Akustické rozsahy hudebních nástrojů

Linky na zajímavé HiFi časopisy, projekty v CZ i zahraničí
Odpovědět
Aleska
Kontaktovat uživatele:

Re: Akustické rozsahy hudebních nástrojů

Příspěvek od Aleska »

merhaut píše:........Hrej si doma jak chceš, třebas si polep reprákama strop, ale hlavně neteoretizuj, nedovozu, nepoučuj ...

P.S. je legrační, když mi Neználek dává doporučení, co já si mám nastudovat z mého oboru ...
dadaft píše:já hledám vysvětlení pro věci, které reálně existují u mě v poslechovce. nepoučuju. ptám se. zájemcům jsem ochoten předvést.

neuvedl jsi, jako vždy, ani jeden jediný protiargument. jen se mi vysmíváš.
To merhaut: Jsi konečně spokojen ?

Dadaft jako málokdo z nás je ochoten experimentovat a své výsledky publikovat. Ty se někomu líbit mohou, někomu ne. Je jen a jen na rozhodnutí každého z nás, kterou cestou se dá.
Tvoje argumentace mi připomíná vlnu nevole která propuká vždy, kdy někdo v oboru nedostatečně vzdělaný udělá objev století, nebo publikuje názor lišící se od názoru akademiků. Jejich první (a hlavní) argumentace je vždy, že na to nemá dostatečné vzdělání... (a je úplně jedno že má pravdu - a nikdy nikdo se mu neomluví).

Nejde zde přitom o nic jiného, než pouze o uraženou ješitnost. Ono se to velice těžko překousne, když já (co jsem toho tolik nastudoval dokáži ho..no) a nějaký nedoštudovaný nýmand přijde na něco nového...

Takže merhaute, tentokrátě tě nebudu prosit, abys výpady na dadafta nepsal sem, ale k sobě, tentokrát tě veřejně poprosím:

Piš a publikuj (prosím tě) své vynikající články z dějin hudby, co zde mi všichni máme tak rádi a zapomeň na své technické vzdělání. To zapomnění se již nejspíše stalo (jen si jej neuvědomuješ), protože jinak bych od tebe také něco četl z tebou vystudovaného oboru, zatím co z toho, kde jsi laik a co jsi nestudoval jsem toho četl dost, a musím přiznat že to bylo vynikající.

Děkuji.

Mih
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mih »

Opravdu má repro Philips výhybku středy/výšky na 5kHz ?

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

Mih píše:Opravdu má repro Philips výhybku středy/výšky na 5kHz ?
Ano, vyjímkou je snad FB815 co má dadaft, ty mají výhybku na 6 kHz - Philips výšky skutečně dělil hodně vysoko.

merhaut

Příspěvek od merhaut »

Aleska - kontrolní otázka. V čem má dadaft podle tebe pravdu, o které píšeš? V tvrzení o jediném měniči ideálního průměru, anebo ve svém obývákovém rozmístění dvou rozdílných měničů metr od sebe?

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

Mih

zajímavé je, že FB815 mají textilní kalotový měnič, který by klidně mohl hrát od 2kHz, zatímco FB825 páskáč, který by měl takhle dole asi problém. FB815 ale mají 10cm střeďák (oproti 13cm FB825) - ta snaha využít na středy, vyšší středy a dokonce část výšek jediný měnič je zcela zřetelná.

Isophase tweeter Philips FB825:
Obrázek
mňam!

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

merhaut píše:Aleska - kontrolní otázka. V čem má dadaft podle tebe pravdu, o které píšeš? V tvrzení o jediném měniči ideálního průměru, anebo ve svém obývákovém rozmístění dvou rozdílných měničů metr od sebe?
Merhaute, na tuto kontrolní otázku se přece nedá odpovědět. At´ odpovím, jak odpovím, vždy to bude špatně. V jedné písničce Suchého & Šlitra se zpívá: Nech brouka žít. Já použiji parafrázi: Nech Dadafta žít.
A vše poté bude v pořádku, zavládne klid a pohoda (a to je snem mým, tvým a věřím že i nás všech).

Přeji pěkný den.

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

To merhaut:

Potřebuji poradit - všude se uvádí, že vyzařování basů je všesměrové a že je tedy relativně jedno, kde je subwoofer umístěn. Dobře, a pak tedy má otázka zní:

a) Od kterého kmitočtu, respektivě, od kterého kmitočtu dolů běžný posluchač nerozezná odkud zvuk přichází ?
b) Nemůžeš poskytnout netové stránky tohoto problému ?

Děkuji.

merhaut

Příspěvek od merhaut »

a/ zhruba od 200Hz (přibližně do 200Hz přicházejí tóny do obou uší se stejnou intenzitou - V. Syrový, Hudební akustika, fyziologická akustika, binaurální slyšení str. 69, graf 2.16)
b/ například http://www.audiocity.cz/clanek.php?id=76

P.S. Každý, opakuju, každý, kdo se chce o hudební akustice poučit na garantované úrovni, potažmo zapojovat do debat, kde se objevuje slovo akustika, by si měl tuto publikaci pořídit. Problematika je v ní popsána natolik srozumitelně, že většinu lze "pochopit" v rozsahu, zajišťujícím přinejmenším imunitu oproti dadaftovinám.

Mih
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mih »

Aleska - četl jsem vícekrát od různých jak odborníků tak "jen" testérů že je to cca 150 Hz, Grundig uváděl v souvislosti se svou proslulou Hifi Troicou (80tá léta) cca 200 Hz.

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

merhaut píše:a/ zhruba od 200Hz (přibližně do 200Hz přicházejí tóny do obou uší se stejnou intenzitou - V. Syrový, Hudební akustika, fyziologická akustika, binaurální slyšení str. 69, graf 2.16)
b/ například http://www.audiocity.cz/clanek.php?id=76
Mih píše:Aleska - četl jsem vícekrát od různých jak odborníků tak "jen" testérů že je to cca 150 Hz, Grundig uváděl v souvislosti se svou proslulou Hifi Troicou (80tá léta) cca 200 Hz.
Nemám důvod nevěřit, na druhé straně to ale znamená:

.............................. že optimální reprosoustavy pro stereo by byly dvě dvoupásma té nejvyšší kvality hrající v oblasti od cca 150-200 Hz nahoru + špičkový mono subwoofer té nejvyšší kvality hrající od cca 150-200 Hz dolů....................

PS: Nemáte prosím někdo odkaz na zahraniční www stránky tuto problematiku řešící ?

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

merhaut píše:... ve svém obývákovém rozmístění dvou rozdílných měničů metr od sebe?
zrovna poslouchám své 2 páry. když jsi dokázal odpovědět Aleskovi v klidu, snad to dokážeš i mně. v čem je to teda špatně? proč mi to nemůže hrát?

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

Aleska píše:+ špičkový mono subwoofer té nejvyšší kvality hrající od cca 150-200 Hz dolů....................

PS: Nemáte prosím někdo odkaz na zahraniční www stránky tuto problematiku řešící ?
4 mono subwoofery, viz:

Harman International White Papers - Subwoofers: Optimum Number and Locations
http://www.harman.com/wp/pdf/multsubs.pdf

merhaut

Příspěvek od merhaut »

To rozmístění čtyř beden na stereo a´la dadaft aktivně generuje pseudoprostor, protože lokalizace (určení směru a vzdálenosti) zvuku, která navazuje na tzv. lateralizaci (vnímání zvuku na spojnici mezi oběma ušima uvnitř hlavy), potažmo u poslechu beden externalizaci (vliv pohybu hlavy na změny ve vnímání spektra signálu, trantient a tím i schopnost lokalizace), je závislá na časových, plus fázových poměrech a intenzitě - a to vše ten druhý pár aktivně ovlivňuje - alias zkresluje původní parametry signálu - no a tím v důsledku vytváří pseudoprostor. Více viz jmenovaná kniha strany 68-70, plus 49-51.

P.S. Kupte si pánové konečně Hudební akustiku Václava Syrového - nebudu ji tady po každém dotazu citovat a přepisovat, už jenom proto, že je to navzájem tak provázaná nauka, že každý samostatný výňatek z ní, tu problematiku chtě nechtě zjednodušuje, tedy zkresluje. Od nyní budu maximálně tak jen odkazovat na stránky, kde to je popsané.

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

aktivně ovlivňuje - to bezesporu. s těmi rozhodnými negativy (zkreslení, pseudoprostor) bych si ale nebyl tak jistý. jasně, když nějak, jedno jak, pohodím bedny do poslechového prostoru, bude to hrůza. ale existuje několik milimetrově přesných ustavení (já zatím pro mou poslechovku našel dvě - jedno úhlopříčné podobné regular matrixu a jedno u dlouhé podobné fantómovému ustavení), kdy ten druhý pár skvěle vyváží zkreslení způsobené místností - a to je ve skutečnosti tisíckrát horší než zkreslení těch nejhorších překližkových beden z electroworldu a řeší se nesmírně nákladnými a dost neúčinnými akustickými úpravami. objeví se dosud zamaskované frekvence, lokalizace se zpřesní na centimetr, bedny (no problem) i stěny doslova zmizí, prostor se přestane teoreticky dělit na prostor nahrávky a pseudoprostor vytvářený druhým párem beden, ale promění se v jediný prostor hudby...

poprvé jsem to ustavení našel čirou náhodou (u dlouhé). teď mám za sebou rok každodenní několikahodinové práce. v poslechovce zvuk jako lusk. nic proti panu Syrovému, ale myslím, že nešel pořádně do hloubky.

sostakovic
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sostakovic »

dadaft píše:, nic proti panu Syrovému, ale myslím, že nešel pořádně do hloubky.
Dadafte viděls tu knihu někdy?
Existujou mnohem podrobnější publikace, bohužel s mým matematickým základem těžko vstřebatelné, ale myslím, že Hudební akustika jde do hloubky dostatečně, alespon pro naši potřebu
Naposledy upravil(a) sostakovic dne 25 srp 2008 19:18, celkem upraveno 1 x.

Odpovědět