Laici versus technici

Témata nesouvisející s HiFi, offtopic debaty atd. Ovšem žádné osobní souboje, spory a hádky.
Odpovědět
Zappadaddy
Kontaktovat uživatele:

Re: Laici versus technici

Příspěvek od Zappadaddy »

dadaft píše:
Zappadaddy píše:Jde o vzajemny respekt a ten opravdu mnohdy chybi *thumbs down*
není to trošku fráze? já bych to neviděl tak zle. myslím, že až na pár úletů je to tady vcelku v klídku. nemít stejný názor neznamená nemít respekt a nebýt slušný. mně to tady přijde jako hodně pohodové fórum...

snad jsem to nezakřikl.
Nemluvil jsem o tomto foru ale o Slovanetu ktery jsem nechtel jmenovat.Tady je to super *thumbs up*

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

BVa
přemýšlel jsem o těch basreflexech. je to tak jak říkáš, že na basech je to zkreslení menší. vtip je v tom, že o basy jde až na posledním místě. je fakt, že u třípásmových beden mě BR vadí mnohem míň než u dvojpásem. a u dvojpásem mně vadí mnohem míň u regálů než u sloupů. a u dvojpásem mě vadí mnohem míň dozadu, když je zatlumený prostor za bednama, než dopředu. nejhorší jsou dvojpásmové sloupy s netlumeným basreflexem dopředu. středobas hraje až někam k 2kHz a ty vymlácené středy, co lezou z trumpety jsou děsné...
ano. nejde o basy.

Benda
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Benda »

dadaft
asi bys měl upravit poslechovou místnost. v dobré místnosti nepoznáš jestli je br dozadu nebo dopředu (nebo dospod).
v dobré poslechovce poznáš, jestli bedny opravdu hrají nebo jen předstírají.

také my mě zajímalo, jak jsi poznal, že jde o zkreslení (ať už u br beden nebo uzavřených) a ne o problémy poslechovky?

zkoušel jsi slepý test u br a uzavřených beden v dobré poslechovce?

s těmi basy nevím nevím, podle mě jde o basy stejně jako o výšky a středy. musí to tam být a musí to být správně.

Mike
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mike »

Troufám si tvrdit že zhruba 80 procent lidí na našem foru nemá dořešenou akustiku a pak se toho hodně svádí na bedny. A přitom je zásadní problém úplně jinde a to v poslechovce. Akustika poslechového prostoru je hifi komponent, a za tím si stojím. Ovšem dadaft toto spojil s rekonstrukcí svého bytu takže se těším až k němu pojedu do jeho akusticky upravené poslechovky s vlastním elektrickým přívodem. *hura*

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

ono slepý test u beden je problém - uzavřené bedny nejsou bedny s ucpaným BR. takže to by musely být dvoje různé bedny a to prostě člověk pozná a do hry vstupují navíc sympatie a přání.
já vycházím z vlastní zkušenosti: kdykoliv jsem měl BR bedny, tak jsem časem vždycky zjistil, že mě na nich něco děsně sere. něco ne příliš dobře definovatelného, zato velmi podstatného. musely jít. u uzavřených beden se mi to nestalo nikdy. jo, měly své mouchy. jedny málo rozlišení, jiné nízkou citlivost, další malou váhu na basech atd. to jo. ale nikdy to nebyl zásadní problém. daly se poslouchat... a stačilo jen najít ty pravé.

akustika podle mě v tom hraje taky roli, jak říkáš. BR dozadu potřebujou vzadu dost místa atd. ale je to i v bedně samotné...
víš, někomu třeba BR nevadí. mně jo.

boxer

Příspěvek od boxer »

Mike

Troufám si tvrdit že zhruba 80 procent lidí na našem foru nemá dořešenou akustiku....

Troufám si tvrdit,že nemáš pravdu.

Já bych se přiklonil k číslu 98,2 %.

Mike
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mike »

boxer

nechtěl jsem být tak tvrdý 8-) ale je to tak jak říkáte. Když vidím co mají mnozí za přístroje a co k nim dokupují za udělátka typu(basy jsou ještě pevnější,ještě přesnější,ještě lepší) A najednou vidím hiend aparát v holé místnosti. A to mi přijde jako veliká škoda protože to ohromně zabíjí zvuk.
A přitom potřebná finanční investice nemusí v moha případech přesáhnout např 30 tisíc korun a to není částka nějak vysoká. Je tu mnoho členů s dražšími komponenty než je tato částka.

Problém s BR u mě byl opravdu velký vlivem katastrofální akustiky místnosti a malým prostorem kde může být repro umístěno. Hodně se vyřešilo pořízením repro s BR dopředu. Uzavřená bedna by mohla být do špatných akustickým podmínek řešením...
Zdraví Michal

boxer

Příspěvek od boxer »

Pokud má místnost dobrý rozměry (nejlépe zlaté poměry),tak už pak moc co řešit není. Tam by to mělo hrát dobře.Ne že by nebylo vždy něco vylepšovat.

Pokud však někdo bydlí v celoproskleném funkcionalistickém obýváku 5x5x3.2m,pak nepomůže ani ...nikdo.

Benda
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Benda »

boxer
akustika není sama o sobě dobrá nikde

dadaft
slepý test - nemám na mysli porovnávací, ale pustí ti bedny (nevíš jaké) a ty řekneš br má nebo nemá, asi tak - a tady bych se vsadil, že to poznat nelze
bedny je nutné mít dostatečně daleko od zdí bez ohledu na br, uzavřené jsou v tohle ohledu přívětivější
stejně tak hraje roli umístění poslechového místa
podle toho, jak popisuješ svoje pocity z poslechu beden s br, sázím na problémy poslechové místnosti

merhaut

Příspěvek od merhaut »

OT

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

Benda
já netvrdím, že to poznám hned. ale poznám to. po delším opakovaném poslechu to poznám.
je to podobné jako třeba číst u stolní lampy se žárovkou a se zářivkou. žárovka svítí jakoby do žluta. to mi nevadí. zářivka má sice bílé světlo, ale to se nepatrně chvěje. a to mi vadí. po čase mě začnou bolet oči...

boxer

Příspěvek od boxer »

Benda

Pokud to bereš absolutně ,tak máš jistě pravdu,ale zde jde přeci jen o malinko něco jiného,víš.

Ono neuděláš tu akustiku 100% nikde v pokoji ani já nevím za kolik money.

Acon
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Acon »

Vidím, že sa to tu zasa rozbehlo...

O nič iné mi v tejto téme nejde len o jedno. Ak laik hodí do pléna otázku, alebo technicky nesprávna názor, od odborníka očakávam odpoveď formulovanú tak, aby to pochopil človek bez príslušného vzdelania. Ak ten človek začne rýpať a trvať na svojom nesprávnom názore, odborník predsa nie je odkázaný za každú cenu dokazovať, že má pravdu. Hlavne na tomto fóre, kde vieme, že napr Renown, BVa... vedia a nie je dôvod nerešpektovať ich vedomosti. Im stačí povedať: takto a takto to je ak má niekto iný názor, je to jeho vec. Ale nedodrbávať vlákna nekonečným vzájomným urážaním (Dataft - Merhaut)

BVa ako obyčajne, aj teraz predviedol ako vyzerá inteligentná debata. Na názor o basreflexe napísal: takto a takto to je, obmedzil sa ešte na jeden usmerňujúci príspevok k veci a keďže vyčerpal tému, nechal na zúčastnených aby si vybrali k čomu sa priklonia.
Na snímok starých... ...bední Philips a ničím nepodloženú úvahu o tom, že
popravdě si myslím, že hrajou rovinu tak od 40Hz.
nereagoval, pretože mu je jasné kam by to viedlo a ako by zasa dopadlo celévlákno.
Tak si predstavujem reakcie ľudí, čo vedia.

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

Acon píše:Na snímok starých... ...bední Philips a ničím nepodloženú úvahu o tom, že
popravdě si myslím, že hrajou rovinu tak od 40Hz.
nereagoval, pretože mu je jasné kam by to viedlo a ako by zasa dopadlo celévlákno.
Tak si predstavujem reakcie ľudí, čo vedia.
víš Acone, moje úvahy jsou vždy něčím podložené. většinou vlastními zkušenostmi. nemám ovšem technické vzdělání, takže se snažím najít si nějaké vysvětlení, které by mi umožnilo nehledat problémy tam kde nejsou a naopak řešit to, co je podstatou. a často bohužel nevím, co je příčinou toho, co pozoruju. na prohlášení typu "prokreslené basy a nekonkrétní středy" se těžko reaguje komukoliv. to chápu. a tak se snažím své postřehy dát dohromady třeba i s použitím slov, které nepoužívám ve správném významu. občas se mi podaří odborníky přimět k všeobecně srozumitelnému vysvětlení. co víc si přát?

ty staré bedny Philips, kterými takoví jako ty pohrdají, hrajou naprosto fantasticky. podle měření, které jsem neprovedl já (ani to neumím) a tak jsem psal, že si to jen myslím, hrajou od 40Hz (-3dB), od 32Hz (-10dB). isophase tweeter je výškáč, proti kterému je většina jiných jen ukvičené chrastítko... jsou dokonale vyvážené, správně dimenzované do běžných poslechovek, nehrajou naefekt. čert to vem...

Petra44
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Petra44 »

Kdyby byly takovej propadák,tak by se daly normálně sehnat a nebylo by to nedostatkové zboží,hlavně v Holandsku je nikdo nechce prodat,takžeby to byl výrobek No 1. *palec*

Neřeš to,každej ať si poslouchá co chce a načem chce.A kecá co chce a očem chce.Mě taky odsud chodí emaily typu ,urážek atd,že nic neznám a co se seru do hifi,když otom nic nevím...atd,nad tímto se snažím povznést a neřešit jejich urážky.Takoví lidé jsou mi lhostejní...

Odpovědět