Staré vs. nové

Témata nesouvisející s HiFi, offtopic debaty atd. Ovšem žádné osobní souboje, spory a hádky.
Odpovědět
vintage
Kontaktovat uživatele:

Re: Staré vs. nové

Příspěvek od vintage »

STUDIO_ESO píše:
Pokud je ale máte pane kolego pouze do sběru, tedy pardón do sbírky, tak je dost podceňujete... Ale chápu vás, kdybyste psal něco jiného, sám byste si jako obchodníkovi škodil... jinak si myslím, že si rozumíme :)
1) Jako obchodník mohu přece obchodovat i použitým zbožím, ne? Mohu-li požádat, opravdu mi nepodsouvejte jakoukoli účelovost... Kladu si otázku, zda přeci jen poněkud nezdravě nepřeceňujete dopad tohoto fóra, a zvláště pak tohoto vlákna, na obchodní výsledky mé firmy?
2) To víte že si ty věci občas pustím. Ale u třetího titulu se, jak jsem už psal výše, rychle a rád vracím ke kvalitním novým komponentům. Stav techniky je dnes jinde (a dál). Čest vyjímkám, jako je třeba STUDER A80, SME3009 a mnohé další, samozřejmě.

SME 3009 není žádná vyjímka, takových vintage ramínek je spousty a jsou mnohem, mnohem lepší... Tím nříkám, že 3009 je špatný ramínko.

Hellboy
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Hellboy »

Já třeba jsem si nechával svůj zesilovač servisovat. Nikoli kvůli zvuku, ale kvůli problémům s VU metry. Už před koupí se v něm někdo lehce prasecky hrabal. Servis mě stál pár stovek. Po 25ti letech provozu mi bylo řečeno, že původní kondenzátory jsou stále v pořádku a jejich výměna za nové by byla změna k horšímu (!). Hraje to pořád skvěle. Můžu srovnávat z dnešní spotřebkou za ceny které jsem ochoten a schopen zaplatit a za ty peníze jsem přesvědčen, že nic takového nového neseženu. To samé platí o repro. Mají nové basové měniče, nechal jsem si je přeměřit a za výsledek měření by se nemusely stydět leckteré bedny hodně nad sto tisíc. Závěsy jsou v pořádku. Středové měniče asi časem budou potřeba vyměnit. Ve srovnání s dnešním repro které jsem poslouchal a bylo toho HODNĚ jsem přesvědčen, že bych musel sáhnout hodně hluboko do kapsy a to bez ohledu na to, že sehnat sloupy co hrají od 20Hz prakticky dnes už ani nejde.

Doufám, že tady taky nesrovnáváte nesrovnatelné. Předpokládám, že jako majitel hifi studia asi máte velmi slušnou sestavu. Samozřejmě, že by byla fakt ostuda, kdyby dnešní sestava třeba za 500.000 hrála hůř než Vintage za 40, ale moc vám nevěřím, že byste mi dokázal nabídnout něco, co bude hrát lépe, než moje sestava za 40 v ceně do sto tisíc. Ale zajímalo by mě to. Myslíte, že byste mi dokázal za rozumný peníz nabídnout tří, nebo lépe čtyřpásmové sloupy hrající aspoň od 25Hz a k tomu výkonný zesilovač aspoň 100W a adekvátní předzesilovač, který by přehrál moje Wotany MkV a Technics SE-A5? ZKuste něco nabídnout do 100 tisíc, když teda ten Vintage stojí za prd :)

Zappadaddy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zappadaddy »

Myslím že zesilovač Naim,snad i integráč od nich by mu/Technicsovi dal lehce naprdel,a to i vintagový.A jejich watty jsou také o něčem jiném.Jestli se mýlím ,tak mně pověste na špagát,stačí vystřihnout Zappu z nějakého cd obalu a pověsit. :lol:

vintage
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vintage »

Zappadaddy píše:Myslím že zesilovač Naim,snad i integráč od nich by mu/Technicsovi dal lehce naprdel,a to i vintagový.A jejich watty jsou také o něčem jiném.Jestli se mýlím ,tak mně pověste na špagát,stačí vystřihnout Zappu z nějakého cd obalu a pověsit. :lol:
To bych si netroufal tvrdit :-) ale věšet Tě nebudu Zappíku, neboj :-)

STUDIO_ESO
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od STUDIO_ESO »

Ramones píše: Zvu do Studénky na poslech vintage JBL ti10k + Nuforce a může přijít i Libor B *thumbs up*
PŘIJÍMÁM. Zajdem pak na pizzu nebo na koleno !

J.
PS: A fotograf je spokojen? Já mu to sice neprodal, ale trochu jsem mu radil...

STUDIO_ESO
Kontaktovat uživatele:

Hellboy píše:Já třeba jsem si nechával svůj zesilovač servisovat. Nikoli kvůli zvuku, ale kvůli problémům s VU metry. Už před koupí se v něm někdo lehce prasecky hrabal. Servis mě stál pár stovek. Po 25ti letech provozu mi bylo řečeno, že původní kondenzátory jsou stále v pořádku a jejich výměna za nové by byla změna k horšímu (!). Hraje to pořád skvěle. Můžu srovnávat z dnešní spotřebkou za ceny které jsem ochoten a schopen zaplatit a za ty peníze jsem přesvědčen, že nic takového nového neseženu. To samé platí o repro. Mají nové basové měniče, nechal jsem si je přeměřit a za výsledek měření by se nemusely stydět leckteré bedny hodně nad sto tisíc. Závěsy jsou v pořádku. Středové měniče asi časem budou potřeba vyměnit. Ve srovnání s dnešním repro které jsem poslouchal a bylo toho HODNĚ jsem přesvědčen, že bych musel sáhnout hodně hluboko do kapsy a to bez ohledu na to, že sehnat sloupy co hrají od 20Hz prakticky dnes už ani nejde.

Doufám, že tady taky nesrovnáváte nesrovnatelné. Předpokládám, že jako majitel hifi studia asi máte velmi slušnou sestavu. Samozřejmě, že by byla fakt ostuda, kdyby dnešní sestava třeba za 500.000 hrála hůř než Vintage za 40, ale moc vám nevěřím, že byste mi dokázal nabídnout něco, co bude hrát lépe, než moje sestava za 40 v ceně do sto tisíc. Ale zajímalo by mě to. Myslíte, že byste mi dokázal za rozumný peníz nabídnout tří, nebo lépe čtyřpásmové sloupy hrající aspoň od 25Hz a k tomu výkonný zesilovač aspoň 100W a adekvátní předzesilovač, který by přehrál moje Wotany MkV a Technics SE-A5? ZKuste něco nabídnout do 100 tisíc, když teda ten Vintage stojí za prd :)
Dám za sebe dvě věty, jednu moji, jednu Vaši:
1)Lituju ale začínající hifisty, kterým nějaký dovozce veteše (a tedy přátelé obchodník), případně překupník veteše, „vysvětlí“, jak to hifi dřív bylo super a teď to nestojí za nic. Většinou přitom cudně zamlčí spolehlivostní problémy a již provedené opravy právě prodávaného kusu. A že už jsem takto napálených a posléze prozřevších viděl dost.
2)Já třeba jsem si nechával svůj zesilovač servisovat. Nikoli kvůli zvuku, ale kvůli problémům s VU metry. Už před koupí se v něm někdo lehce prasecky hrabal.
MYSLÍM, ŽE NEJME ANI VEPŘI, ANI VE PŘI :mrgreen:
Ale, a to je nejdůležitější, já nemám naprosto nic proti VINTAGE věcem. Jenom mě nebaví, že se z toho dělá nějaká modla a navíc se cudně mlčí o průvodních jevech, jako je třeba nutnost (opakovaného) servisu. Opakoval bych se. Navíc si myslím, že to opravdu dobře popsal T-M. Vzhledem k tomu že on NENÍ obchodník, asi jej nikdo nebude podezřívat že si hřeje polívčičku. A tu si skutečně nehřeju ani já.

Odpověď pro Vás a shrnutí ve třech bodech:
1) VINTAGE z principu věci VYŽADUJE častější servis a ne vždy jsou díly. To je holý fakt.
2) Z hlediska technických parametrů (a s tím souvisejícího zvuku) nejsou staré stroje lepší než nové. Ale najdou se velmi podařené kousky, což nepopírám. To je můj názor.
3) Jste-li spokojen s tím co máte, naprosto to respektuji a nevidím nejmenší důvod Vás nějak vychovávat, předělávat, školit... Byť na zvuk té sestavy mohu mít svůj názor. Ale názory se různí, učme se být tolerantní, zejména tady je to potřeba jako sůl.

:-)

PMA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PMA »

Tady je zase legrace :) . Nečekal bych, kdo všechno se do diskuse staré vs. nové zapojí ... ;)
Pavel Macura Audio

Hellboy
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Hellboy »

Já se nesnažím o konfrontaci. Jen bych rád věděl co byste mi v ceně do sto tisíc doporučil, abych docílil lepšího zvuku než mám teď. Moje preference jsou vcelku jednoduché - nechci si kupovat subwoofer a tak chci aby to šlo hodně nízko (koukám na tom i na filmy), nemám moc rád uřvané plechové středy a vyhovuje mi podání výšek z páskáčů, nechci dvoupásma protože podle mé zkušenosti to nedokáže přehrát některé žánry. Moje zkušenosti - Canton, ELac, Monitor Audio, Paradign - "plechový" zvuk co tahá za uši, Monitor Audio nezvládalo basy, stejně jako většina sloupků do 100 tisíc. Jediné co se mi docela pozdávalo byly vyšší modely Triangle a možná Aurum Cantus, ale na tom jsem neposlouchal svoje nahrávky a hraje to až někde od 40Hz.

Jinak nad moji sestavou leckdo ohrnuje nos, především pak ti, co jí nikdy neslyšeli :) Reakce člověka který mi servisoval zesík byla asi po dvou dnech co to zkoušel zcela spontánní a poměrně výmluvná: To je jeden z nejlepších zesilovačů co jsem měl doma.

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

STUDIO_ESO píše: 1) VINTAGE z principu věci VYŽADUJE častější servis a ne vždy jsou díly. To je holý fakt.
2) Z hlediska technických parametrů (a s tím souvisejícího zvuku) nejsou staré stroje lepší než nové. Ale najdou se velmi podařené kousky, což nepopírám. To je můj názor.....
a) Nejsem si jist, zda první věta neplatí v plném rozsahu i na nové stroje :lol:
b) Ty technické parametry jsou které ?
Dej prosím do placu vzor dnešního ideálního zesilovače a přidej k tomu i jeho parametry, prosím.

STUDIO_ESO
Kontaktovat uživatele:

PMA píše:Tady je zase legrace :) . Nečekal bych, kdo všechno se do diskuse staré vs. nové zapojí ... ;)
Když oni, pane kolego, ještě nevědí, že nové je taky staré. :mrgreen:

Vědí?

STUDIO_ESO
Kontaktovat uživatele:

Aleska píše:
STUDIO_ESO píše: 1) VINTAGE z principu věci VYŽADUJE častější servis a ne vždy jsou díly. To je holý fakt.
2) Z hlediska technických parametrů (a s tím souvisejícího zvuku) nejsou staré stroje lepší než nové. Ale najdou se velmi podařené kousky, což nepopírám. To je můj názor.....
a) Nejsem si jist, zda první věta neplatí v plném rozsahu i na nové stroje :lol:
b) Ty technické parametry jsou které ?
Dej prosím do placu vzor dnešního ideálního zesilovače a přidej k tomu i jeho parametry, prosím.
RE:a) To je bohužel, u některých kusů, smutný fakt. Ale ne tak často naštěstí. A taky jsou zatím ty díly, než se z toho stane VINTAGE :mrgreen: , sakriš, pak ale zase nebudou ty díly. Už jsem zmatený, pro kontrolu, co bylo dřív, vejce, nebo slepice? Teď si nemůžu vzpomenout.
RE:b) Třeba zkreslení u reprosoustav dnes MŮŽE být výrazně nižší...

Ideální zesilovač bych do debaty nezatahoval, za to se minule rozdávaly zadarmo BANány...

MPK
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od MPK »

zajímavé téma a názory. Vzhledem k tomu, že jsem "holoprdelník", který se nikdy na nové (staré) komponenty za 100k+ nezmůže, ulítávám taky na starých strojích. A popravdě, dneska bych si nový komponent za plnotučnou cenu nikdy nekoupil ikdybych na to měl, to bych stejně radši stejnou částku investoval do "jetého" zařízení vyšší kvality.

vintage
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vintage »

STUDIO_ESO píše: RE:b) Třeba zkreslení u reprosoustav dnes MŮŽE být výrazně nižší...
ano MŮŽE být, ale to ještě neznamená, že musí... A i kdyby bylo, tak opravdu rozdíl ve zkreslení v řádu desetin THD rozhoduje o kvalitě zvuku? Myslím, že jsou mnohem důležitější věci.

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

Tak se nebavme o ideálním zesilovači, ale dej sem parametry tvého TOP zesilovače, ať se vyhneme ovoci. Já sem klidně postu parametry mého dědečka, který bez závady hraje již 28 let a můžeme dál debatovat, které parametry se tak výrazně zlepšily, že jsou dnešní zesilovače lepší a ty zítřejší budou nejlepší ! :lol:
*offtopic*
Když už se ozval i PMA, pak ať sem dá své nynější názory na zkreslení reprosoustav a výsledky jaká % úroveň zkreslení je slyšet, oboje dvoje dělal.

sekal

Příspěvek od sekal »

Alesko, když ti tak vyhovují vintage komponenty, tak proč jsi si pořizoval DPA223 a nekoupil do své sestavy dalšího 28-letého kmeta ? A řečené platí dvojnásob vzhledem k tvé relativizaci zkreslení, poněvadž jak jistě víš, tak DPA-čko má THD a IMD ultranízké a to ani nemluvím o implementaci ECC, o kteréžto vychytávce se může drtivé většině komer. produkce bez ohledu na datum výroby jenom zdát.. A pokud se nepletu, tak si necháš stavět i nové reprosoustavy, takže tvoje argumentace mi připadá malinko zvláštní..:?

Odpovědět