noaid píše:Dnes čt1 22:50 islandský detektivní film Severní blata
přiznám se, že jsem nevydržel bez ztráty kytičky a závěr filmu šel trochu mimo mě, což je u detektivky jaksi průser - ale neházím to jen na film. nebyl jsem včera úplně soustředěný. hudba mi přišla velkolepá, ale kapku monotónní, bez přímé vazby na děj, rovněž zápletka a celkové vyznění (scénář?) mě nedokázalo udržet a místy jsem fakt nestíhal...
"na vině" bude i samotná předloha, bych řekl. autora neznám, ale co jsem četl tak tyhle moderní "severské" detektivní povídky a romány nebývají klasické detektivní šarády v anglosaském stylu. vzpomínám si třeba na knihy nějakého švédského autora (na jeho jméno ne

) - jeho detektiv polovinu vyšetřování nestrávil střílením mafiánů a honičkami v autech, ale proseděl v kavárně nějakého zapadákova. a když už toho bylo moc, tak se přesunul do sauny

. ovšem takový drsoň jako Erlendur teda nebyl. přesto to nebyla nuda. byly tam jednak silné vazby na evropskou literaturu (konkrétně na francouzský nový román), a druhak autor popisoval i širší tak říkajíc společenské souvislosti, nejen čisté vyšetřování vražd. to pak není jednoduchá filmařina.
v tomhle na mě udělal lepší dojem Wallander. případy jsou míň překombinované a víc "hollywoodské", a první díl u mě taky nebyl nějaký extra zážitek. ale u druhého už jsem si naopak dokázal vychutnat víc než jen že ten hodný chytne toho zlého.
navíc mám hodně rád K. Branagha, kdežto Ingvar Eggert Sigurðsson s vousy mi při vší úctě nesedl. z hereckých výkonů: Guðmunda Elísdóttir, Þórunn Magnea Magnúsdóttir a Kristbjörg Kjeld - to jsou teda jména! Květoslava "Herka" Šimáčková hadra...
jedna perlička: všimli jste si jednoho interiéru?: prosklená budova a uvnitř hala se dvěma křížícími se visutými lávkami - určitě už jsem to viděl v nějakém americkém seriálu...