Měření vs. poslech
Re: Měření vs. poslech
V době kdy me zajímaly grafy jsem koupil VMA EVO. Od te doby radeji kupuji věci co dobře hraji pro ucho a ne monitor a par blbu mericu na webu.
fb_mirek: A kam si zakopal svoje EVO? Tie moje stale hraju 

Na zahrade, 20 metrů hluboko, člověk nikdy neví. Tebe poslech EVO vážně baví? Soustředěný poslech?
kychtax
Všem přeji úspěch a najít tu správnou cestu, ke skutečné reálné hudbě, jaká je v podmínkách domácího poslechu možná.
BTW: Kotle ( tympány ) do poslechovky 6 x 8 stejně nenacpete, ale s kvalitní aparaturou - hlavně repro, se to dá alespoň přibližně.
Tak v té poslední větě jsi konečně uhodil hřebíček na hlavičku. V tomto duchu už Vás tady směruji docela dlouho, přiznávám, že u mně je to ovlivněný tím, že jsem bývalý hudebník a klasika je u mně k poslechu ve většině. To je ten správný směr a jen tímto směrem má smysl něco "posouvat" - tedy k tomu reálně znějícímu zvuku. V Hifi se pohybuji před 40 let a samozřejmě už jsem s kolegy vyzkoušel ledacos ( kabely, otáčení vidliček, podložkování a další spousty Hifi bižu ), kterých jsme po roce 1990 dovezli z Reichu hromady. Nic však nevedlo k "posunům" tím správným směrem ( netvrdím, že tam změny - posuny nebyly, ale nevedly k úspěchu ), pouze dodržení zásad upravené poslechovky, správného postavení repro, ale hlavně vždy jít výše o úroveň, nebo lépe dvě při nákupu kvalitnějšího aparátu. Toto je zásadní. "Ladit na reálnou hudbu" je ten správný postup, ale chápu, že ne každý má hudební sluch a naposloucháno tak jako hudebník hrající každý den. Pokud se to dobře naladí na klasiku, tak hraje perfektně i rock a další žánry, pokud tedy není nahrávka zmršená.kychtax píše: ↑27 čer 2020 17:28Ale kdyz jsem na vystave slysel diskuse nadsenych hifistu u nekterych pro me nemozne hrajicich sestav. Nedivim se pretlacovackam na forech. Nekteri lidi holt neslysi. Prip. maji radi nejaky urcity typicky atribut, vycuhujici a podle toho pak hodnoti zvuk, jim blizky..
Jak z toho ven. Chodit na koncerty, poslouchat zivou. Ukladat v pameti a dle toho ladit sestavu.
Všem přeji úspěch a najít tu správnou cestu, ke skutečné reálné hudbě, jaká je v podmínkách domácího poslechu možná.
BTW: Kotle ( tympány ) do poslechovky 6 x 8 stejně nenacpete, ale s kvalitní aparaturou - hlavně repro, se to dá alespoň přibližně.
Půlhodiny poslechu hudby jako kulisa ?...vyhozený peníze.Na to by přece stačily kvalitní minimonitory.
kabelguru.cz
Tak každý to ma jinak. Některým se to může líbit, jiní navštěvovaly po poslechu EVO terapeutická centra. U me to byl největší omyl v hifi.
I to je mozne. Ja som vedel, ze EVO nebudu najlepsie repro na svete, ale za tu cenu som vtedy nic lepsie nenasiel(*). Alebo sa objavilo nieco zaujimave s aspon 10" basakom a podobnou cenou?
* Do Trnavy k BVa za F3ROY sa mi cestovat nechcelo.
* Do Trnavy k BVa za F3ROY sa mi cestovat nechcelo.
A idealne moze doplnit i kontakt na terapeuticke centrum, kde uz maju s podobnymi pacientami skusenosti 

I to je mozne. Ja som vedel, ze EVO nebudu najlepsie repro na svete, ale za tu cenu som vtedy nic lepsie nenasiel(*). Alebo sa objavilo nieco zaujimave s aspon 10" basakom a podobnou cenou?
Právě ze jsem objevil repro ve stejné cenové co mělo pouze malý stredobas, a basy to mělo mnohem lepší co do jejich kvality, než ten 10''. Za predpokladu ze jsi po tom nechtěl koncertní hlasitost.
Právě ze jsem objevil repro ve stejné cenové co mělo pouze malý stredobas, a basy to mělo mnohem lepší co do jejich kvality, než ten 10''. Za predpokladu ze jsi po tom nechtěl koncertní hlasitost.
Tieto Piccola som nepocul, ale nejake "podobne" dvojpasma som uz pred tym doma mal, ale tak dobre ako EVO to nehralo.
Ale vyhladovo sa tesim na toto dvojpasmo s velkym zvukovodom a 12" basackom; celna stena s rozmermi 472 x 936 mm a trojuholnikova podstava, aspon podla aktualnych planov:
- https://hifi.slovanet.sk/bb/viewtopic.p ... 912#336912
Je to DIY, tak snad link na ine forum neurazi.
Ale vyhladovo sa tesim na toto dvojpasmo s velkym zvukovodom a 12" basackom; celna stena s rozmermi 472 x 936 mm a trojuholnikova podstava, aspon podla aktualnych planov:
- https://hifi.slovanet.sk/bb/viewtopic.p ... 912#336912
Je to DIY, tak snad link na ine forum neurazi.
Snad se budou dat poslouchat déle nez 30min. Hodně štěstí.
Diki, no taky luxus, to asi ani nevyuzijem 

- PítrsPraha
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Za sebe si neumím představit důvod, proč mít sestavu, která mě svým zvukem nevtáhne, nezaujme na víc než pár minut, která mě neponouká k poslechu dalšího a dalšího alba. U které se mi nebude pravidelně stávat, že si ji pustím jen jako podkres k práci, úklidu, čtení a najednou si prostě musím jít sednout do poslechového místa, zavřít oči a poslouchat a poslouchat...
Pokud to tak je, může to mít dva důvody:
- člověka takový koníček nebaví a nezajímá
- sestava hraje fakt blbě
Jinak je zajímavé, že je to už druhá sestava složená na základě výborných grafů jednotlivých komponent, která nehraje dobře. Před časem se bh69 zmínil, že ho jeho hlavní sestava unavuje a radši poslouchá bedýnky od PC. Miera objektívne dobre meriaca sestava taky nebaví poslouchat... Svou roli v tom bude mít i nevhodné umístění a akustika:
Pokud to tak je, může to mít dva důvody:
- člověka takový koníček nebaví a nezajímá
- sestava hraje fakt blbě
Jinak je zajímavé, že je to už druhá sestava složená na základě výborných grafů jednotlivých komponent, která nehraje dobře. Před časem se bh69 zmínil, že ho jeho hlavní sestava unavuje a radši poslouchá bedýnky od PC. Miera objektívne dobre meriaca sestava taky nebaví poslouchat... Svou roli v tom bude mít i nevhodné umístění a akustika: