Kam až se dá v bitrate jít ?

Témata nesouvisející s HiFi, offtopic debaty atd. Ovšem žádné osobní souboje, spory a hádky.
Aleska
Kontaktovat uživatele:

Kam až se dá v bitrate jít ?

Příspěvek od Aleska »

Před chvilkou ode mne odešel kamarád, který mi přinesl pálené CD v MP3 se slovy: To jsi ještě nikdy neposlouchal !. Měl úplnou pravdu: Sina Vodjani - Sacred Buddha, 2002.. Krásná, melodická, poslouchatelná, řekl bych až náboženská (chrámová) hudba s velkým prostorem a zvukem.

To, že jde o MP3 jsem věděl, ale o to bylo větší pro mne překvapení, když jsem se podíval na bitrate: 56 kbps !!! *thumbs down* *thumbs down* *thumbs down* *thumbs down* *thumbs down*
O to více je šokující, že jde o nahrávku poslouchatelnou bez zapření, pouze tišší a bez pocitu zkreslení, které většina MP3 má... *thumbs up* *thumbs up* *thumbs up* *thumbs up* *thumbs up* *thumbs up* *thumbs up*

Jak musí znít originální nahrávka ??? Kam až se dá v bitrate jít ???

Rowing
Kontaktovat uživatele:

Re: Kam až se dá v bitrate jít ?

Příspěvek od Rowing »

Ta otázka jak asi zní originální nahrávka je dost na místě :D
Možná ten ořez a komprimace na 56kbps nechalo skladbu poslouchatelnou, ale u tohoto datového toku je již zkreslené i prosté mluvené slovo.
Aspoň jsem se o tom několikrát přesvědčil. Jsem zvědav jak popíšeš rozdíly až tu nahrávku seženeš nekomprimovanou.
Asi zjistíš, že se tam toho v té hudbě děje mnohem víc, než jsi zatím slyšel :P

lachim
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od lachim »

aleska

56 kbps lze poslouchat déle než 5 sek???
to tedy zírám.
pro mě naprosto neuvěřitelné :)

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

To Lachim :

Samozřejmě nelze !
Bitrate 56kbps jsem sice asi ještě neslyšel, ale jasná degradace se koná i při 128 kbps.
Nejednalo se spíše o VBR ? A Aleska se v jednom momentě podíval na obrazovku a zrovna tam bylo 56kbps ?
Když jsem si pustil zkusmo nějakou hudbu v MP3 s VBR, tak ten bitrate kolísá mezi 100 - 210 kbps, ale jak skladba končí, tak to klesne až na 3kbps.
Naposledy upravil(a) Renown dne 10 čer 2008 10:48, celkem upraveno 1 x.

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

lachim píše:aleska

56 kbps lze poslouchat déle než 5 sek???
to tedy zírám.
pro mě naprosto neuvěřitelné :)
Jde o to co preferuješ: zda melodii, nebo pitvání jak je to nahráno. Pro mne je prioritní melodie, hudba. Mohu říci, že je mnoho nahrávek (originálních) které jsou neposlouchatelné a to z jakýchkoliv důvodů, většinou jde o nadměrné použití limitace signálu, aby to "hrálo nahlas". Je to divné - tato nahrávka v tak malém bitrate zní lépe než mnoho jiných nahrávek, a je jedno v jakém formátu . Možná je to i tím, že použití nadměrné limitace u ní není znát. Posuzuji pouze opticky - Foobar2000 který užívám limitaci zobrazuje. Právě proto bych chtěl slyšet originál, abych věděl "na čem jsem".

korys
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od korys »

Já jen malou poznámečku k tomu CD,měl jsem od stejného autora S. Vodjani projekt nazvaný KARMAPA.Rovněž skvělý mix originální Tibetské duchovní hudby s autorovými kolážemi.Teď se mi někde zašantročil,protože ho nemůžu najít,ale hudba to fakt byla velmi zvláštní,zajímavá až podmanivá.Zvuk byl velmi efektní zejména na basech,což mělo snad i být účelem.Bohužel originál jsem rovněž neměl,ale MP3 to rozhodně nebyla.

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

Renown píše:To Lachim :

Samozřejmě nelze !
Bitrate 56kbps jsem sice asi ještě neslyšel, ale jasná degradace se koná i při 128 kbps.
Nejednalo se spíše o VBR ? A Aleska se v jednom momentě podíval na obrazovku a zrovna tam bylo 56kbps ?
Když jsem si pustil zkusmo nějakou hudbu v MP3 s VBR, tak ten bitrate kolísá mezi 100 - 210 kbps, ale jak skladba končí, tak to klesne až na 3kbps.
Jako primární zdruj hudby mám PC. Zkoušel jsem celou řadu softwarových přehrávačů a zůstal jsem u jednoho: Foobar2000, který jedinný nemá na zvuku deku. Je jednoduchý, ale musíš si jej konfigurovat dle potřeby. V základu nemá žádné ftákoviny , je to prostě jen a jen audiofilní přehrávač, nic jiného. A to stačí. Vždy si ale můžeš dodatečně nastavit to, co ze skladby (skladeb) potřebuješ vědět. Mne například zajímá pouze která skladba hraje, jméno skupiny/zpěváka, alba, rok vydání, doba skladby, formát a ... Bitrate. To poslední jen a jen proto, že většinu skladeb mám ve FLACu a něco v MP3.

Vysoké bitrate ještě stále není zárukou vysoké kvalíty, stejně tak jako malé bitrate důvodem k k zavrhnutí nahrávky.

Příklad 1: Výše jmenované album Sacred Buddha má všechny skladby v bitrate 56 kbps a protože není prakticky komprimováno limiterem je pro mne poslouchatelné. Upozorňuji, že jsem věděl, že je to nahrávka v MP a navíc kopie.
Příklad 2: Mám album Mike Oldfielda "Tubular Bells" z roku 2003 a to jak originál CD ve formátu WAV, tak i v PC převedené do formátu FLAC. Bitrate tohoto CD se ve formátu Flac pohybuje od 1371 kbps u skladby Ghost Bells (nádherná skladba plná prostoru a krásného zvuku = beze stopy komprimace limiterem) až po 2301 kbps u skladby Jazz. Poslední 4 skladby s nejvyšším bitrate (Thrash 2145 kbps, Caveman 2222 kbps, Basses 2264 kbps a Jazz) jsou již výrazně komprimovány a pro mne jsou poslouchatelné na stejné, nebo nižší kvalitativní úrovni jako zmíněný Sacred Buddha.
Prostě jsou zkreslené !!! *headbang* *headbang* *headbang*
a je mi jedno, že byly záměrně komprimovány již při vzniku CD (aby nahrávka zněla úderněji, hlasitěji, prostě progresívně, rockově), protože jak originál, tak FLAC z PC zní stejně....

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

těch 56kbps, jestli se to dalo normálně poslouchat, určitě nebylo děláno v kodéru typu Lame, ale ve formátu mp3PRO od německých klasiků Fraunhofer IIS - to, že to je tak málo se dociluje ořezem výšek - 56kbps při CBR je střední kvalita: co je nad 17,5 kHz je uřízlé...
všichni se ošívají, jaká to je hrůza - když si ale vezmu, že třeba nové bedny JBL jedou do 12 kHz a šmytec, tak to klidně mohlo být komprimované na 30kbps a nikdo by si toho nemusel všimnout...
*2thumbsup*

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

to Aleska :

Zastav ! Přestaň zdůrazňovat bláboly velikými fonty a červenou barvou. vypadá to hystericky. Přečti si FAQ tvůrců Foobaru2000. Zde to je :
http://www.foobar2000.org/FAQ.html
Does foobar2000 sound better than other players?
No. Most of “sound quality differences” people “hear” are placebo effect (at least with real music), as actual differences in produced sound data are below their noise floor (1 or 2 last bits in 16bit samples). foobar2000 has sound processing features such as software resampling or 24bit output on new high-end soundcards, but most of other mainstream players are capable of doing the same by now.

Sami tvůrci Foobaru píší, že Foobar nemůže hrát lépe než cokoliv jiného. Ale Aleskovi hraje bez deky :o

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

Foobar 2000 používám také, ale ne z důvodu že by neměl deku. Prostě je jednoduchý, uživatelsky přívětivý. Používám jej dle Karfíkova doporučení s Kernel Streaming, což zamezuje resamplingu na 48kHz. Takže exact data copy jde z disku nebo CD jednotky přímo na USB a pak následuje DA převodník. ale stejně by dokázal hrát třeba Winamp, který také Kernel Streaming podporuje.

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

Renown píše:to Aleska :

Sami tvůrci Foobaru píší, že Foobar nemůže hrát lépe než cokoliv jiného. Ale Aleskovi hraje bez deky :o
Nainstaluj, porovnej... (já to udělal).

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

souhlas - to, že tam není ta pověstná deka, je dáno nekomplikovaným a funkčním přehrávačem. taky používám foobar, když občas hraju z kompjůtru - z adresáře c:/program files/foobar2000/components jsem vyházel úplně všechno, co tam nezbytně nemusí být do záložního adresáře a když třeba potřebuju zjistit, co je na nepopsaném cdčku a načíst skladby z netu, tak tam na chvíli zkopíruju foo_freedb.dll, udělám si, co potřebuju, a pak to zase smáznu - v tom je foobar opravdu geniální. funguje to. smazat něco z kořenového adresáře jiných přehrávačů, tak to nerozdýchají, a buď se složí nebo pro změnu nejdou vypnout...
dobře hraje i winamp 2 a adobe audition 1.5

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

dadaft píše: dobře hraje i winamp 2 a adobe audition 1.5
Winamp se mi "zakousl" v okamžiku, kdy na páleném CD které přinesl kamarád byla chyba v kódování nahrávky a nešel vypnout - musel jsem restartovat PC. Foobar2000 ihned tutu chybu našel a skladbu zařadil mezi chyby významné. hrát však nepřestal.
Adobe audition jsem nezkoušel, zůstal jsem u Foobaru se kterým jsem spokojen.

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

to Aleska :

čti co jsem napsal. Foobar hraje naprosto stejně jako vše ostatní, zbytek je placebo. Není to můj názor. je to názor tvůrců Foobaru 2000. Pokud ty slyšíš více, pak k tomu není co dodat. Lidé, kteří to stvořili a kteří ví na 100% co dělají a znají každý řádek kódu Foobaru, napíší, že to nemůže hrát lépe než jiný přehrávač, ale Aleska to slyší !!! Co k tomu mohu říci ??? Nic !!! Máš svůj názor, žiješ v zajetí svých blábolů...... Let´s have a good day

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

a co se na to podívat ne technickýma, ale marketingovýma očima Renowne?

lidé, kteří to stvořili a znají každý řádek kódu Foobaru vědí, jaká je skutečná cena informací v dnešním světě, kde si patenty dokáží pohlídat jenom velcí a mocní hráči - když napíšu: náš foobar je lepší, než jiné přehrávače, bude logicky následovat: proč? dokaž to!!! ajta ajta... to abych ukázal, jaké mám trumfy, jinak budu za blábolistu a lidé jako ty se mi budou smát...
když napíšu, že je to normální a rovnocenný přehrávač, mám od šťouralů klid - a výrobci a obchodníci si už dokážou zjistit, jaké programy lidi opravdu používají a na mém stole brzy začnou zvonit telefony...

ano, je to tak prosté.

Odpovědět