pro1OOr

Témata nesouvisející s HiFi, offtopic debaty atd. Ovšem žádné osobní souboje, spory a hádky.
Odpovědět
Aleska
Kontaktovat uživatele:

Re: pro1OOr

Příspěvek od Aleska »

Dadafte, tos' přehnal !

Ještě mi řekni, že se před každým štěkáním a kousáním utíkala pozeptat ke svým psím kamarádům, koho, jak a kde má kousnout ! To by byla skoro Ezopova bajka ! A to tvrdím, že jsi básník !

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

no, kapku. :oops: - jestli si s ní chodí povídat, nevím na beton...
ale jinak to sedí. život, ať si je často krutý a nad síly smrtelných tvorů, je největší básník. my všichni jsme jen jeho čtenáři (a posluchači).

ona v podstatě neměla psí kamarády. já tuhle rasu kvůli tomu zrovna moc nemusím. okamžitě i největšímu vlčákovi musela dokázat, že je ve skutečnosti jen malý ratlík. měla na to. jenže to byl v běžném životě průser za průserem. čím byla tak výjimečná, byl vztah k páníčkovi, jak říká kamarád Srstka. poznala každé hnutí jeho mysli. když byl smutný, tak čtveračila až se člověk chtě nechtě nakonec rozesmál. a dokázala to odlišit od toho, když byl třeba zamyšlený a chtěl mít chvíli klid. to pak stála za rohem a neměl jsi šanci se k němu dostat. někdo, kdo tě zná, a nikdy a za žádných "okolností" tě nezradí.

nejhorší prý bylo, že když jeli k tomu veterináři pro smrtící injekci, tak ona poznala, co se chystá. a věřila mu, že ví, co to vlastně do prdele dělá. musel ji držet, když píchal injekci, jinak by toho doktora zabila.

hodně dlouho to rozdýchával...

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

ještě snad dodám pro ty, kteří by v tom člověku měli tendenci vidět měkotu a hovado, které zabilo vlastního psa, že tomu rozhodnutí předcházelo toto:
byli prý po návštěvě známých na procházce v parčíku v jiné čtvrti. zdál se pustý a prázdný, tak ji sundal náhubek a pustil ji na volno. ať má trochu radosti. jenže se zničehonic vynořila malá slečna s uřvaným kníračem. asi to byl jeho rajón. ten náfuka ani ta holka ovšem netušili, s kým mají tu čest. než mohl zasáhnout, byla mela. malá princezna z toho naštěstí vyvázla jen s pár stehy na ruce, ale bylo jasné, že tohle je konec...
je to Chlap, ne Onan. musel se rozhodnout a za svým rozhodnutím stát.
udělal to.
*thumbs up*

sorry za *offtopic*

merhaut

Příspěvek od merhaut »

Vůl

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

merhaut píše:Vůl
No jo, měl nejspíše v sobě spínaný zdroj a ten sepnul.

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

merhaut

možná. já nevím. asi s něčím takovým měl v cizím prostředí počítat a nechat jí aspoň vodítko...
stalo se.
nechtěl bych být v jeho kůži.

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

dadaft píše:zatneme dadaftovi tipec (docela by mě zajímalo, co to vlastně je ten tipec, ale hledat se mi to nechce)
Tipec
neduh ptačí, jenž záleží v tom, že špička jazýčku se podebéře a celý povlak této části zbělí. [Tipec] dlužno ptáku strhnouti, jinak pojde. Při zvěři pernaté nejčastěji objevuje se [Tipec] u mladých bažantů, který ptákům odejímá bažantník špičatým nožíkem a k užívání do zobáčku dává jim kuličku nového másla smíšeného s rozsekaným česnekem.
Ottova encyklopedie

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

děkuji korýšovi za milou návštěvu.
*thumbs up*

sice se vždycky na nějakých věcech radostně neshodneme a vždycky mi rozhasí umístění beden, ale to mi nevadí. já se na to se vlastně těším. protože mi tím ukáže souvislosti svýma očima. a ušima. a já uvidím, co jsem ve vleku osobních zkušeností a preferencí přehlížel. nebojí se něco říct, ani to není náfuka. normálka dnes už skoro nenormální.

abych mu nestínil, ale mohli jsme mluvit, seděl jsem na ne běžném místě. za jednou z beden v průchodu do kuchyně. na tomto místě efekty s přidáváním 2 páru nebyly rozpoznatelné. takže vhodné poslechové místo není tak veliké, jak jsem myslel. taky jsem si naplno uvědomil svou motivaci a její pravé příčiny.
jeho popis, jak na něho působí připojení 2 páru, a moje zkušenost s poslechem u něj, ukázaly, že rozdíly v názorech na prostor a lokalizaci, nemají původ jednostranně ideový, psychický, či dokonce mentální, jak se to občas zde pokouší kdosi prezentovat, leč ryze praktický. když jsme o tom s korýšem debatili, měnil jsem cdčka atd. on celou dobu seděl v křesle. člověka ovlivňuje to, co vidí. chtěl jsem co nejmíň ovlivněný názor na věc, a tak jsem ho nabádal, ať se hodí do klidu a uvolní. byl v klidu a uvolněný. ale neválel se po opěradle. seděl rovně a poslouchal. tak, jak je zvyklý poslouchat. ač na to fakt nevypadám, já jsem naopak vskutku neposeda. vzpomněl jsem si, jak mě u něj překvapilo, že mu není divné a ani neřeší, že u balkónových dveří není slyšet z hudby nic.
momentálně mi to vychází asi takhle:
to, co oba ceníme, je přehled a rozlišení jednoltlivostí.
on každé z nich vzhledem k pevnému místu - k místu poslechu.
já každé z nich vzhledem k ostatním - vzhledem k vzájemné vazbě.

to je jen první dojem a jen jedna z věcí. bylo to zajímavé.
*2thumbsup*

pygmyowl
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pygmyowl »

Dadfte, když čtu tvoje příspěvky v tomto vlákně, nedá mi to a nemohu se nezeptat: Zkoušel jsi někdy magnepany? A jak se ti líbily?

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

ještě jsem neměl příležitost. něco jsem o nich slyšel a mám představu, jak hrají, ale ve skutečnost nemám tušení, jak by na mě zapůsobily.

korys
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od korys »

:) Ano,opravdu každý z nás hledá to své správné ,,stereo'' podle svých individuálních osobních preferencí a požadavků na reprodukci hudby a s vědomím tohoto předpokladu je nutno k tomuto tématu přistupovat.Ano já opravdu nevyžaduji abych měl na kraji místnosti (u balkonových dveří )mimo ideální osu nezdeformovaný stereofonní obraz,protože to není pro mne běžné a vhodné místo ke kvalitnímu poslechu a tak to nevyžaduji.Jak jsem se již snažil vysvětlit,přistupuji k vnímání prostoru v nahrávce a lokalizaci jako k určité ,,zvukové holografii'' ,kterou vytváří dva (pokud možno co nejvíce)bodové zdroje zvuku a jejich průmětem v jednom ideálním poslechovém místě vzniká pro mne ten ideální stereofonní obraz a jenom tam je to správné pošušňáníčko při poslechu a jenom tam je vyjádřen ten solidní prostorový efekt(ať už vznikl nahráním na dva mikrofony nebo byl namíchán uměle).Ten obraz se samozřejmě vzdalováním od onoho ideálního místa poslechu deformuje a prostorový stereoefekt se vytrácí(stejně jako hologram se rozpadne při sledování z jiných úhlů).Pokud bych měl požadavek na jiné poslechové místo,zase bych se snažil umístit repro tak,abych poslouchal pokud možno na ose spojnice mezi repro v nějakém rozumném trojúhelníku.Požadavek na perfektní prostor v různých místech pokoje se mi jeví jako nerealizovatelný.
Následný domácí poslech stejných nahrávek jako u Tebe:
Ida Kelarová:Staré slzy
Hugh Masekela:Coal Train
Peter Gabriel:So
Futurum:Zdroj
Carmina Burana
Patricia Barber:(Santana)Black Magic Women
...
U všech nahrávek se mi to doma(hned jsem si je začerstva všechny přehrál) na mém aparátku,jevilo pro mne lépe a to vyjádření třeba hlasu zpěváka přesnější a zřejmější,čistší a odpoutanější od beden.Hold jsem na to asi už zvyklej a pořádný regál v podání detailů a prostoru hned tak něco nedostane.
Přes řeku do stínu stromů.

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

Ano, takto má vypadat naprosto nezaujatý posudek. *thumbs up*

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

korys píše:Požadavek na perfektní prostor v různých místech pokoje se mi jeví jako nerealizovatelný.
tak. u slova "prostor" se nám rýsuje několik štěpů:
pseudoprostor : vše, co tímto slovem označí merhaut
prostor - stereofonní obraz : prostor nahrávky a lokalizace jednotlivostí v něm (přehlednost) vzhledem k jedinému určitému a určenému poslechovému místu v poslechovém prostoru. klasické stereo - dvojkanálový a dvojbednový prostor v prostoru.
prostor - pro1OOr : pokus o nahrazení prostoru nahrávky a poslechového prostoru jediným prostorem hudby. lokalizace není neproměnlivé umístění vůči určitému poslechovému místu, ale stejné vtažení do děje a přehled v nahrávce na co možná nejvíce místech poslechového prostoru.

tohle oceňuji velmi já. ale nejde o chutě na nějakou rozvařenou zvukovou diskokaši. na velký slucháítkový efekt přítomnosti všeho všude, ale vlastně nikde. jde spíš o přiblížení se koncertnímu dojmu, abych tak řekl. aby když se pohnu, nemusela kapela dát pauzu a přestavět pódium, neboli prostor nahrávky. já se pohybuji, oni na různých místech zůstávají přítomni s plným nasazením.

teď to, na čem souhlas nebyl:
přdozadní prostor (pominu mé zklamání z toho, že na celkem běžně průchozím místě nebylo slepým testem jednoznačně jasné jeho zlepšení) - korýš mínil, že je to uměle vytvořený efekt, jakési nahalování zvuku. mě přišlo, že zlepšení bylo jednoznačným přínosem, že se např. zpěváci stali skutečnými "plnoobjemovými" lidmi přede mnou, že vystoupili z prostoru nahrávky do prostoru hudby. rovněž barva nástrojů mi přišla přirozenější. se všemi atributy, které v realitě má, víc hi-fi, abych tak řekl.
jeho další námitka je ovšem vážná, a já přiznám, že jsem její obsah sám občas vnímal a pozoroval, ale ve vědomí zlehčoval: s frekvencí se mění umístění v prostoru - sfázování. v nejvyšších polohách jsou zpěvákova ústa jinde, než když basuje. to byl zatím příliš velký detail - i když jsme na to už narazili na slovaknetu. já se zatím držím přesvědčení, že to bylo nedotaženým ustavením 2 páru a taky někdy způsobem masteringu (a taky mi vrtá hlavou vliv reproduktorové výhybky a polohy měničů na toto). bohužel, na rozdíl od odborné, je argumentační výše a kultura toho fóra tragická. pokud nesouhlasíš nebo hned nepochopíš, co ti řekne velký šaman, jsi asfaltér...
no, uvidíme...

merhaut

Příspěvek od merhaut »

Poznámka: veškerý tzv. dadaftův pro100r spadá do kategorie pseudoprostoru, neboli různými odrazy a zpožděními uměle vytvořeného pocitu prostoru, který ale nemá se skutečným prostorem v hudební nahrávce ani v hudební síni nic společného, je to fyzikální nesmysl, hudebně akustický nonsens, jen chyméra v něčí hlavě. Dokládají to i reakce návštěvníků pro100ru.

Nedoporučuju následovat.

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

prostor v nahrávce, z 99% stvořený ve studiu je o.k. - souhlasím.
nedochází mi, proč bych ale měl ve jménu nějaké teze rezignovat na řešení mého soukromého prostoru, na řešení, které by více odpovídalo mým nárokům, mému reálnému životnímu prostoru a stylu, mé úrovni, mé touze, mému pohledu na věc atd. a zároveň by zohledňovalo práva a potřeby druhých včetně sousedů.
a taky proč bych nemohl předpokládat, že nejsem sám, kdo něco podobného řeší a proč bych to nemohl popsat na svobodném informačním území. ze zkušenosti vím, že mě samotnému to někdy pomohlo víc, než chaotické studium odborné literatury v oboru, ve kterém nemám dostatečný přehled, abych dokázal docenit všechny souvislosti.
a že mi něco ty merhaute vysvětlíš tak, abych to pochopil, to je bez šance. ty jsi machr na jiné věci...

pro1OOr nabízím k úvaze.

Odpovědět