Ad bod1.bacil2 píše: ↑31 srp 2020 00:30Tak to tu v rámci celej témy skúsim, tak ako to vidím ja, trochu zopakovať:
Bod1:
Výstup na sluchátka je na PM5005 zapojený priamo na výstup z koncového stupňa cez sériový odpor veľkosti 330 ohm. Niektorým sluchátkam (s rovným frekvenčným priebehom impedančnej charakteristiky) to zvukovo prakticky vôbec nevadí, niektorým (so zvlneným priebehom impedančnej charakteristiky) to naopak môže dosť pokaziť zvuk (napr. AKG K240S/Mk2, Koss Porta Pro). Absolútna veľkosť impedancie v tomto prípade nie je primárna. Primárna je miera zvlnenia impedančnej charakteristiky a hlavne subjektívna miera citlivosti poslucháča na zvukové zmeny s touto charakteristikou súvisiace!
Bod2:
Neexistuje žiadny ideálny alebo referenčný zvuk sluchátok. Existujú iba viac alebo menej zaužívané posluchové konvencie/predsudky/zvyklosti a subjektívne preferencie. Preto sú z hľadiska "radosti z posluchu" vždy názory na zvuk sluchátiek extrémne subjektíne. Niekedy až úplne protichodné. Poznám prípady, kedy poslucháči jednoznačne preferovali technicky evidentne nevhodnú kombináciu (napr. menej kvalitného sluchátkáča s vysokým výstupným odporom s nízkoimpedančnými sluchátkami so zvlneným priebehom impedančnej charakteristiky) pred technicky aj zvukovo "konvenčne korektnou" kombináciou.
Dôsledok bodu2:
všetky diskusie typu: „Mňa zaujíma hlavne osobná skúsenosť s posluchom tohto železa a na akých typoch-modeloch slúchadiel to hralo DOBRE, NIE dostatočne.“ sú medzi ľuďmi, ktorí navzájom dobre nepoznajú svoje zvukové preferencie a technické možnosti posluchu, úplne nezmyselné (to ale nebráni tomu, že je ich plný internet)
Bod3:
Kontrolné otázky pre Drivera vyplývajúce z bodu 2: aké sluchátka si používal resp. používaš v súčasnosti? ... už si ich mal na tom svojom PM5005 zapojené? ... keď áno, tak ako si bol s ich zvukom spokojný resp. čo Ti pri ich posluchu vadilo? ... pri klasickom posluchu na reproduktorové sústavy si so zvukom toho svojho PM5005 spokojný?
Konečne som si našiel čas a chcel som sa ťa opýtať aké slúchadlá s rovným fr.priebehom imp.charakteristiky by si mi doporučil, ale si ma predbehol, takže tie Bayery 990 to spĺňajú?
Ad bod2.
Nemyslím si že by som nepoznal svoje zvukové preferencie a technické možnosti, to že na internete sa niečo píše a jo si to prečítam, alebo požiadam o skúsenosť s tým alebo oným produktom neznamená že si ho pôjdem hneď kúpiť, z toho som už vyrástol. Chcem kúpiť sluchadlá k mojej PM5005 tak zbieram informácie vrátane os. skúseností a vyhodnocujem skladám mozaiku čo by bolo pre mňa lepšie asi tak.
Adbod3.
Na hudbu som používal (v 80rokoch) a ešte používam slúch. Sony Mdr Cd250, áno mal som ich pripojené na Pm5005 hrajú obstojne ale niečo mi tam chýba v porovnaní s mojimi repro-sústavami. Asi ich otvorenosť a údernosť.
Konkrétne:
najnižšia časť bas. spektra je ok, chýba mi výššie basové spektrum (jeho údernosť) celé stredné spektrum by mohlo byť trochu výraznejšie ale najviac mi chýba spodná časť stredného spektra, čo sa týka výšk.spektra tak najvyšie je ok, chýba mi stredná a spodná časť výšk.spektra.
So zvukovým podaním pm5005 cez moje 3pásm. repro som relatívne spokojný.
A okrem tých Bayerov 990 čo by si mi ešte doporučil? Ktoré ešte by spĺňali tie konkrétne požiadavky na rovný fr.priebeh?