Zní všechny zesilovače stejně?

Témata nesouvisející s HiFi, offtopic debaty atd. Ovšem žádné osobní souboje, spory a hádky.
Hellboy
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Zní všechny zesilovače stejně?

Příspěvek od Hellboy »

Zadělávám si na průser, ale o tohle se nemůžu nepodělit :mrgreen:

Je to starý, takže pro někoho možná ohraná písnička, ale pro nás mladý stojí za to si připomenout.

Kdysi dávno udělali v jednom časopise ABX test, kde za zcela identických podmínek nechali dvacet čtyři lidí (půlka věřících, půlka skeptiků) naslepo srovnávat pět zesilovačů v rozsahu od Pioneera za dvěstě doláčů, přes Mark Levinsona za 2000USD až po nějaký šílený lampový monobloky za 6000. Poslouchalo se na všem možným (Meridian CD, gramec), repro Magnepan. Každej měl možnost si všechno předem poslechnout (ještě ne naslepo), vybrat si dva od sebe nejvzdálenější kusy a zhodnotit zvuk. Každej měl možnost vybrat si, jestli chce přehazovat kabely, nebo použít rychlejší ABX přepínač, který aufiofilové nemají rádi. Všechny zesíky měly seštelovanej výstup s přesností 0.05dB. No prostě to bylo všecko zorganizovaný do puntíku.

Výsledek?

Nikdo nepoznal nic. Ani ten Pajonýr od těch 30x dražších monobloků *bravo*

http://bruce.coppola.name/audio/Amp_Sound.pdf

Vzpomněl jsem si na to, když jsem procházel na High Endu prezentace těch nejdražších sestav a erekce se jaksi nedostavovala a pak najednou v malý místnůstce nějaký ptačí budky za třicítku hrály mnohem příjemněji než třímetrový monstra napojený zahradní hadicí na čtyři monobloky v ceně menší vilky.

Enjoy!

boxer

Re: Zní všechny zesilovače stejně?

Příspěvek od boxer »

No že 95% sluchovýho testu pochází z vizuálního vjemu je známé. *fnuk*

Co vidíme,to slyšíme.

Jistě se najdou hned opovrživci,kteří hodí "neúspěch" testu na nevhodně zvolené bedny.Nicméně by mne zajímal výsledek pobného testu vyjmenovaných zlatoušců slyšících výměnu koncovky powercabelu ze zlata za rhodium.A můj výsledek taky.

PMA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PMA »

Dokud neznáš (tj. nemáš možnost si ohmatat, rozebrat) udělátka použitá v testu, a neznáš přesně metodiku, tak tyhle senzační zprávy jsou o ničem. Znám oba případy, tj. jak "všechno zní stejně", tak jasné definování rozdílů, a obojí ve slepáku. Virtuálně to nejsem ochoten řešit ani se dohadovat, určitě bude i reálná příležitost - nic jiného nemá význam.
Pavel Macura Audio

Hellboy
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Hellboy »

No, v tom článku jsou podmínky všeho docela přesně popsaný a dokonce nechali každého aby si to všechno sám prověřil a vyjádřil se jestli mu to vyhovuje a jestli za normálních podmínek slyší rozdíly. Všichni slyšeli. Stěžovat si začla až část audiofilů, když se ukázalo, že totálně pohořeli :)

Já osobně k tomu mám určitý skeptický pohled taky, protože MOŽNÁ že rozdíl v zesilovači opravdu člověk může odhalit až po delším poslechu tzn. posloucaht pár hodin jedno, pár hodin druhý a pak se rozhodnout co mi bylo příjemnější. Problém je, že slepák potřebuje víc výsledku než jen jeden, takže když řeknu, že se mi víc líbylo A, je šance 1:1, že se trefím a ten výsledek pak samozřejmě nemá žádný význam. Na druhou stranu, pokud šlo přepínat okamžitě pomocí ABX udělátka, měl by být případný rozdíl ihned slyšet a pokud nebylo slyšet naprosto nic, asi bude ta změna opravdu bezvýznamná.

Mě moc nedochází to nepoznání rozdílu mezi tím opravdu mega levným Pioneerem a zbytkem. Já když pustím svůj receiver za dvacku na PURE, zní to opravdu příšerně a když k tomu píchnu jako koncák svůj zesilovač, je rozdíl opravdu dramatický. Takže mě překvapuje, že ani tam rozdíl nebyl slyšet.

MilanTuma
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MilanTuma »

Blbost !

Každej zesilovač má svůj charakter a nejlépe to rozpoznám během prvních sekund poslechu, delší poslech adaptuje uši na daný zvuk a hlasitý poslech zase unavuje sluch, viz. někteří DJ´s na High End 2011 *taktone* Proto nejlépe rozposlouchávám sám v klidu doma a není to problém rozlišit. To že vidím střeva a i cenu zesilovače mě absolutně neovlivňuje, není to svlečená ženská a je to jen hromada součástek. Jsem absolutně v klidu a rozhodně je mezi zesilovači jasně rozpoznatelný rozdíl charakteru zvuku. Jo pokud stojí zdroj signálu či repro za nic, tak to už je jiná.

Hellboy
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Hellboy »

Cílem zesilovače by mělo být ZESÍLIT signál a ne ho zabarvovat. Zesilovač není equalizér a pokud má určité parametry, zkreslovat by neměl. Někteří poměrně důvěryhodní zahraniční technici tvrdí, že od určité úrovně hrají prostě všechny dobře navržené zesilovače stejně. A co se tvého poznávání týče, pokud nemáš oba zesilovače nastavené tak, aby měli naprosto identicky hlasitý výstup, tak není co řešit, jasně že to půjde poznat i na slepo, což je možná případ i některých uvedených testů PMA. Pochybuju, že při takovém tom domácím testování někdo někdy splnil takřka laboratorní podmínky jako v tom testu, který zde uvádím.

sekal

Příspěvek od sekal »

MilanTuma píše:Blbost ! Každej zesilovač má svůj charakter a nejlépe to rozpoznám během prvních sekund poslechu, delší poslech adaptuje uši na daný zvuk a hlasitý poslech zase unavuje sluch. Proto nejlépe rozposlouchávám sám v klidu doma a není to problém rozlišit.
Naprostý souhlas a platí to i pro ABX testy. Buď tam rozdíl je a registruji ho "téměř" okamžitě anebo tam není a pak není co řešit. Sám jsem si to několikrát ověřil poslechem přes bedny i přes sluchátka...

boxer

Příspěvek od boxer »

To že vidím střeva a i cenu zesilovače mě absolutně neovlivňuje, není to svlečená ženská a je to jen hromada součástek. Jsem absolutně v klidu a rozhodně je mezi zesilovači jasně rozpoznatelný rozdíl charakteru zvuku.

;)

T-M
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od T-M »

slepák jsem zažil několikrát , a vždy byly rozdíly slyšitelné všemi co to posuzovali. Ne vždy byla shoda co je správně ale to je normální.

Hellboy
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Hellboy »

V tom testu, který všem doporučuji si přečíst, bylo zlatých ušařů minimálně 12.Když viděli co poslouchají, všichni poznali, že to hraje jinak, všichni popisovali jak který kus hraje (a to dost jistě a v tom testu jsou jejich slova zaznamenaná). Nikdo se netvářil, že je to těžké, nebo nějak zmanipulované, všichni si byli jistí, že slyší rozdíly. Trochu vás v tom poznávám ;) Po té co proběhl test se ukázalo, že neslyšel nikdo nic. Část audiofilů pak začala test zpochybňovat, přestože před jeho začátkem jim všechno přišlo OK. Ať si každý udělá obrázek sám o tom jak není potřeba dělat ABX. Letošní procházka po high endu a reakce na něj mě o tomhle hifi divadýlku jen utvrzují. Podle někoho hrálo Ante naprosto megabombasticky (převážně na Slovanetu jsou všichni nadšení) a pro jiné to byl kolosální průser. Někomu přišlo, že nejlíp hrála Utopie, Tannoy, Sroll... někomu, že to stálo za prd. Mě to přišlo, že to všechno hraje tak nějak podobně a největší roli v rozdílech hraje akustika a zvolená nahrávka. Přijde mi to celé jako naprostá dojmologie. Nejlepší bylo, že opravdová lahoda to byla spíš v horních patrech v malých místnostech, kde hrály často levnější bedny v lepších prostorech. Kdybych si měl vybrat citem a jen podle zvuku jak zněl na výstavě, tak bych spíš než utopie, nebo BW volil něco mnohem levnějšího právě z těch menších místností. Rozhodně jsem nenabyl dojmu, že megasestavy nějak výrazně kvalitativně překonávají sestavy levnější, spíš naopak.

merhaut

Příspěvek od merhaut »

"Hlupák pojímá věci jednoduše a v tom tkví jeho síla i klam." Radim Lhoták

Hopp
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hopp »

Hellboy píše:největší roli v rozdílech hraje akustika a zvolená nahrávka.
*thumbs up*

Asket
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Asket »

pokud po case mohu prispet.... tak na highendu u McIntoshe byla hudba jasne teple zabarvena od ostatnich masinek....
ale souhlasim s vyse psaneho -zalezi hodne na dane hudbe...

U me jak prehodim z Marantzu na Denona... je to jasna zmena a kdyz to pozna i ma mamca (68), tak neni co resit....
k tomu testu... oni vlastne ani nemuseli nic prepinat... mohli to nechat na dane veci a ti byli v pasti a rekli ze zadna zmena.... (necetl jsem to pdf)...

No jinak postaci si udelat i vlastni test doma kdo ma vice masinek....rekne nekomu at udela to a ono a vy tam nic nebudete videt (treba hifi bude za plentou krome beden....) ... nebo nekomu reknete vypal mp3, vypal flac a iso...dane hudby a ten nekdo tam da znacku kolecko ctverec trojuhel. a vy to poslechnete a napisete si co je super co nejhorsi... pak porovnate s tim co dotycny palnul dle znacky.... (pripadne udelejte datovou+hudebni stopu... na datovou dejte nejakou znacku, ale uz nepsat fixou po cd.... pak zamichat a zkusit.)
a slepy test je na svete....
dle me kazda masinka trochu jinak hraje, ma urcite zabarveni.... ale rozdily jsou male....
ale hodne hraje tez mistnost a dana hudba a nalada posluchace.

AlienCZ
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od AlienCZ »

Já jsem přesvědčený, že rozdíly v kvalitě i formě se nejlépe "pochopí" při variantě "měření" od lepšího k horšímu. Obvykle při použití něčeho lepšího následně po horším, toto zlepšení nijak významě nevnímáme. Ten silný pocit velkého rozdílu zaznamenáme nejčastěji tehdy, když si na tu lepší věc skutečně zvykneme a náhle se vracíme k té horší. Tehdy teprve zaznamenáváme skutečný, ten nepříjemný pocit rozdílu, zhoršení, ztráty.

Co myslíte? Já to tak mám ověřeno snad úplně ve všem a niky mě tento způsob "měření" nezklamal, nepodvedl.

Je to jen taková úvaha.

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

To snad ne - jestliže na první poslech nedokáži posoudit rozdíl, pak nemohu tvrdit který je lepší a který horší.

Ten poslech ale musí být uskutečněn na skutečně kvalitní nahrávce, být krátký a přepínání mezi zesilovači velice krátké. Velice důležitá je i hlasitost nahrávky a hlavně: oba zesilovače by měly být nastaveny tak, aby se výsledná hlasitost neměnila při přepnutí. To by ses taky mohl vracet k zesilovači, jehož projev je pro tvoje uši příjemnější, ale to ještě neznamená, že musí být lepší.
A to nemluvím o vzhledu zesilovačů - každý z nás inklinuje k tomu, že lépe hraje ten, na který je radost pohledět, protože každý správný hifista musí při pohledu na něj slintat, teprve pak mu to hraje "správně".

Odpovědět