MPEG-4
MPEG-4
kdo chytáte vysílání v mpeg-4?
děje se mi taková věc: (asi některé) filmy na Nově na kanále mpeg-4 jsou prostě ve formátu 4:3 a nejde s tím nic udělat. to to Nova kupuje v televizním formátu 4:3 nebo co???
při přepnutí na klasickou Novu (což je tuším mpeg-2) to naskočí do formátu 16:9. obraz je sice kapku zdeformovaný, všechno je jaksi trošku širší než delší, ale člověk si rychle zvykne - líp se na to dívá...
děje se mi taková věc: (asi některé) filmy na Nově na kanále mpeg-4 jsou prostě ve formátu 4:3 a nejde s tím nic udělat. to to Nova kupuje v televizním formátu 4:3 nebo co???
při přepnutí na klasickou Novu (což je tuším mpeg-2) to naskočí do formátu 16:9. obraz je sice kapku zdeformovaný, všechno je jaksi trošku širší než delší, ale člověk si rychle zvykne - líp se na to dívá...
Re: MPEG-4
To není jen na Nově, filmy ve formátu 4:3 jsou vysílány s postranními pruhy. Je zajímavé, že SD (MPEG 2) vysílání v DVB-T je v pořádku, po celé obrazovce a nezkreslené rozměrově.
DVB-T vysílá v SD buď 16:9 nebo 4:3, v HD jen 16:9. Takže pokud je v SD 4:3, v HD se doplní černé pruhy. V SD se mnoho filmů vysílá jako 4:3 buď jako úlitba Novákům, kteří mají malé staré TV a úzký obraz na nich se jim nelíbí, ale hlavně pravděpodobně z důvodu licenčních, bude to prostě levnější, když se to nebude vysílat v plné kvalitě.
Ale jinak si osobně myslím, že je to prznění obrazu.
Není to tak, patrně ten pocit máš díky nějakému nastavením tvé tv, nastavením aspect, zoom apod.. V SD i HD se to vždy vysílá stejně. Už mnoho let. To vím naprosto jistě.Mih píše:Je zajímavé, že SD (MPEG 2) vysílání v DVB-T je v pořádku, po celé obrazovce a nezkreslené rozměrově.
Opět je to jen nastavením aspect ratio v TV.dadaft píše:všechno je jaksi trošku širší než delší
Je třeba si zvykat na čínský tvar obličeje. Jednou to bude všude.dadaft píše:ale člověk si rychle zvykne - líp se na to dívá...
Mám dvě stejné plasmy Panasonic, jedna běhá pouze na DVB-T, druhá je s kartou UPC připojená kabelem.
Včera vysílání ČT1 - "Hříšní lidé..." na kabelu UPC v MPEG 4 obraz 4:3 s pruhy, přepnu na SD MPEG 2 - obraz rozměrově roztažený (postavy zkreslené).
Na TV s DVB-T SD MPEG 2 stejný program přes celou obrazovku a rozměrově správně!
Na obou TV nastaveno "rozměr automaticky".
Včera vysílání ČT1 - "Hříšní lidé..." na kabelu UPC v MPEG 4 obraz 4:3 s pruhy, přepnu na SD MPEG 2 - obraz rozměrově roztažený (postavy zkreslené).
Na TV s DVB-T SD MPEG 2 stejný program přes celou obrazovku a rozměrově správně!
Na obou TV nastaveno "rozměr automaticky".
Včera jsem se nedíval, ale předtím to na DVB-T VŽDY bylo tak, jak jsem psal. Na ČT HD i na Nova HD. Na mé TV i na předchozím STB či na USB přijímači Aver k pc. Konkrétně u všech předchozích dílů Hříšných lidí se SD vysílalo jako 4:3, HD jako 16:9 s černými pruhy po stranách.
U tebe to musí být vlastnost a chování tvé tv při příslušném nastavení, fungují tam často různé automatické konverze formátů dle toho, jak se rozhodne ten který výrobce.
Mimochodem Hříšní lidé v HD jsou nádhera, krásně ostré zrno černobílého filmu.
U tebe to musí být vlastnost a chování tvé tv při příslušném nastavení, fungují tam často různé automatické konverze formátů dle toho, jak se rozhodne ten který výrobce.
Mimochodem Hříšní lidé v HD jsou nádhera, krásně ostré zrno černobílého filmu.
Myslím, že tam bude nějaká detekce vysílaného formátu a u něčeho funguje a něčeho ne. Jasně, že u MPEG 4 pokud jde film 4:3, to bude vždy s postr. pruhy. Tam je ruční nastavení formátu vypnuté resp. není možné.
Projdi si všechny volby tvé tv u aspect ratio a vyzkoušej, jak se chovají při různých formátech. Já mám třeba u svého Panasonicu G20 nastaven poměr 4:3, tehdy se 4:3 zobrazí správně s pruhy po stranách, 16:9 taky správně. U jiných voleb vždy něco kulhá. Automatiku proto nepoužívám.
Tipuji, že u tebe se obraz 4:3 roztáhne na plnou šířku a vrch a spodek se uřízne. Partně nevidíš vlevo nahoře logo ČT1. To musí být vidět vždy, jinak je na tv nastaven špatný formát.
Mimochodem právě podle umístění loga se dá u širokoúhlého filmu v SD poznat, zda je vysílán jako 16:9 nebo 4:3. Víte jak?
Tipuji, že u tebe se obraz 4:3 roztáhne na plnou šířku a vrch a spodek se uřízne. Partně nevidíš vlevo nahoře logo ČT1. To musí být vidět vždy, jinak je na tv nastaven špatný formát.
Mimochodem právě podle umístění loga se dá u širokoúhlého filmu v SD poznat, zda je vysílán jako 16:9 nebo 4:3. Víte jak?
Když napíši rozměrově správně, tím myslím i to že logo je umístěno v obraze a není mimo. Co je zajímavé, že např. u TV Nova těsně před zprávami, když jsou v obraze kulaté hodiny a pod nimi běží obraz ze studia s moderátory, tak na TV s příjmem DVB-T SD jsou jak hodiny, tak studio rozměrově v pořádku. U TV s příjmem DVB-C HD jsou hodiny "šišaté" ale studio je v pořádku. Případné další kulaté obrazce již ale "šišaté" nejsou.
Ale nechci dělat dojem, že se zabývám blbinami, jen mne k tomu přiměl Dadaftův příspěvek.
Ale nechci dělat dojem, že se zabývám blbinami, jen mne k tomu přiměl Dadaftův příspěvek.
Já se celou dobu bavím pouze a jen o DVB-T, tady srovnávám SD a HD. A v DVB-T je na mé tv vše správně jak má být.
Co dělá se signálem UPC nevím, jen to, že jej kdovíjak upravuje. Obzvláště v analogu je to vidět - vše co smí, se vysílá jen ve formátu 4:3, i to co jde pozemně nativně v 16:9 vysílají s černámi pruhy nahoře a dole, asi aby donutili lidi přejít na dražší digitál. To před lety nebývalo.
Na ty zprávy se schválně mrknu, to by bylo velmi zvláštní.
Co jsem ale asi nepobral, jak mohou být Hříšní lidé, natočení čtvercově, vysílání čtvercově, na tv s obrazovkou 16:9 přes celou obrazovku "rozměrově správně" s viditelným logem.
Co dělá se signálem UPC nevím, jen to, že jej kdovíjak upravuje. Obzvláště v analogu je to vidět - vše co smí, se vysílá jen ve formátu 4:3, i to co jde pozemně nativně v 16:9 vysílají s černámi pruhy nahoře a dole, asi aby donutili lidi přejít na dražší digitál. To před lety nebývalo.
Na ty zprávy se schválně mrknu, to by bylo velmi zvláštní.
Co jsem ale asi nepobral, jak mohou být Hříšní lidé, natočení čtvercově, vysílání čtvercově, na tv s obrazovkou 16:9 přes celou obrazovku "rozměrově správně" s viditelným logem.
já bych souhlasil s Mihem. těch nastavení je v mé tv osm (funkce ratio): 16:9, pouze skenování, originální, celá šířka, 4:3, 14:9, zvětšený a cinema zoom1.
pokud je film ve formátu mpeg-4 4:3, tak v mpeg-2 je v 16:9 - včetně správného umístění loga a všech ostatních propriet. řekl bych, že je uměle roztažený a upravený - ale nedělá to moje tv. je to už ve vysílání. takže se dost těžce posuzuje, jestli je opravdu ořezaný nebo spíš zdeformovaný. zkusím si toho víc všímat...
pokud je film ve formátu mpeg-4 4:3, tak v mpeg-2 je v 16:9 - včetně správného umístění loga a všech ostatních propriet. řekl bych, že je uměle roztažený a upravený - ale nedělá to moje tv. je to už ve vysílání. takže se dost těžce posuzuje, jestli je opravdu ořezaný nebo spíš zdeformovaný. zkusím si toho víc všímat...
ještě jedna poznámka: při přímém srovnání mpeg-2 a mpeg-4 na fotbalových zápasech je rozdíl prostě brutální. v mpeg-4 si můžu (samozřejmě kromě fotbalu) ve volných chvílích prohlížet každého jednotlivého diváka, shluk vodních par na obloze atd.
mpeg-2 je proti tomu rozmazaná kaše...
mpeg-2 je proti tomu rozmazaná kaše...
Dadafte dělá to tvá TV, věř tomu. Nebo stb nebo satelitní přijímač, podle toho jak přijímáš. Vše je jen v nastavení.dadaft píše:je uměle roztažený a upravený - ale nedělá to moje tv.
Tak jsem na to teď koukal a jak v SD tak v HD je to obojí stejně šišaté. Skoro jsem se nechal zblbnout...Mih píše:Co je zajímavé, že např. u TV Nova těsně před zprávami, když jsou v obraze kulaté hodiny a pod nimi běží obraz ze studia s moderátory, tak na TV s příjmem DVB-T SD jsou jak hodiny, tak studio rozměrově v pořádku. U TV s příjmem DVB-C HD jsou hodiny "šišaté" ale studio je v pořádku. Případné další kulaté obrazce již ale "šišaté" nejsou.
Pánové, nastavte si ty vaše tv pořádně.
Máte tam zapnutý mod který se u mně nazýva Střed a je default u Automatický, tzn. máte nelineárně deformovaný obraz. Napište, jaký máte typ TV.
ale jo, věřím ti.
takže je pravda, že to např. Nova koupí ve 4:3 levněji?
nicméně když je film ve formátu 4:3 a v mpeg-2 si to můžu "roztáhnout" na 16:9, udělám to. prostě se na to líp dívá...
takže je pravda, že to např. Nova koupí ve 4:3 levněji?
nicméně když je film ve formátu 4:3 a v mpeg-2 si to můžu "roztáhnout" na 16:9, udělám to. prostě se na to líp dívá...
tak jsem si hrál s nastaveními. je to jak píše noaid. v SD je jednoznačně správně pouze nastavení "Original". nejlepší barevnost, ostrost a správné proporce. potíž je v tom, že značná část vysílaného má rozměr v poměru 4:3.
všechno ostatní je přepočet. tyhle televize už mají vcelku výkonné čipy, to se musí nechat. přepočítat 100x za vteřinu parametry 20mil bodů, to ujde.
ovšem formát 4:3 mě dost irituje. vůbec neodpovídá parametrům našeho vidění.
jelikož jsou filmy iluze, nebudu se bránit roztažení na formát 16:9 - většina hollywoodských anorektiček tak aspoň vypadá k světu...
všechno ostatní je přepočet. tyhle televize už mají vcelku výkonné čipy, to se musí nechat. přepočítat 100x za vteřinu parametry 20mil bodů, to ujde.
ovšem formát 4:3 mě dost irituje. vůbec neodpovídá parametrům našeho vidění.
jelikož jsou filmy iluze, nebudu se bránit roztažení na formát 16:9 - většina hollywoodských anorektiček tak aspoň vypadá k světu...