+++ 3 D +++

Témata nesouvisející s HiFi, offtopic debaty atd. Ovšem žádné osobní souboje, spory a hádky.
Odpovědět
MasakTeritory
Kontaktovat uživatele:

Re: +++ 3 D +++

Příspěvek od MasakTeritory »

Zdravim panove Hifisti a hudebni nadsenci.Tak vam to tady prolezam a zacinam zjistovat velice pekne vecy o kterych jsem vedel kulove.
Zaujal me zacatek diskuze,moc pekny clanek ;)
Patrim taky do te druhe skupinky milovniku hudby ale tyto pocity zazivam u Patricie Barber.
Zavidim vam ty vase kouzelne masinky,doufam ze se casem taky dopracuju k vysnene aparature.
Jsem zacinajici vasnivy hifista hltajici vase dlouholete skusenosti :)
Reprosoustavy si delam sam a ladim je vyhradne a pouze sluchem hraju na pristrojich (ted se budete smat) puze Harman/Kardon.
MasakTeritory (Michal T)

MasakTeritory
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MasakTeritory »

A co se tyka pote zminovaneho predozadniho prostoru ten sem zazival kdyz sem bydlel v č.těšíne.Mel jsem mistnost 7x6m a stredy a vysky tam hraly nadherne a prostor temer holograficky vykresleny ale tady byl problem s basy, duneni a nebo akusticke uzly.Zacal Jsem i pouzivat sub zapojeny v tandemu a to znelo jako hifivez bylo to neresitelne.
Ted Bydlim vOstrave a je to zase opak.Slysim i krasne hluboke basy z mich ubohych sloupku ale predozadni prostor se uplne ztratil.
Je to trapeni ale az na to jednou clovek prijde a podari se to bude to nadhera.
MasakTeritory (Michal T)

Machalík
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Machalík »

A je to opet tady, pozorujeme sestatricaty Dadaftuv odchod z fora a tisici prve konecne reseni. Co tak sazky na pristi navrat a jeho nosne tema? Ja davam ctyri dny (sobota) a tematem bude jiny drat nekde v sestave, rekneme stribrny. Cimz by sr mohla otevrit cela pokladnice novych objevu: OFC med, monokrystalicka med, stribro, monokrystalicke stribro, postribrena med, koax, konstrukce typu vanocka, dvojlinka, dvojlinka s mustkem, dvojite stineni, krouceny kabel, levny kabel, drahy kabel, doma bastleny kabel - moznosti je nekonecno. Pokroc, Dadafte, ceka te cely novy vesmir, flek na bedny v cimre jsi uz vyzdimal dosucha, vcetne ekvivalence impulsni odezvy a frekvencni chary a H-U-D-B-Y a dalsich nebetycnych picovin. Chudaci vsichni ti zoufalci, co te berou vazne, ses fakt nebezpecnej. Nazornej priklad toho, jak muze byt svoboda tohohle media kontraproduktivni. Byl bys dobry tema na neci diplomku.

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

tentokrát ses krutě přepočítal Machalíku.

ale nejdříve důležitější věci:
nejdříve se chci omluvit Mikemu. ne se tak nějak všeobecně a nekonkrétně jakoby omluvit. ta moje narážka na agresi tupců se v daném kontextu nedala jinak vyložit než že patřila jemu. přesto mi Mike prosím věř, že to tak není. stejně jako ty to víš o mě i já o tobě vím, že jsi pro audio zapálenec, a toho si cením. opravdu cením. taky mám rád lidi, kteří mají svůj názor, a třebaže s ním nesouhlasím, nejsem takový frajer, abych je zesměšňoval. ta narážka patřila mnoha jiným, nejmenovaným, ale určitě ne tobě. to říkám upřímně a jestli jsem se tě dotkl, je mi to moc líto...

jsem už bohužel taková povaha, že se k něčemu pořádnému přinutím jen pod tlakem okolností. nemám dost vůle ani ctižádosti, abych to dokázal jen tak sám od sebe. na druhou stranu jsem schopen věcí, které výrazně překračují schopnosti většiny ostatních. vpravdě je to nejen nešťastná, ale i velmi nebezpečná kombinace. dlouho jsem ani netušil, že pro některé je to, co mám ještě pod prahem vnímání už kritická mez únosnosti, a zřejmě mnohokrát jsem citlivější nátury, které se mi nešikovně postavily do cesty, osudově převálcoval. nevědomky jsem s nimi zametl jako se špinavými hadry. teď už se pokud možno snažím dávat si bacha.

pravda je taková Mike, že jsem tě zcela vědomě použil jako další hořící poleno pod tlakový kotel v naději, že to ustojíš a já to zvládnu taky. doufám, že se obojí naplnilo. pravda je taky, že v malých poslechovkách (a já opravdu zatím nejsem schopen říct, kde je ta hranice oddělující malé od velkých) se pro získání jakéhos takéhos prostorového zvuku bez tlumení nelze obejít. takže v tom máš pravdu.

a teď k tobě Machalíku, ty pacholíku. tou svou grckou ve vlákně KEF, a nejen jí, jsi mě vytočil opravdu do čiré zběsilosti. k výkonům, o jakých se ti nezdá. takže na druhou stranu ti musím poděkovat - byla to jízda, o jaké se ti (stejně tak) ani nezdá...
zůstal jsem (téměř) sám proti všem a ty sis myslel, že jsem vyřízený, a s chutí sis kopl, že? musel jsem všechno rozprášit do mrtě a znova se na každou věc podívat a pak ještě jednou a z druhé strany a znovu to pak všechno poskládat dohromady...
stalo se.

mám skutečné 3D - bez všech těch keců, jak je to složité určit bez nahrávek opravdu reálného prostoru, bez všech těch keců o poměrech v jednotlivých konkrétních místnostech, bez nových objevů konstrukcí typu vánočka, bez třistakilových beden s půlmetrovými repráky...
skutečné 3D bez jakékoliv komprese, bez limitů, v paneláku, bez akustických úprav za ranec, s bednama za 7t...
nezpochybnitelné, neojebatelné, skutečné 3D.
nevymyslel jsem to, ale mám ho. teď už ano. a vím co a jak a proč a nač. a na beton.

a tebe Machalíku si teď vychutnám, to mi věř.

palipol
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od palipol »

dadaft píše:.....mám skutečné 3D - bez všech těch keců, jak je to složité určit bez nahrávek opravdu reálného prostoru, bez všech těch keců o poměrech v jednotlivých konkrétních místnostech, bez nových objevů konstrukcí typu vánočka, bez třistakilových beden s půlmetrovými repráky...
skutečné 3D bez jakékoliv komprese, bez limitů, v paneláku, bez akustických úprav za ranec, s bednama za 7t...
nezpochybnitelné, neojebatelné, skutečné 3D.
nevymyslel jsem to, ale mám ho. teď už ano. a vím co a jak a proč a nač. a na beton.
Blahoželám. Takže to môžme uzatvoriť.

P.S. Aj ja som si myslel, že mám vynikajúci 3D priestor a chcel sa podeliť na fóre. Je dobre, že som to sem nezavesil. Po návštve HE Mníchov by som musel sebakriticky všetko odvolávať. Vždy existuje lepšie riešenie - je to len otázka poznania.

Machalík
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Machalík »

Přepočítal, nevydržel ani dva dny :)) Co sis šlehnul?

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

Machalík

nejdřív Poe - Haunted *
Obrázek

pak Robert Miles - 23am *
Obrázek

pak Stanley Clarke, Jean-Luc Ponty & Al Di Meola - Rite Of strings
Obrázek

pak...

... znáš to: šlehám si furt...

* = není nad dobrý promakaný pop

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
palipol píše:Takže to môžme uzatvoriť.
jo.
přestalo mě to zajímat, takže to shrnu ze svého pohledu (řeč je o běžně zatlumenýchých poslechovkách (přesněji asi "obytných místnostech sloužících k poslechu hudby") větších než malých 8-) ):

nemusíte s tím v žádném případě souhlasit!!! (dokonce s tím nemusíte ani nesouhlasit - jste přece svobodní...)

tvrdí se:
- za lokalizaci jsou zodpovědné výšky. *taktone* - od 15kHz výš? od 10kHz výš? od 5kHz výš? od kdy teda?? a co středy? se ptám. a basy? atd.
ve skutečnosti je jen jedno: hudba.
- správnou lokalizaci je složité vychytat a je k tomu zapotřebí speciálních nahrávek. *taktone* - je to vzájemná věc aparátu a beden a poslechového prostoru.
- základ je trojúhelník a bedny natočit přímo na sebe. *taktone* - možná v přetlumených... základ je správný odstup od bočních a zadní (čelní) zdi. všechno ostatní plyne z konkrétních podmínek.

pozn.:
- bez pořádného odstupu od zadní zdi na 3D bez profi řešení skutečně zapomeňte.
- bedny přímo na posluchače bez dobře provedeného tlumení dávají zdeformovanou "zakulacenou" iluzi prostoru (s celkem slušnou "lokalizací", přiznávám) a vytváří tzv. sweet spot - s koulí na noze v kulové polstrované kobce.

jak říkám, už mě to nezajímá a s důkazy se nepřetrhnu. v tomto případě je na místě heslo: kdo chce vědět, ať se snaží sám. já jsem skončil a to je vše. možná někdy něco utrousí náhodní kolemjdoucí...

tak čus.

Machalík
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Machalík »

To je prdel. Dadaft to uz zase shrnul (ze sveho pohledu). Podevetapadesate. To je super. A zase uz odchazi. Tak zdar! Dopriste :)

Peer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Peer »

Jestli jsi TO našel, tak gratuluji.
A ne, že za chvíli vylezeš zase s něčím novým... :)

noaid
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od noaid »

Dotaz začátečníka - je tohle http://www.hifinazory.cz/forum/viewtopi ... b31#p19711 dobře upravená a ustavená poslechová místnost, kde je ten správný zvuk? Tak nějak jsem to měl ustaveno v dětském pokoji, když mi bylo 15 let, zatlumení podstatně větší. V 16ti už jsem měl pocit, že to není ono a začal jsem s kámošem s tehdejšími bednami experimentovat. Ale to bylo před 35 lety... změnilo se od té doby něco? Kvalitní aparát a kvalitní analogový gramofon zvláště vyžaduje či toleruje podobné umístěni? Je to hnojačka, HIFI nebu už High-End? Je tam předozadní prostor nebo vůbec nějaký prostor? Nějak se v tom přestávám orientovat. ;)
Které je to patro v hifi? První, jedenácté nebo padesáté deváté? Sklep nebo konečná?

Mike
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mike »

Toto rozhodně není vhodně upravená místnost. Repro je dost v rozích a vzdálenost mezi repro je dle mě už příliž velká. Navíc to co je vidět na fotce je holé jak stěny tak strop. Jako další velké mínus vidím dveře které vychází mezi repro a ty rozhodně nedělají z hlediska akustiky (já jsem vlastní musel vyhodit a koupit jiné) Navíc objem těchto bedýnek nebude asi úplně dostatečný pro danou místnost když to bude poslouchač poslouchat nejméně ze 3 metrů.
Otázka je také doba dozvuku která bude jistě velká už jen dle fotky. Na otázku co je hifi a co není si musí odpovědět každý sám ale HK dělenec a malé xavian MIA
jsou někde na začátku kopce. Na otázku předozadního prostoru si trouchám říct že ho tam moc nebude protože je to narvané na zdi a v tomto případě je bedny kam posunout. Ale fotka je pořád jen fotka a poslech s měřením by odhalil mnohé.

PMA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PMA »

Prostor roztržený do beden, musí se sednout hodně daleko, a bude se to "mlátit".
Pavel Macura Audio

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

Peer píše:Jestli jsi TO našel, tak gratuluji.
A ne, že za chvíli vylezeš zase s něčím novým... :)
děkuji. jo.

víš, co je na tom nejsrandovnější? stačilo si přečíst třeba tenhle článek na Stereophile a pochopit, že to je skutečně tak, jak píšou, a mohl jsem ušetřit tři roky nervů a cca 150k. :lol:

je tam všechno napsané...

namátkově cituji:
Judging by their size, one's first thought is likely to be that these will work just dandy up on the wall, right below the ceiling and toward the room corners, where standing-wave resonances in the room will help augment the speakers' thin bass. But their size is very deceptive. These are not thin-sounding. In fact, they produce an overall balance similar to that of a pair of large systems when they (the Rogers) are located on 30"-high stands, right out near the center of the floor. (This bass-balance design is consistent with the BBC's recent research findings which showed that the smoothest bass response is obtained when a speaker is as far as possible from room boundaries.)

Another advantage of a small sound source is that it tends to radiate sound waves as expanding spheres rather than as a planar wave (as from large screens). Human ears react in a seemingly paradoxical manner to a spherical sound field: The reproduced sound seems, much bigger than its source, yet the angular localization of sounds across the "stage" between the speakers (ie, the imaging) is dramatically improved. In fact, the apparent audible size of these tiny speakers is almost laughable; we had the feeling that it just could not possibly be.

As for room placement: Except for the possible detrimental effects of standing waves, these are refreshingly uncritical of room placement. They are, as we said, best used on stands, and any carpenter can make up a pair. The speakers should be about 6' apart and 10-12' from the listening area, and each should be toed inwards, by about 5 degrees.

Above 60Hz, the Rogers BBC minimonitors outperform the vast majority of systems costing upwards of $500 per channel. And with the addition of subwoofering, via M&Ks or Janises, these could provide perfoorance comparable to that of some of the best systems com mercially available, regardless of cost.

na vysvětlenou: KEF iQ10 má k BBC LS3/5a poměrně blízko a jeho vyšší dvojče XQ10 se k němu vysloveně a otevřeně hlásí:

Obrázek

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

PMA píše:Prostor roztržený do beden, musí se sednout hodně daleko, a bude se to "mlátit".
ty bedny jsou úplně v rozích - já bych řekl, že to bude velmi mohutný zvuk s basy které opravdu hýbou bránicí...

bohus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bohus »

Nabídka.
Pane Merhaute, zajedu pro Vás a dovezu k Dadaftovi.
Bohuš
PS: I odvezu

Odpovědět