co je referenční systém?

Témata nesouvisející s HiFi, offtopic debaty atd. Ovšem žádné osobní souboje, spory a hádky.
Odpovědět
dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: co je referenční systém?

Příspěvek od dadaft »

zero píše:To, že nepoznám, jakou použil houslista kalafunu, nebo jakou značku strun používá basák, tak to mě fakt nezajímá
to je myslím další nedorozumění. tohle vůbec do referenčních vlastností nepatří. to jsou řekněme třešničky na dortu.
musím tady píchnout ty kategorie od Chesky - pak se to trochu ujasní.

teď jsem o tom mluvil s efičákem a souhlas v tom, že referenční systém (tj. systém, který by splňoval všechny důležité náležitosti stereofonie) se dá dosáhnout i s minivěží. jen je potřeba vědět jak na to.

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

s DOBROU minivěží - ať nejsem zase popotahovaný za slovíčka.

a referenční systém už vůbec neznamená, že ti budou hrát dobře jen některé audiofilské nahrávky, ale přesný opak - že slušně budou hrát i ty "horší".

zero
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od zero »

to dadaft:
jestli jsem tě dobře pochopil, tak podle tebe po "referenční sestavě" nikdo nechce, aby hrála věrně, nebo chceš-li "high fidelity"? :roll:
Nechtěls´to říct jinak?

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

ale jistě že chce!

už nevím, jak to líp vysvětlit. hi-fi referenční systém musí splňovat jisté základní parametry. ty jsou jaksi celosvětově uznávané. a musí je aspoň v základech splňovat všechny!!!
pak zde máme své osobní reference, tedy ty vymazlené.

tady u nás se strašně tlačí na prachy a bez nich že hifi není, ale pak příjdeš k hifistovi, a zjistíš, že sice má brilantní barvu nástrojů a já nevím, co všechno, ale přesto ten jeho systém není hifi, protože nesplňuje nějakou ze základních podmínek...

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

já už to teda dorazím. jsme na hifi fóru a ne u plačtivých panen.

kdybys sledoval mou "kariéru" na místních fórech (což zpětně důrazně nedoporučuju, je to místy hodně nechutné čtení), pochopil bys, že celou dobu něco hledám. něco, co nikde nenacházím, a zřejmě něco důležitého, když jsem ochoten pro to podstoupit to, co nikdo jiný tady. ostatně moje charakteristika pod nickem tomu zcela odpovídá a je vidět, že si toho všimli i jiní.
základ toho hledání leží v dávných časech v podkroví jednoho měšťanského domu v Amsterodamu. tam jsem poprvé v životě (a nadlouho naposledy) slyšel skutečné Hi-Fi.
systém, jež dokázal vykreslit hudbu téměř k nerozpoznání od reality, pokud šlo o nahrávky, které k tomu vybízely, a nebo systém, jež dokázal vyprávět skutečné příběhy, chceš-li.
když vejde fanynka do bungalovu zhrouceného Pink Floyda, tak vidíš, jak daleko jsou vstupní dveře, kde v místnosti stojí televize, kde přesně je koupelna atd. tohle tím myslím. a říkám, že spousta hifistů si tohle jenom vysnívá, jsou to jenom jejich fantazie, přestože se budou do krve hádat, že to mají taky.

o to kráčí. a v tomhle vůbec nejde o peníze. a mnohé české hifi autority, kterým nemůžu přijít na jméno, o tom mlží nebo ví kulové.

až bude chvíle času, snad se k tomu dostanu víc.

boxer

Příspěvek od boxer »

základ toho hledání leží v dávných časech v podkroví jednoho měšťanského domu v Amsterodamu.

Ono je Dadafte otázkou,co jsi tenkrát vlastně slyšel. Jestli jste byli zhulení,tak pak vjem (nejen) hudby je jinak "prostorovej a barevnej" než ve skutečnosti.
Nadarmo,většina např.(to nejen rockových,viz Amadeus,J.S Bach,Rembrant) hudebních,malířských děl vznikla po požití.Čeho je nyní lhostejno.Vnímání je jinde.No a totéž platí o přijímání jako o vznikání díla.

No a pokud ty hledáš něco,co je neuchopitelné,tak se fakt zblázníš.A nebo při poslechu konzumuj a ono to přijde.

Jinak se začínáš dost zajímavě točit a vracet a prolínat a hlavně ty tvoje definice jsou fakt už úžasné.

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

už nehledám boxere. mám to. mám to přímo před sebou v plné palbě.

už se nebudu s nikým dohadovat. prostě předvedu o čem je řeč.

už nejsem dadaft, který prosí. časy se změnily. jsem ten, který nabízí...

agustini
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od agustini »

dadafte, dadafte.. mohol som si mysliet ze ta referencia je zase nieco co mas doma v obyvaku.. ci uz je to PRO100r, zazracne umietnenie bedien(tentokrat uz asi stacia dve..).. btw: netusil som ze tu mas na HiFi forach neaku "karieru" :)

Najprv referencia neexistuje a potom je to dokonca snad kazda miniveza.. Neuraz sa, ale z tych tvojich prispevkov mi to cele pripada ako keby to pisal neaky Jehovista na praskoch co si kupil hifi..

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

v klidu agustini. mám tam všechno, co tam být má. neříkám, že je to nějaká superbomba, ale co by za to většina dala. dokonce mám naladěno agustini. podle mě to vcelku ujde... :mrgreen:

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

jinak máš docela pravdu - nemůžu přece mluvit o něčem, co neznám. pro1OOr jsem vzdal, protože to byl omyl. přišel bych na to i bez masáže merhauta, sice by to trvalo déle, ale nakonec bych to odpískal i sám. tentokrát ale mluvíme o něčem jiném. to ustavení beden je klíčové a to, že si z toho děláš kozy na tom nemění vůbec nic. je to jediný způsob jak v běžně (ne)zatlumené větší místnosti získat opravdu dobrý zvuk. když máš bedny blízko zadní a/nebo bočních zdí, nemáš prostě šanci...
kdyby ses posmíval čistě mně, tak to beru. proč se trochu nepobavit na cizí účet, že. ale když to bereš jako zázračné umístění v úvozovkách, neboli další nesmysl, tak to je trochu faux pas, nemyslíš?

agustini
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od agustini »

to ustavení beden je klíčové a to, že si z toho děláš kozy na tom nemění vůbec nic. je to jediný způsob jak v běžně (ne)zatlumené větší místnosti získat opravdu dobrý zvuk. když máš bedny blízko zadní a/nebo bočních zdí, nemáš prostě šanci...
kdyby ses posmíval čistě mně, tak to beru. proč se trochu nepobavit na cizí účet, že. ale když to bereš jako zázračné umístění v úvozovkách, neboli další nesmysl, tak to je trochu faux pas, nemyslíš?
nemyslim.

..kazda bedna je ina.. a potrebuje to svoje ustavenie.. rovnako ako kazda miestnost je ina a ma svoje hrby a prepady niekde inde je tiez fakt.. neexistuje exaktna miera typu "tolkoto od zadnej a tolkoto od bocnych je uz dost(niektore repro svojou konstrukciou priam vyzaduju aby boli od zadnej steny viac blizsie ako daleko napriklad) ..tiez: "v priestore presne tuto kde sa mi pretinaju tieto priamky.." ktora by jasne definovala "spravne" umiestnenie repro. Existuju iste vseobecne teorie o postaveni repro typu rovnostranny trojuholnik a pod, ktore si ty ani neobjavil ani nevymyslel.. potom doporucenia konkretneho vyrobcu pre konkretne reproduktory .. a potom je to o hladani optimalnej cesty v tvojom konkretnom priestore. Moze to sadnut a moze to byt uplne inak. Na takom niecom co prezentujes sa da len pobavit.. snaha o najdenie urcitej "pravej" pozicije je uplne fajn a fandil by som ti v tom, ale to neustale nutkanie robit si zo svojich zisteni vo svojej "honiarni" (sory za ten vyraz ale vystiznejsi ma nenapada) u seba doma vseobecne pravdy a hadat sa s ludmi na forach ze takto a jedine takto je to OK je fakt na zabavu..

Ty vzdy vyrukujes s neakou "vlastnou" teoriou a ides hadat so vsetkymi ktory s tebou nesuhlaisa ze predsa je to tak... potom to asi tak po 120-tich prispevkoch zabalis, lebo pochopis ze tadial cesta nevedie a prijdes s novou teoriu.. a takto to ide dokolecka. Najprv to boli bedny a komponenty Philips, potom PRO100r, potom zarucene umiestnenie repro, teraz je to "tvoj" referencny system a nazor na to co vsetko nim moze byt... co bude dalej ma snad ani nezaujima.. Vobec mi nevadi ak niekto skusa trebars aj blbosti alebo veci ktore iny tazko uveria ze to tak moze byt, ale ten sposob ako to podavas, objajujes a bojujes o svoju pravdu je minimalne zabavny ;)

boxer

Příspěvek od boxer »

Dadaft

V minulém příspěvku jsem si lehce ťukl na téma točení,prolínání atd.

Augustiny to napsal naprosto přesně.

Pokud si vemeš své příspěvky zpětně,tak vlastně to jediné,co z toho vyčnívá,když pomineme tu omáčku,emoce jednou up ,podruhé vzápětí down,...............tak z toho ční milimetrové ustavení beden.Lhostejno zda 2,4,2 různých párů,křížem nebo krážem.

Je to tvoje vlákno,nechci ti ho zaneřáďovat,ale poslední věc k tomu zde.

Poslouchat hifi způsobem,že nesmím pohnout o mm ničím nikam,a ani snad i svou hlavou,tak takové hifi nechci ani zadarmo.

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

mezitím jste odpověděli. já už to mám rozepsané, takže to nechám (viz níže). stručně úvodem:

nepopírám svoje omyly, ale já z nich vždycky něco získám. posunujou mě dál. a tentokrát už se nemýlím agustini. není to nic, co bych objevil. ví se to. jen se to těžko vysvětluje a dokud nezažiješ, těžko se tomu i věří...
o basech by se ještě v blízkosti zdí dalo diskutovat, ale středy a výšky ti zabijou odrazy jakoukoliv prostorovou informaci. neexistuje způsob, jak to očůrat. už léta se pokouším najít, co jsem zažil v holandsku na vlastní kůži.

boxer
pohnou nesmíš bednama. ty se můžeš hýbat jak chceš a bude to hrát dobře. není dobré překrucovat.

do prkýnka - já si nic nevymýšlím. přečtěte si TNT-audio, stránky audiophysic, white papers od kardonů, stereophile a velkého boba. všechno to tam je! a já to mám přímo před frňákem. to snad není ani možné tohleto.
********************************************************************************

abych se přiznal, já už nechápu vůbec nic.
nechápu, jak je to možné, že se nenajde nikdo, kdo by se postavil na mou stranu.
jak to že mě tolik lidí odrazuje, nechápe, doporučuje vymazat, radí, abych se svěřil do rukou odborníků (ať už z oboru akustiky či psychiatrie) a nikdo neřekne: je to tak jak říká dadaft?
jak je možné, že agustiny bere pro100r a ustavení beden v hloubi poslechového prostoru s úplnou samozřejmostí jako dva stejné nesmysly nehodné pozornosti skutečného hifisty?
co se to kurvadrát děje???

vždyť není nic jednoduššího, než to prostě vyzkoušet, ne?
znova jsem si to všechno prošel.
1. ustavení - bedny cca 1m od zadní a 1,2m od bočních zdí = taková ta klasika. nádherná jeskyně. pazvuky z rohů dodávají hudbě jistou hutnost a zdání mohutnosti. scéna se zdá propracovaná a široká. předozadní prostor 0.
2. ustavení - bedny cca 1m od zadní stěny a 1,7m od bočních, tj. poměrně blízko u sebe. nepříjemný pocit, že je vše natlačeno a namačkáno do středu scény. předozadní prostor 0.
3. ustavení - bedny cca 2,9m od zadní a 0,5m od bočních stěn. tak to je vážně brutál. pokud by se někdo těšil na nějakou prostorovou informaci, bude tvrdě zklamaný. přestože je za bednama místo, rychlé odrazy od bočních stěn posunují zdálivé zdroje svým směrem a scéna je placatá jako velká obrazovka mezi bednama. všechno je slisované do téhle plochy. pro mě extrémně zvláštní pocit. když vidím, že jsou bedny tak daleko od zadní, automaticky čekám, že je prostor za bednama otevřený. testovací cdčko říká, že před i za zpěvačkou má být volný prostor. svým způsobem tam je. jenže tím se myslí prostor hudby, ne výměra poslechovky. i když to tak nevypadá, je to zcela mrtvá zóna. zkouším kt tunstall a je to otřesný zážitek. hudebníci jsou naskládaní do celé šířky odstupu beden vedle sebe jako postavy na plakátu. shrnuto: předozadní prostor 0.
4. ustavení - bedny cca 2,8m od zadní a cca 1,8m od bočních zdí. to je úplně něco jiného (ale je třeba v tom být zběhlý, to nepochybně). bedny jsou okna do hloubky, kde žije hudba. předozadní prostor: ano.

ve všech 4. ustaveních jsem mimo jiné poslechl toho watersova běžícího pštrosa. lachim zajisté výsledek už ví, neb se touto problematikou léta zabývá. pro ostatní informace:
v ustavení 1,2,3 běží pštros zleva doprava.
v ustavení 4 běží pštros zleva zezadu doprava.
více méně to plyne z výše napsaného.
jakou váhu má ale tahle informace ve skutečnosti?

jak říkám, neumím si vysvětlit, jak je možné, že se nikdo další nehlási. tedy jedno vysvětlení se přímo nabízí, a všechno tomu dokonce nasvědčuje. ale to by bylo opravdu, opravdu šílené...
že by nikdo z hifistů ještě neslyšel hi-fi?

boxer

Příspěvek od boxer »

U mýho ustanovení hifi běží kůň.A běží odleva zezadu a doprava.
Přičemž míjí hromadu naštípanýho dříví před štípajícím a laťkovou zastřešenou kůlnou za ním.A zvuk kopyt se odráží (z pohledu štípajícího) mezi ním,dřívím,kůlnou a stavením.Zvuk se otáčí a dopplerovým efektem vznikne dojem chybějících (slyšet ale jsou,ale slabě) druhého páru nohou,protže se to sleje.Waters to udělal skvěle,přesně podle skutečnosti.

No a k ustavení beden?
Kdyby jsi si nasimuloval ustavení beden na některé webové stránce se tímto zajímající (např.Hunecke) ,tak by jsi docela dost podrobně viděl,jak to bude v pokoji hrát.Všechny frekvence,jejich maxima a minima.
Tak co ti jinak říci.

Zkoumáš,tak zkoumej.Ostaní si posloucháme.

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

nejde přece jen o frekvence, ale taky o lokalizaci. to znamená o čas.

taky si poslouchám. to jenom kvůli agustinimu tady zase dělám přesuny...

Odpovědět