Zahořování reprobeden

Témata nesouvisející s HiFi, offtopic debaty atd. Ovšem žádné osobní souboje, spory a hádky.
Odpovědět
sostakovic
Kontaktovat uživatele:

Re: Zahořování reprobeden

Příspěvek od sostakovic »

bh69 píše:U komponent, ktery jsou kvalitativne na nejaky vyssi urovni je to pak obrovsky problem je nejak porovnat, pokud je clovek nema vedle sebe s moznosti okamziteho prepnuti, ve stejnych pominkach a se stejnym zbytkem retezce. I proto povazuju za naprosty nesmysl rady typu objed par studii a poslechni si ruzne veci ... Tak se daji mozna vyradit nejaky propadaky, ale to je tak vsechno.
Pokud to tak bereš, pak je ale nesmysl něco složitě teoreticky vybírat čtením na webu, když jsou rozdíly tak malé. Prostě koupím co se mi líbí a je to.

Píšeš úplné blbosti. Jediné co tě může posunout dále je poslouchat, poslouchat a poslouchat....(ne teoretizovat na fóru)
Ale komu není rady......

bh69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od bh69 »

Hm ... ja jen vim, ze treba u zminenych DACu bych nekde ani nekolikahodinovym poslechem ve studiu nic poznal. A kdybych mel porovnat dva tim zpousobem, ze jeden bych si jel poslechnout do Brna a druhy za tyden treba do Prahy na uplne jinem zbytku systemu a v jinem prostredi, tak bych nezjistil uz tuplem nic. A urcite ne proto, ze by byly oba tak stejny, ze by bylo fuk, ktery vzit, ale proto, ze proste neni mozny si ten zvuk a detaily pamatovat a uz vubec neni mozny odfiltrovat vliv toho ostatniho kolem. To snad neni takova blbost.

Veno
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Veno »

Obecně tu příliš nepíšu, protože většinou není co a spíš tak nějak pasivně sbírám informace, ale tohle je docela dobré téma.

Zaprvé, nutno říct, že asi nikdo nepochybuje o tom, že bedny v provozu mohou dlouhodobě změnit svůj zvuk (kvůli mechanickému opotřebení / rozhýbání). Na druhou stranu je rozporuplné, zda je tento zvukový rozdíl měřitelný, poznatelný a slyšitelný.

Samozřejmě v tomhle bodě už se ale dostáváme do sporů mezi popírači a experty se zlatýma ušima. To ovšem není překvapující, protože do tohoto sporu se dá dostat plus mínus v jakékoliv hifi audio oblasti, ať už to jsou kabely / zesilovače / konektory / DAC a jiné.

Já osobně se určitě vidím jako popírače. Prakticky na toto fórum nepíšu, ale obecně už se mi stalo na jiných, že jakmile jsem zpochybnil existenci vyšších audio sfér, podložení kabelů, antivibračních podložek a kdo ví čeho, tak jsem byl okamžite označen za "idiota co nemá žádné zkušenosti a naváží se tady do starších a zkušenějších, kteří už toho s audiem hodně prožili a rozumějí tomu a ...". To ovšem není nikterak překvapující.

Psychoakustika je neuvěřitelná věc a přijde mi, že spousta lidí s ní vůbec nepočítá. Respektive vůbec neberou v úvahu, že je taky ovlivňuje a že SKUTEČNĚ nemají zvukovou pamět X měsíců dlouho (ani týdnů, ani dnů, ba ani hodin..). Právě naopak, čím dál tím více tyto argumenty "věřících" začínají připomínat situaci, která panuje v moderním výtvarném umění. Tedy "toto je umění a TOTO NENÍ" rozhodnutí ze stran "odborníků" a pokud se to někomu nelíbí, je označen za "uměleckého ignoranta" a je vysmíván. Konec konců, copak není prázdné plátno uprostřed proříznuté dokonalou ukázkou umění za 20,000 usd?
Před 25-30ti lety neexistovaly "exkluzivní" (čteno předražené) kabely - i nahrávací studia používala naprosto standardní a sehnatelné audio kabely.

Trochu jsem odbočil, ale kdyby tohle někoho zajímalo trochu víc, tady je pár hodně zajímavých odkazů:

http://www.head-fi.org/t/486598/testing ... -and-myths
http://2eyespy.tripod.com/id3.html

Doporučuji přečíst všem kdo plánují a vybírají prakticky jakékoliv audio produkty.

Jinak k původní otázce. Já osobně vím, že žádný rozdíl mezi novými a zahořelými repro neslyším. Sluch mám poměrně obstojný, rozdíl mezi 320 mp3jkou a flacem / CD poznám (aspoň dle nějakého internetového testu co jsem dělal před pár lety jsem poznal myslím správně 8 z 10), změny ve zvuku slyším, když se hýbe s polohou repra nebo akustikou místnosti. Ale zahoření reproduktorů (měl jsem možnost osobně vyzkoušet dvakrát) jsem skutečně nezaznamenal. V obou případech jsem si spíš na zvuk zvyknul, trochu zahýbal akustikou, něco lehce přenastavil jinak v jiných částech řetězce a změna se dostavila, ale určitě ta poznatelná část nebyla "zahořením".

Rado
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rado »

Všem popíračům, pochybovačům apod.:
Možná by bylo lepší a pro ostatní přínosnější, kdybyste místo pro toto fórum již skoro typických domněnek a pochybností se vším (Hellboy a apol.), sem psali radši své osobní konkrétní zkušenosti s konkrétní bednou a s konkrétním pozorováním, tak jak to udělal Veno. Pak byste si i sami ověřili své domněnky a třeba porovnali své nabyté zkušenosti s ostatními. Pak se můžete odpíchnout dál a získávat víc a víc zkušeností a dolaďovat systém podle toho, co sedíme mému zvukovému ideálu nejlíp.

Hellboy
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Hellboy »

Mám pocit, že přesně to jsem udělal ne? Za poslední tři roky se u mě vystřídalo 3x nové repro, 2x vintage repro, 3 zesíky a receivery v ceně 20k+ a NIKDY jsem žádné zahoření hodné zmínky nepozoroval. Vzhledem k tomu, že slyšet jiné věci mi problém nedělá, tak jsem přesvědčený, že to má minimální vliv.

A pak jsme zpátky u toho zveličování ušařů. Dokud se v debatě nevyskytuje pochybovač, tak všichni mluví o zásadních změnách (nejen u zahořování, ale i u kabelů a všeho) posouvajících zvuk do zcela jiných tříd a každému začátečníkovi je doporučován nákup kabelů, praček a dalších "nezbytností". Jakmile se pochybovač objeví, začne se mluvit o tom, že je hluchý, nezkušený a nerozumí tomu. Já jsem přesvědčený, že změna je buď zásadní a pak jí teda musí slyšet každý, nebo marginální a pak mi nestojí za to, dávat za kabel dvacet tisíc. Prakticky každý člověk je schopen rozeznat rozdíl ve zvuku po otočení výškovou korekcí o dva dílky. Jestliže stejný člověk není schopen rozeznat rozdíl mezi kabelem za 200 a 20000, pak se pravděpodobně nebude jednat o žádnou zásadní změnu a chyba rozhodně není v posluchači, ale v tom kdo tuto změnu popisoval jako neskutečný přínos (i když chápu, že korekce má na zvuk úplně jiný vliv než výměna zesilovače).

Když pak ještě do toho přidáme fakt, že ušaři nejsou často schopni rozeznat ty velezměny ve slepém testu a vymlouvají se většinou na špatné podmínky, tak mi to opět jen potvrzuje, že v nejlepším případě změna asi nebude tak zásadní, když stačí strčit bednu za plentu, aby přestala být slyšet.

Vychází mi z toho, že ušaři buď strašně přehánějí a to já nemám rád, protože to je v zásadě to samé co lhaní, nebo podléhají nějaké ničím nepodložené autosugesci. Oboje mi přijde jako dost smutné.

Já když něco podle mě hraje dobře, tak napíšu proča nesnažím se to nijak zveličovat. Ušař vymění pojistku v zesilovači za dvacku a popisuje to jako kdyby si koupil zesilovač o dva miliony dražší. Pokud tohle někomu přijde normální, tak mě teda ne.

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

Hellboy píše:... Ušař vymění pojistku v zesilovači za dvacku a popisuje to jako kdyby si koupil zesilovač o dva miliony dražší...
Teď musím ušaře bránit !
Já jsem měnil pojistku za čtyři pade a hrálo to o milion procent líp, protože před výměnou to nehrálo vůbec !
:lol:

Veno
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Veno »

Jinak spíše pro usmání, aktuální post z jednoho hifi bazaru
Prodám reproduktorový kabel Audioquest K2 s DBS 72V v provedení BiWirig .
Kabely jsou v délce 2,5m ukončen koncovkamy CF-BFA.
Jedná se o jeden z top modelů značky Audioquest.
Provedení vdičů je Solid PSS- (4x2 celoSTŘÍBRNÉ vodiče)

Zvuk je naprosto famózní. Všechny cd, které vlastníte a máte je dokonale naposlouchané zní úplně jinak. Reprodukce nahrávek je neskutečně plastická, máte dojem, že sedím přímo ve studiu. Kabely přenáší hudbu naprosto čistě, středové pásmo podávají fantasticky, výšky jsou křišt´álově čisté a basy se výrazně zpevnily. Každý kdo reprodukci slyšel byl unešen. Prostě investice do tohoto vylepšení je dle mého názoru lepší, než kupovat nové, drahé přístroje. Kabely dokáží z nahrávky vytěžit více jak maximum.
To zvýrazněné prohlášení je tak absurdní, že fakt nevím co k tomu říct ;)

Stojí teda pouze lidových 70,000,- Kč.

palinoch
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od palinoch »

Napisem moje skusenosti, tak trocha v skratke. Su to moje subjektivne nazory a nemam potrebu, len tak z brucha oponovat ak by som so zahorovanim reproduktorov nemal skusenosti. Snad sa najde niekto kto ma podobne skusenosti ako ja a najde sa v podobnych znakoch ake popisem. Kazdy komponent ma na zvuk vplyv. Ako kable, tak zosilnovac, dac a najvacsi vplyv maju reproduktory.
1. porovnavat dac na reproduktoroch iba ktore poznam, alebo este lepsie vlastnim. Ked, ze zvuk svojich repro dokonale poznam a poznam aj nahravky nemal by byt problem zistit, aky prinos dac v nasom, alebo mojom systeme prinesie. Pacia sa mi reci o tom, ze pri vymene niekto dokaze rozpoznat reprokabel od toho svojho, ale po troch styroch prehodeni nerozpozna ani prd. A tak nastupuje psychakustika a tvrdenie, ze kable zvuk nezlepsuju, lebo sa zvuk neda s istotou rozoznat pri zmene kabla lebo to harje rovnako. Samozrejme, ze pri malickych zmenach ake prinesie kabel vo zvuku sa pri kazdej vymene psychyka šponuje, tak silno, ze sa unavy velmi rychlo pre sustredeny posluch a pri dalsom tretom prehodeni clovek neni schopny rozoznat prinos toho ci ineho kabla. Je to normalne.
2. Ako dokazem porovnat zvuk nezahoreneho reproduktoru a zahoreneho. Nezahoreny reproduktor ma zvukove pasmo zatiahnute pod dekou, ziadne detaily, ziadna vzdusnost energia atd.... Pamatam sa, ze pocas troch mesiacoch mnou denno denne lomcovala taka nespokojnost ktora hranicila s tazkym zufalstvom a chutou repraky roztrieskat napadrť *headbang* Teraz? Pohodicka zvuk je cisty, pocas zmeny sa sa zacali vynarat v nahravkach detaily, ktore predtym nebolo pocut. A co je najdolezitejse prestavam anlyzovat zvuk, lebo zacinam byt celkom spokojny :idea: Mal som Elac a ked som pustil svoju mikrovezu, tak jej zvuk ma sokoval. Ano ta prďava veza prehrala reproduktory bez problemov a to tie Elac hrali doma cez mesiac. A teraz babo rad! Je to mozne? Pre istotu som pozrel prepojenie, lebo som si bol na 100% isty, ze som omylom nechal hrat repraky :D , ale pravda bola o to krutejsia, ze nehrali repraky, ale moja mikroveza :D A po troch mesiacoch mi preroduktory hrali ako z parketu. Mikroveza dostala na frak a ziadna psychoakustika v tom nebola vazeny. O co ma poucilo toto vlakno, ze never nikomu iba sebe samemu a ludom ktori zdielaju moj nazor a to, ze rozohranie reproduktorov ma velky vplyv na zmenu zvuku. Ano velky!

ozzy8
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ozzy8 »

Podľa mojich skúseností zahorovanie bední, resp. rozhýbanie závesov membrán má veľký význam. Zvuk čerstvo vybalených z krabíc je tvrdý, tzv.prkenný, pripomína zvuk z telefónu.
A to každý nemal možnosť počuť čerstvo osadené stredy, alebo stredobasy z kovových membrán. To je ale agresivita. Známeho som musel hodinu upokojovať po tom, čo sme prvýkrát pustili muziku na čerstvo postavených Visatonoch s hliníkovými stredmi. Bol veľmi sklamaný z prvého dojmu, ale po cca. mesiaci hrania (aby som nebol ovplyvnený postupným rozohrávaním) som si ich bol vypočuť znovu. No a bolo to úplne niečo iné. Majiteľ bol už vysmiaty, no a po ďalšom mesiaci ostrosť už nebola cítiť vôbec. Čo sa týka rozohrania basákov,
tak podľa mňa sa najrýchlejšie rozhýbu pri počúvaní hudby z gramofónu. Tie subsonické frekvencie s nimi pekne pocvičia aj pri normálnej hlasitosti. Skúste staré zodratejšie LP.

Zdeny
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdeny »

ozzy8 píše:Podľa mojich skúseností zahorovanie bední, resp. rozhýbanie závesov membrán má veľký význam. Zvuk čerstvo vybalených z krabíc je tvrdý, tzv.prkenný, pripomína zvuk z telefónu.
A to každý nemal možnosť počuť čerstvo osadené stredy, alebo stredobasy z kovových membrán. To je ale agresivita. Známeho som musel hodinu upokojovať po tom, čo sme prvýkrát pustili muziku na čerstvo postavených Visatonoch s hliníkovými stredmi. Bol veľmi sklamaný z prvého dojmu, ale po cca. mesiaci hrania (aby som nebol ovplyvnený postupným rozohrávaním) som si ich bol vypočuť znovu. No a bolo to úplne niečo iné. Majiteľ bol už vysmiaty, no a po ďalšom mesiaci ostrosť už nebola cítiť vôbec. Čo sa týka rozohrania basákov,
tak podľa mňa sa najrýchlejšie rozhýbu pri počúvaní hudby z gramofónu. Tie subsonické frekvencie s nimi pekne pocvičia aj pri normálnej hlasitosti. Skúste staré zodratejšie LP.
JJ, čas dělá zázraky. Po čase i každý sebevětší tvrdohlavec změkne. Tak, jako hliníkové membrány - po měsíci jsou z nich gumovité blemcáky. A jak budou hrát po roce?? To už tam ani žádé závěsy snad nebudou a membrána bude držet jen na formeru :lol:

Jen si zvyknul...

vintage
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vintage »

Zahořování je hlavně skvělý přesvědčovací argument na všechny nerozhodné zákazníky... spousta z nich vyměkne při představě, že to bude hrát lépe. No a když už těch 60 tis za nové nehrající bedny vysolí, tak tomu prostě musí věřit :D

MilanTuma
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MilanTuma »

Komu není rady, tomu není pomoci. Při asistované koupi reprobeden jsem kupujícímu rozmlouval koupi reprobeden. Ujišťoval jsem ho o nezměnitelném charakteru oné reprobedny, ale on tvrdil po chlácholivých referátech prodávajícího, že se reprobedna zjemní v podání a bude to ještě přesnější a detailnější po patřičném rozehrání. A dnes? Reprobedna si samozřejmě zachovala svůj charakter a kupující má ty reprobedny již dlouho v inzerci.

vintage
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vintage »

MilanTuma píše:Komu není rady, tomu není pomoci. Při asistované koupi reprobeden jsem kupujícímu rozmlouval koupi reprobeden. Ujišťoval jsem ho o nezměnitelném charakteru oné reprobedny, ale on tvrdil po chlácholivých referátech prodávajícího, že se reprobedna zjemní v podání a bude to ještě přesnější a detailnější po patřičném rozehrání. A dnes? Reprobedna si samozřejmě zachovala svůj charakter a kupující má ty reprobedny již dlouho v inzerci.
Tak to ještě dobře dopadlo, aspoň si nevsugerovává bajky o tom, jak ted po "zahorení", hrají bedny lépe :-)

bh69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od bh69 »

Zdeny píše:Jen si zvyknul...
a proto se zahoreni da nejak objektivne posoudit jedine pokud se v tom mezicase NEPOSLOUCHA !

Majitele bryli to urcite znaji - nove bryle mate chut reklamovat s tim, ze urcite jsou spatne udelane nebo ze se doktorka sekla .. no a za par tydnu uz je to v pohode, mozek si nastavi svoje korekce, A ve zvuku to samozrejme musi fungovat stejne.

vintage
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vintage »

bh69 píše:
Zdeny píše:Jen si zvyknul...
a proto se zahoreni da nejak objektivne posoudit jedine pokud se v tom mezicase NEPOSLOUCHA !
Ani to nepomůže, krátká sluchová paměť a psychoakustika vykoná své...

Odpovědět