Staré vs. nové

Témata nesouvisející s HiFi, offtopic debaty atd. Ovšem žádné osobní souboje, spory a hádky.
Odpovědět
STUDIO_ESO
Kontaktovat uživatele:

Re: Staré vs. nové

Příspěvek od STUDIO_ESO »

sostakovic píše:Zdravim, kdyz to shrnu, tak veci stare vice jak 10-15 let hrajou spatne. Pokud se to nekomu libi tak OK. Proc se klasika na vintage komponentech neda poslouchat? Byly ty pristroje v dobe vzniku zvukove neporovnatelne s dnesni technikou?
Odpovim si sam, nahravani a prehravani zvuku neproslo za poslednich 20 let bourlivym vyvojem. Dukazem jsou skvele nahravky z sedesatych ci sedmdesatych let. Kdyz to tenkrat umeli nahrat, jiste to umeli i prehrat. Cili, ze se klasika neda na starsich komponentech poslouchat neni pravda. Jen ty pristroje potrebujou drobny servis, cenove nic neprekonatelneho.
Pokud je nekdo ochoten ten servis poskytnout, ziska za zlomek ceny skvely zvuk. Kdo neni ochoten se tomu venovat, musi si sakra priplatit, nebo se spokojit se spotrebkou nic moc kvality.
Dnes je marketing na jine urovni nez drive ...

Jsem taky prodejce, tak mam pro podobna vyjadreni pochopeni :-) sberatelstvim nic nevydelam

Omlouvam se za chyby, datluju to na mobilu.
Nic z toho co jste napsal nebudu rozporovat (je to jen názor odlišný od mého názoru a zvláště u Vás jsem plně schopen jej respektovat, i když mohu nesouhlasit). Ale k poslední větě se vyjádřím. Na starých věcech se dá skvěle vydělat, jukněte na aukro. Sběratel, který má za poslední rok 2-4000 aukcí na účtu, není sběratel. Už to mimochodem došlo i finančákům a dost "prudí" (= dodaňují, i zpětně...). Některé z nich znám (myšleno prodejce, ne finančáky). A před cca 14 dny jsem tady zažil situaci kdy nepoučený nováček (padesátiletý) si zakoupil Nakamichi deck. Kdybych mezi jím a rodinou prodejce nestál, došlo i na rvačku možná.

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

Když jsem si to přečetl, skoro jsem se dal do pláče. Já ani nevím, co doma mám, nehrající a nespolehlivý šunt, který aby dobře hrál potřebuje spoustu údržby a oprav, žádná spolehlivost, zvuk na ho.no...

Akorát, že mi to tak nějak nehraje - mám v triampingu dva "Vintage" zesilovače, jeden dokonce z roku 1983 a jeden úplně nový, rok starý. Než jsem vše zapojil, tak jsem je pochopitelně nechal repasovat a proměřit, včetně nastavení. Až na vyčištění od prachu nebylo na těch zesilovačích co řešit, a to nejstarší je z roku 1983. Jen tolik k té "spolehlivosti".

Po zvukové stránce jsem na rozpacích - očekával bych, že ten nejmladší o třídu přehraje ty starečky, ale on jim moc neutekl, pořád mu funí na paty a v cíli je to tak nějak "o fous". Do slepého testu bych se bál jít, jde o nuance *headbang*

Ale jinak s panem Šimkem souhlasím, až na jednu větu, kterou bych navrhoval pozměnit na:
STUDIO_ESO píše:...Lituju ale začínající hifisty, kterým nějaký dovozce veteše (a tedy přátelé obchodník), případně překupník veteše, „vysvětlí“, jak to hifi dnes je super a dřív to nestálo za nic. Většinou přitom cudně zamlčí spolehlivostní problémy a již provedené opravy právě prodávaného kusu. A že už jsem takto napálených a posléze prozřevších viděl dost...

sostakovic
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sostakovic »

ja konkretne jsem nevydelecny sberatel :-))

STUDIO_ESO
Kontaktovat uživatele:

sostakovic píše:ja konkretne jsem nevydelecny sberatel :-))
Já bohužel taky :mrgreen: . A taky vím že jste Srdcař. Mimochodem, díky ještě jednou za ty TESLY (Vysvětlení ostatním, od Šostakoviče jsem kdysi DOSTAL ARS9207)... Dodneška na nich zálibně spočine mé oko.

STUDIO_ESO
Kontaktovat uživatele:

Aleska píše:Když jsem si to přečetl, skoro jsem se dal do pláče...
Já ale netvrdím, že ty věci TEHDY byly šunt. Některé byly technicky hodně na výši, kupříkladu NAKAMICHI DRAGON DECK. A ten je dnes téměř neservisovatelný. I tehdy (jako i dnes) se ale dělaly také zvukově příšerné (a ne levné) přístroje. Abych byl konkrétní (a píchl si sám do sebe), mám doma REVOX B-250. To je zvukové peklo, akustická sebevražda, abych použil nadsázky. Domníval jsem se, že to je chyba jednoho kusu, ó kdeže. Slyšel jsem tři nebo snad čtyři, tak zapatlaný nekonkrétní zvuk, bez dynamiky, detailu a jakékoli snahy kontrolovat basy se i dnes těžko hledá :mrgreen: . Jakýkoli dnešní ROTEL za deset tisíc hraje výrazně lépe.
Zde krátký a neúplný seznam problémových částí pro začínající sběratele (a posluchače) VINTAGE hifi:
Tape decky a kotoučáky: hlavy, rolny, gumičky…
Zesilovače: Elyty, potenciometry. Přepínače jak kdy, někdy velmi kvalitní, např. REVOX (a to přitom byla mnohdy jen pozlacená DPS !!!), jindy katastrofa. Pokud odejde tranzistor při větším problému, bývá to hodně zábavné. Zvláště ty germaniové se moc pěkně shání a nahrazují.
Reprosoustavy: opotřebení - závěsy reproduktorů, středící systém, samostatnou kapitolou je stárnutí materiálu membrány a všech použitých lepidel. Pro většinu reprosoustav platí, že tak, jak to dnes po dvaceti letech hraje, takový zvuk výrobce zcela jistě nezamýšlel… Občas kondenzátory ve vyhybce, podle toho co výrobce použil… Obecně platí, že spálený měnič se mnohdy už sehnat nedá, naštěstí je řada šikovných lidí, kteří jsou schopni cívku převinout.

Píši tyto příspěvky jen proto, že si myslím že když se řekne A, má se říci i B. VINTAGE není prosto problémů, ani náhodou. Ale je to zajímavý směr a pro mnoho lidí i životní styl. Mnohý si splní, o čem v minulosti mohl jen snít, neboť nebyly ty správné poukázky. Mnohý si připomene mládí. Proč ne? Sám jsem poznal v tomto směru velmi zajímavé lidi.

Příjemný večer všem,

T-M
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od T-M »

Já mám vintage věci docela rád. Záleží jak moc je to staré ale na mnoho vintage věcí se dá dodnes sehnat dobrá náhrada a nebo servis.
U repráků celkem v pohodě je např servis na BW (matrix řada), JBL, a Quadral taky je dostupný. Takže kdo si koupí ti250 vulkany a nebo matrixy díly sežene. Zvláště měniče s PU závěsy je nutné vyměnit nebo zrepasovat. Naštěstí právě pro ně je ND dostatek.

Poněkud horší je to se servisem CD zvláště optika je problém u některých modelů.

Zesilovače nevidím problém vůbec. Germaniové trandy už jsou opravdu dávná historie. a i tak jdou nahradit jen se s tím musí někdo vyvztekat a pokud máte zaplatit cenu skutečně strávené práce tak to nebude zadara. A opět u prověřených značek jako je AR , ML, Parasound a pod. se dá servis nechat udělat . Např. Revoxy byly hodně rozšířené a kdejakej PA servisman je znal a uměl opravit (mnohdy měl i zkušenost s tím čím kterej problematickej díl nahradit) takže šance na úspěch je větší než třeba u nějakýho ÁeRka.

Jinak bez problémů není nikdy žádná koupě věcí z druhý ruky . U aut který mají něco za sebou se říká počítat cca 20% ceny na možné opravy. A taky nejlevnější kus na inzertním serveru nebývá nejlepší koupě. Kdo něco takového někdy podnikl ví o čem je řeč. S hifi je to stejný.
Jinak zrovna na auťáckejch fórech jsou nekonečný hádky zastánců nových aut versus zastánci ojetin.
Naposledy upravil(a) T-M dne 25 srp 2011 22:10, celkem upraveno 1 x.

vintage
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vintage »

tak a teď se objednávky na Xaviany jen pohrnou *2thumbsup* Viďte pane Šimko :D

STUDIO_ESO
Kontaktovat uživatele:

vintage píše:tak a teď se objednávky na Xaviany jen pohrnou *2thumbsup*
To bylo TAK zbytečné, pane kolego. Ale abych Vás pobavil ještě jednou, za poslední rok jsem troje "VINTAGE" XAVIANY XN-350 prodal :-), a jak říkají Vintage Aukráci: "Šly dost draho". Už i tahle firma je na trhu nějako dobu. Nicméně, u nás ve studiu to nestojí a nepadá s XAVIANEM...

Moc se omlouvám, jestli jsem do Vám nevědomky snad nějak zaryl. Já opravdu ty staré věci sbírám, a mám jich celkem dost a v dobrém stavu, jak by Vám ze zdejších členů potvrdil třeba Pytel.

vintage
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vintage »

STUDIO_ESO píše:
To bylo TAK zbytečné, pane kolego. Ale abych Vás pobavil ještě jednou, za poslední rok jsem troje "VINTAGE" XAVIANY XN-350 prodal :-), a jak říkají Vintage Aukráci: "Šly dost draho". Už i tahle firma je na trhu nějako dobu. Nicméně, u nás ve studiu to nestojí a nepadá s XAVIANEM...

Moc se omlouvám, jestli jsem do Vám nevědomky snad nějak zaryl. Já opravdu ty staré věci sbírám, a mám jich celkem dost a v dobrém stavu, jak by Vám ze zdejších členů potvrdil třeba Pytel.

Pokud je ale máte pane kolego pouze do sběru, tedy pardón do sbírky, tak je dost podceňujete... Ale chápu vás, kdybyste psal něco jiného, sám byste si jako obchodníkovi škodil... jinak si myslím, že si rozumíme :)

vintage
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vintage »

sostakovic píše:...nahravani a prehravani zvuku neproslo za poslednich 20 let bourlivym vyvojem.
Do tohoto vcelku vidím, protože jsem tak trochu z oboru. Je to přesně naopak, nahravaní zvuku prošlo za posledních 20 let neskutečnou degradací na všech frontách - filmové hudby počínaje a nahrávání rockové hudby konče...

STUDIO_ESO
Kontaktovat uživatele:

Pokud je ale máte pane kolego pouze do sběru, tedy pardón do sbírky, tak je dost podceňujete... Ale chápu vás, kdybyste psal něco jiného, sám byste si jako obchodníkovi škodil... jinak si myslím, že si rozumíme :)
1) Jako obchodník mohu přece obchodovat i použitým zbožím, ne? Mohu-li požádat, opravdu mi nepodsouvejte jakoukoli účelovost... Kladu si otázku, zda přeci jen poněkud nezdravě nepřeceňujete dopad tohoto fóra, a zvláště pak tohoto vlákna, na obchodní výsledky mé firmy?
2) To víte že si ty věci občas pustím. Ale u třetího titulu se, jak jsem už psal výše, rychle a rád vracím ke kvalitním novým komponentům. Stav techniky je dnes jinde (a dál). Čest vyjímkám, jako je třeba STUDER A80, SME3009 a mnohé další, samozřejmě.

STUDIO_ESO
Kontaktovat uživatele:

vintage píše:
sostakovic píše:...nahravani a prehravani zvuku neproslo za poslednich 20 let bourlivym vyvojem.
Do tohoto vcelku vidím, protože jsem tak trochu z oboru. Je to přesně naopak, nahravaní zvuku prošlo za posledních 20 let neskutečnou degradací na všech frontách - filmové hudby počínaje a nahrávání rockové hudby konče...
Taky mám někdy ten pocit...

vintage
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vintage »

V čem je dál? Rozhodně reklamní "řeč" je mnohem dál, to uznávám... Pohádky co se kolem dnešního hajendu vytváří by nevymysleli ani bratři Grimů :)

Ramones
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ramones »

STUDIO_ESO píše:

...to teda bylo :oops:
Zvu do Studénky na poslech vintage JBL ti10k + Nuforce a může přijít i Libor B *thumbs up*

STUDIO_ESO
Kontaktovat uživatele:

Ramones píše:
...to teda bylo :oops:
Zvu do Studénky na poslech vintage JBL ti10k + Nuforce a může přijít i Libor B *thumbs up*
Nejste Vy fotograf? :mrgreen:

Odpovědět