http://www.naimlabel.com/recording-in-concert-lp.aspxfajfka píše:To fox: jakou že to povedenou věc vydali na vinylu od labelu NAIM? Mně se to nezobrazuje a zajímá mne to. ( 8.duben 2014 )
Podle muzikantů jsou nejlepší vinyly
Re: Podle muzikantů jsou nejlepší vinyly
fantastická lokalizace v prostoru a muzikálnost, které se přibližuje jen opravdu velmi málo digitálů - to je pro mě vinyl a gramec.
naneštěstí jsem příliš líný a chudý, než abych ho měl.
naštěstí vlastním digitální přehrávač, který se gramci dokáže přiblížit.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, ale jak známo, gramec je gramec ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
naneštěstí jsem příliš líný a chudý, než abych ho měl.
naštěstí vlastním digitální přehrávač, který se gramci dokáže přiblížit.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, ale jak známo, gramec je gramec ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Pravda, gramofonu se dovede přiblížit jen velmi málo digitálů, já bych dokonce řekl, že snad žádný, protože u digitálu chybí vlastně všechna možná zkreslení, amplitudově kmitočtová omezení, kolísání, rušení, hluk a šum drážky, poškozování zvuku přehráváním, závislost zvuku na tvaru snímacího hrotu a mnoha geometrických nastavení gramofonu, citlivost na vnější otřesy, patrazitní ultrasonické kmitočty, nerovnoměrnost kmitočtové charakteristiky, znateně horší vlastnosti záznamu uprostřed desky, malá a kmitočtově závislá separace kanálů, prostě všechno to, co je vlastní vinylům a způsobuje jejich typický zvukový projev, tak milovaný mnoha audiofily. Pravda, u CD existuje kvantizační šum, ale je skoro o dva řády nižší, než je šum a hluk vinylu. Navíc se dá ještě silně zmenšit pomocí technologie SBM (super bit mapping - má to ale význam jen u nejtišších pasáží, kde vinyly stejně už vůbec nehrají, u silnějších pasáží je nepoznatelné). A digitální formát SACD, ten už se od vinylu vzdaluje velmi silně, všechny jeho parametry jsou mnohořádově lepší, než u vinylů.
Takže přátelé vinylů - přeji mnoho krásných chvil u vašich miláčků. Já také rád poslouchám vinyly, ale slyším ty jejich typické zvukové projevy jako jejich nedostatek. Ale nostalgie je silná, takže o tom až tak nepřemýšlím a poslouchám... Je to hezké a milé. Když si však chci něco skutečně vychutnat, mít nerušený poslech i těch nejtišších pasáží a vžít se do hudby bez obav z nějakého rušení - pak přijde na řadu CD nebo SACD.
Takže přátelé vinylů - přeji mnoho krásných chvil u vašich miláčků. Já také rád poslouchám vinyly, ale slyším ty jejich typické zvukové projevy jako jejich nedostatek. Ale nostalgie je silná, takže o tom až tak nepřemýšlím a poslouchám... Je to hezké a milé. Když si však chci něco skutečně vychutnat, mít nerušený poslech i těch nejtišších pasáží a vžít se do hudby bez obav z nějakého rušení - pak přijde na řadu CD nebo SACD.
CD, SACD, DVD-Audio hraji dobře, ale nebaví mě tolik jako vinyl. 
- PítrsPraha
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Za mne, s mou sestavou a pro mé uši:
kvalita zvuku CD: 1 - 6
kvalita zvuku vinylu: 3 - 8
kvalita zvuku 96/24 nebo 192/24: 5 - 10
1....nejhorší zvuk
10....nejlepší zvuk
kvalita zvuku CD: 1 - 6
kvalita zvuku vinylu: 3 - 8
kvalita zvuku 96/24 nebo 192/24: 5 - 10
1....nejhorší zvuk
10....nejlepší zvuk
Já bych to rozdělil na Fidelity (věrnost) a zábavnost.
-
Roman2
Přehrávám svou oblíbenou muziku přes CD player i gramofon. Jednoznačná odpověď na to, který formát je lepší podle mně není. Ve prospěch CD mluví jednoduchá obsluha, možnost přeskakování skladeb dle libosti,dále pak absence šumu, praskání a jiných neduhů, kterými trpí LP. Ve prospěch LP zase dynamika, prostorovost nahrávky, lokalizace a separace jednotlivých nástrojů, kterou podle mně CD playery neumí, snad až na vyjímky jakou jsou top modely značek Aesthetix, Nagra, Wadia či Esoteric. Zajímavé je, že, když dnes interpretovi vyjde nové album na CD i LP, tak téměř vždy je lepší dynamika na LP. Několikrát jsem se o tom přesvedčil na loudness war. Pro mne zůstávají zatím svatým grálem 1. britské vydání na vinylu. 
Klidně i postopadesáté udělejte z masteringu vlastnost formátu.
LP přehraji 1:1 na CD a NIKDO nepozná rozdíl. CD na LP 1:1 nepřehraji, protože to fyzikálně nejde.
LP přehraji 1:1 na CD a NIKDO nepozná rozdíl. CD na LP 1:1 nepřehraji, protože to fyzikálně nejde.
no, člověk nakonec vždycky skončí u toho, že ho jeho hi-fi musí bavit.S499_1023 píše:Já bych to rozdělil na Fidelity (věrnost) a zábavnost.
protože k čemu aparát, který tě nebaví poslouchat?
pokud jde o zkreslení, jsou různého druhu a povahy, a některá jsou horší než jiná - reálně jednoznačně nejvíc zkreslují bedny a poslechový prostor.
nejsem si jistý, jestli třeba u zesilovačů je zapotřebí řešit, jestli je zkreslení 0,1% nebo 0,001% - vybírat zesák podle tohohle klíče nikam nevede.
třeba můj zesilovač je objektivně 30W sračka a stačí ho ohulit na 3/4 výkonu a je to jasně slyšet - ať už ticho v tichu, nebo hudba v tichu.
zkresluje, o tom žádná.
nicméně mezi čtvrtinou a polovinou výkonu, což dává úroveň hlasitosti, kterou využívám, to slyšet není.
zvuk lidského hlasu, houslí a plechů je famózní,
navíc je hudba nesmírně rytmická a melodická - smyčcový kvartet mě okouzlí, symfonie ohromí, a parta černochů, co tleskají a zpívají, rozpumpuje a rozzáří.
( baví mě poslouchat i televizní reklamy.
s tím hi-fi je to takové složité...
Otázku, co je lepší . . . jestli vinyl, nebo CD, rozsekla má dnešní návštěva Prahy
. Několikrát na mě z billboardů jukla reklama na "vinylové podlahy" (supr, vydrží vše, supr...)
. No máte někdo cédéčkovou podlahu?
Tak jasně, je to reklama, ale tak nějak...asi tuším, co s těmi nepoužitelnými, 12 let odloženými vinyly, urobím 
- zdenoeddie
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
CD-ckova podlaha nie je nic nove. Nejake fotky som videl na nete uz par rokov dozadu.
Toliko šedá teorie.Mikrob píše:Pravda, gramofonu se dovede přiblížit jen velmi málo digitálů, já bych dokonce řekl, že snad žádný, protože u digitálu chybí vlastně všechna možná zkreslení, amplitudově kmitočtová omezení, kolísání, rušení, hluk a šum drážky, poškozování zvuku přehráváním, závislost zvuku na tvaru snímacího hrotu a mnoha geometrických nastavení gramofonu, citlivost na vnější otřesy, patrazitní ultrasonické kmitočty, nerovnoměrnost kmitočtové charakteristiky, znateně horší vlastnosti záznamu uprostřed desky, malá a kmitočtově závislá separace kanálů, prostě všechno to, co je vlastní vinylům a způsobuje jejich typický zvukový projev, tak milovaný mnoha audiofily. Pravda, u CD existuje kvantizační šum, ale je skoro o dva řády nižší, než je šum a hluk vinylu. Navíc se dá ještě silně zmenšit pomocí technologie SBM (super bit mapping - má to ale význam jen u nejtišších pasáží, kde vinyly stejně už vůbec nehrají, u silnějších pasáží je nepoznatelné). A digitální formát SACD, ten už se od vinylu vzdaluje velmi silně, všechny jeho parametry jsou mnohořádově lepší, než u vinylů.
Temito argumenty oblboval hudebni prumysl zakazniky uz zacatkem 80-tych let minuleho stoleti, aby tak nastartoval prodej CD prehravacu a software. (U mne se Jim to nepovedlo.
Ze ani jeden z techto argumentu, jako napr. udajne drasticke zkresleni, hluk a sum, lupance, ale ani ty ostatni bludy v praxi neobstoji, uz dnes chape a priznava drtiva vetsina tech, kteri v poslednich letech meli moznost poslechnout si reprodukci kvalitni LP na kvalitni sestave.
Tvrdosijnym “popiratelum” dobre analogove reprodukce z vinylu proto mohu pouze doporucit, aby konecne odlozili klapky z oci (a predevsim z usi
P.S.: Uprostred LP je, u normalniho ramenka, "chybny uhel" hrotu prenosky naopak nulový, prave tam je analogovy zaznam "nejlepsi"....
Jenže nejde o chybový úhel ale o to, že uprostřed desky je mnohem menší lineární rychlost pohybu. Ale tak hlavně, že máš jasno.
Ja uz mám jasno léta! 
Já mám jasno taky ale jinak než Prospero.