Nevím, jestli je to TEN opravdový důvod. Ale nedávno jsem si hrál se svými přístroji a zjistil, že "očekávají" (lépe to nepojmenuji ) fázi na různých kontaktech. Pak se možnost otočit konektor hodí.
Při budování samostatného přívodu jsem si také na doporučení nechal dát odpojovač - rámcově vypadá stejně jako ten na obrázku, ale je to obyčejný model, který se používá například na šachtě (jak mi potvrdil elekrikář ze šachty) - stál pár stovek.
Změna napájení měla zásadní vliv na zvuk systému, ale jak moc se na tom podílel zrovna odpojovač nevím.
"PROČ HIFI ZÁSUVKY NEMAJÍ STŘEDOVÝ KOLÍK ?"
Tahle otázka tady padla, ale nebyla položena zcela správně. Jedná se o platné normy v jednotlivých státech.
Pokud je ochranný vodič připojen na ty postranné kontakty, jedná se o zásuvku dle původně německé normy, dnes jí používá nebo na ní přechází (Rusko, Itálie) téměř celá Evropa. A vůbec to nesouvisí s hifi, používá se to všeobecně , třeba na mixerech. Říká se tomu také system SCHUKO (z něm. schutzkontakt). Jen tak mimochodem nesplňují české elektrotechnické normy! Pokud vím tak ten zemní kolíček používáme akorát my (cz,sk) a Francouzi, od nich jsme tu normu kdysi před válkou převzali.
Pozn.: U vidlic se dělá často takový kočkopes , že to má postranní kontakty i dírku pro kolík. U protějšku to nejde udělat.
Švýcaři a Britové mají zcela odlišné konektory dle vlastních norem.
To znamená, že trh se zásuvkama se stř. kolíčkem je výrazně menší, takže někteří (většina) výrobců to ignoruje, a proto se mnohem častěji setkáme s provedením SCHUKO a americkým standardem.