Staré vs. nové

Témata nesouvisející s HiFi, offtopic debaty atd. Ovšem žádné osobní souboje, spory a hádky.
Odpovědět
Mirek
Kontaktovat uživatele:

Re: Staré vs. nové

Příspěvek od Mirek »

Jo, jo a nejlepší byly krystalky z 20. let, ty byly ve skřínkách z poctivého dřeva a ne z dřevotřísky.....určitě by levou zadní přehrály všechno ze součastnosti, co takhle vyloupit nějaké muzeum ? ;). Jen na okraj, kdo peníze majíc by si raději koupil 20 let starou škodovku ze zdůvodněním, že Felicie to byla jiná kvalita a ty jizdní vlastnosti a ten motor a ta bezpečnost, kdepak nějakej Superb, ten na Felicic nemá - to je moderní šmejd. Co vím, tak staré kraksny si kupují ti, co nemají na nové (nemluvím o sběratelsky hodnotných veteránech). Chápu, když někdo sbírá staré přístroje pro potěšení, ale nechápu, když někdo tvrdí, že ty 20 let staré jsou lepší. I když vlastně chápu - u někoho je to z nedostatku zkušeností v oboru, u někoho z nedostatku peněz u někoho kvůli vlastnímu egu (dle hesla - já vím všechno nejlíp).

vintage
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vintage »

Mirek píše:Jo, jo a nejlepší byly krystalky z 20. let, ty byly ve skřínkách z poctivého dřeva a ne z dřevotřísky.....určitě by levou zadní přehrály všechno ze součastnosti, co takhle vyloupit nějaké muzeum ? ;). Jen na okraj, kdo peníze majíc by si raději koupil 20 let starou škodovku ze zdůvodněním, že Felicie to byla jiná kvalita a ty jizdní vlastnosti a ten motor a ta bezpečnost, kdepak nějakej Superb, ten na Felicic nemá - to je moderní šmejd. Co vím, tak staré kraksny si kupují ti, co nemají na nové (nemluvím o sběratelsky hodnotných veteránech). Chápu, když někdo sbírá staré přístroje pro potěšení, ale nechápu, když někdo tvrdí, že ty 20 let staré jsou lepší. I když vlastně chápu - u někoho je to z nedostatku zkušeností v oboru, u někoho z nedostatku peněz u někoho kvůli vlastnímu egu (dle hesla - já vím všechno nejlíp).
Můžeš nám stručně popsat svou sestavu?
A taky napsat v čem pokročila technologie za posledních dvacet let, krom toho že se řeší ptákoviny jako kabeláž, zlatý svorky atd?

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

sekal píše:Alesko, když ti tak vyhovují vintage komponenty, tak proč jsi si pořizoval DPA223 a nekoupil do své sestavy dalšího 28-letého kmeta ? .... A pokud se nepletu, tak si necháš stavět i nové reprosoustavy, takže tvoje argumentace mi připadá malinko zvláštní..:?
Kdo se nezeptá, tak se nedoví. :lol:
Ale to je velice jednoduché - prostě jsem po něm roky toužil :!:

Já si dnes již nepamatuji v kterém roce to bylo a protože mám sklerózu, ani jméno hotelu, kde se výstava konala, je to již hodně let pozadu, těsně po sametce. V patře kde byl Dudek se Xaviany fronta na pořadník, čekal jsem na poslech hodinu, jinde kde byl Accuphase se svojí DG-28 bylo prázdno....

To byly tehdy dva přístroje, které jsem tehdy slyšet chtěl a také slyšel. Bohužel jako komplet byl a je Dudek nesehnatelný a když se objevila možnost kompletace od našeho člena se zlatýma rukama, tak proč ne ? Reprobedny jsem si vždy (již od dob HiFi klubu) stavěl sám a sám si je stavět budu, a jako vždy jinak než ostatní.

Když jsi u té argumentace - já jsem ochoten sem dát parametry toho stařečka okamžitě. A v okamžiku, kdy budou známy parametry dnešního TOP zesilovače se zjistí, že se vlastně tak moc neliší. Lišit se pochopitelně budou, ale minimálně.
Následně vypukne válka o tom, že zesilovač s odstupem signál/šum jen 89 dB (většina elektronkáčů) hraje mnohonásobně hůře než tranzistory s odstupem vyšším, třeba 116 dB či více. To nemluvím o situacích, kdy někdo tvrdí, že slyší rozdíl ve zkreslení mezi zesilovači s 0,03 % a 0,003 % a přitom v testu neslyší rozdíl v nahrávkách se zkreslením 0,1 a 3 %, viz. Slovanet, ale zato slyší rozdíl posledního 1,5 metru síťového kabelu či vypodložení reprokabelu molitanem a to vše při výchylce membrány repra 5 mm a více, protože když již něco zkoušíme tak volume doprava, ať to má grády...

Asket
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Asket »

no stare vs. nove... neco jsem slysel neco mam ale v radu par let od sebe... ne az moc starsi.
Rozdily u novych jsou ty, ze svede napichnout vice hejblatek ruznych typu nez kdysi...
Na parametry bych nekoukal, pac zesik s 0.005% hraje skvele tak samo jako druhy zesik s 1% nez jine zesiky se zkreslenim mezi tim...
Rozdily jsou v detailech, v barve hudby, prostorovosti atd... proste musi si kazdy poslechnout, aby clovek si dokazal porovnat co je lepsi. Tezko soudit... myslim si, ze nektere ty stare masinky daji nafrak tem novym... a ty nove tem starym zase vymozenostmi... (kdysi se nejak neplanovalo ozvuceni 5.1 - 8.2 ci digi, odfiltrovani aj. jako dnes)
Nijak bych to nehrotil a nelital na nuancema za tezky prachy... Srovnavat stare a nove - to se nejak moc neda... museli by jste je srovnavat ve stejny tride jak to hraje a ne co umi...

kolega pravi... vypni to a poslouchej...
"Vse okolo tebe super ultra mega hifi... pac to co priroda(okoli) nabizi za zvuky. To nikdy hifarna ti neda...." bohuzel ma pravdu, pac okolni zvuk kdyz jste venku je nezkreslen a extra prostorovy.. to neda zadny zesik natoz repra ci kable :lol:
je to behani za malickostmi za drahe prasule...
Vyhodou je tech starsich veci, ze jsou levnejsi a monopol markenting tlaci ty nove, aby lide je kupovali a zbavovali se starsich... a to je dobre, pac starsi kousek umi take hodne a hraje skvele. Porad lepsi stare hifi nez hifi od tlumclunu s abibas se 4 pruhy i s obracenou fajfkou ...

STUDIO_ESO
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od STUDIO_ESO »

Aleska píše:Tak se nebavme o ideálním zesilovači, ale dej sem parametry tvého TOP zesilovače, ať se vyhneme ovoci. Já sem klidně postu parametry mého dědečka, který bez závady hraje již 28 let a můžeme dál debatovat, které parametry se tak výrazně zlepšily, že jsou dnešní zesilovače lepší a ty zítřejší budou nejlepší ! :lol:
*offtopic*
Když už se ozval i PMA, pak ať sem dá své nynější názory na zkreslení reprosoustav a výsledky jaká % úroveň zkreslení je slyšet, oboje dvoje dělal.
Nevyhýbám se odpovědi, ale měl jsem nějakou práci a také jsem nad tím trochu přemýšlel (nic jsem nevymyslel). Já sice rozumím otázce, jen úplně nerozumím proč byla položena. Ale nevadí, zde máte odpověď:
400W/4Ohm
DF…700+
ŽÁDNÝ (nebo absolutní minimum): nástrčný konektor/kondenzátor/přepínač/výkonové relé v přímé cestě signálu, ale nevadí mi signálový transformátor na vstupu (ba naopak :) ).
THD do 0,1 %, s tím že každá vyšší by měla mít nižší hodnotu než předcházející, „neměřitelná“ 7. harmonická a vyšší. A rozhodně bych takový zesilovač nedal do běžného užívání komukoli ze zde přítomných.
Jsou to vysledované věci, čistá empirie. A velmi záleží na spojení zes.-repro. U všech starých (a 95% nových) reprosoustav je takový zesilovač stejně naprosto zbytečný.
Všichni, kdož ještě zbyli, se mohou klidně vyjádřit, ale předem avizuji, že se stejně žádné veřejné diskuze na téma dopadu těchto parametrů na zvuk nebudu účastnit. Nějaké souvislosti snad pouze tuším, a nebo se (často třeba mylně domnívám), že věci jsou, jak jsou. Rovněž si myslím, že v této zemi je jen velmi málo lidí, kteří vůbec něco ví o dopadu těchto parametrů na celkové podání zvuku. Pravděpodobně to budou někteří studenti starého p.Merhauta a z té jiné strany asi něco z praxe ví p.Syrový.

Ale z komerčních věcí mohu nabídnout (k porovnání ušima) třeba vylepšeného páně Macurova Velkého Bratra. Jsem věru zvědadaft, který stařec snese porovnání. To píši proto, abych si KONEČNĚ tu obchodní polívčičku (jak mne zde mnozí opakovaně napadají) jak se patří přihřál… A můžete přivézt i nové kousky. :mrgreen:

STUDIO_ESO
Kontaktovat uživatele:

vintage píše:......A taky napsat v čem pokročila technologie za posledních dvacet let, krom toho že se řeší ptákoviny jako kabeláž, zlatý svorky atd?......
Já bych, jestli se nebudete zlobit, vzal tuhle část k odpovědi. Vývoj skutečně zastavit nelze. Podívejte se třeba na horní rezonanční vrchol 20 let starého hliníkového výškáče a potom na totéž u diamod tweeteru, to jen abych se přidržel srovnání třeba v BW. A těch věcí budou spousty...

Ale znovu, nic proti stařečkům, sám je sbírám (a velmi sporadicky poslouchám).

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

STUDIO_ESO píše:..........Ale z komerčních věcí mohu nabídnout (k porovnání ušima) třeba vylepšeného páně Macurova Velkého Bratra. Jsem věru zvědadaft, který stařec snese porovnání. To píši proto, abych si KONEČNĚ tu obchodní polívčičku (jak mne zde mnozí opakovaně napadají) jak se patří přihřál… A můžete přivézt i nové kousky. :mrgreen:
Ty jsi tu obchodní polívčičku zapoměl vypnout a pěkně se ti připaluje, až smrdí. Ve svém portofoliu Studia ESO máš celou kupu zesilovačů do 100 W a ty přiběhneš s výrobkem PMA s výkonem 400 W / 4 ohm, prostě chceš ohromit a zvítězit. Čekal jsem to.
*offtopic* Nemohu si pomoci, jestliže jsi ve Studio ESO nenašel vhodný, skutečně komerční zesilovač proti mému stařečkovi, tak jakou důvěru mám mít v nové výrobky, plné progresívních technologií, TOP vlastností, o kvalitě nemluvě ?

*headbang* Tomu říkám negativní reklama :lol:

STUDIO_ESO
Kontaktovat uživatele:

Aleska píše: Ve svém portofoliu Studia ESO máš celou kupu zesilovačů do 100 W a ty přiběhneš s výrobkem PMA s výkonem 400 W / 4 ohm, prostě chceš ohromit a zvítězit. Čekal jsem to.
*offtopic* Nemohu si pomoci, jestliže jsi ve Studio ESO nenašel vhodný..........
*headbang* Tomu říkám negativní reklama :lol:
K tomu VAŠE věta:
"Tak se nebavme o ideálním zesilovači, ale dej sem parametry tvého TOP zesilovače, ať se vyhneme ovoci. Já sem klidně... "

Nezlobte se, ale já Vám opravdu už vůbec nerozumím. Seřaďte si priority, ujasněte zadání a pak mi SROZUMITELNĚ napište co chcete. Ze sousloví "dej sem parametry tvého TOP zesilovače" nejsem schopen vydedukovat, že jsem měl hledat něco do 100W. Jsem jen prostý obchodník (s drobným technickým zázemím a nějakými zkušenostmi a vědomostmi), ale nejsem věštec. Omlouvám se.

Do doby než se tak stane, končím tuto neplodnou diskuzi s Vámi. Až budete vědět co tedy chcete, můžeme pokračovat. Nehledejte v tom prosím nic osobního, jen chci rozumět otázce, na kterou odpovídám.

S přáním příjemného víkendu,

Zdeny
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdeny »

A já ti tvrdím, že černovlásky kolem 170cm s 3 nahoře jsou nejlepší:-) A musí mít mezi 28-38 lety:-) Vše, co je pod, je nazahořené /dostatečně dlouhou dobu) a vše, co je nad, je už vyhořelé :-))))

Asi o tom je tahle diskuze.

Mirek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mirek »

To Vintage.
Cituji : Můžeš nám stručně popsat svou sestavu?
A taky napsat v čem pokročila technologie za posledních dvacet let, krom toho že se řeší ptákoviny jako kabeláž, zlatý svorky atd?

Když to potřebuješ vědět, tak přístroje Accuphase a např. CD-přehravač jsem si koupil nový až z poslední řady, kde je jejich vlastní kovová mechanika a zvukově je oproti předešlému typu o dost dál. A ten hraje zase lépe než ten předešlý atd. - JMENUJE SE TO VÝVOJ - a je to normální u všech seriozních firem ve všech oborech, akorát se občas najdou jedinci, kteří to nechtějí uznat a namlouvají si, že co je staré, to je dobré.
To o těch ptákovinách je absolutní demagogie, nemám čas ani náladu někomu vysvětlovat triviální všeobecně známé věci, stačí se podívat mapř. na - http://www.accuphase.com/history.html, popř. si porovnat poslechem nový a starší přístroj / kabely renomované firmy. Samozřejmě jsou na trhu firmy (i ty známé), které pojímají inovaci jako jinak tvarovaný vypínač.
Tímto bych to celé považoval za ukončené. Já se nechám své vlastní praktické zkušenosti a ty si nech svůj názor.

vintage
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vintage »

Mirek píše:JMENUJE SE TO VÝVOJ
spíš VÍRA...

palinoch
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od palinoch »

vintage - ty si fakt tazky psycholog. Na zaplakanie *fnuk*

JJR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JJR »

Myslím, že tady je diskuse o hifi naprosto druhořadá. Musíme začít od píky.
Definice DEMOKRACIE:
"Pane, v žádném případě s Vaším názorem nesouhlasím, ale do krve se budu bít o Vaše právo, svůj názor vyjádřit".
Takto by to mělo v demokracii vypadat.
Pokud někdo prosazuje pouze svůj názor a neslyší názory druhých (natož většiny), tak je to DEMAGOGIE.
Pokud by Vintage, Aleska a Hellboy napsali: "Jsem fanda do vintage, nic lepšího pro mne není ani ze současných přístrojů a naprosto mi to vyhovuje" - tak si ostatní řeknou: Hmm, fandové do vintage - je dobře, že nejsme všichni stejní a jestli jim to vyhovuje, tak nech sa páčí".
Mně osobně je naprosto, ale naprosto ukradený, jestli by se moje sestava líbila těmto vyznavačům vintage. Takové narážky, jako: "chtěl bych vědět co mají za bedny - určitě nějaké dvoupásmo" svědčí jen o tom, kolik toho o hifi vědí. Jasné je, že oni by moje bedny nechtěli a já bych nechtěl jejich (ani zadarmo). Ono to pak trochu vypadá, že pro ně je nejdůležitější, aby všichni uznávali, že to co mají zrovna oni je nejlepší - a to je egoismus. Pro mne je podstatné (a mělo by být pro všechny), že jsem se svým zvukem doma spokojený JÁ (a VY u sebe doma se svým). O tom přece hifi je a nevím, proč z toho dělat nějaké dostihy a chtít se trumfovat.
Takže zakopejme válečné sekyry a věnujme se tomu co máme rádi (já na svém - vy na svém). Když je člověk nas štvaný, tak se tak nekochá ani muzikou. Zduř

Odar

Příspěvek od Odar »

JJR píše:pro ně je nejdůležitější, aby všichni uznávali, že to co mají zrovna oni je nejlepší
S tymto sa stretavame na kazdom hifi fore. Je to o ludoch.
JJR píše:Pro mne je podstatné (a mělo by být pro všechny), že jsem se svým zvukem doma spokojený JÁ (a VY u sebe doma se svým). O tom přece hifi je a nevím, proč z toho dělat nějaké dostihy a chtít se trumfovat.
Suhlasim na 100%. Osobne som dospel do stadia, ze komunikujem len s urcitym okruhom ludi a nejakych "bojov za 100%tnu pravdu" sa uz nezucastnujem. Vyhovuje mi to, co mam doma a nemam potrebu niekoho presviedcat, ze mi to hra dobre. Pre niekoho to moze byt kludne pruser *sunglases*

STUDIO_ESO
Kontaktovat uživatele:

Zdeny píše:A já ti tvrdím, že černovlásky kolem 170cm s 3 nahoře jsou nejlepší:-) A musí mít mezi 28-38 lety:-) Vše, co je pod, je nazahořené /dostatečně dlouhou dobu) a vše, co je nad, je už vyhořelé :-))))

Asi o tom je tahle diskuze.
Vidím tady dnes řadu velmi (z mého omezeného rozhledu) rozumných názorů, zvláště se „Zdenym“ (a řadou dalších, samozřejmě) nemohu, než naprosto souhlasit. Takové ženské jsou přesně ty pravé :mrgreen: .
Ale abych byl třeba něco platný i VINTAGE táboru, právě repasuji BW DM-4 (cca rok 1979). Chystám se na to už nějakou dobu a dnes jsem do toho musel "vlítnout", neb zítra přijede můj osobní truhlář z Velké Moravy. S debatou zde to tedy nemá přímou souvislost. Průběh nafotím a vyvěsím zde… Už tehdy se třeba používaly nástrčné konektory (bohužel), naproti tomu však komponenty na výhybce mě mile překvapily.

Napadlo mě, že bych mohl i sepsat seznam těch mých "VINTAGE KRÁMŮ" (nebo "MILÁČKŮ", je jedno jak to nazveme, přístroj samotný ani podstatu věci to nijak němění) a vyvěsit ho zde. Třeba s někým vyměním nějakou zkušenost.

Příjemný zbytek neděle,
J. Šimko

Odpovědět