Ako je to možné? Prebehlo to v dvoch etapách.
1) Každý určite postupom času, ako vylepšuje svoju aparatúru, príde na to, že čím lepšie sú komponenty, tým väčší problém nastáva so staršími nahrávkami. Ja som sa dostal do štádia, kedy som niektoré staršie CD-čka už radšej ani nepočúval. Treba zdôrazniť, že niektoré tituly pochádzajú až z konca 60´ rokov. Problémové však boli aj mnohé CD-čka zo začiatku 80´ rokov.. Pri nich na drahšej zostave jednoducho chýbali základné atribúty potrebné k pohodovému počúvaniu.
2) Až náhoda spôsobila, že som si jedno takéto CD-čko vypočul na mojej zaprášenej „vežičke“. Prekvapenie bolo nemalé. Problémové CD hrajú jednoznačne POČÚVATEĽNEJŠIE. Samozrejme, že nie LEPŠIE či KVALITNEJŠIE.
Vysvetľujem si to tak, že starším nahrávkam chýbajú najvyššie a najspodnejšie frekvencie a rovnako lacnejšie komponenty takéto frekvencie ani neočakávajú. Zas opačne, ak do lacnejšej zostavy dám CD vo vysokej kvalite, zvuk sa nedá zrovnávať s aktuálnou – drahou zostavou.
Takže teraz si pomaličky privykám na to, že mám v izbe 2 zostavy. A prinieslo to úľavu! Čoraz častejšie a hlavne s chuťou vyťahujem aj CD-čka, ktoré som už dávno nepočul.
Neviem či je to inn, či nie. Takto mi to vyhovuje a môžem to vrelo odporučiť aj iným.