HTPC
HTPC
tak tato oblast pre mna predstavuje s ohladom na sucasne cenove relacie, spotrebu, hlucnost a moje naroky skor neskorsiu buducnost, ale mozno ma tu niekto presvedci o opaku.. 
Re: HTPC
Jak jsi si již všiml, patřím mezi ty kteří HTPC primárně upřednostňují. Kdybych se však měl vrátit na počátek, tak bych to až tak dnes nehrotil - dnes se dá sehnat značná část toho co hraji i na LP. Při použití HTPC schází to krásné - ten pocit kdy zakládáš CD do přehrávače, nebo LP na gramo. Značně se to dá posunout až do oblasti spotřebky...
Na druhé straně mi HTPC poskytuje nevídaný komfort obsluhy, možnosti room EQ a to jak softwarové, tak i hardwarové, což je obrovská výhoda, protože minimálně polovina z nás nemá optimální poslechové prostory. A ty podle mých zkušeností dokáží z High-Endu udělat Low-End a opačně = právě akustika místnosti způsobuje že drahá aparatura nemusí doma hrát a opačně.
Jde jen o to, aby ses nestal otrokem HTPC a měl čas na hudbu...
Jde jen o to, aby ses nestal otrokem HTPC a měl čas na hudbu...
Vrátím-li se k HTPC řešení, volím dnes vzhledem k cenám a schopnostem jednoznačně NOTEBOOK - samozřejmě dle potřebné konfigurace. Ceny jsou opravdu neskutečné oproti minulosti a schopnosti notebooků jsou opravdu komplexní. Výhodu považuji také v tom, že lze noťas použít i na jiné PC aktivity dle potřeby a mobilita je zde oproti klasickému HTPC o řády dál. Ve všech směrech mi přijde noťas jako plně vhodný, včetně hlučnosti a velmi nízké spotřeby.
tak priznam sa, ze tomuto trochu nerozumiem.. cena a potrebna konfiguracia su dve dost protichodne veci. Ono je to vzdy nieco za nieco a ked mi to ma sluzit aj k praci aj na zabavu, akosi sa mi to do notebooku nezmesti... Taktiez si pod HTPC predstavujem nielen masinku vhodnu iba na prehravanie zvuku ale predovsetkym aj videa v co najvyssej moznej kvalite na sirokouhlu plazmu alebo LCD. Asi je to tym, ze teraz uz nemam moc prehald ako je to na trhu s notebookmi, ale nepsominam si napriklad kde som videl notebook s vystupom HDMI... Takisto si do notebooku nevlozis satelitnu kartu na prijem kanalov z druzice a ani ta hlucnost nieje najnizsia.. ked je to v pokoji tak sa to da..ale ked to slape na plny vykon (co obycajne pri graficky narocnych aplikaciach byva nevyhnutnost..) tak aj taky maly notebook vie dat o sebe dost hlasno vediet..AlienCZ píše:Vrátím-li se k HTPC řešení, volím dnes vzhledem k cenám a schopnostem jednoznačně NOTEBOOK - samozřejmě dle potřebné konfigurace.
Notebook nemusí mít přímo výstup HDMI ale jsou takové a budou přibývat, stačí DVI výstup, má skoro každej notebook od 15K vejš, použiješ běžně dostupnou redukci. Jakékoliv multimediální aplikace odpovídající používání HTPC jsou na výkon PC absolutně nenáročné. (přehrávání čehokoliv). Hraješ-li nějakou hru náročnou na grafiku, tak už to dost dobře není klasické HTPC a v takovém případě ti nebude stačit ani klasické HTPC poskládané jen z pasivních komponent (včetně zdroje). Spousta moderních notebooků má různé regulace hlučnosti dle využívání výkonu. Mobilita je zde králem, můžeš si notebook položit vedle sebe na gauč, pouštět hudbu a přitom třeba pracovat na blbostech, serfovat a co já vím co ještě. Pak ho vezmeš podpaži a zajdeš na pivko na terásku i s ním a td. Externí USB DVB-T zařízení jsou docela běžně k dostání, satelitní nevím, to jsem nezkoumal, nepředpokládal jsem jako záasadní mít v HTPC satelitní PCI kartu, není asi jednoduché u DVB-S PCI řešení např. předplacené karty a td ..... DVB-S bych i v případě HTPC řešil samostatným přístrojem s propojením na nějaký HDD, třeba interní. Některé speciální požadavky na HTPC opravdu notebook asi nevyřeší, v naprosté většině případů ale bohatě.agustini píše:
tak priznam sa, ze tomuto trochu nerozumiem.. cena a potrebna konfiguracia su dve dost protichodne veci. Ono je to vzdy nieco za nieco a ked mi to ma sluzit aj k praci aj na zabavu, akosi sa mi to do notebooku nezmesti... Taktiez si pod HTPC predstavujem nielen masinku vhodnu iba na prehravanie zvuku ale predovsetkym aj videa v co najvyssej moznej kvalite na sirokouhlu plazmu alebo LCD. Asi je to tym, ze teraz uz nemam moc prehald ako je to na trhu s notebookmi, ale nepsominam si napriklad kde som videl notebook s vystupom HDMI... Takisto si do notebooku nevlozis satelitnu kartu na prijem kanalov z druzice a ani ta hlucnost nieje najnizsia.. ked je to v pokoji tak sa to da..ale ked to slape na plny vykon (co obycajne pri graficky narocnych aplikaciach byva nevyhnutnost..) tak aj taky maly notebook vie dat o sebe dost hlasno vediet..
Necelých 15K za parádní notebook s plnou podporou veškerého přehrávání a potřebných výstupů vč. HDMI a ještě se samostatnou NUMKEY:
http://shop.computershop.cz/eshop/defau ... -bt-bez-os
zial, na svoju kazdodennu pracu pouzivam uz docela "normalny" notebook a o niecom co by sa dalo nazvat paradni mam inu predstavu.. minimalne po tej kvalitativnej strankeAlienCZ píše:Necelých 15K za parádní notebook s plnou podporou veškerého přehrávání a potřebných výstupů vč. HDMI a ještě se samostatnou NUMKEY:
Pak jsme si jen nerozuměli v hodnocení a identifikaci HTPC jako takového. Potřebuješ-li speciální počítač na IT práci s HTPC funkcemi, není jiná cesta, než si to poskládat. Nicméně dnes se dá koupit jakkoliv výkonný a vybavený notebook. Jen to stojí o něco nebo o hodně víc, ale to PC taky.agustini píše: .. HTPC pre mna predstavuje nieco ine. Mam tym na mysli uceleny koncept ktory mi splni aj o nieco narocnejsie poziadavky. Nemyslim tym hry, ale zvladanie mierne narocnejsich aplikacii na ake sa tzv. lacne paradne notebooky este nehcytaju, napriklad. Mozno v buducnosti to bude mat vsetko co potrebujem ale teraz urcite nie..
Trochu nerozumín popisu o kvaitativní stránce. Co víš o MSI noteboocích? Já jich za poslední měsíc kompletně nainstaloval a předal zákazníkům několik. Jeden mám pod dohledem v provozu asi rok. Já bych zase nekoupil jiný notebook, než MSI. Nejlepší poměr cena/výkon/kvalita/výbava. A jsou navíc sexy.
Mam notebook MSI asi rok a na to, ze jsem ho musel po par hodinach provozu reklamovat, funguje bez problemu (musim zaklepat).AlienCZ píše:
... Co víš o MSI noteboocích? Já jich za poslední měsíc kompletně nainstaloval a předal zákazníkům několik. Jeden mám pod dohledem v provozu asi rok. Já bych zase nekoupil jiný notebook, než MSI. Nejlepší poměr cena/výkon/kvalita/výbava. A jsou navíc sexy.
Notebook u ktereho nemam jistotu NBD opravy bych si opravdu neporidil.
Máš na mysli:Donuts píše:Notebook u ktereho nemam jistotu NBD opravy bych si opravdu neporidil.
NBD National Bank of Detroit
NBD National Bank of Dubai (United Arab Emirates)
NBD National Bibliographic Database (Australia)
NBD National Board of Directors
NBD national burden of disease
NBD Negative Binomial Distribution (statistics)
NBD Network Based Defense
NBD Network Block Device (Linux)
NBD Neuro-Behcet's Disease
NBD Neurobiological Disorders
NBD Never Been Done
NBD New Business Development
NBD Next Business Day
NBD Nice But Dim (person)
NBD Nitro-2-1,3-BenzoxaDiazol-4-yl (green fluorescent dye used to track synthetic lipids)
NBD No Big Deal
NBD Nonbattle Death
NBD Normal Business Day
NBD Nucleotide Binding Domain
NBD Network Building Blocks Division
........?
PENTA CZ s.r.o.
Servisní centrum MSI
Povážská 266
386 01 Strakonice
-----------------------
Výrobky MSI mají v ČR naprosto standartní zastoupení jako kterákoliv jiná IT firma. Co se týče nějakých závad, tak to si snad nebudeme vykládat, pokud by to nebylo ve výrazně vyšších množství, než u konkurence a to není. Posere se cokoliv, jakákoliv i naprosto high-endová součástka. Provedení MSI notebooků poslední modelové řady je naprosto vyjímečně dobře udělané, jsou to velmi pěkné notebooky. Určitě bych je sám nenabízel a nekupoval známým, kdyby tomu tak nebylo. Nemám z toho žádný profit, je to jen moje osobní spolehlivá sázka na vyjímečnost, spolehlivost a vysokou užitnou hodnotu oproti konkurenci.
Naopak bych nedoporučil hlučné a velmi topivé, avšak značkové Fujitsu Siemens, předražené Toshiby a HPčka, nudné ASUSy, nebo nevýrazné ACERy. MSI ve svých cenových kategoriích nad konkurenci jednoznačně viniká. A NumKey od základního modelu prostě konkurence nenabízí (zatím).
NBD Next Business Day
O MSI viem iba tolko, co o ostatnych podonych znackach ktore ponukaju komercne produkty podobnych parametrov za podobne ceny. Jednoducho viem, ze za tie peniaze tam toho vela kvalitneho dat nemozu (najma ak investovali este dost prostriedkov do dizajnu aby to vyzeralo sexi...). NBD dnes patri medzi standard, ale co spravis po dvoch rokoch ked ti padne zaruka?.. tak isto NBD ti nepoisti tvoju robotu ktoru mas na tej masinke rovnako ako data ktore mozes stratit vypadnutim niektoreho z komponentov. Preto radsej vsadzam na spolahlivost za ktoru si sice viac zaplatis ale mas istotu. Idealne nieje sice nic a vsetko sa moze pokazit, ale rozdiel medzi nekomercnymi notebookmi stavanymi na spolahlivost a ako taku odolnost urcenymi pre firemnu klientelu a komercnymi hrackami je priepastna.. Toto by bolo urcite na dlhsiu temu ale vlakno nieje o notebookoch a jednej konkretnej znacke. Navyse pri diskusii s predajcom stracam pocit objektivity.agustini píše:Trochu nerozumín popisu o kvaitativní stránce. Co víš o MSI noteboocích? Já jich za poslední měsíc kompletně nainstaloval a předal zákazníkům několik. Jeden mám pod dohledem v provozu asi rok. Já bych zase nekoupil jiný notebook, než MSI. Nejlepší poměr cena/výkon/kvalita/výbava. A jsou navíc sexy.
Notebook dnes HTPC plnohodnotne nahradit este nemoze, aj ked je na trhu uz dost produktov ktore splnaju vacsinu funkcionality aka sa na HTPC kladie a teda v istych pripadoch by na tento ucel mohli postacit. Ale ja hovorim o plnohodnotnom HTPC, nie o nahrazkach..
Ty pravděpodobně žiješ v nějaké představě, že MSI si dovnitř dává nějaké svoje vlastní komponenty, třeba "procesor", "paměti", "HDD" a podobně. Ale to je mýtus. Vnitřky notebooků jsou vybaveny všechny skoro stejně, bohužel. Seriové základní desky vyrábí pro tucet "montážních firem na notebooky" jedna/dvě pro Intel a jedna/dvě pro AMD. MSI vyrábí uznávané PC komponenty včetně základních desek, na rozdíl od všech ostatních firem, které mají svoje LOGA na noteboocích (neslyšel jsem nikdy o tom, že by HP, DELL, ACER nebo TOSHIBA někdy vyráběly nějaké počítačové komponenty, součástky a díly ..... ostatní komponenty jsou opět nakupovány u ostatních výrobců. Dokonce i šasi a obal si nechávají všichni někde lisovat, display je taktéž výrobou několika displayových firem, na prvních místech se jmény Samsung, Sony, LG. Nevím teď přesně co pro tebe je KVALITNÍ NOTEBOOK, ale cena 50tis. za noťas ti nezvýší kvalitu takového výrobku oproti noťasu za 15tis ani o jedno procento. Platíš akorát za výbavu, periferie, výkon a kapacitu.agustini píše: O MSI viem iba tolko, co o ostatnych podonych znackach ktore ponukaju komercne produkty podobnych parametrov za podobne ceny. Jednoducho viem, ze za tie peniaze tam toho vela kvalitneho dat nemozu (najma ak investovali este dost prostriedkov do dizajnu aby to vyzeralo sexi...). NBD dnes patri medzi standard, ale co spravis po dvoch rokoch ked ti padne zaruka?.. tak isto NBD ti nepoisti tvoju robotu ktoru mas na tej masinke rovnako ako data ktore mozes stratit vypadnutim niektoreho z komponentov. Preto radsej vsadzam na spolahlivost za ktoru si sice viac zaplatis ale mas istotu. Idealne nieje sice nic a vsetko sa moze pokazit, ale rozdiel medzi nekomercnymi notebookmi stavanymi na spolahlivost a ako taku odolnost urcenymi pre firemnu klientelu a komercnymi hrackami je priepastna.. Toto by bolo urcite na dlhsiu temu ale vlakno nieje o notebookoch a jednej konkretnej znacke. Navyse pri diskusii s predajcom stracam pocit objektivity.
Notebook dnes HTPC plnohodnotne nahradit este nemoze, aj ked je na trhu uz dost produktov ktore splnaju vacsinu funkcionality aka sa na HTPC kladie a teda v istych pripadoch by na tento ucel mohli postacit. Ale ja hovorim o plnohodnotnom HTPC, nie o nahrazkach..
Znovu se tedy vrátím k Tvé definici HTPC, o které stále nehovoříš a na kterou se již poněkolikáté doptávám, abychom se mohli bavit také konkrétněji. Stejně tak jsi doposud nenaznačil jak bys chtěl zajistit požadovanou spolehlivost (kvalitu) u klasického HTPC. Protože z letité praxe a montáží a instalací cca 50ti počítačů dnes vím hlavně to, že jakkoliv drahá součástka je zárukou spolehlivosti jen ve sférách iluzí. Naopak, u nejdražších mašin je potom pocit beznaděje a zbytečnosti několikanásobně vyšší a nejen na straně zákazníka, kde to logicky mrzí dvojnásob. Proto nikdy netvrdím zákazníkům, ža za tučné peníze si mohou pořídit naprosto spolehlivou mašinu, ale jen nadměrně výkononu a vybavenou.
Klasické HTPC není nic jiného než jakékoliv LEGO PC, postavené z vybraných komponent. Tím je otázka spolehlivosti jednoznačně omezena na běžnou úroveň, kterou každý rozumný uživatel PC a IT-PC zvyšuje úplně jiným způsobem, než výběrem komponent. Režimem práce a režimem zálohování.
P.S: nejsem prodejce IT komponent, realizované instalace za posl. cca 6 let byly pouze v kategorii výpomoci přátelům a jejich přátelům jako osobní koníček. Věřím, že oproti opravdu zainteresovaným prodejcům mají moje zkušenosti podstatně větší váhu, nejsou totiž zatíženi profitem na konkrétních značkách a řešeních.
Dovolím si súhlasiť s Alienom
Asi pred dvomi mesiacmi som si poskladal celkom nadupané HTPC,
teraz je z neho po prebalení do inej krabice game PC pre decká.
Už tej techniky a ovladačov bolo v obývačke priveľa. Do budúcna
to tiež poriešim priemerným notebookom s univerzálnym využitím.
Asi pred dvomi mesiacmi som si poskladal celkom nadupané HTPC,
teraz je z neho po prebalení do inej krabice game PC pre decká.
Už tej techniky a ovladačov bolo v obývačke priveľa. Do budúcna
to tiež poriešim priemerným notebookom s univerzálnym využitím.