Ano, to je téma kde se shodnou jak levičáci, tak pravičáci. Horší je to (pochopitelně) s holoprdelníkama a zlatoprdelníkama, ale protože je ve víně pravda, tak se snad dohodnou i na té správné značce.PMA píše:No to je to správné téma! ....
nápojový lístek
Re: nápojový lístek
kříženec TČ a těch "dvou ožralých němců", tuším že se na vypěstování podílel vinařský guru p.Kraus...noaid píše:.....tak zkus i Pálavu, to je kříženec tramínu s ... už jsem zapomněl.
Každopádně rozpoznat tramín červený a Pálavu není vůbec jednoduché
červená jsou jasně lepší (doplňuji: alespoň pro mě), určitě se to nezhoršuje (pokud máš dobrý zdroj), takže to tipuju spíše na zmlsaný jazýčeknoaid píše:Jinak já z našich červený toho moc nepiji, bílá jsou lepší. Mnohem lepší. Červená raději odjinud. Ale mám pocit, že se to nějak zhoršuje. Nebo mám mlsnější jazýček.
p.s. teď jsem si to vygugloval, p.Kraus to nebyl, ale to je stejně fuk...
noaid - když by jsi si vzpomenul, kdo dělá u U.H. dobrá červená vína, byl bych Ti vděčen.
Pokud Ti vyhovují příjemná lehká svěží bílá, doporučuji vyzkoušet v Polešovicích (cca 10km od U.H.) vinařství Vaďura..
Pravidelně odebírám Veltlínské zelené, slušné R. šedé a chce to vyzkoušet všechny jeho Muškáty..
Jinak červená opravdu v poslední době odjinud - Francie, Chile a Jižní Afrika.
Pokud Ti vyhovují příjemná lehká svěží bílá, doporučuji vyzkoušet v Polešovicích (cca 10km od U.H.) vinařství Vaďura..
Pravidelně odebírám Veltlínské zelené, slušné R. šedé a chce to vyzkoušet všechny jeho Muškáty..
Jinak červená opravdu v poslední době odjinud - Francie, Chile a Jižní Afrika.
Tak jsem zkoušel googlit, ale bez úspěchu. Je to už tak 10 let, co jsem to četl, ale nevím už kde. Možná Víno Revue, možná nějaká knížka nebo katalog co mám doma, ale nejspíše na netu, ale možná už to tam není a proto to google nezná, bylo to prostě dávno, a ta soutěž byla v 90.letech ve Francii.Tomíček píše:noaid - když by jsi si vzpomenul, kdo dělá u U.H. dobrá červená vína, byl bych Ti vděčen.
Kdysi jsem pil par slusnych vin z Blatnice pod Svatym Antoninkem, to je kousek od UH...
Ovsem kdyz cervene tak klasiku:
Francie - Cotes du Rhone nebo St.Emilion
Spain - Ribeira del Duero popr. Rioja
Italie - Barolo nebo Brunello
Nase vinka, spise bila - s oblibou od Valihracha, Springer, Baloun...
Pma
Moselske jsem se naucil pit jeste za komunistu v 70-tych letech, protoze to bylo jedno z mala vin, ktere se tady dalo koupit a pit, treba i Schwartze Katze
Bez dobrych vin se tezko zije
Ovsem kdyz cervene tak klasiku:
Francie - Cotes du Rhone nebo St.Emilion
Spain - Ribeira del Duero popr. Rioja
Italie - Barolo nebo Brunello
Nase vinka, spise bila - s oblibou od Valihracha, Springer, Baloun...
Pma
Moselske jsem se naucil pit jeste za komunistu v 70-tych letech, protoze to bylo jedno z mala vin, ktere se tady dalo koupit a pit, treba i Schwartze Katze
Bez dobrych vin se tezko zije
Tak víno piji jako vodu na žízeň. Už Velký vinař se při pití vína za několík stovek otřásl nad mým koštováním. A řěkl "Pro tebe je to víno škoda ,ty seš barbar. "
Já raději slivovičku a to vypálenou čistě bez ředění . Destilovaná voda tomu dá pachuť! Tak 65% je ideální, ale jenom na vypálení červa. Jinak je z toho drak , ale někdy příjemný. 
Mě chutná především červené víno, preferuji Francii.
Z těch francouzských jednak z Bordeaux - preferuji Saint Julien, Saint Emilion a Saint Estephe (samí svatí), taky můžu Margaux, Pauillac a pár dalších.
Pak je tu Burgunsko - Gevrey Chambertin, Chambolle-Musigny (ale na ty se dlouho šetří), říká se, že k tomu se člověk musí propít, u burgunského se končí, ne začíná.
V oblasti, kde se pěstuje Beaulejaus, mají taky jedno fantastické víno a to je Pommard (taky se tomu ostatnímu v oblasti výrazně vymyká).
A na dolním toku Rhony pak u nás dobře známé Chateauneuf du Pape a nebo méně známé Gigondas.
Můj tip na velmi dobré, méně známé a tudíž levnejší francouzské víno - Cotes de Bourg, Cahors, satelity Saint Emilionu (Montagne Saint Emilion, Puisseguin Saint Emilion, ...).
Ale s vínem je to jak s muzikou, každému chutná něco trochu jiného a proto je tu tak široká nabídka. A je to třeba vyzkoušet a věřit jen své vlastní zkušenosti.
Ale je pravda, že výborné víno je také z Chile, Argentiny, Kalifornie,španělska, JAR, Austrálie a mnoha dalších zemí. Mám kamaráda, který žil přes 20 let v Austrálii a když byl na chvíli tady v Čechách, dal mi návod, jak se zhruba orientovat v australských vínech. Je to asi na stránku, hezky se to čte. Grange Hermitage od výrobce Penfolds označil za super špičku.
Z těch francouzských jednak z Bordeaux - preferuji Saint Julien, Saint Emilion a Saint Estephe (samí svatí), taky můžu Margaux, Pauillac a pár dalších.
Pak je tu Burgunsko - Gevrey Chambertin, Chambolle-Musigny (ale na ty se dlouho šetří), říká se, že k tomu se člověk musí propít, u burgunského se končí, ne začíná.
V oblasti, kde se pěstuje Beaulejaus, mají taky jedno fantastické víno a to je Pommard (taky se tomu ostatnímu v oblasti výrazně vymyká).
A na dolním toku Rhony pak u nás dobře známé Chateauneuf du Pape a nebo méně známé Gigondas.
Můj tip na velmi dobré, méně známé a tudíž levnejší francouzské víno - Cotes de Bourg, Cahors, satelity Saint Emilionu (Montagne Saint Emilion, Puisseguin Saint Emilion, ...).
Ale s vínem je to jak s muzikou, každému chutná něco trochu jiného a proto je tu tak široká nabídka. A je to třeba vyzkoušet a věřit jen své vlastní zkušenosti.
Ale je pravda, že výborné víno je také z Chile, Argentiny, Kalifornie,španělska, JAR, Austrálie a mnoha dalších zemí. Mám kamaráda, který žil přes 20 let v Austrálii a když byl na chvíli tady v Čechách, dal mi návod, jak se zhruba orientovat v australských vínech. Je to asi na stránku, hezky se to čte. Grange Hermitage od výrobce Penfolds označil za super špičku.
Kofola.... Když ji piješ, není co řešit. 
pro mně je absolutní top tohle :

anebo tohle :

anebo tohle :

Robin píše:Mě chutná především červené víno, preferuji Francii.
Zminil jsi skvosty, ktere jsem se sem ani neopovazil vytahnout, skoda ze Chateau Margaux nemuzu pit kazdy vikend, protoze bych se nedoplatil, je ale skvele
Vypada to dle tveho prispevku, ze jsem pomalu na konci, protoze jestli je nekde dobre Chardonneau, tak v Burgundsku urcite. Sednout s v Beaune na namesti pred bar a dat si ho tam je oaza. Pommard je coby kamenem dohodil...
Chateauneuf du Pape - pekne misto, ale hodne tam kolem fouka, obvykle horky vzduch, vedro.
Jeste jsme nezminili ruzova vinka. Jezdim sluzebne obcas do oblasti Loiry, takove dobre Anjou, nekdy ho zkuste.
Padly tady dobre konacky, ja vozim z Francie Armagnac, ten je jemny a dobry. V lete jsem zkusil ve Spanelsku Torres 10, neni drahy a na bezne piti zajimavy.
Kdyz to tak procitam, hned dostavam chut neco obliznout. Jsem bohuzel v praci vycerpan ze zakaznickeho auditu, odreagovavam se trochu momentalne tady, ... tak si musim nechat zajit chut