Obecně tu příliš nepíšu, protože většinou není co a spíš tak nějak pasivně sbírám informace, ale tohle je docela dobré téma.
Zaprvé, nutno říct, že asi nikdo nepochybuje o tom, že bedny v provozu mohou dlouhodobě změnit svůj zvuk (kvůli mechanickému opotřebení / rozhýbání). Na druhou stranu je rozporuplné, zda je tento zvukový rozdíl měřitelný, poznatelný a slyšitelný.
Samozřejmě v tomhle bodě už se ale dostáváme do sporů mezi popírači a experty se zlatýma ušima. To ovšem není překvapující, protože do tohoto sporu se dá dostat plus mínus v jakékoliv hifi audio oblasti, ať už to jsou kabely / zesilovače / konektory / DAC a jiné.
Já osobně se určitě vidím jako popírače. Prakticky na toto fórum nepíšu, ale obecně už se mi stalo na jiných, že jakmile jsem zpochybnil existenci vyšších audio sfér, podložení kabelů, antivibračních podložek a kdo ví čeho, tak jsem byl okamžite označen za "idiota co nemá žádné zkušenosti a naváží se tady do starších a zkušenějších, kteří už toho s audiem hodně prožili a rozumějí tomu a ...". To ovšem není nikterak překvapující.
Psychoakustika je neuvěřitelná věc a přijde mi, že spousta lidí s ní vůbec nepočítá. Respektive vůbec neberou v úvahu, že je taky ovlivňuje a že SKUTEČNĚ nemají zvukovou pamět X měsíců dlouho (ani týdnů, ani dnů, ba ani hodin..). Právě naopak, čím dál tím více tyto argumenty "věřících" začínají připomínat situaci, která panuje v moderním výtvarném umění. Tedy "toto je umění a TOTO NENÍ" rozhodnutí ze stran "odborníků" a pokud se to někomu nelíbí, je označen za "uměleckého ignoranta" a je vysmíván. Konec konců, copak není prázdné plátno uprostřed proříznuté dokonalou ukázkou umění za 20,000 usd?
Před 25-30ti lety neexistovaly "exkluzivní" (čteno předražené) kabely - i nahrávací studia používala naprosto standardní a sehnatelné audio kabely.
Trochu jsem odbočil, ale kdyby tohle někoho zajímalo trochu víc, tady je pár hodně zajímavých odkazů:
http://www.head-fi.org/t/486598/testing ... -and-myths
http://2eyespy.tripod.com/id3.html
Doporučuji přečíst všem kdo plánují a vybírají prakticky jakékoliv audio produkty.
Jinak k původní otázce. Já osobně vím, že žádný rozdíl mezi novými a zahořelými repro neslyším. Sluch mám poměrně obstojný, rozdíl mezi 320 mp3jkou a flacem / CD poznám (aspoň dle nějakého internetového testu co jsem dělal před pár lety jsem poznal myslím správně 8 z 10), změny ve zvuku slyším, když se hýbe s polohou repra nebo akustikou místnosti. Ale zahoření reproduktorů (měl jsem možnost osobně vyzkoušet dvakrát) jsem skutečně nezaznamenal. V obou případech jsem si spíš na zvuk zvyknul, trochu zahýbal akustikou, něco lehce přenastavil jinak v jiných částech řetězce a změna se dostavila, ale určitě ta poznatelná část nebyla "zahořením".