MFSL LP vs. CD

Témata nesouvisející s HiFi, offtopic debaty atd. Ovšem žádné osobní souboje, spory a hádky.
MB
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

MFSL LP vs. CD

Příspěvek od MB »

Už je to rok, ako som sa rozhodol, že si kúpim domov nejaký lepší CD/SACD player, vid predchádzajúce príspevky vo vlákne o mne.

Nič z toho nebolo, prišli doležitejšie veci , ako nové auto a podobné kraviny. Stále som sa utešoval tým, že Kuzma mi stačí a na CDcka kašlem. Dopadlo to tak, že som z 500LP asi 150 rozdal/predal (skuste si na Kuzme púštat Malmsteena od Balkantonu) a k mojim 250CD som 250 prikúpil. CDcka totižto som schopný na rozdiel od LP počúvat aj ako kulisu, alebo aj v "inej" izbe.A hoci mám doma viacero vecí aj na CD a aj na LP, nikdy to nie je rovnaké vydavatelstvo, CD je obyčajne remastrované alebo inak zprasené/vylepšené a tak som si nikdy skutočne neporovnal rozdiel medzi LP a CD u mňa doma, niečo ako domáci slepý test :mrgreen: .

Ale vdaka pinkovi som sa dostal k CD John Lennon - Imagine od MFSL, to samé, ale na LP mám už doma nejaký ten piatok.
Takže som to dnes konečne skúsil. LP na Kuzme, CD v základnom Espritovi. Asi tušíte kde je pes zakopaný, hnojačka hnojačiek o ktorú by ste si ani bicykel neopreli a ja chcem niečo porovnávat. Viem kde sú možnosti tohto CDP, ale skúsit som to musel...no a dopadlo to ako to asi dopadnúť muselo.

ObrázekObrázek

Samozrejme,že to samé CD je po puštení platne ako keby som si strčil do uší E:A:R-y, hnus!!!! Žiaden priestor, zliate nastroje do seba, no a John si asi strcil do ust asi nejaký bombón, ked lisovali to CD *headbang*.
Trošku ma potrápila nerovnaká hlasitost LP a CD, ale to je dané tým, že používam LO MC Denonku DL-304 priamo do MC vstupu na SONY TA-E90ES.

1. Skúšal niekto porovnat LP a CD od rovnakého vydavatelstva ? Alebo dokonca rovno od MFSL? Ako to dopadlo? Nejde mi o vitazstvo formátu LP vs. CD/SACD, ale o porovnanie vydaní konkrétneho vydavatelstva a ideálne na strojoch rovnakej kategórie.
2. Nemá niekto chut zastavit sa u mna s poriadnym CD/SACD playerom aby sme overili ako to je?

pasul
Kontaktovat uživatele:

Re: MFSL LP vs. CD

Příspěvek od pasul »

Tohleto dělali na výstavě v Bratislavě v jednom tom studiu, kde se muselo dojíždět(Ketos). Nahrávky byly od stejného vydavatelství. Ne tedy MFSL, ovšem něco jiného. Typicky audiofilského. Takové klasické cinky linky. Samozřejmě určitě výborné nahrávky.

Výsledek vyzněl lépe pro LP. Byl tam ale tuším špičkový gramofon od Oracle a za ním top systém od Audio Research. Tedy to nejlepší od nich - PH7 tuším? Předek byl již stejný i pro CD. Ovšem jako CD přehrávač byl použit ten Meridian 808.2. A v tom já vidím zase problém. Přehrávač se musí podepsat na charakteru celkového zvuku a tak si myslím, že tyto porovnání formátů jsou prostě problém. To samé samozřejmě přijde, když se vymění přenoska a přehodí se za nějaké to špičkové Koetsu např. Vše může být zase jinak.

Takže bych z toho nedělal nějaké velké a 100% závěry. Máš špičkový gramofon a hraje ti to lépe. Mě je samozřejmě jasné, že vše na vinylu nevychází. Ale je toho tolik a někteří již jen točí soustruhem. Jsou spokojeni. Ale to již radši nechám na každém. Raditi bych si n e d o v o l i l !

MB
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od MB »

Maš pravdu, na Ketos som zabudol, ale asi preto, ze som sa tento rok nezucastnil vystavy v BA. Ja sa nechcem rozhodnut, ci LP alebo CD. Mna skor zaujima, ci je nejaky zasadny rozdiel medzi CD a LP slusnejsich vydani napr. MFSL. A aj napr. to či pouziju iny remaster pre CD a iny pre LP, popripade, ci jeden z nich napr. LP nešidia , hlavne ze sa to preda aj tym "kolotociarom"

Teraz ma mrzi, ze som v tom Ketose nebol...

pasul
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pasul »

Myslím, že Ketos při návštěvě to určitě dokáže zprostředkovat kdykoli. Já tedy nemůžu mluvit za vydavatelství, jestli mají speciální remaster jen pro LP a druhý pro CD. To nám tady asi nikdo nesdělí a bude třeba hledat na internetu informace. Ale nemyslím si, že to tak bude. A něco dělat schválně určitě taky ne. Doufám.

Zdeny
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdeny »

Zajímavé téma.

To, že řada LP hraje lépe než CD, jsem zjistil i já na vsém systému. Ale je třeba definovat, co to je "lépe".
Pro mě v tomto vyjádření lépe znamená, že LP mi podá proti CD lepší prostor, daleko více detailů a zvuk je více barevný, řekl bych je tam slyšet daleko více různých "zvukomaleb", které prostě z CD nejdou.

Včera večer jsem totiž provedl mimoděk to stejné srovnání co MB. Přžedevčírem (psal jsem o tom v příspvěku na téma V.Mišík) jsem vytáhnul LP ETC2. Průměrná nahrávka od Supraphonu, žádné audiofilské vydání. Přehrál na gramofonu Sanyo TP 1000 s přenoskou Ortofon OM 30SE a předzesilovač Trichord Diablo s externím zdrojem, další část řetězce byla PSS X2/X150/Dynaudio Special25. Včera večer-byvše doma konečně sám-jsem si pustil na druhém aparátu CD ETC2. Řetězec tvořil CD Copland 822, Bryston BP25/4B-SST a BW Matrix 801mkII. Původně jsem se domníval, že z velkých beden (a při větší hlasitosti) dosáhnu lepšího uspokojení, než z LP, kdy zvuk-chtíc nechtíc-je podbarven šumem a nějakým praskotem. Žel, opak byl pravdou. Řada věcí ve zvuku z CD slyšet nebyla vůbec, vytratil se ten krásný prostor, barva...
To stejné poznání jsem si zopakovla na LP OMEGA Csilagok Utján versun stjené CD. Prostě, LP iv tomto případě zní lépe. To samé E.Clapton-Unplugged, na CD je to hodně dobré, Rykodisc umí dobrý zvuk, ale na LP prostě nemá-v tomto případě jde o zcela novou LP a je to na zvuku obrovsky znát.

Dneska, protože se čekají přívaly sněhu a nebude se dát nikam jít, udělám to stejné porovnání ještě jednuo, ale na sestavě s Passem, kde jako CD slouží výtečný Teac DV50 (Pašul zajisté promine, že:-) )

Kupodivu, RUSH mi zní lépe z CD, i když někdy mě jejich zvuk notně kaká. LP mám jen jedno a ani zde to není to pravé ořechové...

ČIli: závěr je takový, LP bych neodsuzoval.

noaid
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od noaid »

pasul píše:Já tedy nemůžu mluvit za vydavatelství, jestli mají speciální remaster jen pro LP a druhý pro CD. To nám tady asi nikdo nesdělí a bude třeba hledat na internetu informace.
Nevím jak u MFSL, ale jinde se to tak dělá, že proces masterování se v určité fázi rozdělí na dvě cesty - LP(hires,SACD apod.) a CD. Vím o případu, kdy se to rozdělení provedlo už téměř na začátku při digitalizaci analogového masteru.

MB
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od MB »

noaid píše:Nevím jak u MFSL, ale jinde se to tak dělá, že proces masterování se v určité fázi rozdělí na dvě cesty - LP(hires,SACD apod.) a CD. Vím o případu, kdy se to rozdělení provedlo už téměř na začátku při digitalizaci analogového masteru.
Mozes byt konkretnejsi? Aka firma, aky album, prečo?

boxer

Příspěvek od boxer »

Jsem malinko mimo přesné téma,ale myslím si....
...že stojí za to si to přečíst.

http://www.audiodrom.cz/RoadToHell.html

Svensound
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Svensound »

*offtopic* Boxere, myslím si, že to sem patří. Díky, skvělý odkaz!! *thumbs up*
Nové REMASTERY jsou fakt většinou průser, to musí slyšet každý. Bez dynamiky je to prostě shit. Já pokud kupuji na CD staré věci / 60-80 léta /, tak si vždy vybírám první vydání, tedy žádnej remaster. Komické na tom je to, že jsou vždy za hubičku. Třeba prodejna Audio3 má vesměs 3 - 4 verze od titulů, co mě zajímají včetně datumu vydání /. Pak se dá vybrat........

merhaut

Příspěvek od merhaut »

Osobně si myslím, že by ty libé elpé pocity uměl z CD vygenerovat šikovný studiový lampizátor, či jak se to mršítko jmenuje...

davidhighend
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od davidhighend »

Diky za clanek Boxere. I na webovce Turn Me Up, je moznost se presvedcit, kam jsme dospeli kvalitnim remasteringem. Samozrejme, ne vsichni vydavatele. Take jsem se zaregistroval na strankach Turn Me Up, na podporu zlepseni kvality nahravek.

Mih
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mih »

Ano pánové, můžeme mít špičkovou aparaturu a honit se za lepšími kabely, odrušením, akustikou a ještě kdoví čím ale když je nahrávka špatná je špatně všechno. A těch výborných je sakra málo, ale zaplaťbůh jsou.

merhaut

Příspěvek od merhaut »

Zásadní problém mnoha nových masterů - z pohledu hifistů - je ten, že čím lepší aparát a vyšší hlasitost poslechu, tím víc se projeví relikty limitace, zejména brutální "harmonické" (uvozovky záměrně) zkreslení. Běžný konzument si toho nevšimne, naopak si všimne jak mu to pěkně furt-und-furt stejnohlasitě hraje...

U některých firem, třebas Sony, je to zkreslení až v řádu procent, viz Simon & Garfunkel (!), Judas Priest, Megadeth, Bryan Adams,... i Japonci se hodně pohoršili, viz JVC edice Pink Floyd a některá SHM-CD.

Citlivý mastering naopak v poslední době produkuje Repertoire (edice REPUK), kdy je sice nějaká komprese taky, ale zvuk je oproti jiným edicím (i japonským, viz můj porovnávací etalon Still Life) neuvěřitelně průzvučný. Analýzu jsem tedy neprováděl, poslechově ale moje gusto. To samé Rhino, taky dobré mastery starých věcí. A samozřejmě MFSL, to je prostě klasika.

MB
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od MB »

boxer píše:Jsem malinko mimo přesné téma,ale myslím si....
...že stojí za to si to přečíst.

http://www.audiodrom.cz/RoadToHell.html
Vyborny článok, vyborne objasnene okolnosti loudness war...

noaid
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od noaid »

MB píše:Mozes byt konkretnejsi? Aka firma, aky album, prečo?
No já tu dával odkaz před třemi dny, ale asi to nikdo nečetl a bylo to v trochu jiné souvislosti. Jde o remastry Neila Younga, který je známý svým nadšením pro kvalitní zvuk a analog a tím, že nemá rád omezení CD, proto je asi muzikant s největším počtem vydaných HDCD titulů.
Takže jak vznikaly Archives a Greatest Hits a asi i další nová vydání starých věcí:
http://www.neilyoung.com/archives/gh_te ... _menu.html

Odpovědět