Daň za HIGH-END ?

Témata nesouvisející s HiFi, offtopic debaty atd. Ovšem žádné osobní souboje, spory a hádky.
Odpovědět
pininfarino
Kontaktovat uživatele:

Daň za HIGH-END ?

Příspěvek od pininfarino »

Najprv to vyzeralo ako nejaký nepodarený žart. Chvíľková roztopaš. Uplynulo však zopár dní a je jasné, že to nie je tak. Stalo sa realitou, že mám v obývačke na počúvanie nie jednu, ale dve zostavy. Pribudla tá, ktorá bola aktuálna pred nejakými 15. rokmi a celý ten čas len kdesi zavadzala. Sú to komponenty kus za nejakých 10.000 -15.000 Kč. Kábliky základné, dodávané ku komponentom. V podstate len káble na aktuálnej zostave sú drahšie, ako celá táto staronová zostava....
Ako je to možné? Prebehlo to v dvoch etapách.
1) Každý určite postupom času, ako vylepšuje svoju aparatúru, príde na to, že čím lepšie sú komponenty, tým väčší problém nastáva so staršími nahrávkami. Ja som sa dostal do štádia, kedy som niektoré staršie CD-čka už radšej ani nepočúval. Treba zdôrazniť, že niektoré tituly pochádzajú až z konca 60´ rokov. Problémové však boli aj mnohé CD-čka zo začiatku 80´ rokov.. Pri nich na drahšej zostave jednoducho chýbali základné atribúty potrebné k pohodovému počúvaniu.
2) Až náhoda spôsobila, že som si jedno takéto CD-čko vypočul na mojej zaprášenej „vežičke“. Prekvapenie bolo nemalé. Problémové CD hrajú jednoznačne POČÚVATEĽNEJŠIE. Samozrejme, že nie LEPŠIE či KVALITNEJŠIE.
Vysvetľujem si to tak, že starším nahrávkam chýbajú najvyššie a najspodnejšie frekvencie a rovnako lacnejšie komponenty takéto frekvencie ani neočakávajú. Zas opačne, ak do lacnejšej zostavy dám CD vo vysokej kvalite, zvuk sa nedá zrovnávať s aktuálnou – drahou zostavou.
Takže teraz si pomaličky privykám na to, že mám v izbe 2 zostavy. A prinieslo to úľavu! Čoraz častejšie a hlavne s chuťou vyťahujem aj CD-čka, ktoré som už dávno nepočul.
Neviem či je to inn, či nie. Takto mi to vyhovuje a môžem to vrelo odporučiť aj iným. :ugeek:

PMA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Daň za HIGH-END ?

Příspěvek od PMA »

Bohužel to chce postupovat ještě výš, a pak si i ta nyní neposlouchatelná CD zase stanou stravitelnými. Bohužel je to tak, nedělám si legraci. Mid-End je nejproblematičtější varianta řetězce.
Pavel Macura Audio

petrL
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petrL »

Taky bych řekl.

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

Kde je tedy vrchol, když
Cabasse Kara + Accuphase E.406V
co má v podpisu pinnifarino,
je tedy Mid-Endem ?

PMA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PMA »

To není o názvech :lol:
Pavel Macura Audio

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

Když to není o názvech,
pak pro někoho je Cabasse Kara + Accuphase E.406V Low-Endem, pro jiného Mid-Endem a pro dalšího High-Endem. A každému by to tedy mělo hrát jinak, když podle pininfariny zahraje pouze něco a druhá, klasicky Low-endová sestava všechno.
Obrázek
Nebo je jejich pořizovací a prodejní cena v tomto vlákně CABASSE KARA nedostatečná pro zařazení do High-Endu, který by měl přehrát všechno ?
Accuphase E406V Obrázek
Prodejní cena 2.990€ na Ebay.de

pininfarino
Kontaktovat uživatele:

PMA píše:Bohužel to chce postupovat ještě výš, a pak si i ta nyní neposlouchatelná CD zase stanou stravitelnými. Bohužel je to tak, nedělám si legraci. Mid-End je nejproblematičtější varianta řetězce.
PMA, čítal som si tieto vety niekoľko krát. Spredu aj odzadu.. A keďže ťa uznávam, sľubujem, že ešte nad tým porozmýšľam..
Ak vychádzam z toho, že problém vzniká preto, lebo aparatúra je nastavená na príjem širokého spektra frekvencií, ale tieto (z nekvalitných nahrávok) nedostáva, tak logicky ešte detailnejšia aparatúra tento problém iba viac prehĺbi... Alebo mám tomu rozumieť tak, že cesta za vyššou kvalitou aparatúry vedie INAKADE ???
Je možné hľadať (a nájsť) také aparáty. ktoré prehrajú všetko, a pritom si zachovajú svoje vlastnosti pre mikrodetail ???
:o

pininfarino
Kontaktovat uživatele:

Aleska píše:Když to není o názvech,
pak pro někoho je Cabasse Kara + Accuphase E.406V Low-Endem, pro jiného Mid-Endem a pro dalšího High-Endem. A každému by to tedy mělo hrát jinak, když podle pininfariny zahraje pouze něco a druhá, klasicky Low-endová sestava všechno.
Aleska to nie. Toto musím poopraviť. Low-endová zostava nezahrá všetko lepšie. Zahrá nekvalitné nahrávky POČÚVATEĽNEJŠIE.. Naopak, kvalitné nahrávky prehrá ČISTEJŠIE, PRESNEJŠIE, LEPŠIE, KVALITNEJŠIE zostava Kara + Accuphase.

gabik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od gabik »

Zalezi, ktery CD Pininfarino myslel. Jeho popisu - bez vejsek a spodku, CD hrajici v uzkym pasmu - odpovida Motorhead, ktery jsem si dnes rano poustel. Tohle bude hrat na pikacu od low-endoyho high-endu po super galakticky high-end. Samozrejme, mozna tam bude vic detailu, kytara bude kytarovejsi, bla, bla, ale furt to bude frekvencne omezeny. I na vezicce to hraje blbe, jen jsem tenkrat nevedel proc...

pininfarino
Kontaktovat uživatele:

pininfarino píše:Ak vychádzam z toho, že problém vzniká preto, lebo aparatúra je nastavená na príjem širokého spektra frekvencií, ale tieto (z nekvalitných nahrávok) nedostáva, tak logicky ešte detailnejšia aparatúra tento problém iba viac prehĺbi... Alebo mám tomu rozumieť tak, že cesta za vyššou kvalitou aparatúry vedie INAKADE ???
Je možné hľadať (a nájsť) také aparáty. ktoré prehrajú všetko, a pritom si zachovajú svoje vlastnosti pre mikrodetail ???
:o
Hm..
.. žeby som položil nejaké nezodpovedateľné otázky ???
*sunglases*

T-M
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od T-M »

potvrzuji to co říká PMA a potvrdili by to tady i mnozí další , nejhorší je ta prostřední úroveň
Laciné - jsme v pohodě moc to nestálo, nějak to hraje tak o co jde....
Prostřední - rozlišuje nahrávky ale drtivá většina se nedá poslouchat (jediné co na tom zaručeně hraje je female jazzz)
Drahé - až zde se zase začíná objevovat pohoda. Souvisí to s mnoha věcma bedny, zdroj signálu , zesilovač ale často se projevuje i kabeláž.... Je to bohužel tak nedá se nic dělat.

Pinnifarino: může to dělat jen jeden komponent těžko říct co to je....

pininfarino
Kontaktovat uživatele:

T-M píše:potvrzuji to co říká PMA a potvrdili by to tady i mnozí další , nejhorší je ta prostřední úroveň
Prostřední - rozlišuje nahrávky ale drtivá většina se nedá poslouchat (jediné co na tom zaručeně hraje je female jazzz)
Drahé - až zde se zase začíná objevovat pohoda. Souvisí to s mnoha věcma bedny, zdroj signálu , zesilovač ale často se projevuje i kabeláž.... Je to bohužel tak nedá se nic dělat.

Hm. Takže tak.
Dík T-M za odpoveď, naozaj ma to moc zaujíma... Ale aspoň viem, že cesta ešte neskončila - a môžem sa už teraz tešiť na ďalšie komponenty. *hura*

boxer

Příspěvek od boxer »

Otázkou je,jak a pro koho je ta hranice i s ohledem na kvalitu, slyšení a peněženku postavená.

Laciné...prostřední...drahé....

Hellboy
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Hellboy »

Zcela souhlasím s TM. O mojí sestavě si sice můžete myslet co chcete (ne to tady začnete ventilovat zajděte do mého vlákna, přečtěte si co je to zač i s měřením a napište to kdyžtak tam), nicméně začal jsem pozorovat přesně to o čem se tady píše. Když jsem si kupoval nové, trochu lepší repráky, tak mi prodavač říkal, že to sice bude super, ale tak 40% CD nepude poslouchat, protože ty bedny odhalí jejich nedostatky. Stalo se. Po tom, co jsem si koupil staré bedny za podstatně menší cenu, ale které kdysi patřily spíš k high endu a do stejné kategorie spadající zesilovač, tak najednou i opravdu obskurní black metalová dema zní normálně poslouchatelně a objevily se v nich basy a výšky, které tam prostě na těch nových bednách vůbec nebyly. Jasně, je to pořád zahulenej, mizerně zprodukovanej zvuk, ale člověk tam najednou slyší věci, který tam prostě na mizerný střední třídě nebyly, přičemž kvalitní nahrávky taky znějí líp. Poslouchat se teď dá prakticky všechno a dokonce i dost nekvalitní mp3, jejichž kvalita je daná úplně něčím jiným než nahrávacím studiem, nezní tak tragicky. Takže teď také zastávám názor, že pokud se na sestavě nedá něco poslouchat, co na jiné "horší" sestavě zní dobře, je problém v té "lepší" sestavě a ne v nahrávce samotné. A jen o penězích to zcela jasně nebude.

Mě třeba na tom dřívějším novém "midendu" zaráželo co všichni hifisti mají na Pink Floydech, protože to znělo docela nudně a nijak vyjímečně. Teď, když mi to hraje jsem to pochopil, najednou to hraje parádně, ale zároveň mi to je schopné přehrát id ost obskurní CD od blackmetalových Bloodline, kde jsou bubny nahrané jen do jednoho kanálu a celá hudba je založená na příšerném zkreslení.

Pajuna
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Pajuna »

T-M píše:potvrzuji to co říká PMA a potvrdili by to tady i mnozí další , nejhorší je ta prostřední úroveň

Mohl bys uvest subjektivni hranici vsech tri kategorii, rozsah kazde. Myslim si, ze spousta lidi bude mit o hranicich jine predstavy

Lacine....od do
Stredni...
Drahe...

Diky, myslim, ze to bude zajimave :)

Odpovědět