žádnou poslechovou zkušenost, ale hlavně, že se do toho plete. Od něj omluvu nečekej, vyhodili ho z AVmanie za fyzické vyhrožování handicapovanému člověku na vozíku a vlastně se sám sobě divím, že se s ním vůbec zahazuju a odpovídám mu. Tfuj....už se to nestane
https://forum.avmania.zive.cz/viewtopic ... #p12262581

Ano, je zjevné, že ty jsi na rozdíl od bacila veskrze milý, přátelský chlapec, jenž s každým vyjde a je s ním radost komunikovat. Už jsem si toho ostatně všiml už ve zdejších debatách. Bacil by se měl stydět a vzít si z tebe příklad.

Bazi 36
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bazi 36 »

Bva, to je samozřejmě možné, nicméně v tomto případě tří naprosto rozdílných sluchátek (co se týče impedance a citlivosti), která jsem vyzkoušel, se ukázalo, že zvuk zůstal totožný jak z výstupu playerů tak z výstupu zes. stejných řad. Tazatel hledal kohokoliv z osobní zkušeností a dostalo se mu odpovědi. Všechna sluchátka světa, abych vyloučil nekompaktibilitu, kvůli němu na Marantzech opravdu zkoušet nemohu, tut mir leid.

Bazi 36
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bazi 36 »

sekal píše:
30 srp 2020 11:41
Bazi 36 píše:Přesně, nemá s těmi Marantz, na rozdíl ode mne, žádnou poslechovou zkušenost, ale hlavně, že se do toho plete. Od něj omluvu nečekej, vyhodili ho z AVmanie za fyzické vyhrožování handicapovanému člověku na vozíku a vlastně se sám sobě divím, že se s ním vůbec zahazuju a odpovídám mu. Tfuj....už se to nestane
https://forum.avmania.zive.cz/viewtopic ... #p12262581

Ano, je zjevné, že ty jsi na rozdíl od bacila veskrze milý, přátelský chlapec, jenž s každým vyjde a je s ním radost komunikovat. Už jsem si toho ostatně všiml už ve zdejších debatách. Bacil by se měl stydět a vzít si z tebe příklad.
On je rozdíl mezi ironií a sarkasmem a mezi tím, když dospělej člověk napíše vozíčkáři: "....a kdybys nebyl kripl, rozbil bych ti hubu!!!"
Jestli v tom nevidíš rozdíl, tak je mi tě líto *thumbs down* .

bacil2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bacil2 »

malá technická pripomienka:

no ak tie "separátne sluchátkové zosilovače" v tých Marantzových CD playeroch (ktoré tu nezmyselne začal riešiť Bazi, nie pôvodný tazatel) majú podobne nezmyselne vysokú výstupnú impedanciu ako ten výstup PM5005, potom aj "všetky sluchátka" budú na nich mať podobný/rovnaký zvuk :lol:

malá informačná pripomienka:
"....a kdybys nebyl kripl, rozbil bych ti hubu!!!"
Bazi dávaj si dobrý pozor, čo sem píšeš ... lebo toto je presne tak pravdivá informácia ako to, že PM5005 má separátny sluchátkový zosilovač *taktone*

Driver
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Driver »

...trochu túto hustú atmosféru odľahčím...
..tak a čím ďalej čítam rôzne fóra o slúchadlách a dopĺňam si to študovaním rôznych technických pojmov, tým viac som z toho ,,jeleň,,.
Z mojej dlhoročnej praxe v zdravotníctve ale viem, že nikto na svete z ľudí nemá rovnaký sluch (ucho), čuch (nos) ani zrak...správne (oko). Ak nepočítam úrazy, tak sa toto všetko mení z roka na rok u každého jednotlivca, bez výnimky, (u mimozemšťanov - to neviem). Znižuje sa počuteľnosť vysokých frekv., stráca sa vnímanie jemných vôní a oko už nevidí také far.spektrum ako za mladi. Čiže slúchadlá ktoré mi sedia dnes o rok môžem vyradiť.
Nechcem sa chváliť a ani nemám čím už mám po ....siatke a hudba je môj život, záľuba no všetko, vyrastal som keď leteli Kiss, Abba, Smokie, Led Z..., Uriah H..., Pin F.., Deep P..., atď, atď. Denno denne, áno denne som počúval min. 5 hodín svoje idoly a to hlavne cez Hifi cievk.magnetofón. Cievky (pásky) som si posielal nahrávať do štúdií alebo cez známych do zahraničia, (jasne že za lóve) nakoľko médiá origo Cd a LP platne boli zač. 70-rokov neskutočne drahé (pre nás). Do sveta hifi som vkĺzol prostredníctvom Tuzexu kde predávali hifi audio techniku, veže Jvc, sony, ,,kotúčaky,,- Revox, Akai a tam som chodil POČÚVAŤ ako to pekne ,,hifi,, hraje 🤔.
Chcem pokračovať v počúvaní, ale doma i keď nie som ešte na dôchodku.
...preto som tu prispel do diskusie svojou možno hlúpou otázkou.....otázkami.
Na jednu mi bolo odpovedané ,,Áno, lepšie sú slúchadlá s vyššou citlivosťou, na druhú ohľadom impedancie nie.
V podstate je mi šuma-fuk či môj amp. Marantz pm5005 má alebo nemá samostatný zosilovací obvod na výstupe pre slúchadlá i keď by to bola bomba v tejto cen.kategórii, alebo je cez nejaké 300 ohm. odpory vyvedený k nemu.
Mňa zaujíma hlavne osobná skúsenosť s posluchom tohto železa a na akých typoch-modeloch slúchadiel to hralo DOBRE, NIE dostatočne. Na inom fóre mi prezentovali že s lepšími slúchadlami na tomto železe nedosiahnem ani 50 perc. výkon vybudenia....?
Osobne preferujem široké fr.spektrum, s dôrazom na brilantné výšky (kôli veku), uderný spodný stred a čisté basy - nebruniace, nehučiace bez skreslenia.
Na moju otázku ohľadom osobnej skúsenosti s týmito modelmi Marantzu mi odpovedal jeden, ohľadom citlivosti slúchadiel jeden, a ohľadom impedancie nikto.
Čiže neviem či som dobre vydedukoval, na tento model PM5005, budú lepšie slúchadlá s čím vyššou citlivosťou a s nižšou impedanciou? Ale tam už je riziko skreslania či???
Díky všetkým čo prispejú radou laikovi....

progsociety
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od progsociety »

Skúsim na to ísť z inej - zadnej - strany. PM5005 má vzadu dva páry repro-terminálov. Ak máš na jeden pár napojené klasické repro, potom na druhý voľný pár je možné napojiť sluchadlovy zosilnovac s podobným systémom káblov ako pri reproduktoroch. Na takýto zosilnovac sa napájajú tzv. elektrostatické sluchadla, ktoré zvyknú mať zaujimave vysky, detaily, priestor, rozlisenie, nehučiaci čistý bas, apod. V rámci tvojho rozpočtu odporúčam model Audio-Technica ATH-7, vyrobený síce pred desaťročiami, no predsa len v Tokyu.

https://www.springair.de/de/audio-techn ... erer/49450

bacil2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bacil2 »

Tak to tu v rámci celej témy skúsim, tak ako to vidím ja, trochu zopakovať:

Bod1:
Výstup na sluchátka je na PM5005 zapojený priamo na výstup z koncového stupňa cez sériový odpor veľkosti 330 ohm. Niektorým sluchátkam (s rovným frekvenčným priebehom impedančnej charakteristiky) to zvukovo prakticky vôbec nevadí, niektorým (so zvlneným priebehom impedančnej charakteristiky) to naopak môže dosť pokaziť zvuk (napr. AKG K240S/Mk2, Koss Porta Pro). Absolútna veľkosť impedancie v tomto prípade nie je primárna. Primárna je miera zvlnenia impedančnej charakteristiky a hlavne subjektívna miera citlivosti poslucháča na zvukové zmeny s touto charakteristikou súvisiace!

Bod2:
Neexistuje žiadny ideálny alebo referenčný zvuk sluchátok. Existujú iba viac alebo menej zaužívané posluchové konvencie/predsudky/zvyklosti a subjektívne preferencie. Preto sú z hľadiska "radosti z posluchu" vždy názory na zvuk sluchátiek extrémne subjektíne. Niekedy až úplne protichodné. Poznám prípady, kedy poslucháči jednoznačne preferovali technicky evidentne nevhodnú kombináciu (napr. menej kvalitného sluchátkáča s vysokým výstupným odporom s nízkoimpedančnými sluchátkami so zvlneným priebehom impedančnej charakteristiky) pred technicky aj zvukovo "konvenčne korektnou" kombináciou.

Dôsledok bodu2:
všetky diskusie typu: „Mňa zaujíma hlavne osobná skúsenosť s posluchom tohto železa a na akých typoch-modeloch slúchadiel to hralo DOBRE, NIE dostatočne.“ sú medzi ľuďmi, ktorí navzájom dobre nepoznajú svoje zvukové preferencie a technické možnosti posluchu, úplne nezmyselné (to ale nebráni tomu, že je ich plný internet)

Bod3:
Kontrolné otázky pre Drivera vyplývajúce z bodu 2: aké sluchátka si používal resp. používaš v súčasnosti? ... už si ich mal na tom svojom PM5005 zapojené? ... keď áno, tak ako si bol s ich zvukom spokojný resp. čo Ti pri ich posluchu vadilo? ... pri klasickom posluchu na reproduktorové sústavy si so zvukom toho svojho PM5005 spokojný?

Driver
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Driver »

progsociety píše:
30 srp 2020 21:57
Skúsim na to ísť z inej - zadnej - strany. PM5005 má vzadu dva páry repro-terminálov. Ak máš na jeden pár napojené klasické repro, potom na druhý voľný pár je možné napojiť sluchadlovy zosilnovac s podobným systémom káblov ako pri reproduktoroch. Na takýto zosilnovac sa napájajú tzv. elektrostatické sluchadla, ktoré zvyknú mať zaujimave vysky, detaily, priestor, rozlisenie, nehučiaci čistý bas, apod. V rámci tvojho rozpočtu odporúčam model Audio-Technica ATH-7, vyrobený síce pred desaťročiami, no predsa len v Tokyu.

https://www.springair.de/de/audio-techn ... erer/49450
Zaujímavá myšlienka len nikde som nevidel tech.úfaje ani slúchadiel ani prevodníka...

progsociety
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Z toho, čo som našiel doteraz, tak tieto ATH-7 pochádzajú z konca 70. rokov, čiže éry, keď malo takéto krkolomné zapojenie opodstatnenie a držalo sa ho viacero renomovaných značiek. Neskôr zotrval pri takom zapojení snáď iba Stax, ale aj ten potom z tohto systému upustil a robí dnes cez RCA alebo XLR. Tu je niečo na predaj, ak by si mal cestu cez Košice - vždy padne vhod osobné vyskúšanie :)

https://www.hifibazar.sk/hifibazar-sk/e ... -Sluchadla

Tu vychádza Stax kombinácia z 80. rokov do 300 eur. Takéto zapojenie má svoje nevýhody (niektorí hifisti tvrdia, že ide z technologického hľadiska o zastaralú a mŕtvu technologiu), zvuk má trochu iné štandardy (svetlejší charakter, dôraz na výšky, otvorený priestor, apod.) a samozrejme v prípade poruchy je prípadný servis veľmi komplikovaný.

K tým Staxom sú na stránke hifibazaru uvedené strohé technické údaje, ale mali by fungovať klasicky cez repro-terminály (4 - 16 ohm), čo je v prípade PM5005 realizovateľné. No a ak by si sa naozaj nudil, pozývam ťa na posluch takého vintage systému u mňa doma.
P5166371.JPG

bacil2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bacil2 »

Driver píše:
30 srp 2020 20:47
... Osobne preferujem široké fr.spektrum, s dôrazom na brilantné výšky (kôli veku)...

... budú lepšie slúchadlá s čím vyššou citlivosťou a s nižšou impedanciou? Ale tam už je riziko skreslania či???
Díky všetkým čo prispejú radou laikovi....
graf_PM5005_HeadphOut.jpg
... odporúčam (s mierne "prehulenými" výškami) napr. 250-ohmové Beyery DT990Pro

Driver
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Driver »

progsociety píše:
31 srp 2020 07:36
Z toho, čo som našiel doteraz, tak tieto ATH-7 pochádzajú z konca 70. rokov, čiže éry, keď malo takéto krkolomné zapojenie opodstatnenie a držalo sa ho viacero renomovaných značiek. Neskôr zotrval pri takom zapojení snáď iba Stax, ale aj ten potom z tohto systému upustil a robí dnes cez RCA alebo XLR. Tu je niečo na predaj, ak by si mal cestu cez Košice - vždy padne vhod osobné vyskúšanie :)

https://www.hifibazar.sk/hifibazar-sk/e ... -Sluchadla

Tu vychádza Stax kombinácia z 80. rokov do 300 eur. Takéto zapojenie má svoje nevýhody (niektorí hifisti tvrdia, že ide z technologického hľadiska o zastaralú a mŕtvu technologiu), zvuk má trochu iné štandardy (svetlejší charakter, dôraz na výšky, otvorený priestor, apod.) a samozrejme v prípade poruchy je prípadný servis veľmi komplikovaný.

K tým Staxom sú na stránke hifibazaru uvedené strohé technické údaje, ale mali by fungovať klasicky cez repro-terminály (4 - 16 ohm), čo je v prípade PM5005 realizovateľné. No a ak by si sa naozaj nudil, pozývam ťa na posluch takého vintage systému u mňa doma.
P5166371.JPG
Určite skočím si niečo vypočuť do Hifi bazáru v Ke kde aj bývam, zaujímalo by ma aké je zvukové podanie cez tieto komponenty z rokov 80-tych, možno budem prekvap(kaný). Tento bazár som navštívil aj nedávno a majú tam nádherné elektronické skvosty. Mne sánka spadla z vystavených hifi cievk.magnetofónov (moja srdcovka) boli nádherné tak isto ako ich ,,cena".
Len rozmýšlal som už o univerzálnejšom prepojení sluch.zosilňovača napr. už aj s flac prehrávačom. Takže naprv slúchadlá a potom sa uvidí.

progsociety
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Ok. Univerzálnejšie prepojenie u mňa funguje na báze USB DAC -> headphone amp -> Sennheiser HD25. Rozmyslal som nad tym, ze ako zdroj si tiez zaobstaram flac prehravac, ale to su podla mna zbytocne vyhodene peniaze, ak mas normalny PC alebo notebook, resp. hocico s USB vystupom. Navyse flac prehravac ti moze vypisat "subor nie je podporovany", ale v PC to vies vyriesit upgradeom foobaru.

Inak tie HD25-ky su univerzalne tiez - vysoka citlivost, impedancia tak akurat (cca 70 ohmov), vyrovnany prednes, hutny, ale cisty bas, vyborne stredy a akuratne vysky, nie prehnane ako v pripade AKG alebo Beyer. Podla mna ich dokaze vybudit aj vystup na PM5005 a mali by dobre fungovat aj s dedikovanym headampom.
IMG_20200814_135813.jpg

Bazi 36
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bazi 36 »

Tak jeste, aby ta 70ohmová sluchátka, výstup pm 5005 nevybudil, když jsem na nem provozoval i 300ohm hd 600. Poloha knobu se nikdy nedostala přes 10.-11. hodinu, dal uz hrozilo, ze hlasitost urve hlavu. Mluvim taky o vybuzení, né o využití celkového potenciálu sluchadel. Po pripojeni k lepsimu dedikovanému sluch.zes. zahrají lépe, to jistě, jen je to uz o jiných penězích. Tazatele zajímá využití 5005, kde je to zkrátka technicky bez problémů i s vyšší impedancí a to bez investic.

Odpovědět