Sluchátkové výstupy na zesilovačích

Sluchátka, sluchátkové zesilovače
Driver
Kontaktovat uživatele:

Re: Sluchátkové výstupy na zesilovačích

Příspěvek od Driver »

bacil2 píše:
31 srp 2020 00:30
Tak to tu v rámci celej témy skúsim, tak ako to vidím ja, trochu zopakovať:

Bod1:
Výstup na sluchátka je na PM5005 zapojený priamo na výstup z koncového stupňa cez sériový odpor veľkosti 330 ohm. Niektorým sluchátkam (s rovným frekvenčným priebehom impedančnej charakteristiky) to zvukovo prakticky vôbec nevadí, niektorým (so zvlneným priebehom impedančnej charakteristiky) to naopak môže dosť pokaziť zvuk (napr. AKG K240S/Mk2, Koss Porta Pro). Absolútna veľkosť impedancie v tomto prípade nie je primárna. Primárna je miera zvlnenia impedančnej charakteristiky a hlavne subjektívna miera citlivosti poslucháča na zvukové zmeny s touto charakteristikou súvisiace!

Bod2:
Neexistuje žiadny ideálny alebo referenčný zvuk sluchátok. Existujú iba viac alebo menej zaužívané posluchové konvencie/predsudky/zvyklosti a subjektívne preferencie. Preto sú z hľadiska "radosti z posluchu" vždy názory na zvuk sluchátiek extrémne subjektíne. Niekedy až úplne protichodné. Poznám prípady, kedy poslucháči jednoznačne preferovali technicky evidentne nevhodnú kombináciu (napr. menej kvalitného sluchátkáča s vysokým výstupným odporom s nízkoimpedančnými sluchátkami so zvlneným priebehom impedančnej charakteristiky) pred technicky aj zvukovo "konvenčne korektnou" kombináciou.

Dôsledok bodu2:
všetky diskusie typu: „Mňa zaujíma hlavne osobná skúsenosť s posluchom tohto železa a na akých typoch-modeloch slúchadiel to hralo DOBRE, NIE dostatočne.“ sú medzi ľuďmi, ktorí navzájom dobre nepoznajú svoje zvukové preferencie a technické možnosti posluchu, úplne nezmyselné (to ale nebráni tomu, že je ich plný internet)

Bod3:
Kontrolné otázky pre Drivera vyplývajúce z bodu 2: aké sluchátka si používal resp. používaš v súčasnosti? ... už si ich mal na tom svojom PM5005 zapojené? ... keď áno, tak ako si bol s ich zvukom spokojný resp. čo Ti pri ich posluchu vadilo? ... pri klasickom posluchu na reproduktorové sústavy si so zvukom toho svojho PM5005 spokojný?
Ad bod1.
Konečne som si našiel čas a chcel som sa ťa opýtať aké slúchadlá s rovným fr.priebehom imp.charakteristiky by si mi doporučil, ale si ma predbehol, takže tie Bayery 990 to spĺňajú?

Ad bod2.
Nemyslím si že by som nepoznal svoje zvukové preferencie a technické možnosti, to že na internete sa niečo píše a jo si to prečítam, alebo požiadam o skúsenosť s tým alebo oným produktom neznamená že si ho pôjdem hneď kúpiť, z toho som už vyrástol. Chcem kúpiť sluchadlá k mojej PM5005 tak zbieram informácie vrátane os. skúseností a vyhodnocujem skladám mozaiku čo by bolo pre mňa lepšie asi tak.

Adbod3.
Na hudbu som používal (v 80rokoch) a ešte používam slúch. Sony Mdr Cd250, áno mal som ich pripojené na Pm5005 hrajú obstojne ale niečo mi tam chýba v porovnaní s mojimi repro-sústavami. Asi ich otvorenosť a údernosť.
Konkrétne:
najnižšia časť bas. spektra je ok, chýba mi výššie basové spektrum (jeho údernosť) celé stredné spektrum by mohlo byť trochu výraznejšie ale najviac mi chýba spodná časť stredného spektra, čo sa týka výšk.spektra tak najvyšie je ok, chýba mi stredná a spodná časť výšk.spektra.
So zvukovým podaním pm5005 cez moje 3pásm. repro som relatívne spokojný.

A okrem tých Bayerov 990 čo by si mi ešte doporučil? Ktoré ešte by spĺňali tie konkrétne požiadavky na rovný fr.priebeh?

Ramones
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ramones »

Rovna sluchatka za dostupnou cenu a velmi pohodlna jsou Shure SRH 1840.

Driver
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Driver »

bacil2 píše:
31 srp 2020 16:38
Driver píše:
30 srp 2020 20:47
... Osobne preferujem široké fr.spektrum, s dôrazom na brilantné výšky (kôli veku)...

... budú lepšie slúchadlá s čím vyššou citlivosťou a s nižšou impedanciou? Ale tam už je riziko skreslania či???
Díky všetkým čo prispejú radou laikovi....
graf_PM5005_HeadphOut.jpg

... odporúčam (s mierne "prehulenými" výškami) napr. 250-ohmové Beyery DT990Pro
Čiže keď som správne pochopil charakteristiku krivky na grafe sluchátkového výstupu, tak najlepšie (najvyššie) hodnoty (mW) dosahujú sluchátka s impedanciou cca 300 ohmov? A čo charakteristiky spomenuté vyššie?

progsociety
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od progsociety »

Beyerdynamic DT990 (a v podstate ani 770 či 880) rozhodne nemajú rovný frekvenčný priebeh. Upozorňuje na to i bacil2 - uvádza prehulené výšky a dalo by sa dodať, že i basy. Ak hľadáš brilantné výšky, ktoré nekričia, nevyčnievajú a hlavne nie sú skreslené ako u Beyera, tak skús hľadať niekde inde (ani mnou zmienené elektrostaty za 200 - 300 eur nevedia robiť zázraky, sorry). Ideálne vo vyšších cenovkách.

Nasledujúci obraz myslím netreba komentovať, krivka hovorí sama za seba. Ak sa zameriavaš na impedanciu, citlivosť a vybudenie, tak OK, ale toto tu nemôže byť brané ako vyvážené spektrum.
beyer dt990-250-fr.png

bacil2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bacil2 »

Driver píše:
31 srp 2020 21:24

Na hudbu som používal (v 80rokoch) a ešte používam slúch. Sony Mdr Cd250, áno mal som ich pripojené na Pm5005 hrajú obstojne ale niečo mi tam chýba v porovnaní s mojimi repro-sústavami. Asi ich otvorenosť a údernosť.
Konkrétne:
najnižšia časť bas. spektra je ok, chýba mi výššie basové spektrum (jeho údernosť) celé stredné spektrum by mohlo byť trochu výraznejšie ale najviac mi chýba spodná časť stredného spektra, čo sa týka výšk.spektra tak najvyšie je ok, chýba mi stredná a spodná časť výšk.spektra.

A okrem tých Bayerov 990 čo by si mi ešte doporučil? Ktoré ešte by spĺňali tie konkrétne požiadavky na rovný fr.priebeh?
... tak ešte raz a znova, aby bolo jasno, žiadny "rovný priebeh" u sluchátok neexistuje! ... progsociety to tu zbytočne zamotáva *headbang*

ale k veci: tie tvoje soňáky vôbec nepoznám, takže s celého toho tvojho popisu nie som veľmi múdry ...
... prvé čo ma na základe tej charakteristiky ešte napadlo sú Audeze LCD1 (bohužiaľ cenovo mimo rozsah) ... inak tie vyššie spomínané Senny HD-25 by tiež mohli byť ... aj KRK KNS-8400 by charakterom mohli zodpovedať, ale vzhľadom na ich priebeh impedancie, by ich bolo treba vyskúšať na PM5005 (či nebudú mať moc zdvihnuté basy) ... možno tiež zvukovo trochu špecifické planárne Fostexy T50RP Mk3
Přílohy
DT990LCD1HD25KNS8400T50RP_x1024.jpg

Driver
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Driver »

....videl som tvoju zbierku sluchadiel na inom vlákne, máš ich požehnane, aj stojany kde visia sú obstojné.... ja mám podobnú zbierku fonendoskopov tiež visiacich, možno upnem ak bude čas a niečo napíšem... :)

progsociety
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od progsociety »

Píšem snáď niekde, že rovný priebeh existuje?

Driver
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Driver »

.....páni,páni,páni....
pred napísaním môjho 1. príspevku som uviedol:
....v tejto problematike som LAIK, (obrovský laik) neznalý vecí tu prezentovaných. Snažím sa nejako polepšiť a tak čítam a pýtam sa....
Bol by som rád kedy komunikácia so mnou bola presne na tejto úrovni, na úrovni úplného laika, neznalého veci.
Nechcem aby si tu kôli mne niekto trepal gebulu o stenu, podrezával si žily, alebo skákal z okna z 9.poschodia...
Ono sa mi zdá (a nie len tu) že radšej sa nepýtať a poslušne čítať, možno sa niečo dozvieš. Lebo niektorí ťa budú považovať za dementa (obrazne)
Ale fórum je práve na to aby sa ľudia pýtali a nielen koumáci znalí veci, ale aj (s)prostí - priblblí okoloidúci... ktorí by radi niečo vedeli....
Sorry ale toto trieskanie gebule o stenu sa praktizuje skoro všade, toš hold nie sme všetci, právnici, doktori a inžinieri vesmírnych vied...
Ostanem asi iba pri tom čítaní.....

Driver
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Driver »

bacil2 píše:
01 zář 2020 00:12
Driver píše:
31 srp 2020 21:24

Konkrétne:

... tak ešte raz a znova, aby bolo jasno, žiadny "rovný priebeh" u sluchátok neexistuje! ... progsociety to tu zbytočne zamotáva *headbang*

ale k veci: tie tvoje soňáky vôbec nepoznám, takže s celého toho tvojho popisu nie som veľmi múdry ...
... prvé čo ma na základe tej charakteristiky ešte napadlo sú Audeze LCD1 (bohužiaľ cenovo mimo rozsah) ... inak tie vyššie spomínané Senny HD-25 by tiež mohli byť ... aj KRK KNS-8400 by charakterom mohli zodpovedať, ale vzhľadom na ich priebeh impedancie, by ich bolo treba vyskúšať na PM5005 (či nebudú mať moc zdvihnuté basy) ... možno tiež zvukovo trochu špecifické planárne Fostexy T50RP Mk3
Tie sonýčka nie sú vykopávky ale už si niečo pamätajú, mi na tú dobu keď boli kupované plne vyhovovali (r.1980 to som drel nohavice v lavici na strednej) a viem že neboli najlacnejšie.
Ináč vďaka za typy slúch. i keď asi s vyskúšaním bude problém a či ich majú v ponuke to neviem.
Tak či tak nové...? slúchadlá potrebujem, ktoré aspoň trochu budú spĺňať moje zvukové požiadavky a neskôr sa pustím možno cestou samost.sluch zosilňovača ku ktorému sa bude môcť pripojiť flac prehrávač. Momentálne ako flac prehrávač používam Tv-Panasonic ktorý má len optický a sluchadlový výstup. Neporovnával som tak neviem ktorý je lepší na kvalitnejší prenos.
Ale slúchadlá sú teraz mojou prioritou č.1

Miles1958
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Miles1958 »

Mohu mít jeden konkrétní dotaz:
- na někoho se zkušenostmi. Má někdo zkušenost se sluchátkovým výstupem u integrovaných zesilovačů Accuphase řady E 250, 60 atd. Výstup je vedený též z koncových vstupů. Ale jaké by bylo vaše hodnocení?

weiron
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od weiron »

Mám konkrétní zkušenosti s Accuphase C-230, P-266 a E-213.
230ka mi byla svým zvukem nejbližší. Je to starší předzesilovač a tak neměl tak detailní zvuk jako nové stroje. Ale jinak pohodový přednes všeho tak akorát.
266ka - detail stejně jako 230ka akorát velmi přebasovaná. Na mě opravdu moc. Odhadem tak 5db+ na basech oproti c-230.
Kupoval jsem ho z Německa od pána který ho měl právě jako sluchátkový zesilovač. Jemu se to zdálo super.
Na závěr můj dnešní E-213. Podáním basu je někde mezi oběma. Jen detaily jsou mnohem lépe rozlišené.
Protože sluchátka vlastně vůbec neposlouchám tak nemám ani žádné pořádné porovnání s něčím lepším. Jediné co jsem v poslední době měl doma. Je Topping dx3pro. Jako sluchátkový zesilovač se vůbec 213ce nechytal. Má až nepříjemně ostrý a přebuzený zvuk. A ani jako dac to nejde poslouchat. Šel z domu po 2 měsících.
Sluchátka k poslechu: AKG K242HD a BW P7.

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jarda69 »

Asi nic noveho, mozna to tu uz nekde je, ale narazil jsem na celkem podrobny popis, jak na vystupni odpory zesilovacu.

http://www.tonestack.net/articles/headp ... dance.html

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

Dnešní nabídka sluchadel se vůbec nedá srovnat s dobou předrevoluční (1989)
dostupné leda Tesla, Tonsil, Videoton no a v tuzexu Aiwa HP500 to plaily za
"top level" pro majetné což si mohl lajsnout jen málokdo...
zajímané byly též s přepínačem stereo/mono a potencáky volume na obou
polokoulích systému, vývojem zanikly. Dějepis.
Přílohy
HP500.jpg

Odpovědět