Dobrý den,
zkusím Vám nabídnout poněkud rozporuplný pohled prodejce NOVÝCH věcí (Kde je má nezávislost ?

) a zároveň vášnivého sběratele VINTAGE komponent (systémově REVOX, STUDER, NAKAMICHI, NAGRA a (bůh mě netrestej) BRÜEL&KJAER, okrajově pak BW, Cabasse, TESLA, GRUNDIG, KE Svazarm, AIWA …) a do toho navíc zahrnout i nějaký ten poznatek z konstrukce, ale i poslechu.
VINTAGE komponenty a zvláště pak jejich zvuk je fantastická záležitost. Jakékoli CD či LP pustíte, hraje HEZKY. Záměrně říkám hezky, nikoli pravdivě. Pro mne osobně je první titul opravdu fajn, druhý už je dost podobný a třetí zoufale stejný. Je to stejnozvuk. Staré nahrávky bigbeatu mohou na takové aparatuře znít dobře, ale třeba (i starý) jazz už je v porovnání s novou aparaturou nesnadno poslouchatelný. Klasická hudba se na VINTAGE nedá poslouchat v žádném případě. Je pár ojedinělých vyjímek, zvláště v „kotoučácích“, ale reprosoustava stará dvacet let je mrtvá. Beznadějně zastaralá morálně a čas se již významně podepsal na degradaci materiálů. A to slyšitelným a snadno měřitelným způsobem. Provozní spolehlivost je kapitola sama pro sebe. 20-30 let starý přístroj na tom ani nemůže být jinak.
Srovnání VINTAGE HIFI s auty je více než trefné. Kdo si koupí 50 let staré auto, je ochoten pod ním ležet, vyrábět si náhradní díly a jednou dvakrát za rok vyjet s naleštěným miláčkem na sraz, je srdcař a právem budí úctu. Už proto že ví, co to auto potřebuje, a dokáže jej opravit.
Lituju ale začínající hifisty, kterým nějaký dovozce veteše (a tedy přátelé obchodník), případně překupník veteše, „vysvětlí“, jak to hifi dřív bylo super a teď to nestojí za nic. Většinou přitom cudně zamlčí spolehlivostní problémy a již provedené opravy právě prodávaného kusu. A že už jsem takto napálených a posléze prozřevších viděl dost.
Souhlasím ale na 100% se Šostakovičem, že je potřeba si věc poslechnout a vybrat ušima. Vybrat dle svých preferencí to lepší, a pokud tím lepším je VINTAGE, počítat raději s nějakým tím občasným servisním zásahem.
Doufám že tímto příspěvkem nevzbudím nějaké prudké emoce (a pokud snad ano, že poblíž neleží žádná hromada dlažebních kostek…

).
Omlouvám se, že jsem se dnes tak rozepsal,
Šimko Josef