Je hi-fi v krizi? Nebo dokonce mrtvé?

Témata nesouvisející s HiFi, offtopic debaty atd. Ovšem žádné osobní souboje, spory a hádky.
dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Je hi-fi v krizi? Nebo dokonce mrtvé?

Příspěvek od dadaft »

Na příbuzném fóru nedávno proběhla krátká intenzivní diskuse na téma co se to stalo s hi-fi? Primárně šlo o nějakou přepěťovku Nordost za půl milionu :lol: , ale problesklo, že se hroutí trh a už se prodává jenom high-end nebo low end. Za důvod bylo označeno zchudnutí střední třídy po covidu, válkách atd. Takže střední třídu hifi teď nikdo nekupuje...
(((Lidmi, kteří mají v hifi prachy se to tam jen hemží, takže tomu věřme)))

Vlastně tomu odpovídají i diskuse na fanouškovských fórech. Vlastně nediskuse. Už se nic neřeší, nikdo si nedovolí napsat nic nadšeného řekněme o bednách za 50t, protože jediné, čeho se dočká bude obvinění z toho, že je hluchý trotl, který nic nezná a raduje se z šitu....... protože když to nemá 30cm basáky....... nebo 120kg................. nebo o jednu nulu větší cenovku ............... je to sračka.

Navíc mládí nějak nenavazuje, oni poslouchají jinak a na jiných sestavách, málokdy bez obrazu...........................

Ale možná je to ještě i trochu jinak.
Střední třída hifi je dnes řekněme zesilovač za 250t. Jenže tranzistorový zesilovač za řekněme 70t a 250t je v podstatě totožný stroj. Není tam co vymyslet víc, aby ten zvuk byl opravdu o tolik lepší. A přes všechny kecy o opaku to lidi slyší. Jediné řešení je napálit cenu ještě o řád výš, když stojí miliony, tak to zlepšení k...a slyšíš i kdybys byl hluchý.........................

A low end??? Ten jde momentálně neskutečně zvukově nahoru. Konstatuje to konec konců třeba pan Březina na Hi-fi Voice. Třeba nové "převodníky" ESS Sabre. Ve skutečnosti to jsou nejen DACy, jsou to komplexní digitální řešení, která řeší všechny digitální formáty, má patentované řešení jitteru, filtry, jsou to předzesilovače s precizním ovládáním hlasitosti a samozřejmě i DACy s špičkovými parametry i zvukem. (za kvalitu nahrávek nemohou)
A Déčkové zesilovací moduly --- pár set euro a ve výsledku v případě např. Purifi za 30t koncák, který se může měřit s čímkoliv v jakékoliv ceně, jak konstatovali ve Stereophile u Purifi NAD C 298.........................................

Nevím, třeba levný ale kvalitní low end zase zažehne hi-fi pochodeň ???????

FS
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Je hi-fi v krizi? Nebo dokonce mrtvé?

Příspěvek od FS »

Není o čem plkat, venku je vedro, tak tady máme diskusní téma :D

Jen pro pořádek začnu kalibrací pojmů, "low end" a "high end" jsou relativní, a každý si pod tím může představovat neco jiného, pojem "střední třída hifi" nemá nejspíše žádný obecně přijímaný obsah.
Beru tedy v kontextu dadaftova příspěvku představu, že low end končí na cenách systému v řádu nižších desítek tisíc korun, pak následuje ta "střední hifi" a představuje systém ve vyšších desítkách a nižších stovkách tisíc a pak následuje teda high end za vyšší stovky tisíc a víc.

Pak je tady k diskusi samotný název vlákna. Co si pod tím představit "hi-fi v krizi"? Budu předjímat (možná úplně jinak, než dadaft zamýšlel), že se bavíme o v konečném důsledku o dostupnosti audio techniky k poslechu před koupí - teda o obchodech, hifi studiích, kde je zboží připraveno k předvedení a vážnému zájemci k zapůjčení tak, aby výrobce, distributor i samotný provozovatel studia vydělali na živobytí.

Souhlasím s tím, že low end už opravdu dokáže hrát tak, že běžný smrtelník, pro kterého tohle není hobby, je kvalitou zvuku ohromený a nic dalšího hledat nebude, nejpíše ani nevstoupí do pořádného hifi studia ani nebude mít to štěstí (nebo možná spíše smůlu), aby někde na výstavě prozřel.
To malé procento z potenciálních zákazníků, kteří se začnou pídit po informacích a vybírat, skončí u nákupu z internetu, kde si koupí bez předchozího poslechu to, co někdo anonymně vychválil na internetu a podpořil grafy s úžasnými parametry, k tomu pár příspěvků od absolutistů/všeználků na fórech, kdy se novopečený majitel ujistí, že nakoupil rozumně, levně a vlastně nejlépe ... a je vymalováno. Obávám se, že z tohoto podhoubí "hi-fi" z popela nevstane.

Pak je tady to nešťastné "střední hifi". Už je to moc drahé na to, aby to někdo koupil naslepo z internetu, takže tento prodejní kanál se moc neujme - tedy ani výrobce z toho moc nevytříská. A když už to je v místním studiu k poslechu, tak je to pořád ještě dost drahé .. a jako zákazník si představuji, že už by to mělo být bez kompromisů. Jenže není - takže se s tím nadšenec smíří, anebo jde od toho z zůstane u low endu anebo přitlačí nas pilu a jde do high endu. V prvním případě to pak končí relativně nové na bazarech a sekundárně škodí standardní distribuční síti.
Anebo to je zákazník z té chudnoucí střední třídy, který není tak úplně nadšenec, ale byl ochoten si zaplatit za zboží a hlavně za servis, který mu solidní prodejce může nabídnout, ovšem když na to pohodlně měl - jenže aktuálně moc nemá a v soutěži o rodinný budget vyhrává dovolená před novou hračkou do systému.
Malá odbočka: Dovolím si nesouhlasit se zobecněním, že zesilovače za 70 a 250 tisíc hrají stejně, protože tam už není co vymyslet. A už vůbec nesouhlasím s tím, že po přidání další nuly k cenovce už tam vůbec žádný rozdíl není ... bez politické korektnosti říkám, že kdo tohle tvrdí, nikdy pořádný systém hrát neslyšel.

Takže prodejcům audio techniky nakonec zůstane zboží v high end segmentu a pár zákazníků, kteří si jej můžou dovolit a které daný výrobek přesvědčí. Tahle spirála "vysoká cena - málo zákazníků - malá nabídka - ještě vyšší cena - ..." povede nutně k tomu, že na pultě bude jen velice omezená nabídka ... a za extrémní ceny.

Shrnuto, podtrženo, IMHO bych živou vodu hi-fi světa čekal ze segmentu "středního hifi" živeného pěnězi bohatší střední třídy, která nespadá do kategorie hifi-nadšenců. Jenže tohle zrovna v nejbližší době optimisticky nevypadá.

mcm
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mcm »

to je hromada řečí, přitom to je daleko jednodušší - hifi postihlo to samé co fotografování - kdysi běžně záliba focení a dnes si drahý foták koupí jen pár opravdových nadšenců, 99% lidí si co potřebují klidně fotí mobilem a bohatě jim kvalita stačí a to samé je s hifi, říká se tomu technologický pokrok

FS
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od FS »

@mcm: Nic ve zlém, ale proč hned takový odsudek? To, že je to stejné jako u fotografování, ještě není důvod o tom volně a nezávazně nediskutovat :)
Když přeformuluji dadaftův "výkop" k diskusi a oblast focení je ti bližší: Myslíš si, že zvýšená kvalita focení z foťáků povede k obnově zájmu o fotografování na pokročilejší úrovni a k obnově obchodu s foťáky? Anebo je to mrtvý business?
PS: Odpověď, že je to stejné jako s hifi nikam nevede.

mcm
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mcm »

sorry nechtěl jsem nikoho urazit - technologie funguje jako prostředek který saturuje naše potřeby a vytváří prostředí instatní dostupnosti zábavy - různé sociální sítě, hudební klipy atd. kde každý okamžitě dostane na jedno kliknutí všechno co potřebuje - proč by potom běhal a ladil nějakou hifi sestavu když klikne a hraje. Že to hraje hůře než hifi sestava - no a co 99% to stačí. To samé s fotoaparáty - potřebuju něco fotit - kliknu a fotím, nebudu běhat do obchodu pro fotoaparát. Že to fotí hůře než dobrý foťák - no a co 99% lidem to stačí.

fox
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od fox »

Protože to je skoro zadarmo, můžu fotit kdejakou pi čovinu a na fotky se později ani nepodívám. Kdysi, když jsem fotil na kino film, tak jsem vybíral každý záběr.
Myslím, že hifi není mrtvé. Když jsem byl mladší, neměl taky hifi sestavu každý.
Dnešní mladí mají jinou potřebu jak utrácet peníze. Bydlení, studia dětí atd. Já jsem mohl budovat svou sestavu až po padesátce, když děcka dostudovali a osamostatnili se a když jsem dořešit bydlení.
Vůbec se nedivím, že studia prodávají drahé přístroje s vysokou marži. Většinou poskytnou zákazníkovi odborný servis, který stojí nemalé režijní náklady.
Internet je plný hifi přístrojů za nižší ceny. Někteří prodejci radí svým potencionálním zákazníkům, aby si poslechli přístroj ve studiu a potom si ho u nich se slevou koupili.

Oldear
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Oldear »

No tentokrát to dadaft trefil a pravdu má i mcm, až na toto tvrzení: " říká se tomu technologický pokrok ". Nikoliv, říká se tomu smíření se s průměrností a dokonce i nekvalitou a to z důvodu, že je to levnější popř. zcela zadarmo. Jako fotograf potvrzuji, že to oblast foto už postihlo před rokem, či dvěma. Vše se vyvíjí a bohužel ne vždy k lepšímu. Typické je to např. v Pzni, Prešovská - tam byla velká foto prodejna včetně labu a profesiálních potřeb a dnes tam přátelé z Asie prodávají květiny. Není to jen Plzeň. Ano, tento trh zaplácly mobily ve smyslu, že těm lidem to většinově stačí a mobil je vždy po ruce - proti tomu nelze nic namítat. Pak při nějaké akci, typicky soutež profesionálních tanečníků ( má to rychlejší pohyby než fotbal ) mně osloví pán s mobilem a dotazuje se, že to má moc tmavé a ještě rozmazané, co s tím má dělat. Když slyší, že potřebuje objektiv s vyšší světelností - min. 2.8, čas alespoň 1/2000, rychlý AF, popř. velký blesk "o strop", tak kouká jako puk. Tak ono, jak a kdy.

Podobně je to s Hifi. Většině stačí radio - módně zprzněný DAB+, s Bitrate 16 ( což je zvuk fakt na pobl*tí, ale na reklamy to stačí ), popř. něco po "drátu", či "získání" na internetu, levný PRC low-end, či historický bazar, tak se není čemu divit. Další věc je drahá elektřina a prognóza v tomto nevalná a také ceny letící brutálně nahoru, protože drahá elektrika zdražuje vše včetně výroby Hifi a nosičů. Dnes jsou LP běžně za 1200,- Kč. Dnes běžela lajna, že trh audiovizuální spadnul o cca 37% ( nevím to už přesně ).

Není to jen u Hifi a Foto, je to prakticky všude a nejvíce u osobních automobilů. Brutálně se všechny zdražily, protože " výpalné " zběsilé Uršule a tak se zdražuje a na kvalitě se šetří. Škrtí se vše, jak výkony, tak výbava i kvalita zpracování a to i u nejrenomovanějších výrobců. Náklady sežere drahá baterie nejen u el. aut, ale i u hybridů a pak se vynechává, či šidí ochrana spodku, potahy sedačky jsou z recyklátu a dokonce poslední hit na palubce místo kůže, či alespoň měkké nehlučné UH, je obšitá textilem z recyklátů PET. Může se někdo divit, že si to lidé nekupují. To pomíjím komplexní špehování přes elektroniku a vymáhaní výpalného, kdy Ti po čase vypnou např. vyhřívání sedaček, či natáčení zadních kol a pod. Nepíši o digitálních službách - tam je poplatek normální. Prostě "ševče" znovu zaplať. Bojím se, až my vypnou posilovač brzd, či elektro řízení.

Je to krize této společnosti, která je na limitech a proto také probíhá to "zametání" civilizovaného světa, s cílem restartu.

Starší a vybavení Hifisté to mají jednodušší: aparáty za ty roky již odladěné a svoji vlastní sbírku všech různých nosičů již dokončenou. Tak zbývá pouze mít kačáky na tu předraženou elektriku. Mladší Hifisté to mají mnohem složitější.

Držím palce všem.

Dodatek: "Hifi není mrtvé", ale "trh s Hifi je mrtvý", z výše uvedených důvodů. Prodejny se budou zavírat a web to nespasí. Obecně od kamaráda provozujícího elektro prodejnu ( Hifi - komerci a bílou techniku ), mám info, že více jak 50% toho jde v záruce do oprav, či na výměnu. Říká, že s tím sekne, protože to papírování jej ničí a obchod pronajme přátelům z Asie.

fox
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od fox »

Dnes stojí nové Lp od cca 600 Kč. Za bolševika se
pokoutnĕ dalo pořídit za 300 Kč. Při dnešní inflaci by to bylo asi desetkrát tolik.
Problém vidím v tom, že se máme všeho plnou pr del. Vše chceme mít hned a na to nám většinou vydělané peníze nestačí. Proto se ohližíme po levné nabídce na internetu.

Oldear
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Oldear »

Tady máš letošní "novinku"
https://www.musicrecords.cz/catalogue/h ... vinyl-2lp/

a tady jednu speciální na letošek
https://www.musicrecords.cz/catalogue/h ... 45rpm-2lp/

BTW
s "bolševíkem" to moc nemůžeš srovnávat - ty vzájemné relace a poměry se zásadně změnily. Tehdy např. nájem v paneláku stál stejně jako zahraniční LP, dnes podle tohoto příměru by LP stály desettisíc a více.
Naposledy upravil(a) Oldear dne 06 črc 2025 22:07, celkem upraveno 1 x.

fox
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od fox »

To je samozřejmě extrém.
Myslel jsem např. https://www.filmnadvd.cz/pink-floyd-ani ... xQEALw_wcB

fox
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od fox »

Bydlení taky nebylo nejlevnější. Já jsem například musel zaplatit za vstup do družstva padesát tisíc Kčs a upsat se zaměstnavateli na 10 let. Každý den jsem vstával o půl čtvrté ráno na vlak do Ostravy a vracel jsem se kolem páté odpolední.

Oldear
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Oldear »

Musíš porovnávat porovnatelné. Nikoliv družstvo - to je jiný příběh. Psal jsem o státním bydlení a státním obchodu.

fox
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od fox »

Na státní být se čekalo v pořádníku i více než deset let, pokud jsi neměl tlačenku z vyšších míst, nebo jsi nebyl zasloužilý soudruh.

Sto61
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sto61 »

Jenom malou poznámečku
fox píše:
06 črc 2025 22:09
...za vstup do družstva padesát tisíc Kčs a upsat se zaměstnavateli na 10 let...
Když mi bylo 24 zaplatil jsem 8000 za byt 1+1. A žádné upisování. Vyšší částku vynaložili šťastlivci, kteří se dostali na 3 a více + 1. Nedej bože "Okál". Tam upsáni fungovalo. Ale každá firma to měla po svém.

P.S. Já osobně si úplně nemyslím, že by Hi-Fi jako takové bylo mrtvé. Mrtvá nebo alespoň umírající je kvalita velké většiny hudby. Tím mám na mysli devastaci dobré hudby různými vydavatelstvími a diletantskými "zvukovými inženýry".

Miroš
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Miroš »

Ten ustupující trend je patrný už dlouho. Většině lidem stačí konzum - hudba z mobilu do BT sluchátek nebo nějakého BT reproduktoru. CD formát končí v propadlišti dějin, SACD nebo DVD Audio se neprosadilo, vinil si koupí pár fajnšmekrů. A když srovnám známé značky a výrobní sortiment v devadesátých letech a v současností, mám dojen, že za pár let si budeme moci koupit pouze spotřebky do záruky jako Auna a spol.

Odpovědět