Uši
Uši
Když sleduju všechny ty diskuze o technice, kabelech, nahravkach a o hledání super zvuku, napada mne jak to je vlastne s "aparatem" nejdulezitejsim - nasima vlastnima usima. Kdo z vas si napr. nechal zmerit u doktora jak na tom objektivne se sluchem je ? A nejlip v nedavne dobe, protoze vsichni starneme a ne vsechno, co fungovalo pred par lety skvele, funguje stejne dobre i dneska 
Re: Uši
K tomu mohu říct,že jsem momentálně ušetřen různých "analytických pitev zvuku".Od února let. roku při odklízení sněhu jsem se zpotil,najednou prudká rýma,ozvěna v jednom uchu,pak v druhém,potom zase dunění.Samozřejmě několikrát návštěva ORL,milión prášků,různé kapky,RTG dutin,RTG krční páteře,neurologické vyš.,orthoneurologické vyš.,EEG mozku,rehabilitace krční páteře,v srpnu v klidu sedím v křesle a najednou závrať,jako při slušné opici.V té době jsem měl ozvěnu v pravém uchu,no po závrati zmizela,ale později se zase objevila v levém!Momentálně mám slabé echo v levém uchu,jak jsem zhruba vyzkoumal v pásmu asi 500-1000Hz.Takže výsledek prozatímní léčby je zatím blízko NULY! V této souvislosti mi tu některé diskuse o detailech zvuku připadají poněkud malicherné.Dodatěčně,skoro to samé se mi stalo vloni v srpnu při vedru,ale tenkrát jsem byl asi do 10 dnů vyléčen,no letos zatím smůla.Takže,tolik zatím k našim "dokonalým" uším. 
Všiml jsem si už dříve, že to není, co to bývalo...
Tintus (jako ta píšťalka na psy) mě přivedl na audiogram a blbý. 2,9% poškození sluchu hlukem z práce a podobně. Z hlediska ORL nevýznamné, ale audiofilova postupná destrukce...
Nikdy jsem nebyl úplný netopýr, až na přecitlivělost na sykavky.
Doktor říkal, že špunty na hluk nepomohou, leze to přes lebeční kost do ucha a pak že posloucháme ušima ...
Tak si teď vážím ticha.
Tintus (jako ta píšťalka na psy) mě přivedl na audiogram a blbý. 2,9% poškození sluchu hlukem z práce a podobně. Z hlediska ORL nevýznamné, ale audiofilova postupná destrukce...
Nikdy jsem nebyl úplný netopýr, až na přecitlivělost na sykavky.
Doktor říkal, že špunty na hluk nepomohou, leze to přes lebeční kost do ucha a pak že posloucháme ušima ...
Tak si teď vážím ticha.
O problému Tinitus jsem psal již v http://www.hifinazory.cz/forum/viewtopi ... itus#p7313 . Nakonec jsem poslechl rady paní doktor: "Naučte se s tím žít". Někdy vnímám silně, někdy málo. Někdy vůbec a pak se to samo nastartuje, většinou když jsem unaven.
Ale má to i tu svoji výhodu - nemusím se honit za něčím extra, za maximální špičkou, za masakrem a woodoo udělávkami. To jsou vylepšení v oblasti toho, co je mým ušním problémem překryto a zamaskováno. Prostě všechno má své klady a zápory.
Ale má to i tu svoji výhodu - nemusím se honit za něčím extra, za maximální špičkou, za masakrem a woodoo udělávkami. To jsou vylepšení v oblasti toho, co je mým ušním problémem překryto a zamaskováno. Prostě všechno má své klady a zápory.
já musím zaklepat - zatím dobrý. jedno ucho je sice malilinko horší, ale 18k ještě slyším v pohodě na obě. ale bývalo líp - paní dochtor mi kdysi po návštěvě kabinky se sluchátky říkala: člověče, vy slyšíte i to, co byste neměl...
Ne ne, on to slyší, já u toho byl.boxer píše:ale 18k ještě slyším v pohodě na obě
..když zhasnete tu vylovenou lampu,tak já uberu půl metru štiky,říká jeden rybář druhýmu....
Pro mně ticho, dáda slyší, já nemusím, já vidím.
I já slyším, jen s jinou "chárou", -30dB.
Lékař zesilova a zesiloval a čekal, zda zmáčnu čudlík na signál nervového impulsu.
Někdy čekal dlouho, ale sluchátka je snadné vybudit dostatečně hlasitě...
AlesK má pravdu, tohle je pro hifistu v podstatě příjemné. Například elektromagnetický smog a postříbřené konecktory, postříbřená měď reprokabelů a RCA...
V hudbě se děje vše podstatné od 20 Hz do 5 kHz, další průběh ve špičkové kvalitě je ...velmi drahý
Každý má jinou představu o správném zvuku a na tom se konsensus neutvoří. Už vůbec ne přes internet.
Sdělme si proto raději, že jsme lidské bytost,i tvorové nedokonalí.
Máš vše slyšícího šéfa, tráva roste nahlas !
Má vyvinutý sluchový orgán a také díky mládí, má opravdu vzorný kmitočtový průběh o velké citlivosti. (je ode mne 5 metrů, neco si zamumlám a on odpoví!)
Dělal mi zatlumení akustiky a našel kdejakou rezonanci ve skříních i pod postelí!
Ovšem jeho zvukový ideál je precizní vyčištěný až třeskutý zvuk magneziových výškáčů, bipolárních operačních zesilovačů a postříbřené kabeláže.
Takže, shodneme se co je správně? Ano. Pokud přijmeme fakt, že nikdo z nás, nemá pravdu.
Ještě dodám,že možná nejhorší na tom všem je,že to může přijít zcela neočekávaně,záludně(pomsta shůry
).K mým všem vyšetřením jsem zapoměl dodat jěště ultrazvuk-průtok v cévách,ať je to kompletní-samozřejmě v pořádku!Takže asi po novém roce znovu na ORL.Začínám tam být štamgastem 
není mi ještě 40, nepracuju v hlučném prostředí, neposlouchám v koncertních hlasitostech - proč bych nemohl mít dobrý sluch? (a věř mi, spoustu jiných věcí dobrých rozhodně nemám)
nebo když nemám tintus a echo tak nejsu hifista?
ale věřit mi nemusíš.
nebo když nemám tintus a echo tak nejsu hifista?
ale věřit mi nemusíš.
Jak funguje náš sluch?
Zvuk, který dokáže naše ucho zachytit, je mechanické vlnění o frekvenci mezi 20 a 20000 Hz (Hertz – kmit za sekundu). Pro vznik sluchového vjemu je potřeba nějak převést tento signál na nervové buňky. K tomu slouží sluchový aparát. Zvuk se šíří naším zvukovodem až k bubínku, což je tenká blána, která se díky zvuku rozkmitá. Na druhé straně bubínku začíná prostor, který se nazývá střední ucho. V něm je kmitání bubínku přenášeno miniaturními sluchovými kůstkami kladívkem, kovadlinkou a třmínkem do tekutého prostředí vnitřního ucha,** hlemýždě. V něm jsou umístěny speciální smyslové buňky, které **převádějí mechanické vlnění na elektrický signál, který se šíří sluchovým nervem do mozku, kde je dále zpracováván. Různé zvuky podráždí různé smyslové buňky, ucho tak dokáže rozlišit různé zvuky s frekvencí mezi 20 a 20000 Hertzů.
Zvuk, který dokáže naše ucho zachytit, je mechanické vlnění o frekvenci mezi 20 a 20000 Hz (Hertz – kmit za sekundu). Pro vznik sluchového vjemu je potřeba nějak převést tento signál na nervové buňky. K tomu slouží sluchový aparát. Zvuk se šíří naším zvukovodem až k bubínku, což je tenká blána, která se díky zvuku rozkmitá. Na druhé straně bubínku začíná prostor, který se nazývá střední ucho. V něm je kmitání bubínku přenášeno miniaturními sluchovými kůstkami kladívkem, kovadlinkou a třmínkem do tekutého prostředí vnitřního ucha,** hlemýždě. V něm jsou umístěny speciální smyslové buňky, které **převádějí mechanické vlnění na elektrický signál, který se šíří sluchovým nervem do mozku, kde je dále zpracováván. Různé zvuky podráždí různé smyslové buňky, ucho tak dokáže rozlišit různé zvuky s frekvencí mezi 20 a 20000 Hertzů.
A proc ne ? Ja taky slysim dost vysoky frekvence, ktery jiny lidi neslysi (bohuzel nekdy i to, co bych radsi neslysel - treba ultrazvukovy svistot ploten nekterych soucasnych harddisku ..), predloni v lete jsem v parku poslouchal jak si na strome "povidaji" netopyri. Ale ono to neni vsechno, o kvalite sluchu a vnimani to zdaleka nevypovida. Uz proto, ze clovek muze treba vnimat blbe jine frekvence (treba i daleko dulezitejsi pro hudbu).boxer píše:Ale těch 18 kHz prostě neberu.