Icepoint
Ale no tak! Neměl bys Hifisty podceňovat, u zvuku LP v současnosti proti zmršeným digitálním formátům to není o tom, že si někdo něco myslí, ale je to bohužel jasně slyšet a to není vůbec úsměvné. Měl by sis to taky poslechnout, pokud máš na čem. Ujišťuji Tě, že já takový vyznavač DA už od roku 1983 a s rozsáhlou sbírkou digitálních nosičů, bych se nikdy k takto zastaralému formátu jako je LP nevracel někdy před cca 15 lety, kdyby to tak nebylo. To, že to dnes vyrábějí z digitálního masteru ( až na vyjímky jako je Analogue Productions, popř. Mofi ) to tady taky nemusíš psát, to my Hifisté víme. Přesto bohužel je to tak jak jsem popsal. I když dnešní vyráběné LP z digitálního masteru jsou na tom LP zaznamenány silněji oproti původním vydáním je fakt a je to cca + 2 dB, ale nerve to tak za uši, jako stejná nahrávka např. z CD. Jen si to vyzkoušej. Že je v současném byznysu kolem LP spousta marketingu je také pravda a vydává se dříve nevydavatelné ( různé vylepšené soubory několika LP + vymetené šuplíky za ceny kolem několika tisíc Kč, to je taky pravda ), prostě se musí každý rozhodnout sám za sebe. Už tady na foru k tomuto tématu bylo vše napsanáno, nechci v tom pokračovat, jen Vás chci požádat: nevycházejte jen z různých teorií, zkušeností někoho jiného, ale výhradně ze svoji vlastní praktické zkušenosti, jinak Vaše tvrzení nemají relevanci.
Nahájím ani analog, ani digitál, ale špičkovou nahrávku se špičkovým a realistickým zvukem, jako např. produkuje vydavatelství 2L a pak je jedno na jakém nosiči si to zakoupíte, protože všechny hrají skvěle a velice realisticky.
Bohužel nelze nevidět, že svět jde do s*aček, a to nejen v Hifi.
Je hi-fi v krizi? Nebo dokonce mrtvé?
Re: Je hi-fi v krizi? Nebo dokonce mrtvé?
Ale ja to vyzkousel, teda ne upa z gramofonu, ten nemam, ale ono staci si poridit onu nahravku z toho LP a porovnat. Jasne. mohli bysme se tu prit hodiny, jak jsem ten dig.zaznam udelal ze pak jeho prehravani a zpetny prevod do analogu to meni atd., stejne jako o tom, ze kazda prenoska/predzesilovas/gramec bude hrat kapku jinak, coz je jasne, ale ta podstata zustane. Cely rozdil je vicemene v hlasitosti nahravky. Samozrejme samotny gramofon do te nahravky jeste lecos primicha, logicky. To porovnat nemohu, musel bych nekam kde gramofon maji.Ale kdyz si pak obe ty veci otevres v libovolnem editoru(kdyz mas ten song v dig.forme), je to jasne. Nebo staci srovnat oboji na stejnou poslechovou hladinu a je to vicemene stejne. LP bude mit kapku lepsi DR, ale jinak je to naprosto stejne zmrseny mastering s limitaci, orezanymi spickami signalu atd. jako to CD. Vubec nerozporuji tvuj pocit, ze je pro tebe lepsi, prijemnejsi, i to umim pochopit. Jen jsem podotkl, ze smejd je oboji, plus k tomu LP dostanes navic dalsi neduhy souvisejici s formatem, jak jsem psal.Ten clanek z audiodromu to nakonec popisuje velice presne. Tedy, za mne nic moc neziskas, ale kdyz se ti to vice libi, no problem, at to k plne spokojenosti hraje a fajn poslech.
Jinak samo souhlas, kez by tech co udelaji kvalitni nahravku bylo vic a souhlas, ze svet jde do sracek nejen v hifi.
-
Dark side of the moon
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Já bych jen neřekl, že hifi jde do kopru.
Pro mě to vždy bylo primárně o co nejkvalitnějším (nejvěrnějším) poslechu oblíbené hudby, takže mě i ta technická stránka zajímala a bavila.
V dřevních analogových dobách to nebylo jednoduché, "díky" omezeným možnostem (dostupnosti) jak z hlediska zdrojů hudby, tak z hlediska technické kvality. Vznikla různá nová řešení a téměř vždy přinášela jednoznačně slyšitelná i měřitelná zlepšení - např. systém Dolby (B,C,..), dbx, nové druhy záznamové vrstvy na pásku (Chrom, metal), automatická kalibrace, vícehlavé magnetofony, ... Takže mělo jednoznačně smysl sestavu vylepšovat, pokud byly možnosti.
Nicméně oproti současnosti byla jen trochu lepší aparatura násobně dražší. Sestava zesilovač, gramofon, magnetofon a bedny stála minimálně okolo jednoho ročního platu.
Dnes už naproti tomu za 1 až dva měsíční platy pořídíme sestavu, která je zvukově výrazně lepší, takže kvalitní poslech je dostupný v podstatě každému zájemci, což je samozřejmě ohromný pokrok. Už i u takové sestavy pak budou mnohem důležitější kvalita nahrávky a úprava poslechové místnosti, než cokoliv jiného.
Pro mě to vždy bylo primárně o co nejkvalitnějším (nejvěrnějším) poslechu oblíbené hudby, takže mě i ta technická stránka zajímala a bavila.
V dřevních analogových dobách to nebylo jednoduché, "díky" omezeným možnostem (dostupnosti) jak z hlediska zdrojů hudby, tak z hlediska technické kvality. Vznikla různá nová řešení a téměř vždy přinášela jednoznačně slyšitelná i měřitelná zlepšení - např. systém Dolby (B,C,..), dbx, nové druhy záznamové vrstvy na pásku (Chrom, metal), automatická kalibrace, vícehlavé magnetofony, ... Takže mělo jednoznačně smysl sestavu vylepšovat, pokud byly možnosti.
Nicméně oproti současnosti byla jen trochu lepší aparatura násobně dražší. Sestava zesilovač, gramofon, magnetofon a bedny stála minimálně okolo jednoho ročního platu.
Dnes už naproti tomu za 1 až dva měsíční platy pořídíme sestavu, která je zvukově výrazně lepší, takže kvalitní poslech je dostupný v podstatě každému zájemci, což je samozřejmě ohromný pokrok. Už i u takové sestavy pak budou mnohem důležitější kvalita nahrávky a úprava poslechové místnosti, než cokoliv jiného.
Ale no, dnes za malo penez jde poridit hafo muziky, jen proste i kdyz muzeme a umime vytvorit technicky temer dokonalou nahravku, diky komerci, penezum, masam tvorime sragory. Navic nemalo lidi to ani jako sragory nevidi, dokonce i z rad profesionalu. A tak jsem to myslel, s tim hifi do kopr, ůpredpokladam ze podobne to myslel i Oldear. Plus jak v tomto vlakne zaznelo, kolik % mladych lidi si dnes cokoli alespon v te zakladni kvalite na doma poridi, sedne k tomu a jen tak posloucha. Neznam ani jednoho .
Ja poznám viacerých mladých ktorí si k tomu doma sadnú a len tak poslouchaji. Konkrétne mojich dvoch synov a ich kamošov. Ale chce to trochu snahy a venovať sa, vysvetľovať a skúšať to...
Ak mladí nestoja za nič, je to len chyba starých.
Ak mladí nestoja za nič, je to len chyba starých.