repro - směrem k posluchači nebo rovnoběžně?
repro - směrem k posluchači nebo rovnoběžně?
jak máte natočené bedny? směrem k sobě, že se vám předozadní osy protínají "v hlavě"? nebo rovnoběžně, neboli že se protínají za váma "v nekonečnu"?
za sebe musím říct, že pro výsledný uspokojivý zvukový přehled a lokalizaci v prostoru mi nakonec vždy vyjde jako nejlepší varianta striktně rovnoběžné ustavení beden.
za sebe musím říct, že pro výsledný uspokojivý zvukový přehled a lokalizaci v prostoru mi nakonec vždy vyjde jako nejlepší varianta striktně rovnoběžné ustavení beden.
Re: repro - směrem k posluchači nebo rovnoběžně?
Toť otázka - osobně preferuji rovnoběžné postavení, ale jsem přesvědčen, že co posluchač, to jiný názor a zkušenost. Navíc to bude mít i souvislost s poslechovkou, protože někdo preferuje rovnoběžné postavení, někdo takové aby se osy protínaly 30 cm za hlavou, jiný 30 cm před hlavou . Ale:
Nikdy jsem to nezkoušel, je to v příkrém rozporu se všeobecnou praxí..., ale snad na tom něco bude, sám říkáš že technici od Philipsu věděli co dělají a říkají...V manuálu Philipse pro řadu reproduktorů FB830 - FB860 je na straně č.3 nakresleno optimální postavení, kdy reproduktory jsou umístěny v rozích pomyslného čtverce o straně dané roztečemi reproduktorů. Vlastní reproduktory směřují do středu čtverce pod úhlem 45 stupňů, optimální poslechový bod je ve středu protilehlé strany tohoto čtverce. Osy reproduktorů se tedy podle doporučení fy Philips protínají v polovině vzdálenosti mezi spojnicí obou reproduktorů a posluchačem !
Ve čtvrt na čtyři beru rovnoběžné postavení reproduktorů jako jediné možné řešení!dadaft píše:jak máte natočené bedny? směrem k sobě, že se vám předozadní osy protínají "v hlavě"? nebo rovnoběžně, neboli že se protínají za váma "v nekonečnu"?

Dadafte, Dadafte, proč Tebe vždy lákají taková témata .....
Co myslíš jak se asi měří bedna ? Viděl jsi někdy vyzařovací diagram výškového reproduktoru ?
Jenom malý příklad. Samozřejmě velmi zjednodušený.
Řekněme, že máš rozteč středů reproduktorů 3 metry a posloucháš na vrcholu rovnostranného trojúhelníka a jsi tedy od středu spojnice mezi reproduktory ve vzdálenosti 2,6 mertrů. Od osy reproduktorů jsi odkloněn o 30 stupňů. Pro jednoduchost řekněme že posloucháš v dozvukové komoře a že výškový reproduktor je Fostex FT48D zde je jeho datasheet : http://www.fostexinternational.com/docs ... 48drev.pdf
Je tam kmitočtová charakteristika, která je daná pro vyzařování v ose, ale taky je tam co naměříš 30 stupňů mimo osu a co 60 stupňů mimo osu. Prohlídni si to. Na 12kHz jsi mínus 10dB ale spíše mínus 12db proti akustickému tlaku v ose. To je 10 x méně než v ose.
V reálu to bude díky odrazům jiné, zavislé na zatlumení místnosti, ale čím lépe bude zatlumená, tím více se to bude blížit výše uvedenému
Co myslíš jak se asi měří bedna ? Viděl jsi někdy vyzařovací diagram výškového reproduktoru ?
Jenom malý příklad. Samozřejmě velmi zjednodušený.
Řekněme, že máš rozteč středů reproduktorů 3 metry a posloucháš na vrcholu rovnostranného trojúhelníka a jsi tedy od středu spojnice mezi reproduktory ve vzdálenosti 2,6 mertrů. Od osy reproduktorů jsi odkloněn o 30 stupňů. Pro jednoduchost řekněme že posloucháš v dozvukové komoře a že výškový reproduktor je Fostex FT48D zde je jeho datasheet : http://www.fostexinternational.com/docs ... 48drev.pdf
Je tam kmitočtová charakteristika, která je daná pro vyzařování v ose, ale taky je tam co naměříš 30 stupňů mimo osu a co 60 stupňů mimo osu. Prohlídni si to. Na 12kHz jsi mínus 10dB ale spíše mínus 12db proti akustickému tlaku v ose. To je 10 x méně než v ose.
V reálu to bude díky odrazům jiné, zavislé na zatlumení místnosti, ale čím lépe bude zatlumená, tím více se to bude blížit výše uvedenému
Já to mám dle manálu k Sonus Faber natočené na sebe...
Jsou u toho i výsledné grafy.
Jsou u toho i výsledné grafy.
Renown
proč?
jednak jsem viděl Aleskou zmiňovaný manuál k FB860 a tam se osy reproduktorů opravdu protínají v půlce mezi posluchačem a bednama a to mi hlava nebere. dneska to musím otestit.
jednak tady před nedávnem myslím zappadaddy s překvapením kvitoval, jak při návštěvě tuším peera a M.L. zjistil, že je lepší, když z poslechového místa vidí vnitřní stranu beden, tj. že i jiní mají v tomto směru možná možnost k experimentům.
jednak jsem taky myslel, že je to dáno směrovou charakteristikou výškáčů, množstvím odrazů (tedy zatlumením) atd. ale jistý jsem si nebyl. a že jsem si vás už tak vycepoval, že ty strávíš několik minut tím, že vyhledáš parametry výškáče Fostex a podáš myslím stručné, ale srozumitelné vysvětlení věci. za což ti patří nehynoucí dík na věky věků, náčelníku.

proč?
jednak jsem viděl Aleskou zmiňovaný manuál k FB860 a tam se osy reproduktorů opravdu protínají v půlce mezi posluchačem a bednama a to mi hlava nebere. dneska to musím otestit.
jednak tady před nedávnem myslím zappadaddy s překvapením kvitoval, jak při návštěvě tuším peera a M.L. zjistil, že je lepší, když z poslechového místa vidí vnitřní stranu beden, tj. že i jiní mají v tomto směru možná možnost k experimentům.
jednak jsem taky myslel, že je to dáno směrovou charakteristikou výškáčů, množstvím odrazů (tedy zatlumením) atd. ale jistý jsem si nebyl. a že jsem si vás už tak vycepoval, že ty strávíš několik minut tím, že vyhledáš parametry výškáče Fostex a podáš myslím stručné, ale srozumitelné vysvětlení věci. za což ti patří nehynoucí dík na věky věků, náčelníku.

to dadaft : pro Tebe cokoliv 

mohl by ses ještě prosím nějak vyjádřit k těm filipsům? co to má být, že se ty osy repráků protínají tak daleko od posluchače? proč? jak to měřili a co to má být? napadá tě něco?
dík.
dík.
tady je ten manuál k nahlédnutí
http://crusoe.cz/download/fb840_00b_dfu_eng.pdf
http://crusoe.cz/download/fb840_00b_dfu_eng.pdf
teď jsem si to pořádně prohlídl. osy se protínají v místě posluchače! ten obrázek mate. tak nic...
ale stejně dík.
ale stejně dík.
Omlouvám se všem za mystifikaci, ten obrázek skutečně mate - osy reproduktorů jsou natočeny do poslechového bodu.dadaft píše:teď jsem si to pořádně prohlídl. osy se protínají v místě posluchače! ten obrázek mate. tak nic...
ale stejně dík.
Dadafte dík za upozornění.
zatracený Philips. takhle vás zmást 

nejde jen o zmatek.
když si vezmu nahrávky typu Robert Miles - Gurtu, kde ve 3 skladbě putuje takové to vrnění, nebo Roger Waters - Amused to Death, s tím vojákem, jak běží, tak při natočení na sebe to není ono. ještě líp - bicí. řekněme, že mám bicí soustavu zobrazenu v reálné velikosti. při natočení beden na sebe musím jít s bednama blíž k sobě, aby nebyly jednotlivé bubny a činely roztahané na pěti metrech. přece jen i nejslavnější bubeník nemá delší ruce než běžný smrtelník. když je dám rovnoběžně a dál od sebe, nejen že se jednotlivosti zaostří a jsou správně umístěné, ale i poloha v hloubce (předozadní) scény se mnohem líp ukáže. to je to, oč mi běží. proč? rád bych věděl něco víc...
když si vezmu nahrávky typu Robert Miles - Gurtu, kde ve 3 skladbě putuje takové to vrnění, nebo Roger Waters - Amused to Death, s tím vojákem, jak běží, tak při natočení na sebe to není ono. ještě líp - bicí. řekněme, že mám bicí soustavu zobrazenu v reálné velikosti. při natočení beden na sebe musím jít s bednama blíž k sobě, aby nebyly jednotlivé bubny a činely roztahané na pěti metrech. přece jen i nejslavnější bubeník nemá delší ruce než běžný smrtelník. když je dám rovnoběžně a dál od sebe, nejen že se jednotlivosti zaostří a jsou správně umístěné, ale i poloha v hloubce (předozadní) scény se mnohem líp ukáže. to je to, oč mi běží. proč? rád bych věděl něco víc...
U repro Chario je to jasne. Rozostup medzi bednami je ako strana a, vytvorit stvorec a bedne natocit do uhlopriecky.
Umiestnenie v priestore najdes napr.>
http://www.cardas.com/pdf/roomsetup.pdf
Umiestnenie v priestore najdes napr.>
http://www.cardas.com/pdf/roomsetup.pdf
- Mark Levinson
- Kontaktovat uživatele:
Toto je opravdu zajímavé téma. Narazil jsem v renomovaném časopise Hifichoice na test repro JM-Lab Focal Electra 1027 Be a tam skutečně doporučovali ustavit bedny tak, aby se jejich osy protínaly cca 80 cm před posluchačem. Moc jsem tuto variantu nechápal. Momentálně je tento časopis u kolegy Lindemanna
, protože tyto bedny vlastní, tak by snad více k tomuto tématu mohl napsat. Nevím jestli má momentálně bedny takto ustaveny?