Renown píše:To Lachim :
Samozřejmě nelze !
Bitrate 56kbps jsem sice asi ještě neslyšel, ale jasná degradace se koná i při 128 kbps.
Nejednalo se spíše o VBR ? A Aleska se v jednom momentě podíval na obrazovku a zrovna tam bylo 56kbps ?
Když jsem si pustil zkusmo nějakou hudbu v MP3 s VBR, tak ten bitrate kolísá mezi 100 - 210 kbps, ale jak skladba končí, tak to klesne až na 3kbps.
Jako primární zdruj hudby mám PC. Zkoušel jsem celou řadu softwarových přehrávačů a zůstal jsem u jednoho:
Foobar2000, který jedinný nemá na zvuku
deku. Je jednoduchý, ale musíš si jej konfigurovat dle potřeby. V základu nemá žádné
ftákoviny , je to prostě jen a jen audiofilní přehrávač, nic jiného. A to stačí. Vždy si ale můžeš dodatečně nastavit to, co ze skladby (skladeb) potřebuješ vědět. Mne například zajímá pouze která skladba hraje, jméno skupiny/zpěváka, alba, rok vydání, doba skladby, formát a ...
Bitrate. To poslední jen a jen proto, že většinu skladeb mám ve FLACu a něco v MP3.
Vysoké bitrate ještě stále není zárukou vysoké kvalíty, stejně tak jako malé bitrate důvodem k k zavrhnutí nahrávky.
Příklad 1: Výše jmenované album
Sacred Buddha má všechny skladby v bitrate 56 kbps a protože není prakticky komprimováno limiterem je pro mne poslouchatelné. Upozorňuji, že jsem věděl, že je to nahrávka v MP a navíc kopie.
Příklad 2: Mám album
Mike Oldfielda "Tubular Bells" z roku 2003 a to jak originál CD ve formátu WAV, tak i v PC převedené do formátu FLAC. Bitrate tohoto CD se ve formátu Flac pohybuje od 1371 kbps u skladby Ghost Bells (nádherná skladba plná prostoru a krásného zvuku =
beze stopy komprimace limiterem) až po 2301 kbps u skladby Jazz. Poslední 4 skladby s nejvyšším bitrate (Thrash 2145 kbps, Caveman 2222 kbps, Basses 2264 kbps a Jazz)
jsou již výrazně komprimovány a pro mne jsou poslouchatelné na stejné, nebo nižší kvalitativní úrovni jako zmíněný Sacred Buddha.
Prostě jsou zkreslené !!!
a je mi jedno, že byly záměrně komprimovány již při vzniku CD (aby nahrávka zněla úderněji, hlasitěji, prostě progresívně, rockově), protože jak originál, tak FLAC z PC zní stejně....