Staré vs. nové

Témata nesouvisející s HiFi, offtopic debaty atd. Ovšem žádné osobní souboje, spory a hádky.
Odpovědět
Aleska
Kontaktovat uživatele:

Staré vs. nové

Příspěvek od Aleska »

bh69 píše:...ale pro mne to ma zasadni problem v tom, ze to neni bezne dostupne a s nejakou jistotou a zarukou...
To není zásadní problém, to je zástupný problém. Ty máš prostě strach ze zklamání, že ty "staré krámy" strčí do kapsy to co dnešní masová a spotřební doba chrlí *headbang*
A s nějakou jistotou a zárukou ? Obojí si v dnešní době můžeš tak maximálně odložit do WC a poté spláchnout :lol: Ty staré krámy jsou ještě ze součástek, dělaných v době kdy výrobce byl pyšný jak jsou kvalitní a jaké jsou to držáky. Jsou dělané v době, kdy se nestavěly na dobu záruky (24 měsíců), ale doslova na furt a každý výrobce byl na to pyšný. Proto také tolik výrobců špičkových zesilovačů, reprobeden, CD přehrávačů zmizelo z trhu - nedokázali čelit nástupu výroby masového spotřebního zboží, kdy se již neopravuje, ale vyměňuje výrobek za výrobek (v záruční době), nebo má holt zákazník smůlu a jde si koupit nový. A na tom je to postaveno, životnost výrobku musí po skončení záruky brzo skončit - vše ostatní co v testech tak obdivuješ a hledáš, to je jen a jen obchodní řeč, která tě má přesvědčit že musíš. A když musíš, tak prostě musíš. Jak sám píšeš - prostě to tak je, musíš.

A je zde ještě jedna možnost: Víš vůbec, co vlastně chceš :?: Začni nad touto otázkou přemýšlet, možná že se ti :idea:

JJR
Kontaktovat uživatele:

Re: bh69

Příspěvek od JJR »

To Aleska:

1) I dneska existují firmy, které vydrží velmi dlouho a zdaleka předčí tebou vychvalované veterány. A také nemám rád IO v zesilovačích, ale určitě máme přehršle možností si kvalitně vybrat.
2) Ne všechny firmy z "tenkrát" byly tak úžasné, jak píšeš. Někdy se tady nadýmají milovníci "Vintage" s naprostým průměrem i na tehdejší dobu. Je pravda, že na některé kousky je radost pohledět i po letech (Sansui, Kenwood atd.), ale rozplývat se nad starými repro a bít se v prsa, že nad ně není ??? To je spíš sranda, nebo si myslím, že dotyčný na současné kvalitní repro nemá peníze a tak si vsugerovává, že "objevil Ameriku".
3) Že některé firmy zabředly do komerce je vývoj, který je obdobný ve všech odvětvích. Spoustě firem došel dech ve vývoji, který zdaleka nebyl a není u konce, jak to z některých vašich příspěvků vypadá. Já bych viděl příčinu v nasycenosti trhu a nástupu domácího kina, kdy spousta naivních lidiček si myslela, že si koupí "All in one" v Kauflandu a doma jim zadupe Tyranosaurus v THX.
Je dobře, že veterány někteří lidé uchovávají pro připomenutí, ale smeknu před nimi jen z nostalgie.
Takže radit někomu, kdo si chce koupit auto, že nejlepší jsou veteráni (a taky jsou někteří krásní) není košer.
ahoj

sekal

Příspěvek od sekal »

JJR píše: 1) I dneska existují firmy, které vydrží velmi dlouho a zdaleka předčí tebou vychvalované veterány. A také nemám rád IO v zesilovačích, ale určitě máme přehršle možností si kvalitně vybrat.
2) Ne všechny firmy z "tenkrát" byly tak úžasné, jak píšeš. Někdy se tady nadýmají milovníci "Vintage" s naprostým průměrem i na tehdejší dobu. Je pravda, že na některé kousky je radost pohledět i po letech (Sansui, Kenwood atd.), ale rozplývat se nad starými repro a bít se v prsa, že nad ně není ??? To je spíš sranda, nebo si myslím, že dotyčný na současné kvalitní repro nemá peníze a tak si vsugerovává, že "objevil Ameriku".
3) Že některé firmy zabředly do komerce je vývoj, který je obdobný ve všech odvětvích. Spoustě firem došel dech ve vývoji, který zdaleka nebyl a není u konce, jak to z některých vašich příspěvků vypadá. Já bych viděl příčinu v nasycenosti trhu a nástupu domácího kina, kdy spousta naivních lidiček si myslela, že si koupí "All in one" v Kauflandu a doma jim zadupe Tyranosaurus v THX.
Je dobře, že veterány někteří lidé uchovávají pro připomenutí, ale smeknu před nimi jen z nostalgie.
Takže radit někomu, kdo si chce koupit auto, že nejlepší jsou veteráni (a taky jsou někteří krásní) není košer.
Dnes se na fóru hodně "podepisuje", takže se přidám i já a pod výše uvedené se podepisuji také..:mrgreen:

Sostakovic, Aleska : http://web.telecom.cz/macura/repro.htm ; http://www.etongmbh.de/uploads/tx_pbpro ... _32Hex.pdf ; etc........

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

Sekale, nevím jakou mají oba tvoje linky souvislost se mnou a Sostakovicem a příspěvkem JJR, ale bylo by od věci na Slovanetu najít i to, jaké zkreslení se nepozná (hodně toho právě dělal PMA, ale nechce se mi hledat). A možná, že se budeš divit, já s příspěvkem JJR v mnohém souhlasím a pochopitelně také v mnohém nesouhlasím :lol:

sekal

Příspěvek od sekal »

Aleska píše:Sekale, nevím jakou mají oba tvoje linky souvislost se mnou a Sostakovicem a příspěvkem JJR...
Mají tu souvislost, že konkrétně dokládají, že i přes nepřízeň doby se vývoj v oblasti HiFi zase tak zcela nezastavil, takže vaše generalizující suverénní protěžování vintage komponentů, jsou zavádějící a demagogická... Já bych si kupř. při dnešních (DIY) možnostech rozhodně 20 (a evtl. více) let staré bedny nekoupil.. Tedy možná bych udělal výjimku u poslední verze B&W Matrix 801-ček, ale to bych si ještě hóóódně rozmyslel.. A v podstatě totéž lze říci i o ostatních komponentech.. Jistě, nabídka se zúžila.. To ale neznamená, že dnes nelze sehnat nový solidní CD přehrávač nebo zesilovač za přijatelné peníze.. Ostatně PMA, kterého oba zmiňujeme, má na vintage HiFi komponenty poměrně vyhraněný názor, jak jistě víš...:twisted:

Hellboy
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Hellboy »

Sekal: máš asi pravdu v tom, že vývoj se nezastavil, že se dnes dá sehnat kvalita, že něco staršího je už překonané. Jenže ono to srovnání s auty je poněkud zavádějící. Nebavíme se tady totiž o věcech starých 60 let, ale dvacet. A co bys radši na pořádné poježdění (ne cestu do práce) dvacet let staré Porsche, nebo novou Fabii 1.2? Ono totiž dvacet let staré Porsche stojí stejně a mám pocit, že ta nová Fabie mu v mnohém stále nemůže konkurovat :) A stejné je to se starými bednami. Ty možná jseš multimilionář a můžeš si koupit co chceš. Leckdo ovšem ochotný vyhodit půl mega za bedny není a pointa vintage je v tom, že oni ty dvacet let staré bedny za půl mega dneska stojej desetinu a pořád hrajou líp, než dnešní bedny za 200.

A to je celé kouzlo. Je potřeba říctm že i před dvaceti lety se dělala mizerná aušusová spotřebka, která se podělala hned po záruce, někdy i dřív. Konkrétně třeba moje komponenty Kenwood, to byl hroznej aušus a laciný to nebylo. Jenže na Ebayi se dneska prodávají za směšné ceny právě ty dřív nejdražší vlajkové lodě a ty už byly s kvalitou někde jinde, stejně jako (doufám) dnešní vlajkové lodě. Takže za dvacet let budou zase lidi kupovat na ebayi dnešní spičku a budou říkat, že dnes už se takové věci nevyrábějí.

Mám pocit, že s tím vintage aušusem narážíš třeba zrovna na mě. Moje odpověď na to je, že jak moje bedny, tak zesilovač ve své době patřili mezi výrobky za 100+ tisíc. S inflací možná i dvěstě. Já je dnes pořídil kus za 20. Za 40 táců mám sestavu o které se s tebou klidně vsadím, že přehraje prakticky cokoli z dnešní produkce v ceně mezi 50-100 tisíc. Mám teda za 40 sestavu, za kterou bych v obchodě musel dát aspoň 150 aby to hrálo srovnatelně. A že se to může rozbít? No a co. Buď to opravím, nebo koupím nový a pořád mi ještě sto tisíc zbude.

Samozřejmě tam pak je i nostalgie, láska k starému designu atd.

vintage
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vintage »

Sekal opět perlí :D

Zajímal by mě co máte s JJR za bedny, tipl bych nějaký 2p. bedýnky plný nejmodernějších materiálů *hura*

Srovnání s auty je taky úplně zcestné... jediný co se vyvijí jsou ružný pičoviny typu asistent parkování... řízení se stává čímdál víc přeposilováno, trend směřuje k tomu, že brzy bude auto řídit robot... ale fajnšmekr radši sáhne po Porsche nebo BMW z 80. let. (příklady, mmožností je XY) Požitek z jízdy stokrát větší! A chce to taky umět řídit... ale chápu, že v dnešní době není čas na to něco umět :(

sostakovic
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sostakovic »

Ztrata casu. Nekdo je chytrej aniz by mu stalo za to neco si poslechnout. Venovat se tomuto konicku a odmitat poslech je kravina.

Nemel jsem v umyslu rozpoutat diskusi stare/nove, ale naznacit, ze poslech je zaklad. Tady s tim ale narazim...
No nic, orientuj se dale podle teorii a recenzi.

sekal

Příspěvek od sekal »

vintage píše:Sekal opět perlí..
Já tady předkládám konkrétní a nezpochybnitelná fakta, zatímco ty tady kydáš kraviny..

A stále čekám, kdy mi konkrétně doložíš své nedávné sprosté nařčení stran mého "opakovatelné(ho) kafrání" v prodej. vláknech, za které jsem měl (prý) dávno dostat Ban !!

vintage
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vintage »

jaká nezpochybnitelná fakta ty brebto? já čet jen tvé papouškování reklamních sraček současných výrobců...

konkrétně v mé prodejním vlákně, to jsem ale nechal dávno smazat, ale to jsme hodně *offtopic* pokud to chceš řešit, né zde!

radši mi odpověz co máš za skvělý bedny plný nejmodernějších technologií, tady by mě ty fakta opravdu zajímaly :D Včem zpočívá ten pokrok, v používání laciných čínských kopiích kvalitních Elna kondíků z 80. let v bednách za půl mega? Nebo ve zvonkáči obaleném sexy "bužírkou" :D

sekal

Příspěvek od sekal »

vintage píše:jaká nezpochybnitelná fakta ty brebto? já čet jen tvé papouškování reklamních sraček současných výrobců...
A jakém papouškování to mluvíš, ty trulante ? Já jsem sem dal odkazy na seriózní měření a parametry v současnosti vyráběných špičkových reproduktorů.. To by mě zajímalo, co NYNÍ leze z těch tvých cca 18 let starých almar, které btw. v r. 1993 stály nějakých 2.700 DM.. To musely být děla !! :lol: :lol: Ostatně parametry těch Revoxích zázraků viz zde http://www.revoxsammler.ch/Revox-Prospe ... 0MKIII.pdf.. Za povšimnutí kromě jiného stojí, že kmit. rozsah je měřen dle již v té době zastaralé normy DIN... Kolikpak to dává - a zvláště dnes - bez poklesu (resp. -3dB) ? Také by mě, (už jen tak z akadem. zvědavosti), zajímalo, v jaké toleranci jsou resp. byly použity součástky ve výhybce a zvláště měniče !

Co se týče nějakého mého zasahování do tvého prodej. vlákna, tak toho si nejsem vědom ! A paměť mi slouží dobře.. Udělal jsem to jen jednou a to zde http://hifinazory.cz/forum/viewtopic.ph ... 713#p81710, kde jsi mě také napadl.. Sděl, (třebas do mailu), kdy a v konkrétně kterém tvém prodej. vlákně jsem měl onoho "opakovatelného kafrání" dopustit.. Moc by mě to zajímalo....

vintage
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vintage »

2700 DM stála jedna bedna, tojest 5400 DM stál pár. Vzhledem k inflaci mělo tenkrát pět a půl tisíce marek daleko větší hodnotu než dnešních pět a půl ticíse euro. Ale to tvůj mozek asi těžko pobere. Tvý odkazy jsou úpně mimo mísu. Opravdu by mě velmi zajmalo co máš doma za bedničky... Přivez ten tvůj moderní zázrak na porovnání s 18 let starým zastaralým šrotem, to je fér nabídka, ne?

samoT
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Staré vs. nové

Příspěvek od samoT »

Jelikož jste byli ve vlákně bh69 dost OT, založil jsem nové téma. Pište sem své zkušenosti a názory na to, či je lepší vintage hifi, anebo současná produkce. Diskutujte bez osobních útoků a vulgarismů!!!

STUDIO_ESO
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od STUDIO_ESO »

Dobrý den,
zkusím Vám nabídnout poněkud rozporuplný pohled prodejce NOVÝCH věcí (Kde je má nezávislost ? :? ) a zároveň vášnivého sběratele VINTAGE komponent (systémově REVOX, STUDER, NAKAMICHI, NAGRA a (bůh mě netrestej) BRÜEL&KJAER, okrajově pak BW, Cabasse, TESLA, GRUNDIG, KE Svazarm, AIWA …) a do toho navíc zahrnout i nějaký ten poznatek z konstrukce, ale i poslechu.

VINTAGE komponenty a zvláště pak jejich zvuk je fantastická záležitost. Jakékoli CD či LP pustíte, hraje HEZKY. Záměrně říkám hezky, nikoli pravdivě. Pro mne osobně je první titul opravdu fajn, druhý už je dost podobný a třetí zoufale stejný. Je to stejnozvuk. Staré nahrávky bigbeatu mohou na takové aparatuře znít dobře, ale třeba (i starý) jazz už je v porovnání s novou aparaturou nesnadno poslouchatelný. Klasická hudba se na VINTAGE nedá poslouchat v žádném případě. Je pár ojedinělých vyjímek, zvláště v „kotoučácích“, ale reprosoustava stará dvacet let je mrtvá. Beznadějně zastaralá morálně a čas se již významně podepsal na degradaci materiálů. A to slyšitelným a snadno měřitelným způsobem. Provozní spolehlivost je kapitola sama pro sebe. 20-30 let starý přístroj na tom ani nemůže být jinak.
Srovnání VINTAGE HIFI s auty je více než trefné. Kdo si koupí 50 let staré auto, je ochoten pod ním ležet, vyrábět si náhradní díly a jednou dvakrát za rok vyjet s naleštěným miláčkem na sraz, je srdcař a právem budí úctu. Už proto že ví, co to auto potřebuje, a dokáže jej opravit.
Lituju ale začínající hifisty, kterým nějaký dovozce veteše (a tedy přátelé obchodník), případně překupník veteše, „vysvětlí“, jak to hifi dřív bylo super a teď to nestojí za nic. Většinou přitom cudně zamlčí spolehlivostní problémy a již provedené opravy právě prodávaného kusu. A že už jsem takto napálených a posléze prozřevších viděl dost.

Souhlasím ale na 100% se Šostakovičem, že je potřeba si věc poslechnout a vybrat ušima. Vybrat dle svých preferencí to lepší, a pokud tím lepším je VINTAGE, počítat raději s nějakým tím občasným servisním zásahem.
Doufám že tímto příspěvkem nevzbudím nějaké prudké emoce (a pokud snad ano, že poblíž neleží žádná hromada dlažebních kostek… :mrgreen: ).
Omlouvám se, že jsem se dnes tak rozepsal,
Šimko Josef

sostakovic
Kontaktovat uživatele:

Re: Staré vs. nové

Příspěvek od sostakovic »

Zdravim, kdyz to shrnu, tak veci stare vice jak 10-15 let hrajou spatne. Pokud se to nekomu libi tak OK. Proc se klasika na vintage komponentech neda poslouchat? Byly ty pristroje v dobe vzniku zvukove neporovnatelne s dnesni technikou?
Odpovim si sam, nahravani a prehravani zvuku neproslo za poslednich 20 let bourlivym vyvojem. Dukazem jsou skvele nahravky z sedesatych ci sedmdesatych let. Kdyz to tenkrat umeli nahrat, jiste to umeli i prehrat. Cili, ze se klasika neda na starsich komponentech poslouchat neni pravda. Jen ty pristroje potrebujou drobny servis, cenove nic neprekonatelneho.
Pokud je nekdo ochoten ten servis poskytnout, ziska za zlomek ceny skvely zvuk. Kdo neni ochoten se tomu venovat, musi si sakra priplatit, nebo se spokojit se spotrebkou nic moc kvality.
Dnes je marketing na jine urovni nez drive ...

Jsem taky prodejce, tak mam pro podobna vyjadreni pochopeni :-) sberatelstvim nic nevydelam

Omlouvam se za chyby, datluju to na mobilu.

Odpovědět