Technici versus laici

Témata nesouvisející s HiFi, offtopic debaty atd. Ovšem žádné osobní souboje, spory a hádky.
merhaut

Technici versus laici

Příspěvek od merhaut »

Protože se tu ze strany některých laiků dokolečka dokola objevuje naivní představa, že technickou problematiku lze nějak selsky (nejlépe za použití termínů z druhého stupně základní školy) vysvětlit, uvedu příklad, že to prostě nejde.

Vezměme jednoduché téma. Přenos obdélníkového analogového signálu s periodou 10kHz. Lze takový signál nezkresleně přenést formátem CD? Nelze. Proč nelze? Protože podle harmonické analýzy atd. bychom pro bezchybný přenos potřebovali nekonečně široké přenášené pásmo. A co je to harmonická analýza atd.? Třebas tohle: http://www.sweb.cz/slaboproud/elt2/stranky1/elt048.htm - a ejhle, bez znalosti řešení diferenciálních rovnic (např. Laplaceova, Fournierova transformace) se neobejdeme, se selským rozumem nevystačíme. Sám si pamatuju z průmky už jen kostru, sám bych musel pěkných pár týdnů trápit bednu, abych byl znovu tenhle matematický aparát schopen v praxi použít. A jak to mám vysvětlit laikovi pomocí termínů z aritmetiky a algebry?

Můžou se se zavřenýma očima použít při osvětě mnemotechnické trivializující zkratky typu, že "jitter produkuje správná data v nesprávnou dobu" - ale zase, kdo z laiků to na samou mez zjednodušené sdělení umí rozklíčovat?

Žádná jednoduchá cesta k poznání, dlážděná na stříbrných podnosech mluvy základní obecné dodávanými pravdami, neexistuje.

Tak jako neřidičovi nepatří do ruky auto, tak ani neelektrotechnikovi nepřísluší vést technické debaty.

Prostoru pro vyjádření názoru je tu pro všechny i tak dost a dost, každý přeci může prezentovat své empirické zkušenosti, poslechové pocity a dojmy.

Nutkavé potřebě některých zdejších laiků - vytvářet nesmyslné jakožetechnické hypotézy - opravdu nerozumím.

Mik3cuk
Kontaktovat uživatele:

Re: Technici versus laici

Příspěvek od Mik3cuk »

Nutkavé potřebě některých zdejších laiků - vytvářet nesmyslné jakožetechnické hypotézy - opravdu nerozumím.
Souhlasím, ačkoli jsem trochu elektrotechnicky vzdělán, rozhodně si nejsem jistý v kramflefcích a většinou se do nějakých hodně odborných debat nepletu.Jen by bylo asi dobré uvést, které nesmysly tě tak rozlítili, že jsi napsal tento příspěvek.

merhaut

Příspěvek od merhaut »

Rozlícený ani ne, spíš pocit marnosti to je ... důvodem k založení vlákna byli perlorodi z vlákna k RG62 ...

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

merhaut píše:
Prostoru pro vyjádření názoru je tu pro všechny i tak dost a dost, každý přeci může prezentovat své empirické zkušenosti, poslechové pocity a dojmy.

Káži vodu, piji víno ....

Doufám jen, že toto vlákno nebude Vláknem jednoho muže, protože ty jsi přesvědčen že máš pravdu jen ty a jen ty a nikdo jiný. Nedokáži si představit, že by někdo jiný mohl mít i jiný názor na věc.

Přesto Ti přeji mnoho úspěchů.

PS: Kdysi dávno jsme při řešení problémů v jednom velkém chemickém podniku dělali sezení blbých, kde každý musel říci názor na řešení problémů - a fungovalo to. Někdy i na původně nesmyslné, ba co dím blbé myšlence se vyklubalo jádro řešení. Takže nevím, proč by na tomto fóru nemohly zaznít názory všechny, nejen ty co povolíš....

Donuts
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Donuts »

Alesku, pred kazdou zmenou barvy ci velikosti fontu se zkus zamyslet jestli je to opravdu nutne. Mala napoveda ... neni.

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

Donuts píše:Alesku, pred kazdou zmenou barvy ci velikosti fontu se zkus zamyslet jestli je to opravdu nutne. Mala napoveda ... neni.
Máš pravdu, omlouvám se...

merhaut

Příspěvek od merhaut »

Aleska nepochopil, že IR=U není věcí názoru a že já tu nic - tedy ani názory - nepovoluju, ani nenepovoluju, ani nemíním, ani nenavádím ...

Já zde jen zdůvodňuju svůj názor, že o technických, potažmo teoretických aspektech audia by měli psát jen technici a že triviální "selské" vysvětlení nemůžou laici po technicích vyžadovat, protože neexistuje. Je to apel na rozum a soudnost, nic víc. Žádné zákazy, kdo o čem může nemůže psát, nic takového.

Na druhou stranu se ale laik nesmí divit, když je jeho technický nesmysl jako takový okomentován, ocejchován ...

boxer

Příspěvek od boxer »

Vážení přátelé hifi a tohoto fóra zvlášť,abych tak trochu parafrázoval Víta Holubce.

Musíte(me) si uvědomit,že hifi opravdu není žádné voodoo a žije svým čistě technickým životem.Je založeno na čistě technických principech a jako každé takové nelze okecat nějakými výmysly.
Odborníci jsou od toho,aby vymysleli,změřili,zhotovili,vyzkoušeli,změřili a dali do prodeje.Laici koupí,poslouchají a hodnotí výsledek=líbí nelíbí.

Vzhledem k různému vnímání hudby,zvuku,kvality sluchu,k různým poslechovým zkušenostem,možná i druhu hudby,akustickým parametrům poslechovky atd,bychom se mohli neshodnout na tom,jak co slyšíme i ve stejné místnosti a aparátu.Tady začínají vznikat rozmíšky,že ten slyší to tak a ten jinak a proto i zde mnohokráte odsuzovaný a vychvalovaný slepý test mnohdy nemá (ve většině případů i proto,že slepý test vlastně není slepým testem vzhledem k tomu,jak je prováděn=špatně) vypovídající hodnotu a tím výsledek.Proto mnoho posluchačů věří ve "voodoo" a pod.věcem s tím,že to či ono funguje.Ono však když něco funguje opravdu,dá se to technicky dokázat a změřit.(Viděl jsem provedené měření chvění citlivým měřákem u přehrávače s a bez Cereballů a technické vysvětlení).Profík technik pozná,zda je to založeno na faktech či jde o propagaci.

K věci.
Na Slovanetu je mnohem více odborných techniků a zárověň ostřejších,takže laskavé poslání (nejen) od P.D.dotyčného do prdele je vždy velmi bryskné.Není v silách těchto lidí,kterým můžeme být vděčni za mnohé,aby donekonečna opakovali a vysvětlovali již mnohé opakované a vysvětlené.Protože otázky se pravidelně ve vlnách opakují ,jak dorůstá další generace "hifistů",která v drtivé většině OPRAVDU nemá ani šajn o co technicky jde a vymýšlí perpetuum.Navíc není ochotno zabrouzdat v historii fór(a) a o daném si něco přečíst.Zde je více pocitářů a méně radikálních techniků,ale i zde 100x nic umořilo Merhaut-a,Renown-a,Mih-a atd.

Kluci,když budete diskutovat o autech a budete kydat "technické perly" ,aniž by jste věděli jak vůbec vypadá motor a o jeho technických parametrech ani nemluvě,budete se divit,že vás pošle dotyčný někam?Nebude vám vysvětlovat co je píst,ojnice,.....

Zamyslete se nad tím,než začnete zabíhat do technických stránek věci.Pokud se budete bavit na úrovni líbí,nelíbí,drahé ,levné, a nebo sledovat odborné thready,aniž pokud nebudete vědět o co go,do toho zasahovat,bude vše ok.

Přeji všem zúčastněným příjemný středeční večer a hifi zdar.

merhaut

Příspěvek od merhaut »

Vnímání kvality zvuku je od určité kvalitativní úrovně z větší části subjektivní záležitostí každého z nás. Jinými slovy v oblasti tzv. estetické kvality zvuku máme každý "svou zvukovou pravdu" a nelze poslechem - jednoznačně, objektivně - určit který zvuk je kvalitnější.

Což samo o sobě otevírá obrovský prostor pro hifisty různého ražení. V podstatě každý si může hledat svůj správný zvuk, aniž by musel své pocity někomu jakkoliv vysvětlovat, nebo je obhajovat. Na vyspělých zahraničních fórech tak vedle sebe fungují hračičkáři, estéti, bohémové, konstruktéři, začátečníci, ostřílení matadoři, budkaři i ledničkáři ...

Mně osobně se kupříkladu líbí několik typů reprodukovaného zvuku, zrovnatak jsem ale na některé zvukové parametry vysazený, mám prostě svou pocitovou kolekci správných a nesprávných zvuků.

Jsem současně skeptik, co se týče schopnosti posluchačů rozlišit zvuk A od B. Každý další slepý AB testík mě zatím utvrzuje v názoru, že většina z nás "slyší to co vidí" a jen skutečně ti nejzkušenější (je příznačné, že většinou to současně bývají technici nejvyšší konstruktérské ligy) jsou schopni rozlišovat i poslechem naslepo nuance (potažmo korelovat slyšené s technickým a teoretickým zdůvodněním).

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

merhaut píše:
Což samo o sobě otevírá obrovský prostor pro hifisty různého ražení. V podstatě každý si může hledat svůj správný zvuk, aniž by musel své pocity někomu jakkoliv vysvětlovat, nebo je obhajovat. Na vyspělých zahraničních fórech tak vedle sebe fungují hračičkáři, estéti, bohémové, konstruktéři, začátečníci, ostřílení matadoři, budkaři i ledničkáři ...
Prakticky se vším cos napsal bez výhrad souhlasím. Jenže fóra jsou právě od toho, aby každý se svým názorem mohl vystoupit, vysvětlovat a obhajovat. Tam, kde toto není (viz. bývalé HiFi miniBB forums), tam vedle sebe nefungují hračičkáři, estéti, bohémové, konstruktéři, začátečníci, ostřílení matadoři, budkaři i ledničkáři.... (jak jsi správně napsal). Vždy se najde někdo, kdo ve svatém zápalu pro věc napíše "nějakou tu blbost", kdo obrátí fyziku a matematiku "naruby", ale to neznamená že jej mohu urážet, ponižovat či se nad něj povyšovat. Jak jsem již mnohokrát napsal, chce to pokoru...
Jsme lidé koneční a proto (mně osobně) by bylo výhodnější, aby někdo na mne vzpomínal v dobrém, než ve zlém... Buďme nakonec rádi, že máme kolektiv takový jako máme (dle mne vynikající).

PS: Mrkni se na Slovanet, tam je vlákno "Akustika za málo peněz". Řeší se tam akustické úpravy pomocí celých balíků tepelné izolace, akustické úpravy pomocí roliček toaletního papíru, ba dokonce úpravy akustiky pomocí lahví jako Humboltových rezonátorů a nikdo jim nenadává, neuráží, nesnižuje, ba i Velký Bobo se do diskuse zapojuje. Žádný učený z nebe nespadl....

merhaut

Příspěvek od merhaut »

V "akustice za málo peněz" na slovanetu se ale nikdo z diskutujících laiků nepouští do teoretických úvah ... je to v bezproblémové rovině empirických nápadů a otázek k nim ...

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

merhaut píše:V "akustice za málo peněz" na slovanetu se ale nikdo z diskutujících laiků nepouští do teoretických úvah ... je to v bezproblémové rovině empirických nápadů a otázek k nim ...
Když to bereš takto, tak se pokus stejným způsobem přistoupit i k některým příspěvkům na našem fóru: Jako k rovině empirických nápadů a otázek k nim...

Rowing
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rowing »

Naprosto chápu, že mnohé výroky ve vlákně o RG-62 a dalších nenechávají lidi jako Merhaut, Renown, Mike nebo Mih klidnými protože v nich jsou nesmysly podané rádoby technicky ale zcela mylně a v rozporu se základní fyzikou, která vše vysvětluje celkem jasně a polemizovat s jejímy základy tímto stylem jen mate případné čtenáře.

Ale na druhé straně chápu i druhou stranu, že jednoslovné výkřiky: "..žíšikriste " také nic neobjasní a zvednou ze židle zase druhou stranu a pak se situace jen hrotí.

První stranu bych poprosil jako již mnozí přede mnou, aby se do technických vysvětlení jako následující a podobných:
... RG 62 je oblíbený kvůli své nízké kapacitě, o impedanci až tak nejde. je vyzdvihováno jeho vzduchové dielektrikum - to je ovšem dvojsečné. má dobré elektroizolační vlastnosti. jenže bavíme-li se o kapacitě a dieletriku atd., znamená to, že nás zajímá napětí (nebo spíš jeho změny v čase) mezi vodiči, ne protékající proud. z toho jednak vyplývá, že signál, jak si audiofilové začasté mylně představují, neteče od někud někam - ten slavný a zbožňovaný Signál nemá žádný směr a všechny ty superčisté dlouhozrné symetricky stavěné blablabla materiály jsou pro signální kabely nepodstatné. jednak že ze vztahu mezi napětím a potenciálem vyplývá požadavek na co nejstabilnější vzájemnou polohu vodičů. malé vzájemné změny polohy vodičů (třeba resonance) vyvolávají změny napětí a tudíž deformují signál. a tady není vzduch nic moc. lepší je pěnové dielektrikum ...
opravdu nepouštěli, když zjevně nemají ponětí o tom, co je to např. ten elektrický potenciál. Dočíst se to mohou v patřičné učebnici nebo skriptech.

A druhou stranu, ne aby je tolerovala a přehlížela, ale aby prostě s chladnou hlavou reagovali místo krátkých povzdechů a výkřiků upozorněním, že daný příspěvek je z technického hlediska zcestný a jsou špatně nebo nedostatečně chápány základní zákony fyziky. Když, a to chápu, nemají pokaždé sílu, čas a prostor vysvětlovat jak to je, protože by se to ve velké většině samozřejmě do jednoho příspěvku bez dalších souvislostí ani nevešlo.

Promazávat ani nějak revidovat vlákno o RG-62 nebudu. Následná diskuse je dle mě celkem zajímavá a výslovné urážky nebo osobní napadání jsem nezaznamenal, za což všem zúčastněným stranám děkuji.

Roman2

Příspěvek od Roman2 »

Já se panu Merhautovi nedivím,že říka žišikriste.
Je sice fakt,že občas si nevidí do pusy,ale nedivím se mu,když někdo něco napíše a je to nesmysl a plete se do oboru,kterému nerozumí,tak hold panu Merhautovi nezbyde nic jiného než se vztekat a používat vulgární výrazy.
Mimochodem velmi si vážím vašich recenzí v časopisu Spark a doufám,že budu mít někdy tu čest se s Vámi sejít a poklábosit o muzice.

Benda
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Benda »

Já 100% chápu techniky. Vůbec se nedivím, že se ostře ozvou. Jsem rád, že se ostře ozvou. Bludy a demagogické teorie na fóru silně degradují úroveň fóra. Nemluvě o přispěvatelích.

Odpovědět