Moje první cédéčko

Témata nesouvisející s HiFi, offtopic debaty atd. Ovšem žádné osobní souboje, spory a hádky.
pepazdepa3
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Moje první cédéčko

Příspěvek od pepazdepa3 »

Pamatujete si kdy jste si koupili své úplně první cédéčko? U mě to byl někdy kolem roku 1987 výběr "Hits on CD", koupený v podnikové prodejně Tesla v Plzni. Prodavačem byl Olda Neuman, dnes známý jako Golda ze skupiny Znouzecnost.

RedBaron
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Moje první cédéčko

Příspěvek od RedBaron »

Jo, to si vzpomínám moc dobře :)
Obrázek

NIN
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od NIN »

Asi 2 roky před mým prvním CD přehrávačem JVC
TNOTB.jpg

Zdeny
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdeny »

Jo, na to se pamatuji celkem přesně: někdy v roce 1985-7 vyšlo CD Supraphonu nějakých příšerností (směs popu). Já byl jedním z prvních v širokém regionu šumperska, kdo měl CD přehrávač Tesla MC90X ?? (901??). To CD jsem ta dva dny znal napzpamět, až jsem ho pak musel později vyhodit do popelnice, jak se mi zhnusilo.
Ovšem znal jsem borce, co jezdili služebně do Japonska a ti už měli CD dávno doma. Jen nevím, kde brali CD, protože ani v Japonsku jich prý tehdy nebylo dost a sortiment byl značně omezený.

Oldear
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Oldear »

Prakticky ve stejnou dobu v roce 1983 z NSR CD Roxy Music ‎– Avalon a Českou klasiku na prvních CD od Nippon Columbia - Novosvětskou a Mou vlast.

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

jo pamatuji...Karel Kryl - Tekuté písky (Praha 1991) to jsem ještě neměl player

lidumil
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lidumil »

Obrázek

Přivezl jsem tehdy z Německa, nahrál a na burze mi za něj mohl nějakej polák skoro urvat ruce za 1000 Kč :D

Kocmeister
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Kocmeister »

Táta přivezl z USA na začátku 90.let.
Přílohy
s-l1600.jpg
kabelguru.cz

NA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od NA »

CD.jpg

Také si to pamatuju, bylo to krátce po revoluci Def Leppard ‎– Hysteria vydání od SUPRAPHONU
Noble Audio - výroba a prodej

merhaut

Příspěvek od merhaut »

[Rock History 1983, výňatek]
Obrázek

11110111111:
KOMPAKTNÍ DISK NÁŠ VEZDEJŠÍ…

Z naprostého nočního ticha přicházejí modulované tóny telegrafních drátů, doprovázené vzdáleným hřměním. Dokonalá sluchátková iluze opuštěné okresky a prérijních dálav v úvodu Telegraf Road Dire Straits byla na jaře třiaosmdesátého mým prvním a navždy nezapomenutelným poslechovým seznámením s cédéčkem. Hudební kompaktní disk se onoho roku vydal do světa, aby si jej zakrátko na celých pětadvacet let podmanil.

[...]

PRVNÍ OSOBNÍ SETKÁNÍ S CD
Od roku 1978 jsem si – za mými spolupachateli propašované DM – nechával čas od času posílat německými zásilkovkami, Music-Show a Saturn, LP desky. Od konce roku 1982 jsem pak do každé objednávky psal dovětek, aby – až budou k dispozici – mně poslali nejenom LP, ale i CD verzi toho kterého titulu. A tak jednoho březnového dne roku 1983, za bdělého dohledu soudružky „komisařky“, jsem si vyzvedl a rozbalil v břeclavské celnici krabici s pravým pokladem: první várkou kompaktních disků na Moravě, ne-li ČSSR:
Bryan Adams – Cuts Like A Knife, Dire Straits – Love Over Gold, Journey – Escape, Simon & Garfunkel – Collection, ABC – The Lexicon Of Love, Toto – Hydra, Charlie – Charlie, Jon & Vangelis – Friends Of Mr. Cairo.
Zakrátko sbírku doplnily: Barclay James Harvest – Ring Of Changes, Paul Young – No Parlez, Mike Oldfield – Crises, Jon & Vangelis – Private Collection, Moody Blues – Present, Status Quo – 12 Gold Bars, Bonnie Tyler – Faster Than The Speed Of Night. Pokud mě paměť neklame.
Podzimní a později i jarní brněnské veletrhy byly od počátku sedmdesátých let sladkohořkou událostí, kdy davy jako u vytržení hodiny zíraly ve stáncích Sony, Philips, Blaupunkt a pár dalších, na magnetofony, rádia, repráky, gramce – o nichž si mohly nechat jen zdát. Čas od času putoval ke mně domů aspoň prospekt, to když se některému z bohorovných PZOmanů už nechtělo dále hledět na můj ksicht.
V dubnu 1983 jsem ovšem nakráčel k pultu Sony pevným krokem, odstrčil pár řadáčů, ještě před nedávnem mých spoluzoufalců, a vyskládal z igelitky Malboro před zkoprněného zastupiče hromádku kompaktních disků s kategorickým požadavkem, ať mi je postupně pustí do sluchátek z vystaveného CD přehrávače Sony CDP-101, v kterém zoufale točil celý den jen promo cédo.
V mžiku byla moje maličkost povýšena na celebritu, jíž si zakrátko přišli s prosíkem vypůjčit od Philipse. Nakonec mě ukecali a cédéčka jsem svým novým „kamarádům“ zapůjčil, přijel si pro ně poslední den výstavy a v zákulisí nerušeně užíval několik hodin muziku bez lupanců s tichem mezi tóny. Úžas z obého se mi přímo laserově vpálil navždy do paměti. Kdykoliv z ticha začnou pobroukávat dráty Telegraph Road, sedím blažen v pavilonu C v křesle u Philipsů…
Douška. Kamarád M.Š. si v létě 1983 koupil za celoročních dělnických 30 litrů CD player jenž byl spolu s mou sbírkou několika desítek kousků CD týden u mě a týden u něj. Zlínské duo King & King:-)

Oldear
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Oldear »

merhaut
No chlape, tak tos mě vehnal nostalgickou slzu do oka, popsals to trefně a tak nějak podobně jsme tyto časy prožívali všichni co šli tak záhy do DA. Já měl štěstí a tu CDP 101 jsem si přivezl v březnu 1983 taky z německa. Pak už to šlo ráz naráz a v důsledku těchto aktivit byl destruovám rodinný rozpočet a každý druhý týden sbalené kufry na chodbě, ještě že jsem měl utajené příjmy. Za pár let už probíhaly ve Slovanském domě burzy ( ofic. ) a už se to tak nějak rozjíždělo. Ani ve snu by mě nanapadlo, že bude v budoucnu DA takto zprzněno kompresí a k tomu " BOŽÍMU TICHU " v mezerách a tichých pasážích budeme ještě poslouchat to hnusné zkreslení.

Tak ať nám to hraje a je to poslouchatelné.

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

jo, sbíral jsem audio hi-fi prospekty a katalogy slovutných firem, kupoval je na burzách či inzerci s cílem rozšířit si obzory a pak si nechal posílat přes železnou oponu, dost často vyhověli což bylo někdy o průšvih bo vás mohla bonznout prostá pošťáčka že korespondujete s ideově nepřátelskou cizinou a měl jste na krku fízla StB - hospodářská diverze ! no přežili jsme i to v relativně dobrém zdraví
o CD formátu jsem se dočetl poprvé asi v tehdejším Téčku nebo AR, VTM, tak nějak a to vám byla - v představách teda - malá revoluce, LP do popelnic, máme digital ! nutno ovšem dodat že komanč nezaspal dobu a dovezl stavebnice přehrávačů Philips které dodnes patří k tomu lepšímu, přečtou CD-RW což mnohé nedokážou

Odpovědět