Podle muzikantů jsou nejlepší vinyly

Linky na zajímavé HiFi časopisy, projekty v CZ i zahraničí
Odpovědět
kite19
Kontaktovat uživatele:

Re: Podle muzikantů jsou nejlepší vinyly

Příspěvek od kite19 »

Milan_: Ja v týchto témach trochu zavádzam, pretože elektrotechnike absolútne nerozumiem, teda viem vložiť cd do prehrávača a otočiť potenciometrom :lol: , ale všetko ostatné je mimo mňa. To zavádzanie u mňa je spôsobené tým, že si stotožňujem technológiu, či už vinyl alebo CD s tým čo je na nosiči umiestnené. A práve teraz mám obdobie fascinácie starou hudbou, spočiatku som si kupoval výberovky na CD, to bola tá výhoda zlúčenia hitov na jedno CD, a mám s nimi negatívnu zvukovú skúsenosť, vlastním len dve výberovky ktoré sú zvukovo kvalitné a to F.Sinatra-my way the best of frank-Warner Music UK 1997, Bob Marley-Legend-Island 2002, všetky ostatné výberovky, Tina Turner, Joe Cocker a mnoho ďalších nestoja za nič. Akceptoval by som CD a vlastne aj akceptujem, ale vadí mi že sa potenciál záznamu na tomto nosiči nevyužíva naplno. Kdežto u LP, možno práve kôli nedostatkom ako je šum, praskanie, museli umiestniť čo najlepší master aby človek počúval hudbu a nie šum a aby kvalita mastru prevýšila neduhy vinylu.

Nie som fanatický vinylista, gramofóny v desaťtisícoch eur my prídu ako šialenstvo, a využívanie momentálnej módnej vlny, ale aj tu na fóre je veľa dobrých uší, ktoré počujú výhody vinylu a kvalitu nahrávky a z tohto dôvodu nepočujú praskanie a šum.

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

Mám podobný názor, je to plejtvání materiálem, záznamovou kapacitou a výrobním časem, LP dvojalba jako Deep Purple - Made in Japan, Hawkwind - Space Ritual či Pink Floyd - The Wall
by se s rezervou vešly na jeden CD nosič ale ne. Zákazník je brán na hůl, on to zaplatí, je to vůl. Proto vypaluji. Hotovo.

fox
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od fox »

lechos píše:Mám podobný názor, je to plejtvání materiálem, záznamovou kapacitou a výrobním časem, LP dvojalba jako Deep Purple - Made in Japan, Hawkwind - Space Ritual či Pink Floyd - The Wall
by se s rezervou vešly na jeden CD nosič ale ne. Zákazník je brán na hůl, on to zaplatí, je to vůl. Proto vypaluji. Hotovo.
Kdyby všichni jenom vypalovali / v podstatě je to krádež /, nebylo by co poslouchat, protože pracovat zadarmo by se umělcům asi moc nelíbilo. Já bych se tím moc nechlubil.

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

Ale, ale...Ty seš nějak žhavej hájit zákon, kopie ? Ano, pro osobní spotřebu. Nechceš rovnou zakázat PC vypalovačky, CD-R, internet a software ? Kolik máš doma výpalků ? Žádnej, že jo. Kecy v peci.

aretax
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aretax »

kite19 píše:Milan_: Ja v týchto témach trochu zavádzam, pretože elektrotechnike absolútne nerozumiem, teda viem vložiť cd do prehrávača a otočiť potenciometrom :lol: , ale všetko ostatné je mimo mňa. To zavádzanie u mňa je spôsobené tým, že si stotožňujem technológiu, či už vinyl alebo CD s tým čo je na nosiči umiestnené. A práve teraz mám obdobie fascinácie starou hudbou, spočiatku som si kupoval výberovky na CD, to bola tá výhoda zlúčenia hitov na jedno CD, a mám s nimi negatívnu zvukovú skúsenosť, vlastním len dve výberovky ktoré sú zvukovo kvalitné a to F.Sinatra-my way the best of frank-Warner Music UK 1997, Bob Marley-Legend-Island 2002, všetky ostatné výberovky, Tina Turner, Joe Cocker a mnoho ďalších nestoja za nič. Akceptoval by som CD a vlastne aj akceptujem, ale vadí mi že sa potenciál záznamu na tomto nosiči nevyužíva naplno. Kdežto u LP, možno práve kôli nedostatkom ako je šum, praskanie, museli umiestniť čo najlepší master aby človek počúval hudbu a nie šum a aby kvalita mastru prevýšila neduhy vinylu.

Nie som fanatický vinylista, gramofóny v desaťtisícoch eur my prídu ako šialenstvo, a využívanie momentálnej módnej vlny, ale aj tu na fóre je veľa dobrých uší, ktoré počujú výhody vinylu a kvalitu nahrávky a z tohto dôvodu nepočujú praskanie a šum.
Na to, aby si počúval hudbu a dokázal posúdiť jej kvalitu tak umeleckú, ako aj technickú, aby si dokázal počuť, či Ti vyhovuje kvalita aparatúry, naozaj nie je potrebné byť elektrotechnikom. Aj keď si kúpiš auto a posudzuješ jeho jazdné vlastnosti, nemusíš byť automechanik.

lidumil
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lidumil »

lechos píše:Ale, ale...Ty seš nějak žhavej hájit zákon, kopie ? Ano, pro osobní spotřebu. Nechceš rovnou zakázat PC vypalovačky, CD-R, internet a software ? Kolik máš doma výpalků ? Žádnej, že jo. Kecy v peci.
Já teda CD-R doma nemám žádný, když nepočítám svoje CD převedený do MP3 do auta. Teda vlastně mám - skupina Játro a CD Játrová paštika. Ale to jsem dostal přímo od skupiny Játro, páč to nikde nevyšlo.

vonvichousch
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od vonvichousch »

fox píše:
lechos píše:Mám podobný názor, je to plejtvání materiálem, záznamovou kapacitou a výrobním časem, LP dvojalba jako Deep Purple - Made in Japan, Hawkwind - Space Ritual či Pink Floyd - The Wall
Kdyby všichni jenom vypalovali / v podstatě je to krádež /, nebylo by co poslouchat, protože pracovat zadarmo by se umělcům asi moc nelíbilo. Já bych se tím moc nechlubil.

S tím bych si dovolil né až tak souhlasit.Když pominu ten fakt,že stáhnutí není trestné,nemůže to být tedy krádeží.
Pokud by to byla krádež,okrádají nás tedy i oni umělci,protože jim musíme platit "výpalné" z každého DVD-R co si koupíme,z každé tiskárny,každé flash paměti,každého HDD který vlastníme,ač na nich nejsou žádné data,kteří tito umělci vytvořili,ale naopak zálohy mnou vytvořených souborů,přesto nemám šanci se z tohoto "výpalného" žádným způsobem vymanit.

Pracovat zadarmo je nikdo nenutí,na koncerty přijde spousty lidí a jistě se jim vyplatí.Ale přijde mi nefér,když si koupím třeba CD,které je mizerně nahrané (odfláknuté) ,je na něm jedna dvě poslouchatelné písničky a ostatní je brak a nemám ,na rozdíl jiného zboží,šanci ji vrátit a podobně...

A to už vůbec nemluvím o tom,že v podstatě,když už mám nějaké dílo na třeba LP,tak pokud ho chci na CD,měl bych doplatit pouze rozdíl v ceně média,nikoli platit zase celou cenu díla,vždyť tu už jsem jednou zaplatil...

vonvichousch
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

lidumil píše:
lechos píše:Ale, ale...Ty seš nějak žhavej hájit zákon, kopie ? Ano, pro osobní spotřebu. Nechceš rovnou zakázat PC vypalovačky, CD-R, internet a software ? Kolik máš doma výpalků ? Žádnej, že jo. Kecy v peci.
Já teda CD-R doma nemám žádný, když nepočítám svoje CD převedený do MP3 do auta. Teda vlastně mám - skupina Játro a CD Játrová paštika. Ale to jsem dostal přímo od skupiny Játro, páč to nikde nevyšlo.

Tys nikdy nepoužíval kotoučový magnetofon nebo kazetový magnetofon ?Přepis na kazetu nebo pás je stejný jako přepis na CD-R,pouze jeho kvalita je jiná,ale ve své podstatě je to stejné jako stáhnutí skladby z netu...

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

Tuhle sem poslouchal rádio a co neslyším: kdo bonzne na čoiku zaměstnavatele za ilegální PC software (má ho každý, Vy také...) dostane do kapsy 10% provize z pokuty, dobré co...budujou stát udávačů-práskačů, Dolfi, Kléma i Gusta by se styděl za své primitívní metody.
No, nedá moc práce křiváka odhalit, kopanec a doživotní pracák.

vonvichousch
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

lechos píše:Tuhle sem poslouchal rádio a co neslyším: kdo bonzne na čoiku zaměstnavatele za ilegální PC software (má ho každý, Vy také...) dostane do kapsy 10% provize z pokuty, dobré co...budujou stát udávačů-práskačů, Dolfi, Kléma i Gusta by se styděl za své primitívní metody.
No, nedá moc práce křiváka odhalit, kopanec a doživotní pracák.

No tady bych byl opatrný,stahování software ,na rozdíl od hudby a videa,je skutečně trestné.Nedovolil bych si mít v PC cokoli nelegálního a běžně zaměstnanci nemají právo do "svých" PC cokoli instalovat.Kdo to ve své firmě povolí,je sebevrah nebo šílenec...

Mimochodem,když vývojáři najdou chybu ve svém softwaru,tak ji zdarma opraví.Když nějakou náhodou dojde ke zničení instalačního disku,pošlou (byť za malý poplatek,který je zcela nicotný v porovnání s cenou software) ho nový...už si někdy slyšel,že by filmové či hudební studio rozdávalo opravenou kopii díla,když se tam zjistí "nějaká bota" nebo že by Ti dali nové CD,když si to staré,původní,třeba poškrábal ?

fox
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od fox »

vonvichousch píše:
lidumil píše:

Tys nikdy nepoužíval kotoučový magnetofon nebo kazetový magnetofon ?Přepis na kazetu nebo pás je stejný jako přepis na CD-R,pouze jeho kvalita je jiná,ale ve své podstatě je to stejné jako stáhnutí skladby z netu...
Kvalita byla jiná. Na pásky se nahrávalo v době, kdy hudební nosiče byly v této zemi těžko dostupné. Ty kazety stály skoro stejně jako dnešní CD.
Myslete si o tom co chcete, ale já se tím nikdy nebudu chlubit. Když něco stáhnu, tak jenom pro svou informaci a když se mi hudba líbí, tak si ji koupím, když ne tak výpalek založím nebo vyhodím. A nepovažuji se za blbečka, který to mohl mít zadarmo. Cena CD-R je směšná. Nevím, co chtěl básník říct tím, že jejich koupi si předplacujeme stahování originálů.
Mi nejde o legalitu, ale o princip.
Naposledy upravil(a) fox dne 04 kvě 2014 18:54, celkem upraveno 1 x.

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

Samozřejmě, ve velké akciovce či státní správě to platí...u malých živností co žijou z ruky do huby je praxe krapet jiná...
Ale zpět k muzice: na každém nosiči vč.LP stoji psáno: půjčování, pořizování kopii, veřejné provozování a rozhlasové šíření této desky ja zakázáno...nevím jak to dělali v sousedním Polsku že dávali těsně před revolucí (1989) na VKV celé CD no a to byl jeden z mála zdrojů pořídit si nahrávku jakože železná opona byla těsná a bolševická cenzúra přísná.
Naposledy upravil(a) lechos dne 04 kvě 2014 18:59, celkem upraveno 1 x.

fox
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od fox »

Bohužel. V této zemi neplatí, že každý může mít jenom to, na co má. Chceme vše co se dá.

vonvichousch
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

kite19 píše:
Ak aj došlo k omylu, ja to nepaušalizujem a ak má mať diskusia zmysel netreba paušalizovať ani záznam na CD, ale ani na LP. Snažím sa nepoužívať jednostranné argumenty v prospech LP, preto nehľadám argumenty na nete, necitujem zvukárov podieľajúcich sa na výrobe jednotlivých nosičov a ak sem niečo píšem, píšem tu o svojich osobných skúsenostiach, o tom čo počujem.
Kite19,já vlastním originál ,právě z roku 1985 ,na CD .Vím jak hraje (výborně) a proto se nedivím,že se Prosperovi líbí tento záznam převedený na LP,byť je to 16/44.1 záznam (a mimochodem,špičkové přehrávače CD té doby ,postavené na bázi PHILIPS,měli pouze 14bitové převzorkování 8-) ).

kite19
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kite19 »

Bola iná doba a autorské právo v ČSSR copyright ako taký nepoznalo, zásadna zmena nastala vstupom do EÚ a riešenie ochrany autorského práva dostalo podstatný význam až v dobách internetu a digitalizácie ako takej. Vytvorenie si kópie pokiaľ máte orginál, nie je porušením autorského práva, pokiaľ sa v kópii nevykonávajú zásahy do autorského diela. Netrba porovnávať čo bolo pred 30 rokmi, vtedy vytváral kópie každý, ale nebolo to porušením autorského práva. Každý vie o čom je nelegálna kópia či hudby alebo software, tak sa netreba chytať za slovíčka, ale chápať čo chce diskutujúci povedať *sunglases*
Všetky CD mám orginál, kópie v aute mám z originál CD. Software mám len legálny - divné čo? :lol:

Odpovědět