(Ne)slyšíme ticho ?
(Ne)slyšíme ticho ?
Omlouvám se za dost nepochopitelný titulek, ale myšlenka zda slyšíme či neslyšíme ticho (nebo jak jej slyšíme či neslyšíme) mne napadla již v době, kdy jsem srovnával softwarové přehrávače Foobar2000 a cPlay zde a zde.
Jsou to vynikající přehrávače a na svém PC je mám oba. Běžně při poslechu používám Foobar, ale v okamžiku klidu a soustředěného poslechu použiji zásadně cPlay. Důvod je jednoduchý, subjektivně pro mne je hudba z cPlay jasnější, znělejší, řekl bych čistější, s výrazným pocitem snížení toho nedefinovatelného pozadí hudby.
Je mi zcela jasné, že oba přehrávače mají pravděpodobně stejný odstup S/N, možná i stejné zkreslení signálu a jen bůh ví co ještě....Nechci zde vyvolávat hádky či rozepře, ale znovu mně myšlenka na to zda slyšíme či neslyšíme ticho, nebo to něco v pozadí hudby napadla při čtení vlákna Poslech vs. měření , na Slovanetu, které se za pouhé tři dny rozrostlo na 4 strany. To vlákno vzniklo zásluhou administrátora, aby se nezasíralo jiné vlákno, ale přesto doporučuji jej pozorně přečíst - nejen proto, že v něm diskutují i někteří naši členové, ale protože tam i ta zmínka o tichu je.
Takže: Slyšíme či neslyšíme ticho ?
Jsou to vynikající přehrávače a na svém PC je mám oba. Běžně při poslechu používám Foobar, ale v okamžiku klidu a soustředěného poslechu použiji zásadně cPlay. Důvod je jednoduchý, subjektivně pro mne je hudba z cPlay jasnější, znělejší, řekl bych čistější, s výrazným pocitem snížení toho nedefinovatelného pozadí hudby.
Je mi zcela jasné, že oba přehrávače mají pravděpodobně stejný odstup S/N, možná i stejné zkreslení signálu a jen bůh ví co ještě....Nechci zde vyvolávat hádky či rozepře, ale znovu mně myšlenka na to zda slyšíme či neslyšíme ticho, nebo to něco v pozadí hudby napadla při čtení vlákna Poslech vs. měření , na Slovanetu, které se za pouhé tři dny rozrostlo na 4 strany. To vlákno vzniklo zásluhou administrátora, aby se nezasíralo jiné vlákno, ale přesto doporučuji jej pozorně přečíst - nejen proto, že v něm diskutují i někteří naši členové, ale protože tam i ta zmínka o tichu je.
Takže: Slyšíme či neslyšíme ticho ?
-
boxer
Re: (Ne)slyšíme ticho ?
No podle toho,co jsem se dozvěděl zde,tak aniž bych to chtěl jakkoliv snižovat,znevažovat či snad dokonce si dělat legraci,každej pořádnej hifista má tak trochu tinitus. Více,méně,někdy,furt.Ani si to mnohdy neuvědomuje.Obzvláště ti,kteří bydlí ve velkých aglomeracích,kde i v noci je stále nějaký ten hluk.
Pak stačí být najednou někde ,kde je fakt ticho,a ejhle,co že to mám za pískání,hučení a podobné věci v uších?
Je fakt,že stačí pak pár dní a ticho je. O to horší je to pak naopak,jak najednou ten noční hluk vnímáme.
Pak stačí být najednou někde ,kde je fakt ticho,a ejhle,co že to mám za pískání,hučení a podobné věci v uších?
Je fakt,že stačí pak pár dní a ticho je. O to horší je to pak naopak,jak najednou ten noční hluk vnímáme.
souhlas... neco je poslouchat na mesici ci v kosmu a neco je poslouchat na vesnici ve meste apod...
podle me to ticho by melo byt v akustice......
Nejde vam slyset ticho ?
Na to nejlepsi je asi Shakuhachi fletna.... pac v nekterych pasazich vam to ticho krasne ukaze jak je skvele, nez jej narusi dalsim hranim.
S tichem v byte je potiz.... to je asi ta nejnakladnejsi investice.... izolace od vseho a utlumeni uvnitr..., pak slysime jen sami sebe.
podle me to ticho by melo byt v akustice......
Nejde vam slyset ticho ?
Na to nejlepsi je asi Shakuhachi fletna.... pac v nekterych pasazich vam to ticho krasne ukaze jak je skvele, nez jej narusi dalsim hranim.
S tichem v byte je potiz.... to je asi ta nejnakladnejsi investice.... izolace od vseho a utlumeni uvnitr..., pak slysime jen sami sebe.
tohle taky trochu s tichem souvisí: zvláštní a pro mě nepochopitelné je jak se tlačí na odstupy signál/šum (pod 100dB - hnojačka)) a přitom ani nejšpičkovější studio či nahrávka nemá odstup s/š víc než 80dB.
jinak s těma ušima a domovem - poslech v tichém prostředí je s hlučným nesrovnatelně lepší, co si budem povídat.
a osobně: pravé ucho už není co bývalo. bohužel...
jinak s těma ušima a domovem - poslech v tichém prostředí je s hlučným nesrovnatelně lepší, co si budem povídat.
a osobně: pravé ucho už není co bývalo. bohužel...
Tak to nekdo nesmi usinat u repra co hraje na plno..... tak jako muj kamos...
sve smysly si chrante...nikdo vam je nenahradi.... jinak prakticky absolutni ticho nikdy nebudeapc sam kosmos je osobe hlucny natoz takova spinava kulicka v nem....
a co tak vyrobit neco jako ANTIzvuk ? (mysleno neco vetsiho)
kdysi jedni vyrobci vyrabeli takovou krabicku na prehravace pred sluchatkama a ty zjistovaly okolni kraval a dle toho ubirali ci pridavali v dane hladine kmitocet a tim se neutralizoval okolni hluk...a danymi korekcemi a okolnim hlukem se to dorovnavalo... ???
sve smysly si chrante...nikdo vam je nenahradi.... jinak prakticky absolutni ticho nikdy nebudeapc sam kosmos je osobe hlucny natoz takova spinava kulicka v nem....
kdysi jedni vyrobci vyrabeli takovou krabicku na prehravace pred sluchatkama a ty zjistovaly okolni kraval a dle toho ubirali ci pridavali v dane hladine kmitocet a tim se neutralizoval okolni hluk...a danymi korekcemi a okolnim hlukem se to dorovnavalo... ???
Tyto systémy aktivního potlačení hluku se pořád vyrábí a dělá je více výrobců. Princip je jednoduchý-mikrofonem umístěným na vnější straně sluchátka se snímá okolní zvuk,tento signál se pak zesílí zesilovačem a smíchá se se zvukem,který si do sluchátek pouštíš třeba z mp3 přehrávače.U zesíleného signálu z mikrofonu se přitom musí otočit fáze o 180 stupňů oproti přímému zvuku(hluku) dopadajícímu na mikrofon a tímto dojde k potlačení zvuků okolí.Asket píše:Tak to nekdo nesmi usinat u repra co hraje na plno..... tak jako muj kamos...
Nic nového pod sluncem - to již bylo skoro před 40 lety v některém dubnovém vydání časopisu Hudba a zvuk, ale tentokráte jako zesilovač s nulovým zkreslením (pokud si dobře pamatuji). Nevím dnes, kdo to tehdy napsal, ale jak vidět předběhl dobu.
Protože to bylo v dubnovém (aprílovém) čísle, každý to považoval za APRÍL a ejhle,
naopak: DÁLNICE, nikoliv SLEPÁ ULIČKA !
Protože to bylo v dubnovém (aprílovém) čísle, každý to považoval za APRÍL a ejhle,
naopak: DÁLNICE, nikoliv SLEPÁ ULIČKA !
Zajímavé téma, již půl století
ale není ticho jako ticho, některým se to plete, na mém webu je rozřešení.
a k...a, už je i tady
Federmann.
Ano, je to skutečně tak.. Konečně se zde objevil někdo dostatečně fundovaný (a nestranný), kdo uvede (a bude i nadále uvádět) mnoho zde publikovaných omylů a polopravd na pravou míru...
Co nás nezabije to nás posílí..
jo? a jaké?Federmann píše:Zajímavé téma, již půl stoletíale není ticho jako ticho, některým se to plete, na mém webu je rozřešení.
přečetl jsem tvoje stránky.
kdybys byl milovníkem hudby Federmanne, věděl bys, že kromě dynamiky a frekvenčního rozpětí existuje ještě minimálně jeden zcela zásadní parametr zvuku nástrojů, který má vliv na pocit "věrnosti" zvuku.
i bez něj ti ale vychází takové absurdity, jako že slyšíme 300kHz a pod. - pokud už jde o vysoké harmonické, tak jejich nepřítomnost způsobuje modulaci slyšitelných frekvencí a ne že jsme kouzelníci ze země federmann a když neslyšíme svých návykových 300kHz tak nám to vadí a nástroje maj´mizerný zvuk...)
ale jinak ti přeji mnoho úspěšných nových teorií - být otloukánkem není žádný med.
Je to trest boží, holoto HiFistická, High-Endově bezbožná !
Na svých stránkách nám totiž dává rozhřešení, nikoliv rozřešení !
Na svých stránkách nám totiž dává rozhřešení, nikoliv rozřešení !
jsem to tam necetl..... ale nebyl tam nahodou navod jak pri hudbe ladit s hrebikem v usich az do te doby nez nastane ticho ???
pak tomu verim, ze bude ticho....
, ale nechapu nac mi bude hifi kdyz bude ticho
To, ze existuje potlaceni hluku do protifaze pred 1/2 stoletim jsem nevedel..... myslel jsem, ze na to prisli tak pred 15 lety....
Ten cas tak silene leti - to je az neuveritelne... si to ani nepamatuji
(pred 40 lety jsem byl na hribech stale)
pak tomu verim, ze bude ticho....
, ale nechapu nac mi bude hifi kdyz bude ticho
To, ze existuje potlaceni hluku do protifaze pred 1/2 stoletim jsem nevedel..... myslel jsem, ze na to prisli tak pred 15 lety....
Ten cas tak silene leti - to je az neuveritelne... si to ani nepamatuji
Koukám, Rožnov p. R. je skutečnou líhní uznávaných hifi kapacit...Renown píše:a k...a, už je i tadyFedermann.
Tvůj bývalý kolega z práce (TESLA Rožnov)?
Tento nový člen je to poslední, co chybělo hifinázorům k naprosté dokonalosti.
Chudák Rowing/Pipís, to aby si vzali dovolenou...