Akustika

Témata nesouvisející s HiFi, offtopic debaty atd. Ovšem žádné osobní souboje, spory a hádky.
Zappadaddy
Kontaktovat uživatele:

Akustika

Příspěvek od Zappadaddy »

Na Slovanetu padl tento nazor od Cough o akustice me mistnosti nekdy cca pred rokem kdy jsem opravdu nemel ani koberec a zavesy.Cituji:no hlavně si pořeš akustiku, to co jsem viděl na foto byl těžký disaster, to nemá cenu si kupovat ani minivěž..Souhlasite s timto tvrzenim doslova?
Akustika je samozrejme velmi dulezita ale jeho tvzeni bylo silne nadhonocene a tak jsem s tim nesouhlasil.Myslite si ze DOBRA aparatura bude predvadet svuj charaktericky zvuk i v neakusticky poresene mistnosti ?A ze akustika je uz jen vylepsovani a doladovani k maximalni performance sestavy?

Donuts
Kontaktovat uživatele:

Re: Akustika

Příspěvek od Donuts »

Ne.

sostakovic
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sostakovic »

Můj názor je takový, že akustika je NESMÍRNĚ důležitá!
Aparatura za 100 000 v dobře akusticky udělané místnosti přehraje aparaturu za 1 000 000, která je postavena v akustické tragedii.
Sám jsem si zažil přenos sestavy z akusticky solidní do akusticky špatné místnosti.
V tu chvíli to začalo hrát jako genuisky od PC.
Proto všem radím: řešte akustiku, má největší vliv na zvuk ze všech komponent! V té místnosti se zvuk šíří a může se totálně zkazit. A zkazí se zvuk i sebelepší aparatury.

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

To Dzyan: Dle mého názoru je akustika poslechové místnosti rozhodující minimálně ze 70% na konečném výsledku. Takže podle mne má Cough úplnou pravdu. Zkombinuje-li se navíc špatná akustika s nesymetrií, pak nepomůže ani svěcená voda, pak už je skutečně výhodnější poslouchat minivěž a vnímat pouze melodii a ne jak to hraje a dumat jak by to mělo hrát. Jestliže vezmu přísloví že "Hi-Fi je pouze o penězích" za správné, pak je potřeba dát hodně peněz i na vyřešení akustiky a v tomto případě s tímto příslovím souhlasím. V dobře akusticky vyřešené místnosti bude hrát dobře i kategorie zaplatitelná pro většinu z nás. Názornou ukázkou jsou instalace High-Endu na výstavách, kde neošetřená akustika zazdí skoro všechno a výsledkem je většinou všeobecné zklamání.

Benda
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Benda »

Naprostý souhlas. Akustika místnosti je jednoznačně nejdůležitější prvek HiFi.

Donuts
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Donuts »

Ale u Naimu to samozrejme neplati, ten hraje vsude stejne. :ugeek:

Acon
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Acon »

ťažko by sme hladali príspevok, kde by cugh nevedel čo hovorí. A v tomto má ako obyčajne pravdu. Je úplne jedno, či ide o zostavu za pár tisíc,alebo 10tisíc alebo xxx tisíc... Akustika sa na výsledku podpisuje dosť podstatnou mierou. Akustika sa dosť podstatnou mierou podpisuje aj na tom ako sa v danej miestnosti sítime bez ohľadu na to, či tam niečo hrá, alebo nie. Skúste si 4 sadnúť do obloženej kúpelne a rozprávajte sa medzi sebou. Des. Podobné je to v kaviarňach s vydláždenou podlahou, skleným výkladom bez kobercov a čalúnených boxov. Hluk jak hovado. Samozrejme nie je vždy nutná profiúprava. Všetko z mierou, neupravím miestnosť za 100litrov aby som v nej počúval zostavičku za 20 000,- Pre väčšinu stačí primerané zariadenie, ktoré z podstatnej časti pokryje veľké plochy. a koberec hlavne v priestore pred bedňami.

Zappadaddy
Kontaktovat uživatele:

Aleska.Je v tom hodne pravdy ale neplati to pro muj aparat! :lol: Ne to je jen sranda.Ale vazne jsou pripady kdy akustika neni resena a testem prokazano ze akustika je presto vyborna.napr pan Britek z Hradce ktery tyto testy dela mne sam seznamil s nekolika takovymi pripady(napr meril v nejake roubence bez akustickych uprav a tam pry nebyly absolutne zadne boule,sam z toho byl v soku).Rika ze nekdy staci mit otevrene police bez skel na zadni a postranni stene nejaky koberec,zaves a jses celkem v pohode s akustickymi boulemi.Z vlastni zkusenosti muzu potvrdit ze pred pridanim koberce a tezkych zavesu byl zvuk pouze o procenta horsi nez ted a to jeste hlavne ve vyssich hlasitostech.Moje zkusenost je takova ze zvuk se zmenil pouze minimalne a ze tedy kdybych zavesy nemel stejne bych to radeji poslouchal na me soucasne aparature nez na mini vezi.Je to mozna tim jak je usporadan muj obyvaci pokoj tedy i poslechove misto je uprostred celkem velke mistnosti s velkou sedaci soupravou ktera zaroven utlumuje a mam vsude dost nabytek=police s medii a odrazy tedy nejsou tak vyrazne.
Souhlas ze akustika hraje vyznamnou roli v high end svete!Nemuzu souhlasit s tvrzenim ze pokud nemas spravnou akustiku neni treba high end a staci levne hifi.Uz nikdy levnou hifi pokud to pujde! Uz jen proto ze nektere styly se na levne hifi nedaji poslouchat jazz,ambintni hudba atd.

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

To Dzylan: Zásady akustiky platí jak v Low-Endu, tak i High-Endu. A o tvém zařízení zde nepadlo ani slovo, jsi-li s ním spokojen, pak není co řešit ! Ale řešit chyby v akustice poslechovky vyměňováním zařízení za stále dražší a dražší (a očekávat zázrak), tudy cesta nevede - to je jen ztráta peněz, protože přírůstek kvality nebude úměrný zvýšeným výdajům, ty porostou geometricky (to již víš), a kvalita poroste velmi, ale skutečně velmi pomalu. Prostě a jasně: V okamžiku kdy tvé zařízení je na špičkové úrovni, pak přestává být kritickým článkem celého komplexu, ale stává se jím (třeba) ta akustika. A zde vložené peníze budou prospěšnější než obměna zesilovače, reper (a pod.), které jsou již na špičkové úrovni.

Mike
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mike »

dzyan

Vím že u Vás byl pan Brich a provedl měření ovšem nevím jak měření dopadlo můžete to prosím napsat?
AKustika je řekněme 60-70 procent zvuku a je to naprosto zásadní "komponent" já sám budu mít udělanou akustiku mísnosti na míru právě firmou Britek tedy Panem Brichem. A to mám oproti Vám levnou aparaturu a přesto vím že se vyplatí do této věci investovat. Z fotek Vaší poslechovky soudím že akustika bude asi hrozivá (podobná jak u mě a to tady mám podstatě víc nábytku) ale někde to mít musíme že? Věřím že pokud dáte na doporučení Briteku tak si jedině polepšíte.
Už zhruba víte jaké bude řešení Vaší místnosti?
]Akustika je prostě základní kámen bez kterého se dá jen těžko dál stavět.
Zdraví Michal

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

co vím
- při nižších hlasitostech stačí běžně zatlumená místnost přiměřených rozměrů
- basové pasti jsou problematické, neuhlídané basy zesákem a bednama už nepochytáš a je to pak jak sedět v papiňáku, nepasti, nepasti, nepastičky
- dobrá akustika není špatná, ale z plastové minivěže hifi neudělá
- nesymetrické (nebo úhlopříčné) ustavení je drsný souboj, který se skoro nedá vyhrát

Zappadaddy
Kontaktovat uživatele:

Mike & Dadaft diky za vase prispevky.Mike jake foto meho pokoje jsi videl?Nejsi daleko treba o tom nekdy muzeme pohovorit primo na miste a uslysis dalsi vynikajici anglickou firmu Naim,Tannoy kdyz se ti zamlouva tvuj integrovany Rotel.

Mike
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mike »

dzyan

Rád za Vámi přijedu jen co bych vyřešil dopravu. NAIM a podle toho co jsem slyšel jak hraje by mohl být dobrá zkušenost a Tannoy by se mi také mohlo líbit.
Spojil bych hifi s návštěvou pizzerie U mnicha. Je možno??
Zdraví Michal

Mike
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mike »

dzyan

Foto pokoje bylo ještě z F-sportu.

Zappadaddy
Kontaktovat uživatele:

Mike ok dale do posty.